Моддийдан устун саховат

Анвар Шукуров
Яхшилик килишдан куркманг.
Яхшилик кил-у дарёга от балик билади, агар балик билмаса Холик билади деган узбек халк маколи узбек менталитетинининг гузал фазилатини очиб беради. Бу макол Куръон оятларига хамохангдир.
Моддий томондан бировга ёрдам килиб юборсангиз жуда яхши, аммо яхши суз хам моддий ёрдамдан кам эмас, керак булса миннат килинадиган яхшиликдан устун.
263. Речь добрая, прощение обид
Превыше милостыни всякой,
(Куръон 2-Бакара сурасидан)
             Охирги пайтларда жуда таникли кишиларимиз бу ёлгончи дунёни тарк этаётганлигини интернетдан билиб коляпмиз. Узимизнинг ОАВ нега уларнинг хотирасига багишлаб курсатувлар тайёрламаяпти, хатто уларнинг дунёдан кум юмганлигини эълон килиб, оила аъзолари ва якинларига хамдардлик билдирмаяпти? Бу иллат совет замонидан келяптими ёки ундан-да олдин бормиди?
             Ёки баъзи бир юртдошларимизнинг чет элларда муваффакият козонаётганлигини интернетдан билиб коляпмиз. Шухрат Барлос ватандошимизнинг китоби кушнимиз Афгонистонда севилиб мутоала килинаётганлигини укиб хурсанд булдим.
             Ахир Юртбошимиз неча йиллардан буён Афгонистонда жахолатга карши маърифат билан курашиш у ерда тинчлик урнатишнинг асосий шарти эканлигини бутун дунё ахлига айтиб келмокдалар-ку!
             Шухрат Барлос эса бу ишни амалда килиб куйипти!
             Менимча, бу ватанпарвар кишининг иши тахсинга лойик!
             Кашкадарёда Рустам Очил деган шоир бор. У киши янаги йили 80 ёшга кирадилар! Тугри шеърият сохасини унча тахлил килолмайман-у, аммо у кишининг баъзи шеърлари одам вужудини титратиб юборади.
         Битта яхши гапми, курсатувми килиб у кишининг кунгли олинса, бундан хамма ютади.
          Бунака шоирлар, ёзувчилар, умуман ижодкорлар жуда куп.  Яхши одамлари куп давлат бахтли булади. Бу аксиома. Давлатнинг асосий бурчи яхши одамларни купайтиришдир. Яхши кишиларини кадрига етмаслик эса саховатнинг антиподи – хасислик дейилади.
          Умуман ижодкорлар: олимлар, ёзувчилар, шоирлар, композиторлар, журналистлар, режессёрлар, актёрлар, артистлар хаётнинг хох салбий, хох ижобий томонларини акс эттирсаларда, умумий тарзда  яхшиликни етказувчи бепул ватанпарварлардир. Уларнинг баъзилари халкнинг хакикий бойлигидир.
          Бирон-бир ижодкор, сиёсатга нисбатан айрича фикр билдириб куйса, кечиримли булишимиз кераклигиям жуда катта яхшилик эканлиги юкоридаги Куръон оятида келтириляпти.
         Бу сохада мабодо яхши замонавий менежер булса, валюта туширишнинг жуда катта манбаи хамдир. Узбек электрон китобларини сотишни йулга куйиш, уларни чет тилларига таржима килувчи хусусий сектор вакилларига имтиёзлар бериш керак. Чет эл валютасига сотиладиган кинофильмлар яратиш керак. Бунинг учун энг кучли ёзувчиларимиз, сценаристларимиз, актёрларимиз муштни бир жойга куйиб ишлашлари керак.
            Буларни бир маромда амалга ошириш учун яхшилик йулида оркага кайтмасдан, кучли ирода намоён килиб харакат килиш керак.