Ёзувчилар уюшмаси керак?

Анвар Шукуров
     Агар биз олдинги СССР таркибида булиб, темир пардалар оркали ахборотлар чекланган, интернет бунчалик хаётимизга эркин кириб келмаганида «Ёзувчилар уюшмаси керак» деган саволга битта «Ха!» деган жавоб кифоя киларди.
     Шукрким дунё билан буйлашиб, кад-коматимизни курсатишга уриниб, юкорига талпиняпмиз. Ахборотлар хам турли-туман. Энди шу ривожланган дунё нуктаи назардан караганда баъзи-бир уринли мулохазалар келиб чикяпти.
     СССР деган камбагаллар давлати, янгича давлат эди ва бутун дунёдаги оч-ночорларни узига махлиё этарди. СССР ташкил топганидан кейин бутун дунё олигархлари юракларини ховучлаб, уз ишчи ва ходимларига ижтимоий имтиёзлар бера бошладилар. Жуда куп ёзувчилар, режессерлар, ижодий интеллегенция пафос билан СССРни кабул килди.
     СССР уз мавкеини мустахкамлагач, айникса, Иккинчи Жахон урушидаги галабадан сунг, Европадами, Африками, Америками, Осиёми кайси мамлакатда камбагаллар ноиложликдан бош кутарсалар, дархол уларга ёрдам беришга шошарди.
Фидель Кастро, Че Гевара, Хо Ши Мин, Сальвадор Альенде, Луис Корвалан, Патрис Лумумба, Анжела Девис, Леонард Пелтиер ва бошка яна куплаб камбагаллар вакилларини СССР куллаб кувватлаган, улардан баъзилари давлат тепасига келишига ёрдамлашганди.
     Шундай пролетар етакчилик киладиган давлатлар сирасига – Монголия, Варшава Шартномаси Давлатлари, Хитой, Куба, Корея Халк Демократик Республикаси, Вьетнамни ва хоказоларни киритиш мумкин. Камбагалларнинг давлат тепасига келишига ёрдамлашишни СССР рахбарлари узларининг энг биринчи вазифаси деб биларди. Чунки, пролетар дохийлари К.Маркс ва Ф.Энгельс бутун дунёда пролетар инкилоби юз беришига хамма камбагалларни ишонтирган эди.
     Мана шундай килиб биринчи булиб СССР деган худудда биринчи ишчи-дехконлар давлати юзага келди.
     Улар шу пайтгача бутун инсоният дин оркали эришган прогрессив мафкурадан воз кечиб янгича, уларга терс колиплар ясай бошладилар. Терс колиплар эса терсмантик махсулотлар чикара бошлади.
     Мажозий мисол келтираман. Масалан СССРгача бутун дунё жунли кулкопларни кулни иситиш учун фойдаланган булса, СССР дагилар кулкопни хажмини катталаштириб, ундан телпак сифатида фойдалана бошладилар.
     Мана шунака терсмантик ишлардан бири 1934 йилда ташкил этилган СССР Ёзувчилар уюшмаси эди.
     Асосий роль ёзувчи ва шоирларга берилди. Улар турли туман «маданият учокларини» оча бошладилар. Динда шоирликка танкидий ёндошилади. Бу сузлар Тавротдаям, Забурдаям, Инжилдаям бор. Куръоннинг юраги хисобланмиш Ёсин сураси 69-оятида
«Слагать стихи Мы не учили Мухаммада,
И не годится это для него.
Послание сие - напоминание Господне
И ясные заветы Аль Кор'ана» дейилади.
Куръоннинг 26-сурасида баъзи шоирлар одамларни йулдан уришда жинларнинг кофирларига деярли тенглаштирилади:
221. Не сообщить ли вам:
Нисходят на кого шайтаны?
222. На всякого лжеца и грешника они нисходят!
223.Они передают подслушанное ими,
Но большинство из них - лжецы.
224.Такими (могут быть безумные) поэты -
За ними следуют заблудшие (в невежестве своем).
225.Неужто ты не видишь, как они
В смятении по всем долинам бродят
226.И то, что речи их
(Заблудших) побуждают совершать такое,
Чего не совершают сами, -
    Мухтарам укувчини олдиндан огохлантириб куйиш лозимки, бу ерда шоирлар деганда бир суз билан айтганда маддохлар ва гунох ишларни окловчи шоирлар, ёзувчилар, сиёсатчилар ва бошка ижод ахли назарда тутиляпти.
   Хакикат учун курашувчи шоирлар, ёзувчилар, ижод ахли бу руйхатга кирмайди.
   Келинг битта мисол келтириб куя колай:
Компартия мафкурасига асосан улар мавжуд тузумни мадх этиб, пролетар революцияси гоясини бутун дунёга ёйиши керак эди. Улар шу ишни янгичасига кила бошладилар. Марказий Осиё мамлакатларида паранжи ечтиришни олинг. Бу агитация ва пропаганда махсули эди.
Аммо, интернетда 30-йилларда Москвадаги Кизил майдонда майка ва труси кийган узбек аёлларининг Сталин олдида марш билан утишига кандай эришилди экан?
Давоми бор.
х