А ну-ка, дзяучаты

Варужка Яешня-Тутошня
А ну-ка, дзяўчаты

 - Не ў той бок клас вядзеш, Гуля, - строга вымаўляла наша класная кіраўніца Марыя Іларыёнаўна Ніне Гуля.
 Ніна толькі загадкава ўсміхалася ў адказ.
 І раптам:
  - Марыя Іларыёнаўна! Хутка ў нас агляд песні і строю. Трэба трэніравацца. Давайце заўтра замест кантрольнай па матэматыцы зробім трэніроўку.
 - Трэніруйцеся пасля ўрокаў, - адрэзала Марыя Іларыёнаўна.

 Пасля ўрокаў Гуля сабрала клас і сказала:
 - Давайце, не пойдзем на кантрольную работу, будзем трэніравацца.

 На наступны дзень, перад кантрольнай, мы пабеглі хавацца ў туалет, дзяўчынкі ў жаночы, а хлопчыкі - у мужчынскі. Адна Наташа Юдзіна пайшла на ўрок.
 А мы так і праседзелі ўвесь урок у туалеце. І на кантрольную не пайшлі і не трэніраваліся: баяліся выйсці.
 Пасля ўрокаў у нас быў класны збор з дырэктарам. Спрабавалі пазнаць, хто завадатар.
 Паднімалі і пыталі кожнага:
 - Чаму ты сышоў з уроку? Хто цябе сагітаваў?
 І мы адказвалі загадзя дамоўленай фразай.
 - Усё пайшлі - і я пайшоў.
 Толькі Наташа Юдзіна, якая нікуды не збягала, і пісала кантрольную ў адзіноце, сказала:
 -Ты, Нінка, што жадаеш думай. Але я скажу: гэты ты ўсіх угаварыла, - і заплакала.

 І паставілі нам усім па кантрольнай двойкі, у журнал і ў дзённік. І загадалі, каб заўтра бацькі паставілі подпіс насупраць двойкі.
 Дома я весела сказала маме:
 - Мама, мы ўсім класам уцяклі з матэматыкі, і нам за гэта двойкі паставілі. Распішыся.
 Мама таксама пасмяялася, успомніла дзяцінства, як сама збягала з урокаў, і паставіла подпіс.

 А праз дзень, перад аглядам песні і строю ўзбунтаваліся хлапчукі: мы не маленькія, кажуць, крочыць стоем з песняй. І пабеглі хавацца ў туалет.
 -Нічога, - сказала Нінка. - Хай бягуць. Мы праспяваем "А ну-ка, дзяўчаты". Арыгінальна атрымаецца.

 Лепш усіх быў клас "В". Яны былі ў будзёнаўках, у поўнай будзёнаўскай форме, і спявалі "Вядзі ж Будзёны нас адважней у бой…". Выдатна ў іх атрымалася. Што спяваў клас "А" не запомнілася. А потым выйшлі мы, паўкласу. У белых хустках з крыжом і паўмесяцам. Але праспявалі мы неяк , ціха і нясінхронна. Не трэніраваліся.
 І атрымалі трэцяе месца з трох магчымых.