Сто рокiв самотностi епiчно та екзотично

Игнатенко Александр
Вступ. Після напівпровалу/напівуспіху фільму "Хранителі" Зака Снайдера автор оригіналу Алан "лайна не пише" Мур висловився, що не варто занадто суворо судити режисера , адже він зробив все що міг, просто оригінал сам по собі не підходить для екранізації. І, чесно кажучи, Мур тут не слабо покривив душею: "Хранителів" легко можна екранізувати, але це справа явно не для любителя тригодинного хронометражу, сірих фільтрів і дорогих спецефектів Зака Снайдера. Як на мене оптимальний формат для перенесення на екран цього твору: міні-серіал з 12 серій, причому з окремим режисером для кожної, щоб вже точно показати, наскільки по-різному бачать світ Роршах і доктор Манхеттен. І, знаєте що, затрати були б значно меньші. Але сьогодні я не збираюся говорити про "Хранителей", я лише хочу сказати, що слова Мура навели мене на думку, що дійсно існують книги, які неможливо екранізувати. І моєю найулюбленішою з них є чудовий роман Габріеля Гарсіа Маркеса "Сто років самотності".
Письменник і його книга. Габріель Гарсіа Маркес (06.03.1927 Аракатака - 17.04.2014 Мехіко) - колумбійський письменник, журналіст, видавець і політичний діяч. Лауреат Нобелівської премії з літератури за 1982 рік. Представник літературного напрямку "магічний реалізм". Роман "Сто років самотності" є найвідомішим і, не побоюся сказати, найкращим його твором. Що ж такого незвичайного в цій написаної в 1967 році книзі, що вона досі продовжує залишатися однією з самих незвичайних і в той же час актуальних речей у світі?
Протиріччя. По-перше варто відзначити, що роман цілком зітканий з протиріч. Наприклад, це одна з найбільш епічних історій світової літератури, що охоплює кілька поколінь однієї родини, події громадянської війни, багатоденної повені, простежує шлях від заснування до руйнування вигаданого міста Макондо, але в той же час за обсягом книга менше п'ятої частини "Гаррі Поттера". Серйозно, критики досі сперечаються, чи є "Сто років самотності" романом чи повістю і навряд чи коли-небудь прийдуть до однозначної відповіді. Або ось інший приклад: найгучніша з не шаблонних книг сучасності "Хмарний атлас" Девіда Мітчелла в першу чергу вражає своєю незвичайною формою оповіді, "кулі, пробиваючої матрьошку". Без неї всі шість історій в принципі є звичайними представниками свого жанру і опубликуй їх автор окремо або просто одну за одною весь ефект відразу ж пропав би. У "Сто років самотності" форма гранично просто: сюжет рухається від початку до заздалегідь визначеного кінця. Захоплює і не дає відірватися від читання саме зміст, прихований в такій простій формі. Тай, і сам принцип "магічного реалізму" по суті являє собою протиріччя: Маркес описує звичайні, добре знайомі кожному, можна навіть сказати буденні речі, що відбуваються в Макондо і сім'ї Буендіа, але в той же час зовсім поруч бродять привиди, літають циновки і відбувається маса інших неймовірних чудес. Тим не менш, всі персонажі сприймають їх як щось цілком нормальне. В цьому особливість створеного Маркесом світу: він неймовірно близький до реального і в той же час фантастично від нього далекий. І це ще одне протиріччя.
Нерозуміння. По-друге особливість роману надає його екзотичність. Будучи пам'яткою світової літератури "Сто років самотності" ніколи не зможе бути до кінця вами зрозумілий, якщо ви не колумбієць. Будемо відверті: велика частина усього, що ми знаємо про Латинську Америку, почерпнуте з джерел країни під зірково-смугастим прапором, які не упередженими язик не повернеться назвати.Нам не знайомі їх історія, традиції, література, розваги, спосіб життя в кінці кінців - все те, на що спирався Маркес створюючи світ роману. І навіть якщо ви задастеся метою дізнатися все це, то все одно не зможете сприймати отриману інформацію, як людина, що засвоїла її з молоком матері. Будемо чесні, для нас з вами "Сто років самотності" назавжди залишиться таємницею і саме цим обумовлена його привабливість.
Політика. По-третє, політична складова роману також досить цікава. Не для кого не секрет, що Маркес дотримувався соціалістичних поглядів, але в його описі громадянської війни обидві сторони, ліберали і консерватори, показані далеко не з кращого боку. Так, якщо чесно, і різниці між ними особливо ніякої немає. Чим же викликане відсутність традиційного для письменника лівих поглядів згладжування гострих кутів і облагороджування героїчній постаті з народу, перетворення політичного конфлікту в класичне протистояння добра і зла? Все дуже просто, в одному з інтерв'ю Маркес заявив: "Обов'язок письменника в першу чергу полягає в тому, щоб писати добре". В його завдання входило максимально наблизити вигаданий їм світ до реального, а це означає, що в ньому не повинно бути заздалегідь визначених правильних і неправильних сторін. Як на мене, то якщо пишеш про війну, а особливо громадянську війну, робити це потрібно як Маркес: правдиво, жорстко і з гумором, не жаліючи ні одну зі сторін, незалежно від особистих симпатій. Якщо ви не готові до такого, то краще не братися, пошукайте тему попростіше.
Самотність. По-четверте, не можна не згадати тему самотності в романі, настільки важливу, що вона навіть була винесена в назву. У книзі багато героїв, всі вони постійно контактують один з одним, але тим не менше кожен з них по-своєму самотній. Ті, кому при народженні дали ім'я Ауреліано, навіть мають самотній вигляд, що означає, що долею їм заздалегідь визначена самотність. Взагалі тема приреченності також відіграє дуже важливу роль у романі і його трагічний кінець передчувається чи не з першого рядка.
Секс. По-п'яте, книзі притаманна неймовірна сексуальна відвертість, особливо враховуючи рік її видання. І це не тонка еротичність "Книги Пісень", це зовсім інший рівень. Чесно кажучи, я не можу пригадати більше ні один роман, де згадувався б "песик-педераст, що грає роль альфа-самця", і, якщо такі і є, то звання шедевра світової літератури їм явно не світить. Одним словом, сексу в книзі багато, і, якщо ви ханжа, знайомство з генієм Маркеса вам краще почати з чого-небудь іншого.
Персонажі. По-шосте, персонажі. Їх багато, вони всі різні, глибокі й здатні змінюватися з часом. Я не буду описувати їх, так як це дуже складно і про кожного можна написати не один десяток сторінок, так що згадаю лише кількох представників сімейства Буендіа: Мелькіадес,Урсула, полковник Ауреліано Буендіа, Ребекка, Фернанда, Ремедіос Прекрасна, Меме, близнюки. Але якщо говорити про улюблений характер, то це без сумніву буде Амаранта. Є щось надзвичайно привабливе в цій повної ненависті і похоті незайманій, неймовірному поєднанні невинності і пороку. Стежити за її вчинками, це все одно, що вдивлятися в темряву: страшно, часом навіть огидно, але відірватися неможливо. Ну і чорна траурна стрічка на обпаленій руці це дуже стильно.
Плутанина. До речі, багато хто кидає читати "Сто років самотності", заплутавшись в іменах. Чесно кажучи, абсолютно не розумію таких людей. Тобто так, в сім'ї Буендіа є всього лише два чоловічих імені: Ауреліано та Хосе Аркадіо, так і жіночих ледве набереться десяток, але наскільки неуважно треба читати, щоб хоч когось з кимось переплутати? Адже вони всі абсолютно різні. Тай, Маркес допомагає, називаючи засновника роду винятково Хосе Аркадіо Буендіа, хоча те ж саме прізвище носять всі його нащадки, а його молодшого сина - полковником Ауреліано Буендіа, навіть коли це звання давно повинно було залишитися в минулому. Так що, якщо ви уважний читач, ніяких проблем у вас не виникне, а якщо ні...просто пам'ятайте, що класика світової літератури не зобов'язана бути легким чтивом.
Чому ні? Так чому ж все-таки неможливо екранізувати "Сто років самотності"? Прочитайте, і самі все зрозумієте. Як можна навіть сподіватися втілити на екрані книгу, де немає жодного розумного діалогу, персонажі вимовляють по одній репліці на десять сторінок і, як правило, не отримують на неї відповіді? Кіно, в першу чергу, діалоговий вид мистецтва, як би сильно воно не гналося за візуалом в останні роки. "Сто років самотності" - це саме оповідання, розповідь, притча, якщо вам буде завгодно. Так що, це одна з тих книг, яку ви ніколи не побачите на великому чи малому екрані.
Підсумок. Наостанок мені хотілося б настійно порадити вам прочитати або навіть перечитати "Сто років самотності". Це дуже гарна книга, яку, як на мене, повинен прочитати кожен, так що якщо ви ще сумніваєтеся, настійно прошу це припинити. Роман подобається далеко не всім, але, якщо ваші смаки хоч трохи збігаються з моїми, ви точно не розчаруєтеся. Зрештою, нічого подібного вам більше прочитати не вдасться, адже, як писав Маркес: "Родам прожившим сто років самотності, не судилося двічі з'явиться на землі".
До свидашкі і пам'ятайте, що Габріель Гарсіа Маркес родом з Колумбії, де гарячі не тільки страви і клімат, але й красуні дівчата!