Скрiзь сльози

Александр Лобынцев
Переклав Олександр Fogside

Це було дивне місце. Саме «дивне», а не страшне або жахливе. Так, тут було моторошно, некомфортно, огидно. Але іноді воно дивувало, привносило в своє оточення якісь містичні моменти, даруючи радість. Часом місце підкидало надію. Надію на те, що людина його покине.

Перший спогад - це холодне вологе кам'яну підлогу і сморід ... суміш смороду плоті що розкладається і випорожнень. Невелика кімната з коричневими стінами і кількома дверима. Ні меблів, ні оздоблення. Лише купи смердючих останків біологічної діяльності, тельбух і кістки по кутах. Момент пробудження був дійсно жахливим. Чоловік схопився з підлоги, сіпнувся в сторону в нападі паніки, але не втримав рівноваги і впав. Підвели ковзуючі ноги. Лежачи і приходячи до тями після падіння, чоловік пройшовся поглядом по своєму тулуба. Він був голий. А тіло покривала якась світло-рожева слиз. Чоловік нагадав собі новонародженого.
Подальше тонуло в похмурому болоті пам'яті. Чоловік, загорнувшись в знайдену в одному зі скринь шкуру, присів у кутку кімнати, спершись на м'яку темно-червону стіну, поцятковану вибоїнами і западинами. Він не міг пригадати свої перші кроки і те, як він впорався з панікою, опинившись в цьому лабіринті. Зате він запам'ятав першу зустріч з місцевими жителями. Втім, він досі не вирішив хто вони: реально існуючі в цьому місці створення або ж його власні страхи, породжені хворою свідомістю ... Другий яскравий спогад починався в той момент, коли тремтяча замурзана в нечистотах рука відчинила одну з дверей. У приміщенні було похмуро. Тьмяне світло стельової лампи висвітлювало центр кімнати, але його сили не вистачало по кутах і вони тонули в мороці. Навчений гірким досвідом, чоловік повільно перебирав ногами по камінню, що вистилало підлогу. Він задивився на темний прямокутний силует в кінці кімнати. У цей момент справа в мороці неосвітленого приміщення щось ожило. Щось стрепенулося у темряві та застукало ногами по кам'яній підлозі. Чоловік повернувся в бік звуку і позадкував назад, намагаючись одночасно розгледіти кого він потривожив, і шукаючи очима на підлозі хоч щось, що можна застосувати як зброю. Наврядчи зустріч в цьому огидному місці обіцяла бути доброю.Істота, що виповзала з кутка, почала хрипіти. Немов намагаючись заговорити. Це не було схоже на тваринний рев, скоріше це була мова, тільки перекручена. Коли промені лампи впали на похмуру фігуру, що рухалася на чоловіка, бранець вирішив, що зустрів побратима по нещастю. Те, що йшло на людину, було дуже схоже на нього. Але лише при повному освітленні стало ясно, що «мешканець» даної кімнати щось інше. Тіло істоти було вкрите старими запікшимися ранами, очі його були вирвані і забиті грудками бруду, на шиї була відкрита рана повна гною, з якої бризкала коричнева пінлива жижа. Мабуть, травма гортані і стала причиною незв'язності мови. Чоловік рушив назад, задріботів по кам'яній підлозі. Він рухався до тих пір, поки гола тремтяча спина не вперлася про холодну стіну. Тікати було нікуди. Чоловік опустився на підлогу, обхопив руками ноги і заплакав. Він скорчився немов ембріон в утробі матері. Він жадав захисту, хотів знову відчути те почуття, коли його оберігали стіни з рідної плоті. От тільки це було давно ... Сльози струмками текли по обличчю. Силует монстра, що рухається на людину, розплився і пішов брижами. А потім і зовсім пропав. Залишилася тільки жменю тельбуха на підлозі. Як бранець зміг переконатися, зіткнувшись з іншими створіннями місця, куди він був заточений, сльози - були його зброєю. Він плакав і кошмари зникали. Вони тонули в сльозах, немов чоловік розчиняв страшних тварюк солоними краплями. У тому, що саме сльози, а ні щось інше, допомагають людині рятуватися від монстрів, він переконався на одному жорстокому прикладі. Проходячи з кімнати в кімнату, зустрічаючись з місцевими тварюками, чи то заради експерименту, чи то через те, що чудовиська перестали лякати, чоловік зіткнувся лицем до лиця з місцевим мешканцем. Він дивився на нього сухими ясними очима. Тварюка нагадувала павука: жирне масивне тіло коливалося на тоненьких ніжках-прутиках. Тростинки, на яких пересувалося чудовисько, тремтіли і, здавалося, що ось-ось зламаються, під вагою туші. Морда чудовиська була всіяна десятком очей, пильно визираючих  на людину. Тварюка витріщалася на бранця лабіринту, роззявляючи рота, забитого гострими іклами, і шипіла. Чоловік простягнув руку до монстра і спробував відігнати його. У цей момент павук скинув одну зі своїх лап, основа якої виявилася увінчана чимось типу шипа або кинджала, і метнув її в напрямку людини. Гострий пекучий біль пронизав тіло, і невдаха борець зі страхами звалився на підлогу. На місці удару лапи павука була  масивна рана, з якої сочилася густа темна кров ...
Зараз, багато поверхів потому, сидячи у відносній безпеці, чоловік потирав зарубцювавшуюся «відмітину про невдалий експеримент». Але тепер він був розумніший і досвідченіший. І, що важливо, він не був таким беззахисним. Пройшовши всі кімнати в тій частині лабіринту, де чоловік з'явився, він переконався в тому, що немає ніяких вікон, немає даху, звідки можна було б вибратися назовні. Але був люк вниз. Після недовгих роздумів, бранець скористався ним і спустився сходами, що вели  на інший поверх. Виявилося, що місце, де з'явився чоловік, являло собою якусь будову, тільки воно не мало ніякого зв'язку із зовнішнім світом і було направлено не вгору, а вниз. Ця фантастична споруда наче була поза простором, поза реальністю. Та й чи була вона скінченна? Велике питання. Чоловік просто сам для себе вирішив, що внизу його чекає щось ... Так от, проходячи від поверху до поверху, бранець періодично знаходив цікаві речі. Іноді вони просто так валялися посеред чергової кімнати, іноді стирчали з купи сміття, а іноді були заховані в скринях. Хто розкидав їх і навіщо, чоловік не знав. Все це нагадувало якусь гру. Речі були різні. І не завжди їх призначення було зрозуміло. Чоловік знайшов в одній з кімнат шкуру, здається козлячу. Вона реально згодилася, зігріваючи замерзле тіло. Ще чоловік знайшов чорний кухонний ніж. Хоча від нього пуття було менше, бо полонений призвичаївся боротися з місцевими тварюками за допомогою сліз і не бачив особливої необхідності в холодній зброї. Періодично чоловік підбирав карти. Начебто, вони були гадальними. На кожній з карт була якась картинка: вежа, сонце, воїн в обладунках, зоряне небо ... Карти бранець підбирав і носив з собою, чомусь вирішивши, що вони можуть стати в нагоді. Але не всім речам, які він знаходив на шляху, щастило також. За час спуску вниз було залишено позаду багато непотрібного, як здалося людині, мотлоху: деталі незрозумілого механізму, масивні металеві сфери, шматки руди, потворно зроблені іграшки, що зображують тварин, з якими доводилося стикатися людині ... Бранець лабіринту хотів було перебрати в голові весь перелік чудасій, але його роздуми обірвало тремтіння, що пройшло по підлозі і наростаючий звук.
Іноді людина чула крик. На початку, в першу кімнатах голос нісся десь на віддалі. Але тепер, коли подорожній минув десяток поверхів, голос став голосний і потужний. Він був владний і злий. А ще він належав жінці. Голос переслідував бранця на кожному поверсі, і чим нижче чоловік спускався, тим виразніше був крик. Що саме кричала жінка, було не ясно. Принаймні, людина не могла скласти цей набір букв в окреме слово або фразу. Чи були ці крики звернені людині або ж цей вереск призначався комусь іншому? Бранець не міг дати відповіді. Єдине, що він знав - внизу все стане зрозуміло. І тепер, здається, чоловік  дійшов до останнього поверху. Якась дивна впевненість підказувала подорожньому, що кінець мандрівки близький. Чомусь черговий люк, виявлений їм, насторожив. Він довго сидів навпроти люка в нерішучості. Можливо, це був вихід, а можливо - його чекав апогей власного кошмару. Переборовши нарешті боязкість, чоловік підійшов до спуску вниз і підняв кришку. Чергова сходи, чергова кімната внизу ...
Спустившись і озирнувшись, людина переконався, що ця кімната справді різнився від інших. У ній не було дверей. Це був тупик. Бранець обхопив обличчя руками і застогнав. Раптово по підлозі пройшов новий потік тремтіння. Цього разу він був могутніше і мало не збив людину з ніг. Зі стін, що нагадують натягнуті клапті шкіри з шматками м'яса, посипалися червоні грудки. Простір ще сильніше затремтіло, і чоловік почув дикий диявольський регіт. А потім одна зі стін лопнула, і в отвір що утворився пройшла тварюка, яку досі чоловік не бачив. І це був не просто місцевий жах, це було щось набагато більше, щось більш важливе. Чудовисько займало половину кімнати, його голова майже діставала до стелі. Воно чимось нагадувало чоловіка, тільки розбухлого, знівеченого. Масивна туша тряслася і ходила ходуном, паща монстра розкрилася і тварюка заволала теж саме слово, що чоловік чув під час свого шляху. Саме ця мразь кликала його. Могутня лапа монстра полетіла в бік людини. Не чекаючи на такої прудкості від чудовиська, той не зумів втекти від удару, і був відкинутий в сторону. Бранець відчув себе шматком заліза, за яким щойно пройшли молотом. Він спробував заплакати, але сльози не йшли. А чудовисько тим часом повільно повзло в сторону своєї жертви. Зброї більше не було. Ніж, що весь шлях з собою проніс подорожній, вилетів при ударі і валявся в парі метрів від чоловіка. Лише одне не впустив бранець. Він підніс до обличчя кулак із затиснутими в ньому картами і вибрав одну з них. Чомусь він зупинився на тій, де було зображено сонце. Людині дико захотілося його побачити. Відчути тепло ллються з неба променів, сховатися в них ... Обличчя монстра зблизилося з обличчям людини. Величезні очі, налиті кров'ю, свердлили жертву. З пащі лилася смердюча жижа ... Чоловік підняв обрану карту і жбурнув її у бік чудовиська. Паперова картинка стукнула об морду тварі і впала на підлогу. Падіння було дзвінким, немов кинута карта стала металевою. Її поверхня спалахнула яскравим світлом. Чудовисько здивовано втупилося на палаючу сферу, що виникла на підлозі, а потім кинуло різкий погляд на людину, немов усвідомивши щось. А потім тіло монстра пішло брижами і стало роздуватися. Чоловік втулився в стіну, заплющив очі і обхопив тіло руками. Кімнату затрясло і розірвало передсмертним криком.

Серед гір кишок, серед розірваних ,що бризкають коричнево-червоною смердючою кров'ю в, серед переламаних кісток, щось лежало. Чоловік встав і придивився. Заплямована кров'ю і шматками плоті, посеред кімнати стояла скриня. Випала вона з черева монстра, або ж з'явилася потім, людина не знала. Бранець не поспішаючи, все ще побоюючись вбиту тварюку, попрямував до скриньки. Він тихо наблизився і невпевнено підніс руки до скрині. Повільно, ніби роблячи щось сакральне, щось інтимне, чоловік відчинив тайник. Скриня не була сповнена скарбами, чи  набита речами, вона була порожньою. Майже порожньою ... На дні лежав невеликий предмет. Чоловік витягнув його з скрині і помістив на рівень очей. Це була банка. Цілком звичайної форми і з цілком звичайного скла. Незвичайним в ній був тільки вміст. У скляній посудині хтось посадив траву. Хоча, скоріше це були чи то хвощі, чи то карликові дерева. Чоловік опустив банку і заглянув туди. Було темно і він не зміг розгледіти вмісту. Бранець лабіринту покрутив у руках знахідку і спробував крізь скло і густу стіну з зростаючих всередині рослин розглянути, що все-таки приховано в посудині. Він довго напружував зір, але всі його потуги виявилися марними. Чоловік зосередився і зробив другу спробу розглянути банку зверху. Він нахилився і трохи під кутом, щоб не загороджувати світло, заглянув всередину банки. Коли погляд сфокусувався, і людина нарешті зміг побачити вміст, посмішка поповзла по його брудному заляпані кров'ю обличчю. І він зареготав. Він сміявся захлинаючись. Він дико реготав крізь сльози ...

Післямова від автора:
Робота написана за мотивами моєї улюбленої гри The Binding of Isaac і присвячена до виходу її продовження. Так само робота пов'язана тематично з іншим моїм оповіданням, яке називається «Банка».