Челкасы Урмарского района Чувашии

Татьяна Дорофеева-Миро
Овраг разделял село Новоишино-Сёнтёр и Челкасы-Чулкас,название дано по карьеру,где добывали белый камень,это место около Ст.Шептахово,старая дорога на Челкасы,по улице Шоссейная,дорога была мощёная булыжником.Примерно в 78году начала действовать новая дорога на Чебоксары и центр села переместился с Шоссейной на нынешнее место.деревни соединили в одно село Челкасы,а люди по старинке так и зовут Сёнтёр,хотя по документам село Чулкас-Челкасы.

Ыр; т;л;к курт;м.
;ырма т;п;пе ш;нк;ртатса шыв юхать,ик; яла -  Чулкаспа С;нт;ре   уй;рса  т;рать...
;л;кхи-авалхи Шоссейная урам шур; чул сарн; ;улпа ил;ртет. Урампа карьертан ;ав чула турттара;;;...
Й;ри тавра - сип-сим;с йыв;;сем, ура ай;нче - кавир ев;р кур;к.
Х;вел ;шш;н ачашлать...

В;рант;м та, кант;кран п;хр;м. ;л;кхи пекех, ман;н юратн; ял;м сар;лса, ;ссе пырать.
;уркунне  йыв;;сем сим;слене;;;, ;улла  чечексем ;с;;;;,к;ркунне сар; ;ул;;сем к;в; к;веле;;; те, ;;ре ;ке;;;...
Х;лле вара, шур; юр яла ;ш; утиялпа витет.
Авалхи ;ырма  та х;й выр;н;нчех.
Ик; ял ;е; ;укк;. В;сем п;р ял  - Чулкас - пулса т;н;.;ынсем вара,х;шп;р чухне, х;н;хн; пекех - С;нт;р тесе кала;;;.
Ун пек пулсан та, хам ;уралн; т;ван яла юратат;п.
Кунта кашни килтех т;вансем пур;на;;; теме пулать. ;ынсем мирл; пур;на;;;. ;уркунне ;;рулми ларта;;;. К;ркунне панулми пу;тара;;;.
Выль;х усра;;;.
П;рт ;;кле;;;.
Та;та ;ити чирк; чан сасси янраса т;рать.
П;л;сем м;на;л;н ял т;рринче шуса ирте;;;.

Эппин, ял пурн;;; тат;лм; ха.




Фото Валентины Богомазовой