План захоплення Вашингтону. Уривки. Частина XIV

Олена Яворова
Це така спокуса піти простим шляхом, знаєш. Мало хто втримається. Та, майже, ніхто. Піти простим шляхом, адже вгору так важко, душевна робота, робота внутрішня – це так обтяжує, а відпустити усе – й гайда униз, легко й приємно. Коли тобі на твоєму роздоріжжі стає легко й зрозуміло, необтяжливо й вільно – ти або досяг нірвани або котишся униз. І твоє падіння буде стрімким, дуже стрімким. Бо то у горах, на якій-не якій висоті, тримають виступи. Ти чіпляєшся, важко, так, дертися незрозуміло куди, а, може, й незрозуміло нащо. Та ти робиш ще один крок, твоя душа веде тебе, це вона шепоче тобі з глибини: "Тільки не полишай, хай важко, тільки зроби ще один крок". І ти робиш. Тобі пощастило навчитися чути її голос та не сплутати з голосами інших. Голосом Его, голосом совісті. Ти чіпляєшся – і виступ тримає. Тримає від падіння, береже сили.      
Ми розучилися відмовлятися від чогось, чого нам, як здається, прагнеться у даний момент, заради більшого. Власне, вся система сучасного світу вчить нас не відмовлятися. Жити моментом. Щастя зараз, задоволення зараз – і хай все котиться під три чорти. Ми не здатні відмовитися від солодкого щастя щоденних тістечок заради примарної, ще й не зрозуміло чи досяжної мети - бути стрункою. Кому потрібною, колись досяжною. А тістечко, воно - зараз. Осяжне задоволення, зрозуміле щастя.

 
* * *
 
Істина у тому, що речі та події насправді мають не таке вже й велике значення. Правота чи неправота інших, чи твоя правота. Має значення лиш те, як почувають із тобою і взагалі ті, хто близькі тобі. Плачуть вони чи всміхаються. І я прошу всі сили, всі сили, які є у цьому світі, яким щось підвладне, берегти мене лиш від одного.
Не від кулі, не від бідності і навіть не від смерті.
Я прошу берегти мене від того, що я колись причиню хоч найменьший біль тим, хто мені близький. Хай я заклякну на місті, перетворюсь на попіл і на порох, зникну з цього світу – якщо зроблю боляче тим, хто у моєму серці.
Тим, хто близький.
І лиш це, віриш, має значення.
Бо інше, зрештою, такий дріб'язок.


* * *

Писати – то є абсолютне щастя, народжувати речення у своїй голові – ейфорія й блаженство. Головне якоюсь миттю не незчутися й не почати писати гарно й правильно. Писати недоконано. Перегортаючи з ніг на голову усі „правильно”. Так само, як і жити.

* * *

Силу дають речі, які назавше. Чи, принаймні, надовго. Весна, вітер, небо, зорі. Сонце й полонини. Не-вічності віднімають силу, вічність дарує. Навіть якщо ті вічності з розряду не дуже приємних, як то осінні вітри чи примхи сніжного січня. З'явиться, вдарить – з порогу, - жбурне льодом в обличчя, скує морозами.  Знання, що на зміну йому є інша вічність-весна - подарує витривалість, й віру, й морозостійкість.