Ев. Мф. 19

Буд-Гусаим Константин Михайлович
1. Коли Ісус скінчив ці слова, то вийшов з Галилеї і прийшов у землі Юдейські, що за Йорданом.
2. За Ним пішло багато людей, і Він оздоровив їх там.

3. І підійшли до Нього фарисеї і спокушали Його кажучи: "Чи справді дозволяється чоловікові розлучатися з дружиною своєю з будь-якої причини?"
4. Він же у відповідь сказав: "Хіба ви не читали, що Творець від початку створив  чоловіком і жінкою їх?"
5. І додав: "Тому залишить чоловік батька і матір, і приліпиться до дружини своєї, і будуть двоє однією плоттю.
6. Тож вони вже не двоє, але одна плоть. Отже, що Бог з’єднав, того людина нехай не розлучає."
7. Вони заперечили Йому: "А чому ж Мойсей звелів давати жінці листи про розлучення і розривати з нею шлюб?"
8. А Він сказав їм: "Мойсей, з огляду на  ваше жорстоке серце, дозволив вам розривати шлюб із дружинами вашими; а спочатку не було так.
9. Але Я кажу вам: Хто розведеться з жінкою своєю, не з причини перелюбу, і візьме шлюб з іншою, той чинить перелюб; і хто одружиться з розлученою, той також чинить перелюб."
10. Сказали тоді Йому учні Його: "Коли така справа чоловіка з дружиною, то краще не одружуватися."
11. А Він сказав їм: "Не всі приймають це слово, а кому дано;
12. Бо є євнухи, котрі із лона матері народилися так; і є євнухи, яких обрізали люди; і є євнухи, котрі самі себе вчинили євнухами для Царства Небесного. Хто може прийняти, нехай прийме."

13. Тоді привели до Нього дітей, щоб Він поклав на них руки і помолився; а учні заборонили їм.
14. Але Ісус сказав: "Пустіть дітей і не забороняйте їм приходити до Мене, бо таких є Царство Небесне."
15. І, поклав на них руки, а потім, відійшов звідти.

16. І ось, підійшов один (чоловік) і сказав Йому: "Учителю! Що доброго мені вчинити, щоб отримати життя вічне?"
17. А Він сказав йому: "Нащо ти розпитуеш Мене про добро? Один лише є Добрий. Та коли хочеш увійти в життя вічне, дотримуйся заповідей."
18. Він сказав Йому: "Яких?" А Ісус відповів: "Не вбивай, не чини перелюбу, не кради, не свідкуй неправдиво.
19.Шануй батька і матір; і люби ближнього твого, як самого себе."
20. Юнак же сказав Йому: "Усе це зберіг я від юності моєї; то чого мені ще бракує?"
21. Ісус сказав йому: "Якщо хочеш бути досконалим, то піди, продай маєток твій і роздай вбогим; і будеш мати скарб на небесах; і тоді приходь та йди за Мною."
22. Почувши ці слово, юнак засумував та пішов геть, бо мав великі статки.
23. А Ісус сказав учням Своїм: "Запевняю вас, складно багатому увійти до Царства Небесного";
24. І додав: "Зручніше верблюдові пройти крізь вушко голки, аніж багатому увійти до Царства Божого."
25. Учні Його здивувалися, почувши це, і сказали: "Хто ж тоді може врятуватися?"
26. Поглянувги на них, Ісус сказав: "Для людей це неможливо, для Бога ж можливо все."

27. Тоді Петро, звернувся до Нього і сказав: "Ось, ми залишили все і пішли за Тобою; а що нам буде?"
28. А Ісус сказав їм: "Запевняю вас, що ви, котрі пішли за Мною, при відновленні світу, коли Син Людський сяде на престолі слави Своєї, сядете і ви на дванадцяти престолах судити дванадцять колін Ізраїлевих. 
29.Кожний, хто залишить оселі, чи братів, чи сестер, чи батька, чи матір, або дружину, чи дітей, чи землі заради ймення Мого, дістане у сто разів більше і життя вічне матиме у спадок.
30.  І багато хто з перших будуть останніми, а останні — першими."