True Things and Fictionalized Events

Денис Водяхин
The statistic indicated five hundred road accidents occured in Krasnodar this week alone. No casualties. At sub-zero temperatures, the rainy weather turned trees into hazardous-looking "treecicles" all over the city. Broken branches were everywhere! Power lines out and cables down. Entire trees fell on the ground in certain spots. That's the way the frosty enchantment looks from the other side. Quite a mess mother nature had unleashed out there. It is currently being cleaned up by  the urban services.

John, our study buddy, constantly yaks on and on about his precious grandfather. No class goes by without interruptions! I believe, things would be different if our major was psychology. Had John uttered a word in that manner, the lecturer would deemed him as demented.

Once we had a seminar on Jack London's creativity. John was missing. He propably was loafing around someplace cozy. Say, home sweet home. By his own words, presence at seminars is no-spirited affair. It is like he was too good to get educated sitting among us - the mere mortals. Like, he is fed up with all this listlessness.

Three weeks later, he appeared among the mortals with his head bandaged. None of us said a direct word about his state. However, I distinctly remember the girls whispering about, making fun of John's "turban". I did my best to puzzle out what on earth poor Johnny got himself into. I was mulling this over until I managed a conclusion. Here's my version of what had happened.

John was making his way along a narrow path. No way he would pass by a frozen tree without giving himself a quick relief. As he did, he exhaled. The tree got pissed at him and gave off a crackle. Already too engrossed with his piped music, he could hardly hear anything. The tree collapsed upon him in a perfect timing.

I like to think that whatever knocked into his head, other than the heavy "treecicle", was to wonder how it was linked with old Jack London. John should have at least viewed quickly the story "Love of Life". Hence, even trees have ancestors. I also like to think such a grand lesson has exceedingly altered his mind. His stubborn, uncrackable mind.


Статистика показывает, что только на этой неделе на дорогах Краснодара произошло пятьсот аварий. Пострадавших нет. Деревья по всему городу стали похожи на опасные "древосульки" после дождливой погоды при температуре ниже ноля. Поломанные ветки валяются повсюду. Столбы вышли из строя. Провода попадали. А в определённых местах и целые деревья сломались. Именно так выглядит волшебные прелести зимы с другой стороны. Ну и беспорядок учинила нам мать природа. Городские службы в данный момент производят очистку.

Наш одногруппник по имени Джон вечно что-то несёт о своём деде. О том, какой он бесценный. Пара без его вмешательства - уже не пара. Учись мы на факультете психологии, я уверен, всего бы этого не было. Преподаватель, услышав хоть одно слово из уст Джона, сразу бы подметил, что он - имбецил. 

Как-то раз у нас был семинар по творчеству Джека Лондона, а Джона тогда не было. Слонялся где-то в укромном местечке, мне казалось. Дом, милый дом, например. Посещать семинары - занятие безвкусное, как он говорит. Словно мы были простыми смертными, учиться с которыми было ниже его достоинства. Словно отсутствие всякого энтузиазма стояло у него поперёк горла.

Спустя три недели он объявился среди нас. У него была перебинтована голова. И хоть никто и не заикнулся о его состоянии, я чётко помню, как девчонки шушукались, прикалывались над "тюрбаном". Во что же Джонни себя втянул - я пытался решить эту загадку, как только мог. Так и обмозговывал, пока не пришёл заключению. Вот моя версия произошедшего.

Проходя по узкому тротуару, Джон ни за что не прошёл бы мимо обледенелого дерева, не облегчившись возле него при этом. Он вздыхал от облегчения. Разозлившись, дерево издало треск. Но Джон к тому времени уже ничего не слышал - он был поглощён музыкой, идущей из "дебильников". Дерево рухнуло на него в самый подходящий момент.

Мне хочется думать, что, помимо "сосульки древесной", в голову Джона также вбилось желание узнать, какое, вообще, дело ко всему этому имел старина Джек Лондон.  Да, зря Джон не просмотрел хотя бы краткое содержание произведения "Любовь к жизни". Выходит, у деревьев тоже есть предки. А ещё мне хочется думать, что рассудок у Джона значительно переиначился после столь грандиозного урока. Его упрямый рассудок, который не вскрыть ничем.


ЯНВАРЬ, 2014.