Suomalaiset arvot

Ладомир Родумилов
SUOMALAISET ARVOT

Kerron er;;n tuntemani ven;l;isen naisen tarinan esimerkkin; tietynlaisesta sosiaalisesta ep;oikeudenmukaisuudesta nyky-Suomessa. Nuori ja kokematon ven;l;inen tytt; nai suomalaisen insin;;rin, joka silloin ty;skenteli Ven;j;ll;. Asuttuaan jonkin aikaa yhdess;, mies j;tti tyt;n. Vaikkei avioehtoa ollut, tytt; ei v;litt;nyt ex-miehens; rahoista, mutta j;i yksin vieraassa maassa. H;nen piti el;; jossain, asettua. Lopulta h;n l;ysi ty;n Koskelan sairaalan keitti;ss;. Huonolla kielitaidolla ja sosiaalisten paineiden alaisena h;n teki pient; palkkaa vastaan kovaa ty;t; yli 20 vuotta.

Sitten er;s mies k;ytti h;nen luottamustaan v;;rin ja pyysi takaajaksi asuntolainaan. Lopulta mies heitti naisen el;m;st;;n ja laina j;i maksamatta. Nainen j;i velkavastuuseen. Kaksikymment; vuotta h;n oli maksanut veronsa ja liiton maksut, mutta p;;tyi ulosottoon. Samalla h;nen palkkansa oli j;;nyt alle sosiaalisten v;himm;isvaatimuksien. Kukaan ei juuri v;lit; t;llaisten ihmisten tilanteen oikeudenmukaisuudesta. Ven;j;ll; sanotaan: jos kohtalo johtaa pahaan, ;l; itke. H;n ei itkenyt. H;n jatkoi ty;t; useita vuosia. Maksamalla vuokraa ja maksamalla velkaa ulosottoon j;; k;teen v;hemm;n kuin niill; ihmisill;, jotka eiv;t ole rakentavasti toimeliaita.

En puhu tilap;isesti ty;tt;mist; vaan niist; jotka vuosikymmeni; k;ytt;v;t j;rjestelm;; v;;rin. Jotkut t;llaiset tiet;m;ni (kuten ven;j;ll; sanotaan ”baryzhnichestvom”) hakevat kier;tyskeskuksessa ja kirpputoreilla vaatteensa, tekniikkansa ja kalusteensa, myyv;t ne eteenp;in Suomessa ja Ven;j;ll;. He j;rjest;v;t omalla autolla matkoja Viroon ja Ven;j;lle, ostavat halpaa tupakkaa, alkoholia ja bensiini;, joita myyv;t pime;sti Suomessa. Jotkut kaupustelevat huumeita, varastettua tavaraa, esimmerkiksi venemottoreita, jne. Jotkut ovat sent;;n ammattimaisia pullonker;;ji;. Suomalainen naapurini pyyt;; lainaa 15 euroa kuukaudeksi. Kun kysyin, miksi h;n ei mene sossuun, h;n sanoi: mieluummin katuojaan kuin sossuluukulle n;yryytett;v;ksi.

P;;henkil;mme ty;tilanne paheni entisest;;n uuden pomon my;t;. Ihmisi; v;hennettiin, s;;stettiin, ty;m;;r; lis;;ntyi, palkka ei. Henkil;st;n asenne muuttui: oltiin onnellisia orjuudestakin, oli edes joku paikka ja palkka. Masennuskaudet alkoivat. H;n ei kyennyt jatkamaan orjaty;t;. Kun h;n irtisanoutui h;nell; oli kuukausi aikaa etsi; uusi asunto, eik; h;n ehtinyt l;yt;; sit;. Vanha asunto oli kuitenkin vapaa melkein puoli vuotta h;nen l;ht;ns; j;lkeen. T;m;n tied;n varmasti.

H;n j;i asunnottomaksi. H;n asui yst;vien luona. Yli nelj;n vuoden odotuksen j;lkeenk;;n h;nelle ei ole tarjottu mit;;n vaihtoehtoja. Kuitenkin pakolaiset, jotka ovat tuleet maahan vasta ”eilen”, saavat heti asunnon ja kaikki tuet. Mik; poliittinen syy pakottaa pit;m;;n Syyrian uusista laumoista t;laista huolta, vaikka maan tilanne muuten on kriisiytynyt ja kyky auttaa edes omiaan ep;ilytt;v;?

Er;;n suomalaisen yst;v;ni is;, joka ty;skentelee putkimiehen; Helsingiss;, kertoi olevansa menossa tekem;;n vessaremonttia pakolaisen kotiin. N;iden elitistien uskonto ei n;et salli vessassak;ymist; uskottoman valkoisen rahvaan j;ljilt;. Vessat t;ytyy uusia.

T;llainen on Suomalainen j;rjestelm; oikeistohallituksen aikakaudella. Maan oma nuoriso ja lapset voivat huonosti. Lapsille sy;tet;;n psyykel;;kkeit;. Mutta valikoitujen pakolaisten vessaremontteihin riitt;; varoja.

P;;henkil;mme on nyt hakenut Lohjalta kaupunkiasuntoa. On pieni toivo siit;, ett; Lohjalla tilanne olisi Helsinki; parempi. H;nen omat vuokrausyrityksens; ovat kilpistyneet luottotieto-ongelmiin. T;m; on enemm;n ennakkoluulo kuin todellinen syy, h;n voisi saada asumistukia.

Virallisen ep;;misen j;lkeen h;n tekee kiirehtimispyynn;n kaupungin hallitukseen. Ty;voimatoimiston ty;ntekij; sanoo: ”Kuka pakotti sinut lopettamaan ty;suhteen nyt kun Suomessa on vaikea tilanne ja t;it; ei riit;.”

T;llaisen ansiomitalin antoi Helsingin kaupunki hyv;st; 20 vuoden palveluksesta. T;m;k; siis on suomalaista sosiaalista oikeudenmukaisuutta? Ihmisell; ei ole asuntoa, ja kukaan ei auta. Yst;v;t eiv;t voi ikuisesti auttaa, kaikilla on omia ongelmia. Suomalaisessa yhteiskunnassa jotkut kaikista perustavimmista arvoista n;ytt;v;t olevan selitt;m;tt;m;ll; tavalla sekaisin.