Киш нега енгил келди?

Анвар Шукуров
             Киш чилласини 21 декабрдан хисобласангиз, кейинги йилнинг 1 февралига кадар кирк кун булади. Ана шу энг совук паллани халк тилида форс забонда «чилла» дейишади.
              Шукрким, утган киш юртимизда жуда енгил утди.
             Мен бу амалда илохий ишора курддим. Узбек элида канча хомиладор аёл, канча чакалок, канча бемор, канча кари буви хамда бува бор?
             Хакикий ракамлар кандай шаклга эга?
             Обрусиз хисоботлар хисобмас.
              Аммо ушаларни Яратган Зот олдидаги хисоботда хаммаси аник. Шунинг учун ислом оламида мукаддаслик жихатидан учинчи уринда турувчи худуд енгиллик берилди.               
             Уни моддийлаштириб хисоблаш мумкинми?
              Битта услуб таклиф киламан.
             Америкадаги ахолиси бизнинг мамлакатдан 9 миллионга куп  Штатда куёш батареялари оркали энергия олиш лойихаси режалаштирилибди. Унинг нархи 2, 2 миллиард доллар, узбек халки тилида 13 триллион сум экан. 
            Агар уша Куёш батареялари Узбекистонда урнатилганида айнан мана шу кишда аскотган буларди. Хисоблаймиз, демак узбекистонликлар кишнинг айни чилласида Куёш батареяси оркали 13 триллион сумлик энергия сарфладилар. Яъни узбекистонликларга 13 триллион сумлик энергия тортик этилди. 30 миллионлик ахолининг хар бирига 433.333 сумлик бепул энергия берилди хисоб.
             Нега тортик килинди?
             Инсонларга мукофот хам, зиён хам уларнинг амали учун берилади.
             Мукофот берилиши лозим ишлар нималар? Чакалоклар йигиси, оналар, оталар, беморларнинг ох-ноласи, ибодат килувчиларнинг дуои илтижолари. Хокимият вакилларининг хайрлик ишлари.
             Охиргисида иккита амал жуда катта самара берди.
              Мукаддас заминда яшаётган одамларни хакорат килувчи, уларга кул кутарувчи, камаб куйиб кийнокларга солувчи бир неча тунгизлар хибс этилди.
              Энг зур амал эса:
             Интернетдаги ахборотларни укиб, одамларнинг узи уни тахлил килиб олсин деган Юртбошимиз ниятининг амалга ошиву булди.
              Шунда баъзи ёлгончи, золим, игвогар ва гийбатчиларнинг пайтавасига курт тушди ва алал-окибат мамлакат ахолиси киш синовидан енгилгина утди.
               Бахор хам чиройли утишини истайсизми?
                Унда яхши амалларни купайтиринг, ОАВни янада эркинлаштиринг, халкни ранжитадиган, уларнинг эркин яшашига, юришига, нима экиши-ю, качон экишига эркинлик беринг (фермерларнинг шартномаси борку) ёки салла деса калласини олиб келадиган каллакесарларни (штатини кискартириб) тийиб куйинг.
                Ажаб эмаски, шунда хаммасини кузатиб турган Зот серёгин бахр тухфа этар. Ва Аллоху аълам.