Кремена гiбрiдна

Надежда Сергиянская
Кремена гібридна (лат. Petasites hybridus; ) «кремена лікарська», «підбіл», «лопух водяний» - багаторічна травяниста рослина.
Російські назви: бєлокопитнік гібрідний, подбєл, лопух водяной, маточнік.
Злікувальною метою вживають листя та коріння.
Родина Айстрові — Asieraceae, або Складнодвіті — Compositae Багаторічна рослина. Листки 50 см в поперечнику, округло-серцєвидні, кутасто-рівнозубчасті, щільні, зісподу білоповстисті, далі майже голі. Квітки — м'ясочервоні. Кошики — в довгастому гроні на покритому листочками довгому квітконосному стеблі. Кореневище велике, повзуче. Цвіте в березні — травні.
 В Лісостепу, зрідка на Поліссі, в Карпатах і гірському Криму розсіяно — понад берегами річок і струмків, по вологих місцях. Найбільш розповсюджена в Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Черновицькій, менше – в Тернопільській та Хмельницькій областях.
Заготовлюють коріння — перед цвітінням рослини, в червні, липні, коли листя ще не вкрито  іржавими плямами.
Зрізають листові пластинки без черенків та складають у корзини.
Сушать на горищах з залізним дахом чи під навісами, розвішуючи в один ряд на шпагаті чи розстеляючи  на тканині.
Сировина повинна бути зеленувато-сірого кольору, без черенків, без плям.Запах слабкий, смак солонуватий.
У корінні містяться речовини спазмолітичної дії (летка олія, синантрин, геліантин, інулін, петазин, гіркота, дубильні речовини, марганець, в листках — аскорбінова кислота). Застосовують у вигляді чаю при пропасниці, задишці, подагрі і в тих випадках, що й підбіл звичайний, а також при запорах, метеоризмі, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки.
Не можна збирати замість листя кремени гібрідної збирати листя інших видів цього роду, а також лопуха та мати-й-мачухи.
Хімічний склад вивчений недостатньо.
Листя містить сліди алкалоїдів, аскорбінову кислоту.
Вживають при кашлі та як ранозагоююче.
Чай готують так: протягом 10 хвилин кип'ятять на малому вогні 1 чайну ложку подрібненого коріння в 1 склянці води. П'ють 2 склянки на день, ковтками.
 При подагрі беруть 2 столові ложки суміші коренів кремени лікарської (або коренів лопуха), кореневищ пирію повзкого, трави вероніки і трави фіалки триколірної у співвідношенні 2,5 : 2 : 2 : 3 на 1 л води, кип'ятять 15 хвилин і п'ють по півсклянки, 5 разів на день, через годяиу після їди.
 При виразковій хворобі — 25 г кореневищ відварюють 20 хвилин в 1 л води. П'ють теплим протягом 2—6 місяців по 50 г за 30 хвилин до їди. Свіжі листки, що мають ранозагоюючу дію, прикладають на застарілі виразки (фітонцидна дія)

Література[ред. В. И. Чопик, Л. Г. Дудченко, А. Н. Краснова. «Дикорастущие полезные растения Украины». Лекарственные растения Украины «Урожай» Киев 1971, википедия