Двете гъсеници

Любомир Георгиев
-Виждаш ли пеперудата в клоните?

-Да, виждам я.

-Прекрасна е. Крилата й са като пъстроцветна дъга и лека като перце.Защо трябваше да се родим гъсеници, когато можеше да сме такова прекрасно създание като тази пеперуда!?

-Примири се! Никога няма да бъдеш пеперуда, щом съдбата е избрала да си гъсеница!

 

Тоз, който със Съдбата си се примирява,

спокойно ще приеме утрешният ден.

Тревогата по него, дали си заслужава,

щом да е такъв, не от мен е отреден?

 

-Да, прав си, но аз вярвам, че може би, ако много желая, в следващият живот ще бъда пеперуда.

-Ти вярваш в прераждането? Това са глупости. Завием ли се в пашкула – край на живота.

-Всеки има право на мнение. Щом смяташ, че като се завиеш в пашкула живота свършва, това си е твое мнение. Не можеш да ме разубедиш да вярвам в безсмъртието на душата.

-И какво ти дава основание да вярваш в задгробен живот!?

-Споменът.

-Споменът!?

-Да, споменът на душата от преди да се родя.

-Наистина ли мислиш така!?

-Да, наистина.

-Ти си луд!

-Не съм. По-скоро ти не мислиш с душата си. Забравил си я. А, тя е там, тъжна, забравена и самотна.

-За каква душа ми говориш!? Няма такова нещо! Всичко е тук! – и скептичната гъсеница се чукна с едно от предните краченца по главата. – Щом си се родил гъсеница – умираш като такава. Не се задълбочавай, щом като не ти е дадено да го разбереш.

 

Роденият гъсеница да бъде,

такъв ще си остане до смъртта.

От боговете всеки е осъден

цар да е или живеещ в нищета.

 

-Тогава какъв е смисълът да се родиш и да умреш? Какъв?

-Няма смисъл.

-Нищо не съществува на този свят, без да има смисъл от него!

-Ние. Родили сме се гъсеници, за да бъдем храна на птиците и ако се случи така, че да не бъдем изядени, ще се увием в пашкул и до там. Колкото и да не ти се иска да си признаеш – краят е един.

 

Изживей живота и не мисли напред.

Щом ти избран си – си е все късмет.

Дали бедняк си или крал могъщ

краят ни ще бъде все един и същ.

 

-Благодаря, но не съм гладен.

-Той не бил гладен! Коя гъсеница не е гладна!? Все повече и повече ме дразниш със своите прищевки и надути идеи. Интелектуалец!

„Интелектуалеца“, не отвърна на обидите и премълча.

„Колко е кратък живота, за да намерим смисълът от нашето съществуване. Месец и край.“ – помисли си той. Знаеше, че разговорът ще е почти безсмислен, но се надяваше спорът да го отведе по други пътеки, които ще му покажат може би истинският път по-който трябва да изживее живота. Разнопосочните им виждания за него бе причина двете гъсеници да се разделят завинаги. Единият бе на едно листо, другият далеч на съседното.

Кой е прав и кой не, съдете Вий самите, но все пак моя съвет е следният:

 

Благословен си, щом още мечтите те прегръщат.

Вярвай в своите неземни светове.

Вярвай, че гъсениците в пеперуди се превръщат

и плодовете от ароматни цветове.