Милосердие

Любовь Шубная
С болгарского
(Борис Калинов)

Я никогда не видел таких грустных глаз ... Как будто боль всей вселенной собралась в них и заставила меня съежиться. Я остановился, потому что не мог вынести этого взгляда.
…Он лежал под сгнившим от времени деревянным забором без движения, без звука. Только глаза следили за мной и, казалось, говорили: вот я, и я знаю, что ты здесь... Я присел и погладил его по голове. Наверное, ему должно было понравиться это как жест, показывающий доброе расположение… Никакой реакции. Только где-то внутри него, по самым глубоким тайникам, прокатился стон, и он замер на мгновение. Да, он знал! Или, скорее, надеялся, что я облегчу его страдания... Я почувствовал, как блекнут для него краски жизни, как проносятся перед ним цветные луга воспоминаний.
Я отвернулся и сел на траву. Дважды пытался закурить, но сигареты выскакивали из дрожащих пальцев. Наконец-то получилось зажечь одну. Я медленно затянулся и так же медленно выпустил дым, как будто в ожидании какого-то чуда. Я знал, что шансов нет, но вдруг…
…Волк позвал меня. Он завыл от безысходности и боли. Я повернулся и выстрелил... Это был выстрел из милосердия.


Борис Калинов
Милосърдие
Не бях виждал толкова тъга ,събрана в едни очи...
Сякаш болката на цялата Вселена се бе събрала в тях и ме накара да потръпна. Спрях се, защото никак не можех да подмина подобен поглед. Лежеше до изгнилата от времето дървена ограда без да помръдне, без звук. Само очите му ме следяха и сякаш казваха: Тук съм! И знам ,че и ти си тук... Приклекнах и погалих челото му. Знам че обича този жест, показващ близост...Никаква реакция. Само някъде там, в най-дълбоките недра, нещо извика и замря за миг. Да! Знаеше! Или по-скоро предчувстваше, че му нося края на страданията...Усетих как преминаха цветните поляни на спомените. Да той имаше такива! Аз -също! Обърнах се и седнах на тревата. Два пъти цигарата изпада от треперещите пръсти, преди да успея да запаля. Бавно дърпам дима и като че ли чакам да се случи нещо... Знам! Няма никакъв шанс,но въпреки това...И той ме повика! Беще по-скоро опит за зов. Вълчи зов. Началото на рокота на воя и всичката му болка събрана в него...Обърнах се и...стрелях. Изстрел от милосърдие.



Художник Анна Мосиевских.