Капитан на беларускай мове

Ляксандра Зпад Барысава
Капітан

 Сон
 ***
 - А дзе Капітан? - спытаў маленькі Джыл, калі шпацыраваў са сваімі бацькамі, лордам і лэдзі Кэрнуэл па беразе акіяна.
 - Капітан ізноў у Прынцэсы, - сказала лэдзі Элізабэт, - лекцыю чытае...
 ***
 Капітан сапраўды быў у Прынцэсы. Яны сядзелі ў кают-кампаніі. Прынцэса сядзела строга і прама, як і павінна сядзець прынцэса, на высокім залатым троне і ўважліва слухала. Капітан уладкаваўся, вольна разваліўшыся,  на  масіўным куфры, і распавядаў. Прыдворныя Прынцэсы сядзелі і стаялі, дзе і як патрапіла, і ўсе ўважліва слухалі.
 ***
 Нечакана перапыніўшы аповяд Капітан ускочыў і, хістаючыся і гарлаючы, нібыта моцна п'яны, выскачыў з каюты на палубу, а адтуль - за борт, і - пайшоў.
 Пайшоў уздоўж берага па краі вады ў дзікім разудалым танцы, гарлапанячы матроскія песні.
 Прынцэса ішла за ім, нясмела ўсміхаючыся і, падабраўшы сукню, таксама штосьці прытанцоўвала, хораша і вытанчана, як танчаць толькі сапраўдныя прынцэсы.
 А прыдворныя выцягнуўшыся двума няроўнымі шэрагамі, адзін шэраг на беразе, другі - у вадзе, глядзелі на танец.

 Капітан на хаду абярнуўся і пацалаваў Прынцэсу прама ў вусны.

 Прынцэса здівілася. Адштурхнуўшы Капітана, яна выскачыла на бераг і стала на вялікі камень, і з каменя стала глядзець на Капітана са здзіўленнем і разгублена. А Капітан глядзеў на яе, радасна ўсміхаючыся.

 Усе астатнія, і карабель, зніклі.
 Засталіся толькі Капітан, які стаяў па калені ў вадзе акіяна, і Прынцэса, якая стаяла на камені, на беразе.

 А камень раптам стаў расці. Рос, рос, пакуль не ператварыўся ў велізарную, проста велічэзную скалу. А Прынцэса, стаяла на вяршыні гэтай велічэзнай скалы, усё гэтак жа разгублена і са здзіўленнем глядзела ўніз, на Капітана.
 А Капітан, усё гэтак жа радасна ўсміхаючыся, глядзеў угару, на Прынцэсу, стоячы па калені ў вадзе. А за яго спіной рассцілаўся ціхі бяскрайны акіян.

 Прынцэса скокнула ўніз, з галавакружнай вышыні, з якой Капітан здаваўся маленькай казюлькай.

 Мне стала страшна: а раптам Капітан не захоча лавіць Прынцэсу, і адыдзе ў бок.
 Тады Прынцэса разаб'ецца да смерці.
 Капітан злавіў Прынцэсу, і закруціўся ў вальсе, трымаючы Прынцэсу на паднятых угару руках.

 І з вышыні яны ўдваіх былі падобныя на экзатычную кветку, які круціцца на беразе ціхага бяскрайнага акіяна.