Удумбара символизует приход Будды

Дмитрий Саврацкий
Согласно буддийской легенде, цветок удумбара последний раз цвёл перед рождением Будды




Згідно буддійської легенди, квітка удумбара цвіте раз в 3 000 років. Останній раз вона цвіла перед народженням Будди, а останні 20 років її цвітіння спостерігають по всьому світу. Кажуть, що вона предзнаменує прихід великого мудреця або просвітленого.
Цей крихітна ароматна квітка має найтонше, але на рідкість міцне стебло. Люди, які виявили удумбара в останні роки, повідомляли, що вона не в'яне довгий час і розпрямляється після того, як її зігнутий.

Вперше квіти були виявлені на статуї Будди в південнокорейському храмі в 1997 році. У 2010 р державні китайські ЗМІ повідомили про появу квітки, назвавши її небесною. Це досить незвично для ЗМІ Китаю, тому що китайський комуністичний режим офіційно дотримується теорії атеїзму і навряд чи вірить у пришестя на Землю великого духовного лідера. Всі статті на цю тему в державних ЗМІ були видалені незабаром після їх публікації, проте вони встигли поширитися по китайському Інтернету.


Квітка удумбара, розпустилася на статуї Будди

З тих пір режим стверджує, що удумбара - це яйця златоглазки. Хоча зовні між яйцями златоглазки і удумбара є певна схожість, але яйця швидко псуються після того, як вилуплюється личинка, а квіти зберігаються протягом довгого часу і випускають аромат. Саме слово «удумбара» походить із санскриту і означає «квітка з небес».


Яйця златоглазки

Згідно буддійської легендою, удумбара віщує прибуття Священного царя, який «обертає колесо, що виправляє дхарму у світі». Він візьме людину будь-якої релігійної приналежності, з милосердям пропонуючи порятунок всім.

У восьмому томі буддійських текстів «Фонетика і трактування ***лінь» говориться: «Квітка удумбара - породження надприродних сил; це небесний квітка, і вона не існує в земному світі. Коли Татхагата, або Цар із золотим колесом прийде в людський світ, завдяки його великої чесноти і благословення розквітне квітка удумбара».