Адамнын рухани бостандыгы - болашакка апаратын жол

Адилет Аким
АДАМНЫН РУХАНИ БОСТАНДЫГЫ - БОЛАШАККА АПАРАТЫН ЖОЛ.

Казахстан. Алматы. Звоните по телефону +77478942989. Благодарю всех, кто заглянул ко мне.
Все мои книги, изданные в Москве, в издательстве "Перо", поступили на продажу в книжный магазин издательства "Онер" в Алматы, на углу проспекта Абая и Гагарина. Желающие приобрести их могут обратиться по адресу проспект Абая, 143 Тел 8(727)395-52-06, 395-52-08. Сот:8777282-6487. E-mail: oner2006(собачка)mail.ru
Можно обратиться и ко мне по моей сотовой. Благодарю всех за внимание.
Поступили на продажу:
"Где будущее цивилизации и есть ли оно вообще?", 156 с.
"Любовь как сладкий запретный плод", 156 с.
"Заман неге булінді?", 200 с.

Болашакка бізді апаратын бірден бір жол – ол рухани бостандыкка баратын жол. Адамдардын жандуниесін, рухын зорлыкпен калыптастырып жаткан акша болса, сол акшанын оз озінен жойылуы – осы бостандыкка санасыз гана итермелейтін тарихи куштер.  Рухани бостандык – ар адамнын шын манінде еркіндігі. «Рухани бостандык» деген угым оз бетінше алып караганда бос соз. Философтардын бул тусінікті жан-жагынан алып карап, мын кубылтканы, осы уакытка шейін адам тусінігіне ешкандай жузеге асырылатын натиже берген жок. Ен бай деген мемлекеттердін озінде казіргі кезенде надандык оспесе азайып жаткан жок. Біз когамнын дамуын жеке адамдарга, маселен онер адамдарына, жазушыларга, галымдарга, олардын санасына немесе байлыгына карап аныктамаймыз, когамнын санасы, копшілік не дейді, соган караймыз. Когам ак дегенді ак дейміз, ал кара дегенді кара дейміз. Америкадагы миллионердерлердін саны Американын беталпеті емес, жекелеген адамдардын тур-сипаты. Ал жеке адам дегеніміз – жер бетіндегі тагдырлары туйіспейтін мын турлі миллиондаган адамдар. Осыган коніл боліп, бул жерден біз жалпыга тан ешнарсе таба алмай, бос ауреге тусеміз. Ал акшага куныгу немесе акшанын кулына айналу, дуниекорлык немесе шептен шыккан айелкумарлык – булар казіргі заманда аркімге де ортак касиеттер. Батыстын ойшылдары дал осы туста адасып, дуниенін тубінде не жатканын алі кунге шейін  біле алмай дал болып жур: адам ба, экономика ма жок алде сана, а;ыл ма? Біз казір омірді жараткан Алла деп, біздін санамыздан тыс куштін бар екенін мойындаймыз, ойткені адамдардын еркі, санасы, ойы тубінде осы кушке багынган. Сондыктан бул біздін казіргі тусінігімізге кобірек сайкес жане жакынырак келеді. Батыстагылардын ойынша, барін жасайтын адам, онын белсенділігі, тапкырлыгы, акылы, ал когам дегеніміз адамдардын косындысы, ягни копшілік (масса), копшіліктін санасы, копшіліктін талабы. Ал осы копшілікті, язни миллиондаган адамдарды біртутас етіп біріктіріп, олардын когамын курап турган не дегенде, барлыгы да іркіліп турады. Ал егер біз айткандай, омірдін негізінде акша жатса, онда олар адамнын санасынын ар жагынан оны да коре алмайды. Маркс омірдін негізінде «экономика» (товар) жатады дегенде, ол ондіріс катынастарын айткан, ягни капитализмге тан акша жане тауар катынастары. Бур адамдар арасында;ы катынастар. Ар адам осы шенбердін ішінде. Одан оз бетінше шыга алмайды. Сонда копшілік деген бір біріне ботен, бастары бірікпейтін, оз алдына бытырап журген азаматтар гана.

Акшамен бул копшілік, оз кара басы ушін гана омір суріп, тек кана кундерін гана коретін жандар. Демек, біз жогарыда коргендей, тарихи калыптаскан байлыкты болісудін амалы бул жерде когамдык карым-катынас ретінде алып каралынбайды. Ол жай аркімге тан, адамдардын акша жасау кабілеті. Бул жердегі болжам - елдін барі бірте-бірте осынын акылды туріне келулері керек(разумный рынок). Сойтіп байлыкты боліскенде бір бірімен таласпайтын, кырлыспайтын, жалпыга ортак, аркімнін конілінен шыгатын амалга кошулері керек.