Вигнанець

Олена Братель
Людину, яка готова йти по головах заради отримання найвищих балів на екзамені або семінарі, засуджують. Водночас, поведінку людини, яка готова зробити те саме заради отримання найменшої оцінки, вважають нормальною. В людини, яка чимось разюче відрізняється від інших, готові при будь-якій нагоді повисмикувати пір'я лише за те, що воно занадто яскраве.  Якщо всі користуються шпаргалками - так і треба. А якщо хтось демонстративно відмовляється від списування - він дивак. Вважається, що найкраще сидіти тихо і не висовуватися, і тоді до тебе будуть ставитися нейтрально, а може, й любитимуть.

Людину, яка визначилася зі своєю метою в житті та готова заради неї платити будь-яку ціну, не сприймають у колективі. І мало хто замислюється над тим, як складно жити в соціумі та, водночас, бути відторгнутим з нього. Але найпарадоксальніше те, що така людина-вигнанець залишається незмінною у своїх переконаннях, свідомо йдучи на те, що в такому разі в неї може не бути друзів і однодумців. Можливо, наше суспільство було б набагато кращим, якби ми більш терпимо ставилися до тих, хто здається нам яскравішим, ніж решта, і якби ми вміли щиро захоплюватися людьми, які мають міцний внутрішній стрижень?