Украинские праздники и обычаи

Надежда Сергиянская
6 травня  - День Святого Юрія , який  вважається покровителем хліборобства і скотарства в усіх християнських народів. Святий Юрій здавна став покровителем воїнів.  У цей день святий Юрій відмикає землю і небо і «весна сходить на землю».
За повір’ям, у цей день звірята з одного гнізда сходяться докупи та розповідають одне одному, як їм живеться, а потім знову розбігаються світами.
«Святий Юрій звірів пасе та призначає здобич для них»
«Не годиться в цей день відбирати у звіра, що він схопив, бо те йому Святий Юрій призначив.»
«Вовк – Юркова собака» - такі повір’я існують .
Існує багато оповідок про те, як Святий Юрій захищав інтереси звірів, а особливо, вовків.
В таких оповідках вовки не зачіпають людей, а тільки досхочу наїдаються. Ось як  КАЖЕ Святий Юрій одному подорожньому в такій оповідці: «Не бійся, вовки тебе не зачеплять. Вони зібралися сюди скаржитися на тебе, що ти від них здобич відбиваєш, шануйся»
Святий Юрій на гуцульських полонинах.
Вівчарська коляда зображує нараду святих вівчарів, де вони радяться про вигін овець на полонини.
І Святий Юрій на цій нараді отримує доручення трембітати на виступ.Виступ на пасовисько в’яжеться з багатьма звичаями, адже спільну череду виганяють на пасовище на ціле літо.
 Існує вірування, що в день Святого Юрія починає співати соловейко та вперше кує зозуля.
Класик російської літератури М. С. Лєсков, описуючи побут українського села Фарбованого у XIX ст. зазначає: «Слово „русський“, в смысле малороссийский или южнорусский, тогда здесь резко противопоставлялось „московскому“ или великороссийскому, великорусские дела подлежали заботам чудотворца Николая, как покровителя России, а дела южнорусские находили себе защиту и опору в попечениях особенно расположенного к малороссиянам святого Юрия или, по нынешнему произношению, св. Георгия (по-народному „Юрко“).
Народні прикмети кажуть, «Хто , вперше почувши зозулю, має гроші в кишені, то матиме  гроші цілий рік»
Дівчата ворожать на женихів. Почувши зозулю, дівчина каже: «Зозуленько-зозуленько, чи довго я буду в батька?» Якщо зозуля більше не куватиме, а полетить, то це знак, що цього року дівчина вийде заміж.
Якщо почне кувати, то скільки разів кукне, скільки  дівчині чекати свого весілля.
В цей день ворожать на весілля дівчата і вінших слов’янських народів. Чеські дівчата ловлять голуба, випускають через димар та співають, закликаючи до себе женихів. У Сербії дівчата моляться Святому Юрію, щоби допоміг їм вийти заміж. Те ж саме роюлять і дівчата Хорватії.
Святий Юрій (Георгій) — покровитель Англії, Грузії, України, Литви, Каталонії, Палестини, Португалії, Ефіопії, Іраку, Іспанських королів, Київської області, Львова, Дрогобича, Візантійських імператорів, Руських князів, Москви, Владивостоку, Генуї, Феррари, Бейруту, Грецької армії, Пласту, витязів та найулюбленіший святий християн (коптів) Єгипту.
Література: Олекса Воропай «Звичаї нашого народу», вікіпедія,у