ДЕЛО Андроповнинг углиники булсаям СССРда утмасди

Анвар Шукуров
IV. Солиштирамиз СССР билан…нинг давоми
         СССР давридаги тергов ва суд жараёнларини хозирги пайтда Россиянинг «Звезда» каналида бериб боришмокда. Ана у ерда уша пайтдаги уз сохасининг усталари, терговчилар, прокурорлар, судьялари булиб утган суд процессларини эсламокдалар. Далиллар кандай кулга киритилгани, обком партия, Республика хатто Сталин, Берия, Хрушчев ва Брежнев, Шелоков каби давлат бошлиги-ю, министрлар «жиноятни тезда очиш» талабини куйганларида хам, терговчи ва прокурорлар хато килиб куйишга куркиб, кеча-ю кундуз ишлаганликлари жонли, хужжатлар асосида бериб борилмокда.
         Бугунги кунда СССРни ёппасига коралаш авж олди. Вахоланки, уша пайтдаги халол ва уз касбининг юксак мутахассислари терговчилар, прокурор, судьялар ушбу хужжатлар оркали окланяптилар. Уларнинг пок номлари фарзандлари, набиралари олдида яна окланяпти.   
         Гапим куп чузилиб кетмасин. Максадга утаман.
         Бугун мен сизларга гузорлик уч ака-ука, тадбиркор, мулкдорнинг бизнеси ва унинг аянчли окибати хакидаги суд ишини сизларга хавола килмокчиман. Ушбу суд процессидан кейин куп утмай кенжа ука вафот этди, уртанча ука инсульт булиб тушакка михланиб колди, катта ака эса ёши етмишдан утсаям ёшлигидаги эски касбини килиб, юк автомашинасида кум-шагал тошиб юрибди.
         Олдиндан айтиб куяй, СССР даврида ишлаган терговчи, прокурор, судьялар уз фикрларини билдирсин. Мана шу далиллар оркали кишини жавобгарликка тортиш мумкинми?
       Гап юкорида айтган уч ака-ука Файзиев Коржов, Мирзаев Нормамат, Мирзаев Туйчиларнинг куёви (аслида куёв Файзиев Коржовники, укалар учун жияни Файзиева Марина куёви) Россия фукароси, асли тожикистонлик омадсиз куёви Ахмадшо Шоев хакида кетади.
       Биринчи булиб, сузни Ахмадшо Шоевнинг адвокати Малика Косимовага берамиз: 

Узбекистон Республикаси
Олий суди
Раиси Ш.А.Газиевга
               
                Навои вилоят Кизилтепа тумани
УЯ 64/47 муассасси махбуси
А.Шоевнинг адвокати
М.Косимова томонидан

НАЗОРАТ ТАРТИБИДА
ПРОТЕСТ КЕЛТИРИШЛИК ТУГРИСИДА
АРИЗА
(Жиноят ишлари буйича Кашкадарё вилоят судининг судьяси М.Абраев томонидан 2009 йил 26 май Бухоро шахри УЯ 64/3 жазони ижро этиш муассасаси биносида булиб утган суд мажлисида Узбекистон Республикаси Жиноят Кодексининг 177-моддаси 3-кисми «а», «б» бандлари, 242-моддасининг 1-кисми, 243-моддаси, 246-моддасининг 2-кисми, 273-моддаси 5-кисми билан айбланган А. М. Шоевга нисбатан кабул килган Хукми юзасидан)
Хурматли Олий Суд Раиси!         
2008 йил 10 сентябрь куни Узбекистон Республикаси фукаролари Жураев Кенжабой Боронович ва Джалилов Абдулла Махмудович, Бабаев Мухторхонга саклаб туришлик учун топширган 50 кг. героин гиёхвандлик воситасини Коракалпогистон Республикасининг Беруний туманига олиб келиб харидорни кутиб турганларида МХХ ходимлари томонидан кулга олинади.
Тезкор суриштирув, кидирув тадбирларига асосан 2008 йилнинг 11 сентябрь куни Бабаев Мухторхон яшаб келган Навоий вилояти, Хатирчи тумани, Майдонсой кишлогидаги унинг уйи олдидаги супа ёнидан соф огирлиги 20 килограмм, 730 грамм, 8 миллиграм опий гиёхвандлик воситаси, 2008 йил июнь ойида К.Жураевдан олиб, томоркасига кумиб куйган 102 килограмм опий гиёхвандлик воситаси хамда яшаётган уйи олдидаги супа якини хамда томоркаси уртасидан утган йулак четидан 10 килограмм, 646 грамм, жами 133 килограмм, 376 грамм, 8 миллиграмм опий гиёхвандлик воситаси кумилганлиги аникланиб хужжатлаштирилади.
Шундай килиб уюшган жиноий гурух жуда катта микдорда яъни, 50 килограмм героин, 133,4 кг опий гиёхвандлик моддаларини саклаш ва сотиш буйича факт юзасидан жиноят устида кулга олинадилар.
Жиноий гурух ташкилотчиси К.Жураев 2008 йил 10 сентябрдан, А.Джалилов ва М.Бабаевлар 2008 йил 12 сентябрдан камокка олинадилар, чунки улар содир этган жиноят ута хавфли жиноятлар сирасига кириб, бунинг учун Уз.ЖКнинг 273-моддаси 5-кисмига кура 10 йилдан йигирма йилгача озодликдан махрум этиш жазоси тайинланиши мумкин.
Айбланувчи К.Жураев тергов изоляторига тушиб, килган жиноий килмишини англаган холда иложи борича енгилрок жазо олиш тадорикини уйлай бошлайди.
Унинг хисоб-китобига кура, мабодо узи таниган билган моддий жихатдан бой кишиларни «шерикликка олса», уша бой кишиларнинг таниш-билишлари униям озодликка чикариши мумкин.
К.Жураев узи таниган шундай бой танишларидан иккитаси А.Шоев ва М.Шотураевлар эди. А.Шоев асли Тожикистонлик булиб, Россия фукароси хисобланар, Россияга мева, сабзавот махсулотлари сотиб, унинг пулига юк машиналарни сотиб олиб келар, уларнинг эскиларини таъмирлаб сотар эди.
М.Шотураевнинг бир неча ёнилги куйиш шахобчалари булиб, уям бой тадбиркор киши эди. Шундай килиб, К.Жураев камокка олинганидан кейин узининг килмишини огирлаштириб, гурух аъзоларини купайтиришга харакат кила бошлайди.   
У камокнинг дастлабки 15 кунида 2003 йилдан 2008 йил сентябригача булган даврда 58 марта гиёхвандлик моддасини Тожикистондан олиб утиб, Россия Федерацияси ва Туркманистонга сотганлиги буйнига олади. Унинг бу маълумотларини юридик тилда айбига икрорлик ёки «узига карши кургазма бериш» дейилади.
Суднинг хукмига асосан Узбекистон Республикаси Конституцияси 26-моддаси, Уз.ЖПКнинг 23-моддаси талабларидан келиб чикиб, бу холатда айбсизлик презумпцияси тамойили ошкора равишда бузилганлиги куринади.
      Яъни, А.Шоев узининг айбсизлигини исботлаши шарт эмас, тергов органлари унинг айбини исботлашлари шарт эди.
Тергов давомида уз айбига икрор булган А.Шоевнинг узбек тилида ёзилган тергов протоколларига имзо чекиб беришини  терговчилар далиллар билан кувватлаши лозим эди. Чунки, А.Шоев узбек тилини билмайди. Айблов хулосасида айблаш учун энг мухим далил жиноят содир этилган вакт ноаник.
Асосий айбланувчи К.Жураевнинг кургазмаси эса жиноят содир этилган вактни тахминий хисоблайди. Масалан, А.Шоев айбланаётган барча туккизта эпизодлардаги жиноят вактига эътибор беринг:
1) «2003 йилнинг апрель ойида»;
2) «2003 йилнинг сентябрь ойида»;
3) «2004 йилнинг январь ойида»;
4) «2004 йилнинг июль ойида»;
5) «2005 йилнинг июль ойида»;
6) «2006 йилнинг август ойида»;
7) «2006 йилнинг ноябрь ойида»;
8) «2007 йилнинг сентябрь-октябрь ойида»;
9) «2007 йилнинг куз фаслида» дейилади.
Суд хукмида куйилган айблардаги икки хатбоши шубха, гумонларга «бой». Рухсатингиз билан унинг энг эътиборли жойларини хавола киламан:
А.Шоев жиноий харакатларини давом эттириб, жиноий уюшма ташкилотчиси К.Жураев томонидан 2003 йилнинг сентябрь ойида олиб келинган 25 килограмм «героин» гиёхвандлик воситасини Сурхондарё вилояти, Сариосиё тумани, Чорва кишлогида кабул килиб олиб, аниклаш имкони булмаган КамАЗ – 5410 русумли автомашинаси кузовига беркитиб, гиёхвандлик воситасини, божхона назоратидан яширин равишда контрабанда килиш йули билан Россия Федерациясининг Ульяновск шахрига аниклаш имкони булмаган шахсларга топшириб... (суд хукми 22-бет).
А.Шоев жиноий харакатларини давом эттириб, бошка жиноий уюшма рахбари  К.Жураев томонидан 2007 йилнинг сентябрь-октябрь ойида олиб келинган 132 кг. «героин» гиёхвандлик воситасини Сурхондарё вилояти, Сариосиё тумани, Чорва кишлогида кабул килиб олиб, таниши бошкарувидаги  КамАЗ-54112 русумли 18 М 2612 давлат ракамли автомашинага такилган 10А 526 давлат ракамли тиркамасида ясалган хуфя жойга беркитиб, гиёхвандлик воситасини божхона назоратидан яширин равишда контрабанда килиш йули билан Россия Федерациясининг Санкт Петербург шахрига К.Жураевга етказиб бериб... (суд хукми 24 - бет).
А.Шоев жиноий харакатларини давом эттириб, бошка жиноий уюшма рахбари  К.Жураев томонидан 2007 йилнинг куз фаслида олиб келинган 120 кг. «героин» гиёхвандлик воситасини Сурхондарё вилояти, Сариосиё тумани, Чорва кишлогида кабул килиб олиб, таниши бошкарувидаги КамАЗ-54112 русумли 18 М 2612 давлат ракамли автомашинага такилган 10А 526 давлат ракамли тиркамасида ясалган хуфёна жойга беркитиб, гиёхвандлик воситасини божхона назоратидан яширин равишда контрабанда килиш йули билан Россия Федерациясининг Санкт Петербург шахрига К.Жураевга етказиб бериб... (суд хукми  24 - бет).
Эътибор берган булсангиз, уч эпизодда автомашинанинг хайдовчиси исми шарифи йук. Бир эпизодда автомашина давлат ракамиям, хайдовчиси исми фамилиясиям йук, тиркаманики эса бор (???). Нахотки номаълум хайдовчи Тожикистон, Узбекистон, Козогистон, Россия Федерациясидаги унлаб божхона постларидан утиб кетиши мумкин?
Яна бир далил КамАЗ-54112 русумли 18 М 2612 давлат ракамли автомашина 2006 йил 25 октябрда Файзиева Нина (онам) томонидан, унинг кайногаси Мирзаев Туйчига сотилган ва давлат раками ЙХХБ (ДАН) томонидан руйхатдан учирилиб (списание) йук килиб юборилган булиб 2007 йилда йук эди. Ушбу холат вилоят Йул харакати хавфсизлиги бошкармасининг 2012 йил 10 ноябрь 24/8-2904 ракамли ва Республика Давлат божхона кумитасининг 2012 йил 23 ноябрь 03-1/15-Арз-0278-7-сонли маълумотномалари билан тасдикланади.
Юкорида келтирганимиз Олий Суднинг 2003 йил 19 декабрдаги 17-сонли «Гумон килинувчи ва айбланувчини химоя хукуки билан таъминлашга оид конунларни куллаш буйича суд амалиёти тугрисида» Пленуми Карори 5-бандининг 3-кисмида  «Айбдорликка оид барча шубхалар, агар уларни бартараф этишнинг имкони булмаса, гумон килинувчи, айбланувчи фойдасига хал килиниши керак. Конунни куллашда келиб чиккан хар кандай шубха хам унинг фойдасига хал этилади» - дейилган.
Суд хукмидаги яна бир жиддий хато суд хукмининг ахамиятига таъсир киладиган грамматик хатодир. Опий ва героин куштирнок ичига олинган. Грамматика коидаларига кура ушбу холат «героин» ва «опий»нинг хакикий эмаслигини, уларнинг ясама эканлигини англатади.
Инсон хак-хукукларига юксак эътибор каратилган АКШ, Европа Иттифоки мамлакатларида унинг бундай икрорномаси, ишончлилигига шубха килиб булмайдиган далиллар билан кувватлантирилмаса инобатга олинмайди. Бу далиллардан энг мухимлари: Жиноят содир этилган жой, уни содир этган шахс, жиноят содир этилган йил, ой, кун ва соат.
Киши узига карши узи кургазма бериши мумкин. Бу унинг хукуки. Аммо, узига карши кургазма бериш окибатида бошка бировларниям жазога жалб килиш масаласи собик СССРнинг репрессив суд жараёнларини эслатади.
2015 йилнинг 24 майда Россиянинг НТВ каналидан   «Кремлевские дети. Зинаида Вышинская. Дочь генерального прокурора» номли сериал курсатилди. Фильм хулосасига кура, 
«Кремлевские дети» - это сериал, в котором уже штук 20 фильмов как бы об этих детях. Но в основном об отцах. Писатель Андрей Сухомлинов (кто такой не сказано, возможно он какую-нибудь биографическую книгу о Вышинском написал) говорит в кадре прямым текстом, что в 47-ом году Вышинский получил Сталинскую премию 1-ой степени за монографию 46-го года «Теория доказательств в советском уголовном процессе», где утверждалось, что презумпция невиновности - ложное положение, и признание обвиняемого - царица доказательств. А голос за кадром говорит, что тем самым была подведена правовая база под беззаконие. Монографию удостоенную Сталинской премии надо, наверное, рассматривать как учебник для студентов юристов, и руководство к действию для советских юристов (Фильм «Кремлевские дети. Зинаида Вышинская. Дочь генерального прокурора»).
СССРнинг 1930-йиллардаги Прокурори, кейин эса Олий суди раиси  булиб ишлаган А.Я. Вишинский назариясига кура «чистосердечное признание – царица доказательств». Узбекчасига бу «уз айбига икрорлик далилларнинг подшосидир» дегани.
Бу жирканч назария туфайли 37-йиллардаги Тройка Судлари катлиом уюштиргани тарихан маълум.
Айбланувчи К.Жураев узига карши узи кургазма бериши окибатида менинг химоям остидаги Россия Федерацияси фукароси, тадбиркор, чет эллик инвестор – Шоев Ахматшо Маматшоевич 2008 йил 27 сентябридан камокка олинган.
  А.Шоев ёлгон кургазма, тухмат туфайли камалганлигини, айбсизлигини исботлаш учун килган саъйи харакатлари эса икки йил турмада утиришига олиб келган.
 А.Шоевнинг  тухмат кургазма туфайли хозирга кадар камокнинг 7 йил 3 ойини утади. Бу 2645 кун дегани булиб, Узбекистон давлати хар бир махбусга кунига 100.000 сумдан пул сарфлайди деб хисоблаганда, давлатимиз унга 264 миллион 500.000 сум сарфлаб куйганлигини, агар оклов хукмига асосан озодликка чикса, бу суммани тадбиркорлик йули билан даромад солиги сифатида давлатга кайтаришни орзу килаётганлигини билдирди.
А.Шоевга нисбатан кузгатилган жиноят ишининг пойдевори жиноятчи Кенжабой Жураевнинг «узига карши узи кургазма бериш»и асосига курилган.
Узбекистон Республикаси Жиноят процессуал кодексининг 22-моддаси хамда Олий суд Пленумининг 1997 йил 2 майдаги «Суд хукми тугрисида»ги карори 4-бандида, судланувчи томонидан терговда ёки судда айбини буйнига олиш холати у иш буйича тупланган хамда судда текширилган бошка далиллар билан холисона тасдиклангандагина айблов хукми чикаришга асос була олиши, бу талаб айблов хукми тахминларга асосланган булиши мумкин эмаслиги ва судланувчининг айбдорлиги суд мухокамаси жараёнида исботланган такдирдагина чикарилиши лозимлиги хакидаги Жиноят процессуал кодексининг 463-моддаси мазмунидан келиб чикиши кайд этилган.
Яна бир холат, Узбекистон Республикаси Олий Судининг 2003 йил 19 декабрдаги 17-сонли «Гумон килинувчи ва айбланувчини химоя хукуки билан таъминлашга оид конунларни куллаш буйича суд амалиёти тугрисида» Пленум карори 5-банди 2-кисмида:
 «Гумон килинувчи, айбланувчи зиммасига курсатув бериш мажбурияти юкланиши мумкин эмас, уз айбсизлигини ёки иш буйича бирор-бир холатни исботлаш масъулиятини юклашга хам йул куйилмайди. Конунга асосан бундай мажбурият жиноят ишини юритишга масъул давлат органлари мансабдор шахсларининг зиммасига юклатилган» - дейилиб, тергов хамда суд идоралари бу нормага амал килиши шарт.
Суд хукмида яна бир жиддий хатолик туфайли А.Шоев ва унинг оила аъзолари хозиргача асоссиз равишда жабр куриб келмокда.
Гап шундаки, Гузор туман хокимининг 2003 йил 2 сентябрдаги Х-755/9-сонли карорига кура А.Шоевнинг кайнога амакиси Мирзаев Туйчи «Тижорат бозори» куриш учун туман хокимлигидан 2, 02 гектар ер майдони олган. Т. Мирзаевнинг акаси Мирзаев Нормамат 1972 йилдан 2011 йил инсульт булиб тушакка йикилгунга кадар, Мирзаев Туйчи 1979 йилдан 2002 йилгача, кайнотаси Файзиев Коржов 1965 йилдан буён КамАЗ русумли автомашинаси хайдаб эл хизматида булиб келганлар.
Яъни, улар сармоядор кишилар эди. Барча курилиш материалларини Мирзаев Туйчи таниш билишларидан арзон-гаровга харид килган, биноларнинг блок гиштини узлари куйганлар, факатгина стропила ва шиферга пул ишлатилган. Бу савдо комплексидаги барча транспорт хизматларини А.Шоевнинг кайнотаси К.Файзиев, унинг кайнотаси укаси Мирзаев Нормамат, хотинининг акаси Файзиев Владимир ва уларнинг шогирдлари амалга оширишган.
А.Шоев Россияга мева-чева олиб бориб, у ёкдан эски юк машиналарини олиб келар, уларни капитал таъмирлаб сотарди. Хизмат сафарлари оралигида Ахмадшо Шоев курувчиларга ёрдамлашиб юрган.
А.Шоевнинг савдо мажмуасининг курилишига мулкий алокаси йук. Мажмуанинг биринчи боскичи курилгач, унинг номи Гузор туман хокимининг 2004 йил 6 август Х-529/8-сонли карори билан амалдаги «Тижорат бозори», « Гузор ипак йули» Савдо мажмуаси» килиб узгартирилади ва бозорнинг назорат пакети, яъни 51 фоизи Гузор туман хокимлиги ихтиёрига утказилган.
Туйчи Мирзаев Узбекистон ЛиДеП аъзоси эди. Уни партиядошлари туман Кенгаши рахбари этиб сайлашганларидан кейин, баъзи дустлари «бозорда тартибсизликлар куп булиши мумкин, хар текширишда сизни иштирокингиз зарур булиб колади, мулкни бировга топшириб, умумий рахбар булиб колганингиз маъкул» деган, бундан ташкари бозор курилишини давом эттиришга Т.Мирзаевнинг маблаги етмай колгандан кейин А.Шоевнинг кайнотаси, узининг акаси К.Файзиевдан пул сурайди. К.Файзиев «мол-мулкни менинг номимга расмийлаштирсанг пул бераман» дейди. Т.Мирзаев мулкни сизга эмас Маринага расмийлаштирамиз дейди. Чунки, К.Файзиев ёш хотинга уйланиб ундан хам ёш фарзандлари бор, эртага мерос масаласида низо келиб чикса ёш хотини кунмаслигини инобатга олиб мулкни Марина Файзиеванинг номига расмийлаштирадилар. Мен химоям остидаги А.Шоев уларга мулкка даъвогарлиги йуклигини айтади. Бу хакда А.Шоев дастлабки терговдаям, суддаям айтган.
  Айблов хулосаси 2008 йил 10 сентябрдан 2009 йил 07 мартга кадар олиб борилган тергов харакатлари якунига асосан тузилган «Айблов хулосаси» 230  бетдан иборат булиб, айблов хулосаси Узбекистон Республикаси МХХ Кашкадарё вилоят бошкармаси тергов булинмаси бошлиги адлия подполковниги Р.Рахматов томонидан имзоланган ва 2009 йил 18 март кунида Кашкадарё вилоят прокурорининг 1 - уринбосари Адлия маслахатчиси А.И.Журалов томонидан тасдикланган.
Айблов хулосаси 28 – бети охирги, 29-бетда давом эттирилган хатбошисини айнан келтирамиз:
«Шоев Ахматшо Мамадшоевич жиноий харакатларини давом эттириб, жиноий уюшманинг гиевандлик воситалари ноконуний муомаласи билан шугулланишдан тушган даромадларни ошкорлаштириш максадида: 2006 йилда “Нексия” русумли 18 АI  534 давлат ракамли автомашинасини 11.000.000 сумга, 2006 йилда «КамАЗ-54112» русумли 18 АО 596 давлат ракамли автомашинани 8.000 АКШ долларига, 2003 йилда «ОДАЗ 9372» русумли, 18В 563 давлат ракамли ярим тиркамани 8.000 АКШ долларига, 2006 йилда КамАЗ 5102 русумли 18 АР 129 давлат ракамли автомашинани 8.000 АКШ долларига, 2006 йилда КамАЗ 5410-русумли 18 АО 508 давлат ракамли автомашинани 10.000 АКШ долларига, 2003 йилда «Граф Адамс» русумли 10А 526 давлат ракамли тиркамани 40.000 АКШ долларига, сотиб олинган мулкнинг хакикий эгалиги хукукини ва унинг кимга карашли эканлигини яшириш ва сир тутиш максадида Гузар тумани Охунбобоев кучаси 15 уйда жойлашган «Гузар ипак йули» савдо мажмуаси номига расмийлаштириб куйган».
Айблов хулосасини тахлил килиш учун судланувчи А.Шоев томонидан  ошкорлаштирилган мол-мулкларни тартиб билан жойлаштириб чикамиз.
1). 2006 йилда «Нексия» русумли 18 АI  534 давлат ракамли автомашинасини 11.000.000 сумга;
2). 2006 йилда «КамАЗ-54112» русумли 18 АО 596 давлат ракамли автомашинани 8.000 АКШ долларига;
3). 2003 йилда «ОДАЗ 9372» русумли, 18В 563 давлат ракамли ярим тиркамани 8.000 АКШ долларига;
4). 2006 йилда КамАЗ 5102 русумли 18 АР 129 давлат ракамли автомашинани 8.000 АКШ долларига;
5). 2006 йилда КамАЗ 5410-русумли 18 АО 508 давлат ракамли автомашинани 10.000 АКШ долларига;
6). 2003 йилда «Граф Адамс» русумли 10А 526 давлат ракамли тиркамани 40.000 АКШ долларига...
       Яъни, бу мулклар А.Шоев томонидан героин ва опий сотиш оркали топилган даромад хисобига сотиб олиниб ошкоралаштирилганлиги хакида дастлабки тергов хулоса киляпти.
Айблов хулосаси Узбекистон Республикаси МХХ Кашкадарё вилоят бошкармаси тергов булинмаси бошлиги адлия подполковниги Р.Рахматов томонидан 2009 йил 07 мартда имзоланяпти.
Ушбу айблов хулосаси вилоят прокуратурасида куриб чикилиб, 2009 йил 18 март кунида Кашкадарё вилоят прокурорининг 1 - уринбосари Адлия маслахатчиси А.И.Журалов томонидан тасдикланяпти.
Энди Айблов хулосаси 225-бетидаги Айблов хулосасига илова килинган маълумотнома 5-бети 37-банди, жиноят иши 4-жилд 266-269 варакларидаги айбланувчи А.Шоев иши буйича хатланган мол мулклар руйхатини куриб чикамиз:
1) «Нексия» русумли 18 АI  534 давлат ракамли автомашина;
2) «Граф Адамс» русумли 10А 526 давлат ракамли тиркама (рефрижиратор);
3) «КамАЗ-54112» русумли 18 АО 596 давлат ракамли автомашина;
4) КамАЗ - 55102 русумли 18 АP 129 давлат ракамли автомашина;
5) «ОДАЗ 9372» русумли, 18В 563 давлат ракамли ярим тиркама;
6). КамАЗ 5410-русумли 18 АО 508 давлат ракамли автомашина;
    7). КамАЗ-5320 русумли автомашина (ракамсиз);
8). КамАЗ-55410 русумли автомашина (ракамсиз);
9). КамАЗ-5410 русумли автомашина (ракамсиз);
10). «Гузар ипак йули савдо мажмуаси»
иш буйича далилий ашё деб топилган, далилий ашёлар МХХ Кашкадарё вилояти бошкармаси автогаражида ва молия булимида сакланган.
           Эътибор берган булсангиз охирги туртта мол-мулк: КамАЗ-5320 русумли автомашина (ракамсиз); 8). КамАЗ-55410 русумли автомашина (ракамсиз); 9). КамАЗ-5410 русумли автомашина (ракамсиз); 10). «Гузар ипак йули» савдо мажмуаси тергов давомида легаллаштирилган мол-мулклар руйхатида йук.  Ракамсиз КамАЗлар Файзиев Владимирга тегишли. Бу хакда унда барча хужжатлар мавжуд. Бу мулклар терговчи томонидан ашёвий далил сифатида хатланган мол-мулклар руйхатида акс эттирилган.
Бу руйхатни кайтадан келтираман:
1). КамАЗ-5320 русумли автомашина;
2). КамАЗ-55410 русумли автомашина;
3). КамАЗ-5410 русумли автомашина;
4). «Гузар ипак йули савдо мажмуаси»
       Аммо биринчи инстанция суди ваколат доирасидан четга чикиб, суд тергови давомида айблов хулосасида легаллаштирилганлиги исботланмаган, хатлаб куйилган юкоридаги мол-мулкни, легаллаштирган мол-мулклар руйхатига киритиб юборган. Менимча бу ерда судьяни айблаб булмайди. Фикримча, суд мажлиси котиби айблов хулосасини кучираётган пайтда хатловга олинган мулкни, ошкоралаштирилган мулклар жумласига киритиб юборган. Суд процесси камокхонада, шошма-шошарлик билан утгани учун шундай вазият юзага келган, шекилли.
Бу холатда Суднинг артериал кон томири хисобланмиш Жиноят процессуал кодекси талаблари жуда купол равишда бузилган. Чунки, биринчи инстанция суди ЖПКнинг 415-моддаси (Айбловнинг суд томонидан узгартирилиши) 2-кисмига умуман риоя килмаганлиги куринмокда.
Яъни, биринчи инстанция суди «Айбловнинг суд томонидан огирроги билан ёки дастлабки айбловга нисбатан фактик холатлари жиддий фарк киладиган айблов билан узгартирилишига йул куйилмайди», дейилган инсонпарварлик тамойилини жиддий равишда бузиб адолатсиз хукм чикарилишига йул куйган.
          Дастлабки тергов давомида хам, суд тергови давомида хам А.Шоев ушбу мулкларга алокаси йуклигини айтган булса-да, суд унинг кургазмаларини тан олмади ва КамАЗ-5320; КамАЗ-55410; КамАЗ-5410 русумли ракамсиз автомашиналарни Файзиева Марина номида булган  «Гузар ипак йули савдо мажмуаси» суд хукмига асосан ноконуний равишда мусодара килиб юборганлиги куринади.
           Автомашиналар такдирини билмаймиз, аммо  «Гузар ипак йули савдо мажмуаси»ни сотувга куйилганича, хаддан зиёд катта бахолангани туфайли мана етти йилдан буён Кимошди савдосида сотилмасдан келмокда. Унинг мол-мулк солигини эса Гузор туман Давлат солик инспекцияси М. Файзиева номига хисоблаб келмокда. Унинг буйнида сотилмаган мол-мулк учун 19.723.096 (ун туккиз миллион етти юз йигирма уч минг туксон олти) сум хисобланган. М.Файзиева хозиргача 24 миллион сумга якин пулни соликка тулаган. Умуман олганда М.Файзиева 43 миллион сумлик зиён курмокда.
         Суд тергови давомида легаллаштирилган мол-мулклар хисобига кирмаган, аммо хатловда булган мол-мулклар уч дона – КамАЗ-5320; КамАЗ-55410; КамАЗ-5410 русумли ракамсиз автомашиналар ва  «Гузар ипак йули савдо мажмуаси» суд хукмида акс эттириб юборилиши, жиддий процессуал хато ва шу сабабли Уз.ЖПКнинг 211-моддасига асосан конуний эгалари, Файзиев Владимирга автомашиналар, «Гузор ипак йули» савдо мажмуаси эса Файзиева Маринага кайтарилиши лозим булади.
Узбекистон Республикасида эркин, озод, Конституция хамда конунларга катъий амал киладиган давлат ва жамият курмокда.
Ноконуний хукм туфайли бозорнинг А.Шоевга алокаси булмаса-да мусодара килиб юборилганлиги окибатида, бу кургуликни кутаролмаган сармоядор Мирзаев Туйчи 2012 йил 15 декабрда бевакт оламдан куз юмди, ундан олдинрок эса бозор курилишига хисса кушган Нормамат Мирзаев инсульт булиб уйида ётиб колди. 
Шу уртада мухтарам Президентимизнинг ташаббуси билан чет эл фукароларига нисбатан бир неча бор Амнистия акти эълон килинди. Аммо, негадир Амнистия акти Россия Федерацияси фукароси Шоев Ахматшо Маматшоевичга нисбатан кулланилмасдан келинмокда.
Хурматли Олий Суд Раиси!
Уз.ЖПКнинг тегишли моддаларини куллаб 

СУРАЙМАН:

1. Олий Мажлис Сенати томонидан кабул килинган Узбекистон Республикаси Конституцияси кабул килинганлигининг 23 йиллиги муносабати амнистия тугрисидаги карорнинг 1-банди, «г» кичик бандига мувофик, Навои вилояти, Кизилтепа тумани 64/47    – сонли Жазони Ижро Этиш Муассасасида жазо муддатини утаётган чет эл (Россия Федерацияси) фукароси Шоев Ахматшо Маматшоевични жазонинг колган кисмини камокда уташдан озод килиш;
2. Бировнинг эгалигидан мулкни талаб килиш буйича даъво муддати кулланилмаслигини инобатга олиб,  дастлабки тергов ва айблов хулосасида легаллаштирилганлиги исботланмаган, куйидаги мол-мулклар: Файзиев Владимирга тегишли уч дона – КамАЗ-5320; КамАЗ-55410; КамАЗ-5410 русумли ракамсиз автомашиналарни ва  Файзиева Марина ва унинг кариндошларига тегишли «Гузар ипак йули» савдо мажмуаси кучмас-мол-мулкини кайтариш учун, протест киритиш буйича утказиб юборилган муддатни узрли деб топиб уни тиклашни ва Суд хукмини узгартириш буйича уч дона – КамАЗ-5320; КамАЗ-55410; КамАЗ-5410 русумли ракамсиз автомашиналарни ва  Файзиева Марина ва унинг кариндошларига тегишли «Гузар ипак йули» савдо мажмуаси кучмас-мол-мулкини конуний эгасига кайтариш хакида Жиноят ишлари буйича Кашкадарё вилоят судининг 2009 йил 26 май Хукми юзасидан назорат тартибида протест киритишингизни.


              Илова:

1. Хукм нусхаси;
2. МХХ терговчиси Р.Н.Рахматовнинг 2009 йил 29 сентябрь А.Шоевни айланувчи тарикасида жалб килиш хакидаги карори нусхаси 2 варак; 2 бет;
3. Айбланувчи А.Шоевни сурок килиш баённомалари 29.09.2008; 07.10.2008; 16.01.2009; 29.01.2009; 30.01.2009 йил жами – 23 варак;
4. МХХ терговчиси Р.Н.Рахматовнинг 2009 йил 30 январь Айбловни узгартириб тулдириш ва эълон килиш хакидаги Карори нусхаси 8-бет;
5. Узбекистон Республикаси МХХ Кашкадарё вилоят бошкармаси тергов булинмасининг терговчиси Р.Рахматовнинг 1042-сонли жиноят иши буйича Айблов хулосаси титул ва тасдикланган вараклари нусхаси 2 варак;
6. Айблов хулосасида А.Шоев томонидан терговчи Р.Рахматов тергови давомида ошкоралаштирилган деб хулоса килинган мол-мулклар руйхати 1 варак, 2 бет;
7. Айлов хулосасига кушимча килинган хатланган мол-мулклар хакида терговчи Р.Рахматовнинг маълумотнома нусхаси 3 варак, 6 бет;
8. Жиноят ишлари буйича Кашкадарё вилоят суди раиси уринбосари А.Рузикуловнинг 2016 йил 5 март 1-ФМ-179-16-сонли жавоб хати нусхаси;
9. Асосий мулкдор – Мирзаев Туйчининг вафот этганлиги хакида гувохнома нусхаси;
10. М.Файзиеванинг Солик инспекциясидан карздорлигимни тасдикловчи хужжат нусхаси 2 варак, 2 бет;
11. Н.Файзиева ва Т.Мирзаев уртасида Автомашина олди-сотди шартномаси нусхаси;
12. Кашкадарё вилоят ЙХХБ нинг 2012 йил 10.11. маълумотномаси нусхаси;
13. Республика Давлат божхона Кумитасининг 2012 йил 23 ноябрь маълумот хати;
14. Илтимоснома;
15. Адвокат ордери
          

                Адвокат                М.Косимова
               2016 йил 28 март               
      
            
                Адвокат М.Косимованинг фикрига
                КУШИЛАМАН                А.Шоев

«_____» ____________2016

Давоми бор.