Турсун Хуртоевга!

Анвар Шукуров
Ассалому алайкум!
Ёзган рецензиянгизга жавоб хажми катталиги туфайли алохида жавоб беришга карор килдим.
   Хурматли Турсун Хуртоев!
Ушбу «Узбек» атамасининг келиб чикиши хакида асар ёзилган пайт 2010 йилда, хеч канаканги илмий иш килиш ниятим йук эди. Менинг асарим “Колумбда бор аламим маним, Узбекистон Ватаним маним” ёки “Суйласин Афросиёбу, суйласин Урхун хати” каби бир калб хайкириги эди.
          Шунинг учун ушбу рисола эссе тарзида ёзилганди. Узбек менталитетига багишланган маколаларда бу жараён канаканги огрикли утганлиги ёзилган. Кейин,  "Т" товушининг товланиши номли эссе ёздим ва тарих хамда тилшунослик илмига даъвогар эмаслигимни китобчамда очик-ойдин баён килдим. Узбек тилига узини "хусусий мулкдор" деб билувчи бир мансабдорга бу ёкмади. Уша мансабдор “утмок” феълининг 175400 та шаклини ясадик деган гапни тушунмасдан мени масхара килган. Вахоланки, мен бу кашфиёт учун давлат патентини олганман. “Хар кандай курнамакка буйсунманг” деган Куръон оятига монанд изланишларимни давом эттиравердим.  Кейин «Нур устига нур ёгсин ёхуд 4800 йил аввалги бир сузимиз хакида дунёда бораётган бахс тугрисида» деган яна бир эссе ёздим.
   Мен эсседан бошка жанрга утиш фикрим йук эди. Аммо, бир танишим «масалага илмий ёндаш» дея мени кундирди. Кейин «Тилшуносликда тарихий-таккослаш назарияси» деган Европада мавжуд, СССРда деярли урганилмаган фан йулагига бориб уганишга тугри келди.
       Сунгра “Тарих отаси” хисобланмиш Геродотни хижжалаб укиб чикиб, унга муносабат сифатида, яна эссе тарзида "Прогулка с Геродотом" деган аср ёзиб, чикдим. Ха, барча эсселаримда, хис-хаяжон бор. Аммо, хозирги пайтда Амир Темур бобонинг "Бизким малики Турон миллатларнинг энг кадими, туркнинг бош бугинимиз" деган гапи тугрилигига иймон келтирдим ва энди уз гапларимда катъийрок туриб, миллиардлаб юлдузлар ичидаги бор йуги биттагина ердаги Нобель деган мукофотни мулжаллаяпман, холос. Нобель мукофоти булмаса, жиллакурса, балким, менинг асарим дунёда хозирги пайтдаги карама-карши халкларни бирлаштириб, зиддиятларга бархам берар. Бундаям мен розиман. Совет даврида грузин оналари угил чакалоги ёстиги тагига “Йулбарс териси ёпинган пахлавон” номли достон китобини куяди, деган ривоят юрарди. Мабодо, Нобель мукофотиям насиб этмай, менинг фикрларимни бошка халклар тан олмасаям, узбек оналари учун, фарзанд курганларида ( угил ёки киз булишидан катъи назар, чунки узбек эркаклариям, аёллариям кадимда мохир жангчи булганлар) чакалоги ёстиги тагига куйишлари учун ният килдим. Агар бунгаям кимдир хасислик килса, узимнинг кариндошларимга бераман. Агарки уларгаям маъкул булмаса “Узлигимни англаш учун узимга узим” деган асар ёзибди деб тушунинг.
       Турсун ака, уз фикрингизни билдириш учун алохида руйхатдан утиб берган соглом фикрларингиз учун ташаккур. Икки киши шивирлашаётганда учинчиси Аллох, уч киши шивирлашаётган туртинчиси Аллохдир. Сизни ниятингизга яраша такдирлаш учун Аллохга топширдим!
 Сог-у саломат булинг.
 Хурмат билан,