План захоплення Вашингтону. Уривки. Частина XII

Олена Яворова
Не відмовляйся від своєї внутрішньої свободи, ніколи. У тенета стереотипів попасти завжи встигнеш. А добре - добрє то є так, як підказує тобі твоя вільна душа. Ще вільна. Оточена з усіх сторін носіями стереотипів та „доброзичливцями” – та все ж – вільна.
Тільки не міняй її свободу на сумнівне щастя жити, як треба. Бо воно, віриш, дійсно сумнівне.

* * *

Світло, як суть кожного, яке живе у кожній думці, у кожній найтемнішій грані  натури, світло – яким пронизані всі, до останнього, дописи й оповідки, світло, яке сидить поруч, дуже тихенько, майже непомітно, - із найболючишими образами та найдивнішими вчинками.
Світло, яке я так хочу навчитися бачити в усіх.
Ховаючи свою начебто темряву, ти ховаєш у ній і той, хай крихітний, хай майже непомітний – та все ж – вогник, вогник справжнього світла, якій спалахне тисячами фейєрверків – тільки-но його хтось знайде, тільки-но його хтось побачить.
Темрява, яка мала б шанс стати світлом, якби її не ховали так старанно.
Ховаючись від всіх, ти ховаєш не свою темряву. Ти ховаєш своє світло. Світло, яке б могло зігрівати і давати надію. Світло, яке можна любити, можно ненавидіти – та неможливо зневажати. Як, доречі, і темряву. 

* * *

Певно, це хвороба теперешньго часу: нам завжди мало. Мало всього – однієї людини – щоб до сказу, до божевілля, до вищих ступенів зацікавленості. Однієї справи – щоб дихати лиш цим, марити, прокидатися ранком, – і ледь розліпивши очі, скоріше, ну нарешті вже.
 

* * *

У чому сила, скажи мені нарешті?  Я думаю, у тому, щоб не боятися. Не боятись своїх почуттів, своїх відчуттів. Йти за своїми бажаннями — це ще не свобода. Але йти всупереч своїми своїм бажанням, відчуттям, почуттям – це справжнє рабство. Більшість людей боїться сильних почуттів. Ти в чомусь бережеш себе, точніше тобі здається, що бережеш, а в чомусь – неминуче обкрадаєш. Ти втрачаєш важливу частину того досвіду, який отримує людина, віддаючись почуттю повністю. Впускаючи почуття в своє життя, приймаючи почуття. Частину досвіду, необхідного для більш повного відкриття себе, відчуття себе, еволюції твоєї душі.