Береза. некоторые факты

Надежда Сергиянская
Береза. Така відома всім рослина, котра росте і в селах, і в містах, і у лісах.
Береза повисла  береза поникла (Betula pendula Roth.), синонім береза бородавчаста (Betula verrucosa Ehrh.) — дерево родини березових (Betulaceae).
Дерево 10-20 м заввишки з гладенькою білою корою, при основі стовбура кора чорно-сіра, глибокотріщинувата. Крона ажурна з повислими гілками.
Молоді пагони червоно-бурі, густо вкриті смолистими бородавками. Листки (3,5-7 см завдовжки, 2,5-5 см завширшки), чергові, ромбічно-яйцеподібні або трикутно-ромбічні з ширококлиноподібною основою, гострозубчасті по краю, з обох боків гладенькі. Квітки одностатеві, рослина однодомна.
Береза повисла росте природно від Західної Європи на схід до Казахстану, в Республіці Саха в Сибіру, Монголії і провінції Синьцзян в Китаї, і на південь до гір Кавказу і Північного Ірану, Іраку і Туреччини.
 Відома популяція з північної частини Марокко. Вид став натуралізований у деяких інших частинах світу. У Північній Америці береза повисла стала інвазійним видом.

В Україні поширена береза повисла на Поліссі, в Розточчі — Опіллі, в північній частині лісостепу, в степу по берегах великих річок, у Карпатах, на Прикарпатті і Закарпатті. Берези займають 5,4% державного лісового фонду України. Райони заготівель — Волинська, Рівненська, Житомирська, Київська, Чернігівська області, північна частина Сумської області. Запаси сировини значні.
Береза повисла дає міцну деревину світлого кольору, яка добре полірується і є цінним будівельним матеріалом, використовується у меблевій промисловості, для виготовлення фанери, паркету, сільськогосподарського реманенту, токарних і столярних виробів. Особливо цінні напливи, або капи, з яких виробляють сувеніри і дорогі меблі.
При сухій перегонці з деревини добувають деревний оцет, вугілля, спирт, смоли, в деяких районах з береста виготовляють посуд, тару; при спалюванні з береста одержують високоякісну сажу, що йде на виробництво туші і друкарської фарби.
 Перед призначення вирубки в березових деревостанах навесні збирають березовий сік. Березові дрова мають високу тепловіддачу.
Бруньки берези є лікарською сировиною. Заготівля з січня по березень.
В бруньках берези містяться ефірна олія, смоли, сапоніни, вітамін С.
Їх вживають як протизапальне, для профілактики авітамінозів, також мочегінне та жовчогінне.
Березовий дьоготь у складі мазей для лікування ран та захворювань шкіри.
Таблетки активованого вугілля вживають при отруєннях ядами, бактерійними токсинами та метеоризмі.
Березовий чай в помірних дозах можна вживати для профілактики простудних захворювань та авітамінозу.

Література Єлін Ю. Я., Зерова М. Я., Лушпа В. І., Шаброва С. І. Дари лісів. — К.: «Урожай», 1979 «Лкарські рослини» «Урожай» 1971, вікіпедія