Two Phone Free Days. Два дня без телефона

Денис Водяхин
Ian fumbled frantically inside his shoulder bag for the phone but found nothing. There could not have been a worse time for a distraction with the train arriving in a few minutes.

- No big deal! – thinking as he embarked on the train.

The door hissed shut and the train departed.

Over the next two days, at the university, Ian was asking his fellow students around if they could imagine someone nowadays get by without a cell phone.

“No way I can!”, “Oh, please!”, “No phone? Give me a break!” – were the most popular replies. Others merely shook heads.

All those “gadget druggies”, as Ian put it, seemed utterly nonplused by the question.

Having gotten back home, Ian stepped into the picture while his parents were cooking dinner. Then there was a conversation struck up by Ian’s father.

- How’s it like to go around without a phone? – shaking hands with his son.
- Fantastic!
- Told you he’d say so!

The mother nodded.

- Any news, honey? – she asked as Ian gave her a smack.
- Nah! – he waved off. – It’s been just two days.

“Be right back!” – Ian said on his way out of the kitchen.

Quickly, he changed his clothes and came looking for the phone. In the living room, he checked the couch on which, out of his own remember, he had forgotten the device.

Nothing.

A folding table in the corner, cluttered with coins and miscellaneous papers, was inspected, too. Ian even combed through the dusty attic but threw up his arms in despondency.

Although, Ian was content he had been phoneless for a couple of days, he could not help asking his parents.

- Where's my cell?
- What are you, a prisoner?

Ian rolled his eyes.

- My cell PHONE!

The father laughed.

- You can kiss it goodbye now.

Apparently in no mood for jokes, Ian crossed his arms.

- You did without it great then, you'll do without it now. – the father added on.

- It's in plain sight. – said the mother.
- How come I can’t find it then? I’ve searched high and low!
- Because, unlike all sorts of per-SON-s, we don't hide things away. – the father declared.

- Oh, well. – Ian uttered. - Then there's one more question bothering me.
- And what is that? – his parents eager to hear.
- Is the phone really still around? - was asked rather timidly.
- Got to keep your eyes peeled once in a while!
- Hey! I need the lens!

That “plain sight” was Ian’s black loudspeaker. Lying on top of it inside a case of the same color, the phone blended in like a chameleon.

Here was the next day of Ian’s departure.

- Ian! Did you pack everything?

He fished the cell out of the bag. This time, he would leave it purposely.

There was a string of fairly well-worded thoughts inside his mind as he strode from the doorway over to the computer table.

Two phone-free days have been one helluva time. You were spending it all alone, as if in the wilds of the foothills. You’re off the grid, unreachable! Not having a gadget chained to you is, no doubt, one of the wonderful feelings there is. After all, if our folks went through life without a phone…

Inside a drawer, he stowed it.

…why can’t we?

- Ian!
- Yeah, mom!

And off he went.



Иэн стал шарить во всех карманах наплечной сумки в поисках телефона, но так его и не нашёл. Угораздило же побыть рассеянным именно тогда, когда до прибытия поезда оставались считанные минуты.

- Ну и ладно! – подумал он, взбираясь на поезд.

Шипя, двери захлопнулись, поезд тронулся.

В течение двух следующих дней Иэн походил по университету, расспросил студентов, могли ли они себе представить, чтобы современный человек обходился без телефона.

«Вообще не представляю!», «Да я тебя умоляю!», «Без телефона? Чё за бред?» - вот, что в основном говорили одни, а некоторые просто головой покачали.

Всех этих, как Иэн называл их, «электронных наркош» поставленный вопрос явно привёл в замешательство.

Вернувшись домой, Иэн нарисовался на глазах родителей, когда они готовили ужин. Затем отец завязал вот такой разговор.

- Ну, нравится ходить без телефона? – пожимая сыну руку.
- Замечательно!
- Я ж те говорил, он это скажет!

Мать кивнула.

- Новостей никаких, золотой? – спросила она Иэна, когда тот чмокнул её.
- Ну нет! – отмахнул он, – Два дня ж всего прошло.

«Щас вернусь!» - сказал Иэн, выходя из кухни.

Он по-быстрому переоделся и приступил к поиску телефона. Проверил сперва диван в прихожей –  то самое место, где, как Иэн припоминал, устройство и было оставлено.

Ничего.

Раскладной стол в углу, захламлённый монетами и бумажками разных мастей, тоже не остался без внимания. Иэн прочесал даже запылённый чердак, но, потеряв всю надежду, развёл руками.

Несмотря на то, что Иэн был доволен, что ходил пару дней без телефона, не задать вопрос родителям он не мог.

- Где моя труба?
- Труба? Тебе наступит конец?

Иэн закатил глаза.

- Моя ТЕЛЕФОННАЯ труба.

Отец посмеялся.

- Можешь с ней распрощаться.

Иэну явно было не до шуток. Он скрестил руки.

- Ты без него обошёлся тогда, обойдёшься и сейчас. – добавил отец.

- Он на самом видном месте. – сказала мать.
- Тогда почему я его до сих пор не нашёл? Я ж где только не искал!
- Потому в отличии от всяких индивиду-УМОВ, мы так далеко вещи не  прячем. – заявил отец.

- Ну знаете... – произнёс Иэн. – Тогда мне не даёт покоя ещё один вопрос.
- И какой же? – родителям было любопытно услышать.
- Телефон и правда где-то рядом? – спросил он робковато.
- Глазки хоть иногда разувать надо.
- Эй! Линзы мне нужны!

А чёрная колонка в комнате Иэна как раз и была этим «видным местом», на котором телефон, засунутый в чехол того же цвета, подобно хамелеону, не выделялся.

Вот настал следующий день отъезда.

- Иэн! Ты ничего не забыл?

Он выудил из сумки телефон и, на сей раз, собирался оставить его специально.

Размеренно шагнув от дверного проёма к компьютерному столу, Иэн провёл в голове цепочку мыслей, сформулированных в слова.
 
Два дня без телефона прошли чертовски хорошо. Чувствуя себя словно у чёрта на куличиках, ты проводил время совсем один. Никто тебе не позвонит, ведь ты недоступен! Это, вне всяких сомнений, одно из приятных в мире ощущений, когда гаджет не прицеплён к тебе. В конце концов, если наши предки сумели прожить без телефона…

Иэн спрятал его в ящик стола.
…почему же мы не можем?

- Иэн!
- Да, мам!

И был таков.

АПРЕЛЬ 2015.