Аз тичам!

Наталья Важенкова
(перевод "Я бегу" (http://www.proza.ru/2014/03/18/1108) выполнен Владимиром Стояновым для моих болгарских читателей. Володя, спасибо огромное! Я тебя очень люблю!))))

Аз тичам ...Започнах отново да тичам! Най-трудното е да се измъкнеш от къщи.
Даже не, не е това...Просто да се заставиш да се събереш в себе си и да се измъкнеш от всякакви уговорки, измислени причини и настоящи нежелания и мързел.
Ти още мислено се хващаш за всякакви причини, като за   рамка на врата, но...
Отвътре тихо расте и се разпростира в цял ръст думата „ТРЯБВА“!
А ти, мислено започваш да обличаш фланелката, спортните панталони, маратонките, якето.
И ето кратката дума „Трябва!“ те изритва от къщи и край!
Няма път назад, зад теб се затваря вратата и за да заглушиш жалкия вой на мързела, трябва само да включиш силно звука на плеера и да побегнеш!
Добавям още крачка и започвам да се откъсвам от всичко, което остава там, зад гърба ми.
Дишам хладния въздух и той изведнъж, като студен душ, измива душата ми!
Бягам край бързащи хора, спрели коли, край локви, покрити с коричка лед   и суха миналогодишна трева.
От какво бягам?
 Бягам от всичко, което сега се случва в света: от омразата, от войната, от смъртта, абсолютно сляпа в своя избор, от неразбирането на това как може да се убие човек от алчност, от глупост и омраза!
Знам, че не мога да избягам от всичко това!
Все едно, ще ме застигне!
Разбирам, че нищо не мога да направя, но сега, в тази минута, съм недостижима!
Влязох в ритъм! Потресаващо чувство!
Увлича те темпът и ритъмът на бягането!
Изведнъж настъпва някаква промяна на съзнание, почти състояние на транс...
Струва ти се, че вече не можеш да се спреш, че още съвсем малко и ще полетиш!
Наоколо остава само твоето дихание, само твоите стъпки и музиката в слушалките.
Защо бягам? Бягам, защото в този полудял свят трябва да бъда силна, защото сега е страшно да се боледува. Защото никой не иска да те лекува, не за пари, просто затова, че като купиш лекарство, не знаеш какво си купил. Защото не знаеш какво ядеш и какво пиеш.Ти даже не знаеш с какво дишаш! Бягам, защото не искам да бъда в тежест на синовете и съпруга си!
Искам да бъда силна и уверена в себе си!
Силна можеш да станеш, само като победиш себе си! Удивително е, но е така!
Да победиш не някого другиго много силен и хитър, а любимия себе си!
Защото само ти ще намериш такива доводи и уговорки, за които никой друг няма да се досети и тогава, уговорил себе, си ще останеш в къщи и няма да побегнеш!
А значи ще дебелееш, ще слабееш и не само телесно, но и духом!
И пак ще ти се прииска да хапнеш торта, да пийнеш кафе, да се оплачеш на приятелката си от гадното настроение и с тъга да се поразходиш по каналите на телевизията.
Плюя ти на тортата, на телефона и на всички гадни новости взети заедно!
Имам сили да устоя сама и да бъда опора на мъжа и децата си.
В моето отделно взето кралство, винаги ще свети слънце, винаги ще има мир и порядък!
А ако бъде лошо, не дай Бог!, аз даже може би ще си позволя да поплача, но все едно... Ще се взема в ръце! Ще успея! Ще устоя! Ще се справя!

Затова утре, включвайки по-силно плеера и заглушавайки вътрешния глас на своя мързел, отново ще побягна!

Да потичаме утре заедно!
Кой е с мен?