***

Жарасбек Коргамбаев
250 мы; доллар Олимпиада чемпиондарына емес, к;пбалалы аналар;а берілсе

;аза;стан Олимпиада ойындарында алтын ал;ан спортшылар;а берілетін сыйа;ы к;лемі ж;нінен ал;аш;ы т;рттікті т;йіндеп т;р. На;тыра; айтса;, еліміз чемпион бол;ан спортшы;а 250 мы; А;Ш доллары к;лемінде сыйа;ы береді.Дерекк;з: Ойнет
24.08.2016
0
[Нижат Рахимов Алтын]38

Бізді; елді; алдында ;зірбайжан мен Тайланд бар. ;зірбайжан елі же;імпаз;а 510 мы; А;Ш долларын беретін болыпты. Ал тай елі биыл;ы доданы; же;імпазына 314 мы; доллар бермек. М;ншама ;аржыны беруде де б;л елді; ;з ерекшелігі бар. Мысалы, алтын алып келген тайландты; спортшы;а берілетін 314 мы; доллар алда;ы 20 жылды; ішінде б;лшектеп беріледі. Я;ни, чемпион атан;ан спортшы ай сайын 1 300 доллардан жиырма жыл бойы жала;ы алып т;рады.

Ал;аш;ы бестікте же;імпаз;а 237 мы; А;Ш долларын беретін Филиппин елі бар. Ал к;рші ;збекстан ;рбір чемпион ;шін 200 мы; А;Ш долларын ;сынба;шы. Солт;стіктегі к;ршіміз Ресей чемпиондары 60 мы; доллар алады. ;ытай елі — 50, А;Ш — 25, Германия — 19,5 мы; А;Ш долларын мемлекет ;азынасынан б;ліп береді. Ал ;лыбритания елінде чемпион бол;ан спортшы;а сыйа;ы ;арастырылма;ан.

Ал О;т;стік ;аза;стан облысы, Т;ле би ауданыны; т;р;ыны билікті; б;л ;рекетімен келіспей отыр.

«;ыз;анбаймын, біра; спортшы;ыз да ауылда;ы ;ойшы;ыз да немесе бас;а саланы; ;ызметкері де, біріншіден ;зі ;шін е;бек етіп ж;рген жандар. Т;ккен теріне, с;раныс пен ;ажеттілігіне байланысты е;бека;ы алады. Я;ни, д;рігерлер мен м;;алімдер секілді ж;мысы ж;не т;ра;ты жала;ысы бар жандар. Спортшылар;а одан б;лек те жа;дайлар жасалады. Жатты;тырады, емдейді, демалдырады ;йтеуір е;бегі ауыр болмаса одан еш кем емес кей ж;мысшылар;а ;ара;анда жа;дайы ;лде;айда жа;сы. Елді; атын шы;арып, ;лемге танытып жатыр дейтін боларсыз. Жа;дайы жасалса елімізді, мысалы ;ауын-;арбыз егіп ж;рген ди;ан да ;лемге танымал ете алады», — дейді ;зін Н;рлан деп таныстыр;ан т;р;ын.

Ол спортшылар;а берген ;ыруар а;шаны к;пбалалы аналар;а да ;сыну керек деген пікірін жеткізді.

«Спортшыны да, ;ойшыны да, ел бас;арып ж;ргендерді де ;мірге ;келген аналарымызды; е;бегі неге тиісті де;гейде ба;аланбайды?! К;пбалалы аналарды ал;а та;ып алдап ;оямыз, ал оларды; к;бісін к;нк;рісті; ;амы ;ажытып ж;ргенін ескере бермейміз. 250 000 А;Ш долларын неге сол к;пбалалы аналар;а бермеске? Мемлекет егіз тап;андарды елемейді, ;шем тап;андар жалын;андай болып ж;ріп, кейбірі ;ре; ;й алады, ;йтеуір. Ал, ;лгі же;імпаз спортшы;ыз;а ;ома;ты сыйа;ыдан б;лек, жергілікті ;кімдер ;й беріп, т;бесіне к;теріп жатады. Айналайындар-ау, ол баспананы ;з к;шімен, е;бегімен алатындай денсаулы;ы мы;ты, ж;мысы бар азамат ;ой. Соншама ала;ан;а салып ;бектей беру де масылды;;а ;келмей ме. Ауылдарда т;рмысы т;мен отбасылар к;п, ;аржысыны; жо;ты;ынан дертінен айы;а алмай ж;ргендерді; де ;арасы к;п. Оларды; б;ріне енді спортшы бол дей алмаспыз. ;лгі ;аржыны неге ;леуметтік ма;сат;а ж;мсамас;а? ;ыс;асы, б;л м;селеде ;лыбританиядан ;лгі алуымыз керек сия;ты. ;йтпесе, ол елді; жа;дай бізге ;ара;анда к;ш ілгер», — дейді т;р;ын.

Еске сала кетейік, Риода;ы Олимпиада ойындарында ;аза;стан 17 медаль ;тып алды.