Перший памятник в Украiн Тарасу Шевченку було вст

Александр Приймак
До 200-річчя Кобзаря. Чи знаєте, що перший пам'ятник Кобзарю на Україні встановлено в Харкові
Перепост
Опубліковано у Сбт, 31/05/2014 - 13:20
View the full image

Перший пам'ятник в Україні Тарасу Шевченку було встановлено в Харкові за сприяння родини Алчевських.
 Олексій Алчевський - великий патріот української культури. Саме за його кошти у 1898 році у тодішньому Миронівському провулку, поблизу арківської недільної школи, у сквері садиби Алчевських, на високому постамнті встановлено мармурове погруддя. Його автор - професор Петербургзької академії мистецтв, харків'янин Володимир Беклемішов.
 Це перший пам'ятник діячам культури в Харкові. Вшанування Шевченка на той час було суворо заборонено, тому Христині Алчевській, довелося підкреслювати, що бюст встановлено не у Харківській недільній школі, а на її власному подвір'ї.. Цей бюст зберігався до 1932 року. На початку 30-х років 20 століття , коли в Харкові було відкрито Шевченківську картинну галерею, викладач місцевого юридичного інститутут Микола Алчевський передав пам'ятник до її фонду.

Після закінчення Другої Світової війни бюст відправлено до Київського державного музею Тараса Шевченка, де він використовується й сьогодні.

Проте на Львівщині у с.Лисиничі теж вважають, що їхній бюст Тарасу Шевченку теж встановлено першим в Україні. Та куди не крути харківський встановлено раніше. Тому що в с.Лисиничі біля Народного дому бюст було встановлено у вересні 1911-у року з ініціативи голови «Просвіти» Данила Вендиша. Нажаль ім'я скульптора мені поки що невідомо.