3. Герман кабилалари ота ватани каерда?

Анвар Шукуров
     Тарихни сохталаштириш жуда катта айб. Мукаддас китоблар тилида хакикатни бузиш, яшириш куфр хисобланади. Дунёда одамларнинг булиниб, халкларнинг пайдо булишиям уларнинг хотираси сабаб. Туркий халкларда яхшилик хам, ёмонлик хам, айри сифат хам унутилмайди. Туркий халклар, кабила ва уругларнинг алохида ажралиб кетишигаям айни шу хотира сабаб. Аммо, уларнинг барчаси Турк отага бориб такалади.
     Сифат туфайли халкларнинг булиниб кетишига бир неча мисол келтирсам.
Хазрати Нухнинг уч угли булади. Кунлардан бирида ухлаб колган Хазратнинг аврати куриниб ётган булади. Буни биринчи булиб курган Хом отасини мазах килиб кула бошлайди. Бу холатни курган акаси Сом югуриб келиб отасининг уятсиз жойини ёпади. Катта акаси Ёфас эса бу килиги учун Хомни уради. Шовкиндан уйгониб кетган Нух отамиз Сомни уз ёнлари Якин Шаркда олиб колиб Хомни рангини корайтириб Хиндистонга, Ёфасни шимолга жунатиб юборадилар.
     Инсоният мана шу уч одамдан таркалганлиги ривоят килинади. Катта угил - Ёфас муштумзур, кенжа угил Хом - шалок мазахга мойил. Уртанча угил такводор.
Кенжа фарзанд болалари хиндистонликлар-у, кора танли барча кавм вакиллари урушкок одамлар эмас. Улар узлари яшаб турган мамлакатдан ташкарига уруш килиб деярли чикмаганлар. Менинг билганим, узга юртга чиккан кора танли подшо Абраха Хабашистон подшоси эди ва у Расули Акрам тугилишларидан сал аввал Маккага юриш килади ва жуда дахшатли улим топади.
     Иккинчи угил Сом фарзандлари хакикатда динни каттик ушладилар ва ушламокдалар. Бундок уйлаб карасангиз Якин Шарк хакикатда учта жахон динлари Маркази, Самовий Китоблар хам айнан шу худудга туширилган.
     Энди катта угил Ёфасга келамиз. Йиллар утади Ёфасдан Турк таркалади. Баъзи манбаларда Туркнинг укаси, баъзи манбаларда унинг угли Саклоб суконгич ва уятсиз киши булгани учун, уз акалари билан уришиб янада чекка жойга кучиб кетади. Уша суконгичнинг исми Саклоб. Европа тилларида Сак. Сукиниш сузидаги Сук билан европача Сак бир маънодами? Саклоб авлодлари деб руслар хисобланганлар. Айни сукинишга улар мойил десангиз, узбеклар улардан утиб кетди-ку.
    Асака, Сакса деган топонимлар бор. Сакса, кейинрок Ясса, хозир эса Туркистон дейилади. Узбекларда саксовул деган чул дарахти бор. Агар туркий тилларнинг узаклар елимланиши назариясидан келиб чикишини айтсак. СаксОвул деган мантикий маъно чикаришимиз мумкин. Балким Саклар утов ясашни биринчи булиб бошлаганлар-у, утов учун ишлатаётган дарахт саксовул деб номланиб кетгандир. Аския деган санъатимиз бор. Туриши уятсиз гапларни пардага ураш. Худдики, суконгич одам - Саклар  «урганган кунгил уртанса куймас» деганларидек, ичида ётган барча дардларини айтиб олиши учун ихтиро килингандек. Аския сузининг хам аввалги, ибтидоий куриниши – АйСакия (нега Ай дейилаётганлигини алохида бобда баён этиш ниятимиз бор) булиши мумкин. Саклар албатта, Европада хусусан Германияда хам кадимдан бор, уларнинг ватани Саксония дейилади. Сукиниш, ярим-ялонгоч юришдан уялмаслик барча сакларга хосми? Аввал, шундай булган, аммо таълим-тарбия хосиласи уларок кимдадир сукиниш очикча (нормал холат хисобланади), кимдадар пардага уралиб аския оркали булади. 
    Хуллас ривоят уз йулига-ю, лекин унда айнан сифат хакида факт бор. Айнан Нух, европа тилларида Ной отамизнинг катта угли арабча Ёфас, европача Иафет, туркийда Айаз (Ой куринадиган кунлари камлиги учун Айаз – совук, шимол маъносида) дунёда бир-бири билан уришиб юрадиганлар Марказий Осиёликлар кейинги навбатни Европаликларга беришди.
    Совет даври тарихи тадкикотларини укиган укувчи. Александр Македонский бошлик европалик-юнонларчи? - дейиши мумкин.
Александр Македонский бундан 2300 йил аввал яшаган ва юртимизга келган. Лекин, юнон тарихчиси Геродот ундан 200 йил аввал яшаган ва Кора денгиз буйларига келган шохлар авлоди, бу даштларга келганига минг йилдан ортди, дейди.
Афсус ва надоматлар булса-да, айтиш лозим, дунёдаги биринчи фукаролик уруши хам Туркистон худудида бундан 4800 йил аввал Кора (Улуг) Хон Ай ва унинг угли Угузхон уртасида юз берган.
    Ай каганнинг угли Угузхон кейинчалик дунёнинг икки кутбини хам эгаллаган. Аввал, куёш ботадиган жой Гарбий океан (масалан Англиягача булган ер) ни, кейин эса Куёш чикадиган макон Малайзия, Японияни эгаллаган.
Европаликлар кадимда одамлар яшайдиган планетани Ойкумена дейишган. Бежизга германларда Айн – бир маъносини бермайди. Японияга дастлабки борган халк хам Айнлар дейилади. Хозирам Лотин Америкасидаги баъзи мамлакатлар номида Ай сузи борлигини, масалан – Уругвай, Парагвай. Нега японларда мохир жангчилар Самурай дейилади? Сарой жанг тури – Айкидо? Тай (Таиланд)ларда Муай-Тай.
Менинг келтираётган далилларим заиф десангиз Куръонни укинг:
83. Яна сиздан Зул-карнайн хакида сурайдилар, -
Айтинг: “Энди мен сизларга у хакдаги хабарни тиловат килурман”.
84. Дархакикат, Биз унга (Зул-карнайнга) бу Ерда салтанат – хукмронлик бердик ва (кузлаган) барча нарсасига йул – имконият ато этдик.
85. Бас, у (аввал Гарбга караб ) йул олди.
86. То (кетаётиб) кун ботаётган жойга етгач, у (куёшнинг) бир лойка булокка ботаётганини курди ва у (булок) олдида бир кавмни учратди. Биз: “Эй Зул-карнайн, ё (уларни) азобга дучор килурсан ёки уларга яхши муомалада булурсан”, дедик.
87. У айтди: “Золим булган кимсани, албатта, азоблагаймиз. Сунгра Парвардигорига кайтарилгач, У зот уни яна дахшатли азоб билан азоблар.
88. Энди иймон келтириб яхши амаллар килган зотга келсак, унинг учун гузал окибат – жаннат мкофот булур. Биз хам унга ишимиздан осон – енгилларини буюрурмиз”.
89. Сунгра у (Шаркка караб) йул олди.
90.  То (кетаётиб) кун чикишга етиб боргач, унинг (куёшнинг) бир кавм устига чикаётганини (кутарилаётганини) курдики, Биз у (кавм) учун куёшдан (сакланадиган уй, либос каби) бирон парда килмаган эдик.
91. Худди илгаригидек булди (яъни Зул-карнайн бу кавмга хам кун ботишдаги кавмга килган муомалани килди). Аникки, Биз унинг барча ишларидан хабардормиз – (уни) ихота килиб олгандирмиз.
92. Сунгра, у яна йул олди.
93. То (кетаётиб) икки тог уртасига етиб келгач, у (тоглар ортида) бирон гапни англай олмайдиган кавмни учратди.
94. Улар: “Эй Зул-карнайн, шак-шубхасиз, (шу тоглар ортидаги) Яъжуж ва Маъжуж (кабилалари) Ер юзида бузгунчилик килгувчилардир. Бизлар сенга бир (микдор) тулов туласак, биз билан уларнинг уртасида бир сад чекиб (бир тугон куриб) берурмисан?” дедилар. 
95. У (Зул-карнайн) айтди: “Парвардигорим менга ато этган (салтанат) сизлар берадиган (мол-дунёдан) яхширокдир. Бас, сизлар менга (мол-дунё билан эмас, балки) куч-кувват билан ёрдам беринглар, мен сизлар билан улар уртасига бир девор бино килай.
96. Сизлар менга темир парчаларини келтиринглар”. То (темир парчалари) иккала тог билан баробар булгач, (Зул-карнайн: “Босконлар билан) дам уринглар”, деди. Бас, качон у (темир-терсакларни киздириб) ут килгач (эритгач), деди: “Менга эритилган мис (хам) келтиринглар, у (темир парчаларининг) устидан куюрман.
97. Энди улар у (тусик) устига чикишга хам, уни тешиб утишга хам кодир эмаслар”.
98. “Бу Парвадигорим томонидан булган мархаматдир. Энди качон Парвадигорим (Яъжуж ва Маъжуж чикади, деб) ваъда килган вакт келганида (яъни киёмат койим булишига якин колганида), Узи у (тусикни) теп-текис килиб куюр. Парвардигоримнинг ваъдаси хакдир”, деди (яна) у.
(Куръон, 18-сура. “Кахф” сураси)
Куръондаги Зулкарнайн Александр Македонский эмас.
Бу масалага хозирги бизнинг диний олимларимиз жавоби “Ислом” энциклопедиясида куйидагича баён этилади:
 ЗУЛКАРНАЙН
     (араб. – икки шохли) – Куръонда киссаси келган мумин банданинг исми. Зулкарнайн шахси хакида турли фикрлар мавжуд. Баъзи тадкикотчилар уни македониялик Искандар деб хисоблашади. Бирок, Ислом таълимотига кура бу тугри эмас, чунки македониялик подшо Аллохнинг ягоналигига ишонган мумин булган эмас. Куръондаги Зулкарнайн эса, муминдир. Аллох “Кахф” сурасида Пайгамбар (сав)га хитоб килиб: “сендан Зулкарнайн хакида сурарлар” деган. Мухаммад (сав)дан одамлар Зулкарнайн тугрисида сураганлар. Киссада айтилишича, Аллох таоло Зулкарнайнга ер юзида хукмронлик, мол-у дунё, аскарлар ва бошка катта имкониятларни берган эди. Шунингдек, Аллох унга хукм юритиш, бинокорлик ва ободончилик, давлатни мустахкам тутиш каби ишларни ургатган эди. Зулкарнайн уз мулкларини айланган. У шимол томон йул олган. Икки тог орасига етганида, уларнинг ортида бирон гапни англамайдиган кавмни курган. Бу кавм Зулкарнайндан ер юзида бузгунчилик килгувчилар – Яъжуж ва Маъжуждан узларини химоя килиш учун тусик килиб беришини сурашган. Зулкарнайн Аллох унга берган илм оркали мустахкам темир девор куриб, халиги кавмни Яъжуж ва Маъжужнинг хужумларидан сакланишига ёрдам берган.
Европаликлар охирги 200 йил ичида худди порох солинган бочканинг устида яшаётганга ухшадилар. Мана муомала турганда муштни хушловчи сифатли кишиларнинг туб илдизи каёкка бориб такалади.
Туркий кавмлар беш минг йиллик тарих ичида жуда катта халклар булиб кетди. Узбекнинг 92 та уруги борлигини биламиз. Кунгирот, сарой, мангит каби уруглар хам тармокларга булиниб кетган. Бунинг сабаби туркий кавмларда яхшилик хам ёмонлик хам халкнинг хотирасидан хеч качон учмайди.
Аравани биринчи ихтиро килган кишига Угузхон Канг деган унвон берган. Мана алохида сифат. Хозирги пайтда узбеклар, козоклар, коракалпоклар ва бошка миллатлар ичида Кангли деган уруг бор. Канг сузи билан аравани туркийлар ихтиро килганлиги факти тасдикланяпти.
Бу хакда кимсан Чингизхон авлоди, илм дея Хонлик тахтидан воз кечган Абулгозий Баходурхон айтяпти. Кадимги Хитой манбаларидаям арава туркийларники эканлиги баён этилган.
КочЭв, АрЭва, Телега, Кочэвник, Колисо сузларининг барчаси туркий сузлардан келиб чиккан.


Давоми бор.