Вiксен кiлька слiв на захист Лисицi

Игнатенко Александр
Вступ."Віксен" - це тридцятихвилинний 6-серійний мультсеріал (кожна серія триває близько 5 хвилин), що розповідає про супергероїню коміксів DC зі здатністю отримувати сили тварин завдяки магічному тотему Тонту, виробництва телеканалу The CW, а значить існуючий в одному всесвіті з серіалами "Стріла" та "Флеш". Власне кажучи, по два актора з цих серіалів і були запрошені для озвучки своїх героїв у мультфільмі, а саме: Стівен Амелл (Олівер Квін/Стріла), Емілі Бетт Річардс (Фелісіті Смоук), Грант Гастін (Баррі Аллен/Флеш) і Карлос Вальдес (Циско Рамон). Головну ж героїню озвучила Мегалін Ечиканвоке, дуже гарна темношкіра актриса, яка, на мій погляд, просто ідеально підходить для цієї ролі.
Відгуки.Вийшовши у світ, "Віксен" був зустрінутий досить прохолодно і залишився непоміченим, або був нещадно розкритикований. Глядачі залишилися незадоволені сюжетом, анімацією, форматом, безглуздим використанням запрошених зірок, без якого можна було б обійтися, і, звичайно ж, головною героїнею. Спробуємо розібратися, чи доречні ці претензії і в чому, власне, їх причина.
Характер.Віксен, вона ж Марі МакКейб, це перша темношкіра супергероїня, яка отримала власну серію коміксів. Вперше вона з'явилася в 521 випуску Екшн Коміксів у липні 1981-го року і відтоді встигла побувати і у Лізі Справедливості, і Хижих Птахах і навіть у Загоні Самогубців (хоча, будемо відверті, хто там тільки не був?). Особисто мені цей персонаж не симпатизував ні в мультсеріалі "Ліга Справедливості без меж", де вона грала роль "третьої зайвої" в любовному трикутнику з Зеленим Ліхтарем/Джоном Стюартом та Орлицей/Шаєрою Хол; ні в коміксах, де міс МакКейб завжди здавалася мені занадто агресивною, радикально правильною і готовою битися з кожним, чия думка не збігається з її власною. Але ось в цьому мультсеріалі характер Віксен мені несподівано сподобався. Тут ця героїня викликає симпатію і, крім того, по-своєму унікальна, адже Марі більш агресивна, ніж пай-хлопчик Баррі Аллен, але, в той же час, більш весела, ніж "кам'яноликий" Олівер Квін. Як на мене, вона найбільш близька до того, яким повинен бути справжній супергерой, але, на жаль, оцінити це можу тільки я, Лінкара, та ще дуже-дуже мало наших однодумців. І причина тому її стать. Будемо відверті: чоловіки не люблять жінок героїв, тому що не можуть асоціювати себе з ними, а жінки не люблять їх, тому що їм заздрять. Це в свій час навіть висміяла Гейл Симон у "Диво-Жінці", що "погано продається". До речі, Гейл Симон, один з кращих авторів в комікс індустрії, і вона жінка, що невідомо навіть більшості комікс-фанів по цю сторону Атлантики. Так що так, жінок супергероїв критикують сильніше саме тому, що вони жінки. Саме тому серіали "Джессіка Джонс" та "Супергерл" в коментарях поливають лайном, саме тому майбутній фільм про Чудо-Жінку заздалегідь приречений на провал, а "Загін Самогубців" не називається "Харлі Квін і її веселі квінтети", і саме тому Марвел, чия ділова чуйка рівна лише бездарності їхніх мультфільмів, ніколи не дадуть сольника ні Чорній Вдові ні Червоній Відьмі (яку не називають Червоною?!). Ось так-то.
Сюжет.Сюжет, звичайно, значною мірою скороченопо причині скромного хронометражу, але не сказав би, що це його зіпсувало. Вся крутиться навколо історії становлення Марі на шлях супергероя, знайомства зі своїми здібностями і оволодіння ними. Все досить стандартно, навіть напад грабіжників в темному провулку, але симпатично і відрази не викликає. Головний ворог безпосередньо пов'язаний з її минулим, фактично це її сестра, можливо не дуже харизматичний, але по своему лякаючий і, все-таки куди більш оригінальний, ніж лиходій з тими ж здібностями або повна протилежність, на зразок Лекса Лютора. І, до речі дилему "Залізної людини 3": "Що важливіше-Людина чи Костюм?" у свій час більш вдало показану в одній із серій "Бетмена Майбутнього" Віксен вирішила приблизно за дві хвилини, борючись врукопашну проти заволодівшої її амулетом лиходійки. Мораль та сімейні цінності теж гармонійно вписані в сюжет.
Кросовер.Тепер про кросовер зі Стрілою та Флешем. Так, ці герої були залучені виключно заради реклами, ну і ще, щоб історія Марі не виглядала зовсім вже камерною та була тісніше пов'язана з основною всесвіту. Але, в принципі, хоча їх і можна було б вирізати без особливої шкоди для сюжету, нерозумно звинувачувати 5-10 хвилин сумарного часу, зайнятого Стрілою та Флешем, в затягуванні 30-хвилинного серіалу. До того ж, приємні моменти, на зразок згадки поцілунку Баррі та Фелісіті, про який Олівер, виявляється, нічого не знав, змушують посміхнуться фанатів серіаловселенной CW, та й взагалі веселун Флеш непогано розбавляє, як я вже говорив вище, досить стандартний супергеройський сюжет. А Стріла...ну, він теж тут є, так, мені більше про нього сказати нічого.
Логічні ляпи? Дехто обурювався тим, що Марі, отримавши швидкість гепарда, змогла втекти від Флеша, хоча він набагато швидший. У мене є кілька пояснень. По-перше: це серіальний Флеш між першим і другим сезоном, а він ще не досяг повної швидкості свого комиксного аналога. По-друге: завдяки тотему Тонту, Віксен може отримувати здібності всіх тварин, а, так як людина є представником тваринного світу, то і людей теж. В тому числі і надздібності металюдей. Більш того, в одному коміксі, вона ввібрала здібності Флеша і бігла з тією ж швидкістю, що і він, так що цілком можливо, що в серіалі сталося теж саме, не усвідомлено для них обох. Для довідки: здібності прибульців, на зразок Супермена, Марсіанського Мисливця або Старфайер Віксен отримати не може, хоча є теорія, що сили інопланетян будуть доступні їй, якщо вона знаходитиметься на їх рідній планеті. Одним словом, "Ихорт ёігам ежом есв итиварпив" - як любить говорити Затанна.
Анімація."Статичні фони, зовсім несхожі на себе герої, Фелісіті навіть не показали" - ось які головні претензії до анімації в даному мультсеріалі. Ну, чесно кажучи, враховуючи якими вийшли Бар та Циско, я навіть радий, що нас позбавили можливості помилуватися на намальовану місцевими умільцями Фелісіті. Хоча ось сама Віксен вийшла симпатична, це факт. Взагалі, мені при перегляді чомусь постійно згадувався мультсеріал "Горгулії", але це тільки щодо малюванку персонажів. Статичні розмиті фони, це, звичайно, недобре і гідно осуду, але, хей, ви не можете вимагати від The CW анімації рівня повнометражних робіт Warner Brothers за мотивами коміксів DC, як не можете вимагати від того ж "Флеша" спецефектів як у "Бетмена проти Супермена". У них немає ні грошей, ні досвіду, ні часу, щоб хоча б наблизиться до рівня повнометражок. І, будемо відверті, причина, з якої, канал вирішив зробити мультик, зовсім не в бажанні конкурувати з повнометражним анімаційним всесвітом DC.
Формат.В коментарях до "Віксен" ті ж люди, що лають серіали CW за затягнутість, критикували його за стисненість. Воістину, глядачам неможливо догодити і я щиро співчуваю всім творчим людям, змушеним читати коментарі про свою роботу. "Віксен" знятий у вигляді мультфільму, тому що CW ніхто не виділив фінанси на зйомки у Африці, або хоча б місці, віддалено на неї схожому. Веб-формат був обраний, щоб швидко впоратися з роботою і не напружувати значну кількість людей, адже, будемо відверті, цей серіал не стільки закінчений продукт, скільки перевірка реакції публіки на персонажа. У CW є права на Лисицю і це добре, але що ж з нею робити? Після не дуже доброзичливої зустрічі "Супергерл", великий сольний серіал їй явно не світить. Скоро всього Віксен буде гостьовим героєм або, в кращому випадку, увіллється до складу дружною солянки під назвою "Легенди Завтрашнього Дня", куди вже пророкують NBC-ного Джона Костянтина, Метта Райана. Радує її поява в 14-му епізоді "Стріли", що підтверджує мої здогадки, сподіваюся, що про неї не забудуть.
Який рейтинг?В серіалі були жарти про груди і згадки того, як красиві дівчата отримують роботу, що робить мультик не зовсім дитячим. У той же час, він не заходить так далеко, як останні мультфільми про Бетмена, і, вже тим більше, зовсім пуританський порівняно з якими-небудь "Гриффінами" або "Південним парком". Думаю, "Віксен" розрахована на ту ж аудиторію, що "Стріла" та "Флеш", і якщо вас не бентежать любовні багатокутники Олівера Квіна або міркування про те, як швидкість Баррі Аллена проявить себе в ліжку, то і у Лисиці ви нічого жахливого не побачите. Взагалі, сучасним підлітком дивитися можна сміливо, все одно вони знають на цю тему куди більше будь-якого супергероя. Крім, можливо, Найтвінга.
Костюм.Костюм Віксен менш відвертий, ніж у коміксі і перероблений в дусі сериалів: шкіра, чоботи і так далі. Мені подобається, а ось макіяж не найвдаліший, хоча, що я в цьому розумію?
Підсумок: "Віксен" не йде не в яке порівняння з анімаційною продукцією Warner Brothers за мотивами коміксів DC, але він зовсім не поганий. Ви навряд чи знайдете в цьому мультсеріалі щось нове для себе, але в ньому немає нічого відразливого і, якщо ви захочете подивитися щось бадьоре і позитивне, що розповідає нехай і банальні, але правильні речі, не полінуйтеся витратити півгодини свого часу на цей хороший мультфільм. Він вас не розчарує.
До побаченьки, і не забуваємо стежити за пригодами Викса в її живому виконанні. Все-таки Мегалін Ечиканвоке дуже гаряча у цьому костюмі!