Тост

Любовь Шубная
С болгарского (Борис Калинов)

(одна поучительная история)
    Есть такая истина: мысли материальны - думай, о чём думаешь.
    Стоило мне подумать, что у меня, скромного журналиста, есть связи в «Орбите», как мне поручили организовать встречу делегации. Я бегал, словно заведённый, решил попросить у директора транспорт. Ведь нужно хорошее вино? Не оказаться бы в неловком положении перед иностранцами! Два юноши приехали в Асеновград, они не могут не попробовать «Мавруд»!*
    – Что за суматоха? – в дверях меня схватил дядя Трифон, который не был в курсе событий.
    – Да у нас же гости! Из Грузии! Так что…
    – Эй вы, послушайте! – угрожающе поднялся над столом шеф. – Не выдумывайте ничего! Возьмите, если нужно, деньги в кассе. С запасом. Надо купить ракию*. Не будем же мы пить разную водку или перцовку!
    А! Ты сам напросился! Теперь, чтоб никого не обидеть, я приглашаю профорга, партийного секретаря, главного инженера, главного бухгалтера. Дружеский вечер – не шутка!
    В столовой – столпотворение! Тётя Миче не может собрать продукты, потому что они все рассованы по шкафам в кухне. Хорошо, что есть помощники. Мне навстречу несётся толпа. Выбора нет, придётся приглашать на вечер всех.
    – Почему не видно динамика? Где музыка? Где Любо?
Молча пожимаю плечами и отправляюсь на поиски ... В клубе Любомир тыкает отвёрткой  в «Грюндиг», а вокруг него разбросаны какие-то ленты, катушки ...
    – Ну, заработает, дай немного времени! – говорит он прежде, чем я успеваю о чём-либо  спросить. И подмигивает. Я знаю, что значит это подмигивание: точно заработает. Если что, он прибежит с другим "ящиком". По крайней мере, знает, где мы находимся...
    И так – почти весь день, пока столовая не приобретает торжественный вид, столы расставлены и накрыты для хорошего производственного банкета...
    Пропустим ряд подробностей, приветственные слова и тому подобное... Мы пили ракию, как и полагается, в знак дружбы, а потом... Потом, как и полагается, перешли на вино...
    Тост... О нём стоит рассказать отдельно!
    Встал молодой человек с бокалом вина в руке, говорил по-русски с явным кавказским акцентом:
    –  Я хотел бы, дорогие друзья, выпить вместе с вами за всё, что у нас есть в этом мире, за то, что вы делите с нами хлеб и вино. В одной очень старой сказке говорится об огне дружбы, который может согреть сердце с большого расстояния...
Одного человека поймали враги, связали и оставили умирать на вершине горы от холода. Лучший друг всячески пытался его спасти, но все дороги охранялись, и он не мог пробиться никуда. Тогда он залез на соседнюю вершину и разжёг костёр... Замерзающий согрелся, потому что смотрел на огонь и знал, что кто-то думает о нём... Давайте помнить о том, что даже если мы далеко друг от друга, никто не сможет разъединить наши сердца!
    После этих слов лично я забыл всё остальное. А вы?

*Мавруд – легендарное болгарское вино.
*Ракия – крепкий алкогольный напиток, который можно сравнить с бренди.


Борис Калинов
ТОСТ
(Една история с поука.)
Знаех си! Има една приказка-внимавай какво си пожелаваш...
Е! Пожелах си! Отде да знам, че журналистката има връзки в „Орбита“? И сега тичам насам-натам да уреждам нещата.Помолих директора за транспорт.Нали трябва хубаво вино? Няма да се излагаме пред чужденците я! Двама юнаци отиват до Асеновград -за „Мавруд“!
-Защо е тая дандания?
Захваща ме още от вратата бай Трифон, като да не знае...
-Ами,нали имаме гости, другарю директор! От Грузия! Та трябва...
-Слушай, ей ! -Чак заплашително става от стола си- Да не се изложим нещо! Вземи,ако трябва, пари от касиера, но всичко да е топ. И да вземат и Станимъшка ракийка им кажи! Няма да пием разни водки или пърцуци!
А! Самопокани се и това ти е! Сега какво? Сега, за да няма обидени, отивам и каня профпредседателя, партийния секретар,главния инженер, главен счетоводител... Другарска вечер е това,не е шега работа!
В столовата-вавилония! Леля Миче не може да изгони носещите продукти, дето все се навират в кухнята.Добре,че има и помощнички.Изкряка насреща ми заради прибавените още хора,ама просто няма избор.Това е!
-Защо не виждам тонколоните? Къде е музиката? Любо?-Свиват рамене без отговор, ама и аз не чакам...Отивам в клуба, а там Любака с една отвертка ровичка нещо в „Грундинг-а“.Около него-ленти,ролки...
-Абе,ще стане,ама иска малко време! -Отговаря преди още да съм попитал и примигва...Познавам това нещо-неговото примигване! Значи-работата е... Някой,дето живее по-наблизо, да прибяга за друга „щайга“(казано на жаргон).
Е, поне знам докъде сме...
И така -почти през целия следобед, докато столовата не е приведена в тържествен вид, масите подредени и пълни,както се полага за един хубав „производствен“ банкет...
Ще пропусна редица подробности-приветствени слова и прочие...Пихме от Станимъшката ракия за дружбата,както си му е редът, а после...После дойде редът на виното...
Тостът...За него седнах да описвам всичко до тук!
Изправи се един млад човек с чаша вино в ръка и заговори на руски с типичния кавказки акцент:
-Бих искал, драги приятели, да пием заедно за това, че Ви има на този свят и че споделихте с нас Вашият хляб и вино.
Една много стара приказка разказва за Огъня на дружбата, който може да стопля сърцето и от огромно разстояние...
Един човек бил хванат от враговете си и завързан на върха на една планина -оставен да умре от студ. Неговият най-добър приятел опитал всякак да го спаси, но всички пътеки били завардени и не можал да премине от никъде.Тогава се качил
на съседен връх и запалил буен огън. Замръзващият се стоплял гледайки огъня, защото знаел, че някой мисли за него...Нека знаем, че колкото и да сме далеч едни от други, има начини да топлим едни на други сърцата си...
Лично аз забравих всичко останало. А вие?


Картинка из интернета. Спасибо автору!