Апологiя Украiськоi Лексики

Валентин Лученко
 
У своєму євразійстві українці не знають міри. Емоції переповнюють їх, а отже дискусії та диспути закінчуються гучними скандалами та палкими звинуваченнями всіх сторін одночасно. Це стосується всього: політики, економіки, мовних питань.
Але хотілося би торкнутися локального питання: боротьби пуристів за чистоту, як вони пишуть "літературної української мови". Що вони розуміють під тим терміном "літературна мова" мені важко сказати, але то таке. Головний мотив пуристів - очистити мову від так званих "русизмів". І тут у них все просто: якщо в українській мові є слово аналогічне тому, що є в російській, то це автоматично веде до його вилучення. Боротися з пуристами не має сенсу. Щось доводити, надавати посилання на лексикологічні роботи, датовані часами до 1917 року, апелювати до етимології та здорового глузду не має жодної рації. Пуристи за своїм психологічним типом схожі на візантійських іконоборців.

Тому, я вирішив не сперечатися, а в міру своїх скромних сил знайомити шанувальників української мови з лексикою, на яку пуристи вішають ярлики "русизм", хоча правильніше було би "росіянізм".

Сьогодні такими словами будуть: ЛОЖИТИ, ЛОЖИТИСЯ, ПОЛОЖИТИ, ПОЛОЖИТИСЯ, РОЗЛОЖИТИ, РОЗЛОЖИТИСЯ

Ось статті зі Словника Бориса Грінченка, де зафіксовані ці слова:
Ложи;ти, -жу, -жиш, гл. Класть. Батько цілує хліб і ложить на столі. Грин. III. 423. Діток спати ложити. Мир. ХРВ. 126. Котре дерево усохле, то не можна його ложити, шоб сад не всихав. Чуб. І. 77. Я за свиту карбованця ложу. Мир. ХРВ. 195.

Ложи;тися, -жу;ся, -жишся, гл. Ложиться. Білу постіль стелила, сама ся спати дожила. Чуб. V. 98.

Положити, -жу;, -жиш, гл. = покласти. Спекла колобок і положила на вікні. Рудч. Ск. II. 2. На кого такий гнів великий положили? Мил. 183.

Положитися, -жу;ся, -жишся, гл. 1) Лечь. Чуб. II. 410. В Вифлеємі народився, там у яслах положився. Чуб. V. 328. Спать з тобою положусь. Чуб. V. 8. 2) Отелиться. Положилася корова. Камен. у.

Розложити, -жу, -жиш, гл. = роскласти. Розложили середу двора огонь. Кв. І. 1.08.
Розложитися, -жуся, -жишся, гл. = роскластися. Кром; указанныхъ значеній, еще — 4) Раздаться, разд;литься на об; стороны. Ти, вишневий саду, розлежися, біленький камінь одчинися. Чуб. V. 781.

Крім того варто знати також деякі похідні від цих дієслів:
ПОЛОГИЙ, РОЗЛОГИЙ, ЛОЖЕ, ЛОЖНИЦЯ, ЛОГИН, ЛОЖИСЬКО