Армагедон на беларускай мове

Ляксандра Зпад Барысава
Армагедон

 Сава Оффэрын, студэнт трэцяга курсу Дызайнінгу, сядзеў за сваім старэнькім даймонам і выпраўляў багі ў праекце "Армагедон".

 Гэты праект Сава стварыў самастойна яшчэ на першым курсе, літаральна за тыдзень, нават менш, за шэсць дзён. Ён суткамі праседжваў за даймонам, недасыпаючы і недаядаючы, паглынаючы ў вялікай колькасці моцны нейстар, каб не заснуць. Да канца тыдня праект быў гатовы да тэставання, а Сава так выматаўся, што ўвесь дзень, у нядзелю, і ноч з нядзелі на панядзелак, спаў непрабудна.

 Затое "Армагедон" у яго атрымаўся як цукерка. Запрацаваў адразу і без усякіх збояў.
 Пасля таго, як ён на стэндзе месяц бездакорна прапрацаваў, Навуковая Камісія пастанавіла запусціць яго ў самастойнае існаванне.

 За гэты праект Саву яшчэ на першым курсе прысвоілі сёмую катэгорыю творна, што было нечуваным за ўсю гісторыю існавання Дызайнінга. Сам Садоўнік зайшоў павіншаваць яго і паціснуць руку.

 Сава, вырашыўшы скарыстацца момантам, папрасіў у Садоўніка навейшую мадэль даймона, таму што на гэтым немагчыма ўсталяваць новую версію 7-D Studio Maxis. Яму даводзіцца абыходзіцца састарэлай версіяй  5-D Studio Max, а самі разумееце, што на гэтай версіі нічога стаячага распрацаваць немагчыма.

 Але Садоўнік толькі ўздыхнуў і сказаў, што ён не можа парушаць усталяваныя на Радзе законы: найновыя даймоны выдаюцца толькі творнам першай катэгорыі з-за абмежаванасці бюджэту.

 Зараз у Савы была ўжо трэцяя катэгорыя, і ён па-ранейшаму працаваў на сваім старэнькім даймоне.
 Тыдзень назад з "Армагедону" прыйшло паведамленне тыпу "Warning". На такія паведамленні можна не звяртаць увагі, але Сава насцярожыўся. Понг, які збіўся са сваёй арбіты, па сваіх параметрах не ўваходзіў у крытычны дыяпазон перашкод. Ён зваліўся на Ясон у незаселенай частцы паўночнага паўшар'я і згарэў у атмасферы, не даляцеўшы да паверхні. Але Сава не бачыў чынніка: чаму понг збіўся з траекторыі, і вырашыў з гэтым разабрацца.

 Тут адчыніліся дзверы, і ўвайшоў Тор, яго дзядзька, які быў вядучым ардынатарам і творнам вышэйшай катэгорыі. Пазнаўшы пра Варнінг, ён сказаў, што для палягчэння ў пошуках памылкі, на Ясоне трэба ўкараніць насельніка з паўнавартаснай геннай структурай для магчымасці арганізацыі двухбаковай сувязі. Таму што на старэнькім даймоне пабудаваць гэта немагчыма, Тор па лакальнай сетцы перакінуў на даймон Савы гатовы генны элемент.
 Пакуль Тор гэтым займаўся, Сава, выкарыстоўваючы пашыраны пошук, знайшоў на Ясоне падыходную жыхарку, якая павінна сфармаваць і выгадаваць Дасканалага Насельніка. Затым яны з Торам усталявалі са знойдзенай жыхаркай аднабаковую сувязь, распавялі коратка пра сваю мэту і адправілі генны элемент.
 Пасля таго, як Дасканалы Насельнік сфармаваўся і вырас, Сава досыць хутка, літаральна на працягу месяца, разабраўся з праблемай і ўхіліў яе.
 Задаволены Сава вырашыў выкарыстоўваць новага Дасканалага Насельніка для паляпшэння геннай структуры ўсіх насельнікаў Ясона, каб была магчымасць двухбаковай сувязі з усімі.
 Але праз тры дні сувязь з Дасканалым Насельнікам па незразумелых чынніках спынілася, і больш не аднаўлялася.

 Сава паклікаў Тора на дапамогу. Той падлучыў свой даймон да рэзервовага канала,  прааналізаваў пратаколы і трэкі за апошні месяц і сказаў:
 - Такога мне бачыць яшчэ не даводзілася нідзе. Генная структура тваіх насельнікаў нейкая дзіўная, яе нельга класіфікаваць. З аднаго боку яна не дасканалая з-за немагчымасці двухбаковай сувязі, з іншага боку, ты Сава, дзякуючы сваім прыроджаным здольнасцям, а не даймонаўскай магутнасці тваёй састарэлай машыны, здолеў надаць насельнікам Ясона здольнасці да творчай працы. Яны могуць ствараць  сусветы любой складанасці і канфігурацыі, але пакуль пра гэта не здагадваюцца.
 Яны хутка заўважылі, што твой Дасканалы Насельнік не такой як яны. Яны звалі яго незразумелым словам "Настаўнік". Спачатку хадзілі за ім натоўпам, слухалі ўважліва, што ён ім распавядаў аб пачатках тэорыі дызайнінгу…
 А літаральна ўчора яны яго па незразумелым чынніку знішчылі.
 Так што, я думаю, табе варта ў першую чаргу разабрацца з гэтым  перакосам у генах насельнікаў Ясона.