Выпадак у Перадгор ях

Анна Соловок
Пасрэдны , здавалася б , выпадак адбыўся некалькі гадоў таму на Каўказе. Група альпіністаў , якая накіроўвалася па маршруце , натыкнулася на якія хаваюцца ў перадгор'ях баявікоў. У выніку сутыкнення пацярпела некалькі чалавек. Сілы МНС , МУС і спецслужбаў былі кінутыя на выратаванне людзей. У бягучым навінавым патоку адлюстраваўся відэасюжэт рэпарцёра c месцы эвакуацыі. Бываюць такія сюжэты , якія надоўга запамінаюцца. Хлопец і дзяўчына- падлетак ўмерзлі ва ўступ пад навісае скалой. Яе валасы прымерзлі да яго куртцы. Самі яны , полусидящие і занесеныя снегам , прыцягвалі да сябе здзіўленыя погляды ратавальнікаў. У спехам знятым сюжэце бачная няўпэўненасць і страх медыкаў , калі іх спрабавалі падняць . Тых дваіх не хацелася трывожыць , але твары жывых і напаўжывых надоўга заселі ў стоп- кадрах ваеннай хронікі .
Вазьму на сябе абавязкі аўтара , бо маю непасрэднае дачыненне да герояў апавядання. Гісторыя пачалася значна раней ужо апісаных падзей у невялікім ваенным гарадку .
«Лена + Валерка » з зайздроснай сталасцю пісалі мелам у пад'ездзе правакатары , а брат абзываў Ленку тупы дурніцай. Яна малодшай на 6 гадоў , вечна блыталася пад нагамі і глядзела закаханымі вачыма на яго сябра. Вядома , у хлопцаў былі свае інтарэсы і планы. Валерка вучыўся на 3 курсе , а Валодзя на 4- м . Абодва высокія , чарнавалосыя , як родныя браты , балакі і летуценнікі . Заўсёды хацелі стварыць што-небудзь вялікае і перавярнуць свет.
Якое ім была справа да дзяўчынкі - ціхоні . А Лянку любіла чытаць кніжкі , седзячы на шырокім падаконніку . І была яна закаханая па вушы , як кажуць . Ёй вельмі хацелася , каб Валерка яе палюбіў таксама. Як-то раз , набраўшыся смеласці , яна спыталася ў яго :
- Як ты да мяне ставішся ?
- Ты сястра майго лепшага сябра , ты сама як думаеш ?
- Не ведаю . Не любіш мяне , гэта дакладна.
- Дурная ты . Ды я за цябе горы скручу , ты такімі словамі кідаешся .
- Я сапраўды цябе люблю .
- Давай потым , заняты я .
Ён павярнуўся і весела падміргнуў які з'явіўся Воўк . Хлопцы правяралі рыштунак і апаратуру. Ваенны гарадок у Маздоку пасля развалу саюза быў не такім прывабным месцам , як раней - ні вучэнняў , ні парадаў , якія яны памяталі яшчэ хлапчукамі. Усё лета яны былі занятыя ў падрыхтоўках да здымак . « Сам Бадроў прыязджае ! Падзея стагоддзя , як такое прапусціць » - яны прагудзелі ўсе вушы байкамі пра кіношнікаў . З-за шчыльнага графіка рэжысёра здымкі перанеслі на канец верасня , чаму Вовка з Валерка , і асабліва Лянку , былі вельмі рады .
- Ну што , усё гатова ? Хай будзе святло , так бы мовіць? Што скажа другі памочнік намесніка асвятляльнікі ? - Пажартаваў Валерка над Вовк , але брат не пакрыўдзіўся на каламбур ў яго бок.
Ніхто не ведаў , якіх намаганняў каштавала яму магчымасць прысутнічаць на здымках. Ён доўга выбіваў знаёмых кіношнікаў і КВЗшчыкаў , марачы патрапіць у групу . Валерку і Воўк перапаўнялі гонар і нецярпенне , а Лянку не хацелася іх адпускаць . Ну што тут зробіш ?
Яна падумала , што ім , мужчынам , зусім напляваць на пачуцці. Гэтак жа рабіў бацька - радаваўся , калі яго ставілі на маршрут. Пляваць , што яна , Ленка , будзе ўздрыгваць ад кожнага шолаху , баючыся , што гэта тата падарваўся . Пляваць , што ў мамы сівых валасоў больш з кожным яго подзвігам . Вось яна - неверагодная любоў да мужа. Усё жыццё каля акна ў чаканні цуду .
Бацька Валодзі і Лены , падпалкоўнік Паўлаў , быў дасведчаным сапёрам , прайшоў першую чачэнскую і пасля цяжкага ранення быў « спісаны ў тыл » , паводле яго слоў . Вучыў навабранцаў у інжынерна - сапёрнай роце , выходзіў на разведку маршрутаў і размініравання , не просячы сабе патуранняў ні ў чым. Доўгіх развітанняў не любіў , проста паціснуў хлопцам руку .
Лена абняла брата , потым Яго . Хлопцы з'ехалі.
Ленка праседзела да самага вечара на падаконніку і ўсё наступны дзень. Яму на яе напляваць , гэта факт. Як з гэтым жыць - невядома. Верасень дыхаў восеньскімі водарамі , суседскія хлапчукі гуртам насіліся ў двары . Тут яшчэ школа і зноў тройка па хіміі намячаецца , калі не зрабіць домашку .
Мама нагадала , што заўтра ў школу і ўключыла тэлевізар. Экстраны выпуск навін назаўжды разарваў жыццё іх сям'і на да і пасля.
«Па афіцыйнай версіі , паток накрыў Кармадонском цясніну , у якім знаходзіўся С. Бадроў і яго група , уключаючы семярых удзельнікаў коннага тэатра« Нарты » і групы суправаджэння. Са скалы на гары Джимара сарвалася глыба лёду. Яна ўпала на ледавік Калка , і той рушыў па цясніне , захопліваючы за сабой камяні.
19 верасня былі зняты эпізоды ў жаночай калоніі Зеленакумск . 20- га , раніцай , група сабралася ў каля гасцініцы ва Уладзікаўказе і адтуль накіравалася ў горы. Па прыбыцці на месца доўга чакалі транспарт , які павінен быў даставіць наверх. Пачатак здымак быў перанесены з дзевяці раніцы на гадзіну дня. Каля сямі гадзін вечара здымкі спынілі з-за дрэннага святла , група сабрала апаратуру і рушыла ў горад. Прыкладна ў восем вечара па мясцовым часе пачаўся сход ледніка Калка , які за некалькі хвілін накрыў усё Кармадонском цясніну 300- метровым пластом лёду і камянёў. Пачаліся выратавальныя працы, частка селевы масы працягвае спускацца , жывых на сапраўдны момант выявіць не ўдалося. »
Маці сядзела ў атупелай гора , бацька кідаўся па кватэры ў пошуках тэлефона камдыва МНС , цягнуў заплечнік , кансервы , спальнікі . З часткі патэлефанавалі і чужы голас назваў час вылету , бацька таксама з'ехаў.
- Усе з'ехалі , нас , як дзьве авечкі , пакінулі , - падумала пра сябе Лянку і тут жа ёй стала сорамна.
Ёй было жудасна страшна за тату , за Воўк і , вядома , за Яго. Як бы ёй хацелася яго выратаваць , абняць , што ён зразумеў нарэшце-то , як яна яго любіць і дакладна чакае. Крывавы закат патануў у цясніну , пакой напоўнілася ноччу , яна ляжала і думала пра іх. Здавалася , думкі луналі па-за яе недзе высока , а яна спрабавала іх злавіць , прывесці ў парадак і выключыць невядомасць. На тым і заснула.
У панядзелак прыйшлося ісці ў школу. Усе распытвалі пра бацьку і браце , горыч і страх душылі слязьмі. Нават настаўніца па хіміі ня выклікала да дошкі , але яе жаль падалася Лянку смяротнай крыўдай . Вонкава яна была разгубленым і адчужанай , але ўнутры яе ўсё паўставалі супраць найменшай думкі аб дрэнным . Калі людзі адводзілі вочы і , баючыся што-небудзь спытаць , мянялі тэму , Лянку адчувала сябе агідна і зняважана .
«Ніхто да канца не зразумее майго гора » - працяў Ленку подлая думка . « Як бы не прагучала жорстка і цынічна. Усім цікавы фінал гісторыі. Такія людзі » .
Увечары зазваніў тэлефон , бацька сказаў , што адзін знайшоўся , а другі быў з групай і далей адны шумы ў трубцы , размова перарвалася . Мамка , сціскаючы трубку , крычала :
- Хто , хто жывы ? Вярні мне сына , чуеш ? І не вяртайся , пакуль не знойдзеш ... , - ёй стала дрэнна.
Ленка паклікала суседку , выклікалі хуткую. Усё ў мястэчку перажывалі за хлопцаў , так ужо ў ваенных пакладзена . Фельчар сказаў , што Валерка паведаміў родным , што ён у парадку.
« Значыць , прапаў Вовка » - ўколам ў сэрцы прыкончыла Лянку лагічны ланцужок . Калі б яна магла вырашаць , каго пакінуць у жывых , то каго б пакінула ? Бо яна сама сабе казала , што ўсё б аддала, каб Валерка быў жывы. Няўжо такі выбар ? Навошта толькі яны загарэліся гэтым Бодровым ?
Вовка распавядаў , што яны будуць здымаць філасофска - містычную прытчу пра жыццё двух сяброў. « Яны рамантыкі , вандроўцы , авантурысты . Вядома , будуць і бандыты , закладнікі , увогуле, усё , што суправаджае нас у жыцці . Фільм назвалі "Сувязны" , і Бадроў ў ім , як кава ў « пакуначку тры ў адным» - аўтар сцэнарыя , рэжысёр і галоўны герой .
«Так , так і сказаў , » - Ленка , сама таго не заўважаючы , усміхнулася . А яшчэ ўспомнілася , што яны хацелі паглядзець Даргавс , старажытны горад мёртвых . Было неверагодна балюча і пуста. Час спыніўся . Нібы не было нікога і нічога навокал. Бацька заставаўся на ледніку , тэлефанаваў рэдка. Ды і ўсім было ўжо ясна , што спадзявацца дурное.
Валера больш не з'явіўся ў Маздоку , з'ехаў.
Як Лянку сама сабе накаркалася , хэпи - энд не здарыўся . Кастрычнік, лістапад , снежань, якая розніца ? У пад'ездзе так і засталіся накарабалі « Лянку + Валерка » , і ў думках яна заўсёды дадавала « дура » . « Так Вовка дражніўся , » - з уздыхам ўспамінала яна , праходзячы міма раніцай і вяртаючыся ўвечары.
Валера з'ехаў. Сэрца танчыла ад думкі пра яго. Боль - страшная сіла , а душэўная тым больш. Можа , яно і да лепшага , што жыццё нас ламае . Кагосьці раней , кагосьці пазней. Лянку хацелася жыць , хоць сіл і не было. Але хоць бы паспрабаваць , ці што. Раней яны з бацькам і хлопцамі хадзілі ў паходы , разбівалі лагер у гарах , варылі кашу па - сапёрныя , як жартаваў Паўлаў -старэйшы. Адцягнуцца ёй было б вельмі дарэчы , толькі мама ў горы не пускала . Казала , што трэба да іспытаў рыхтавацца , але на самой справе яна вельмі моцна баялася. Лена вырашыла паступіць у маскоўскі інстытут , далей ад усяго гэтага.
***
Кажуць , што час лечыць . Здаецца, так. Толькі не заўсёды так , як нам хочацца .
Прайшло некалькі гадоў. Яна ведала , што ў яго ўсё добра , ажаніўся. Вучоба - сябры- паходы закруцілі яе ў рытме мегаполіса. Падпарадкоўваючыся яму , Лянку неслася ў маскоўскім патоку , заглушаючы боль нявыказаных слоў пра Іх з Валерам .
Будзьце асцярожней з марамі - яны часам спраўджваюцца! А калі вам прапануюць менавіта тое , пра што вы безнадзейна ўздыхалі , але гэта зусім не супадае з вашымі спакусы і планамі ў гэтым ? Нават самыя панадлівыя мары ў рэальнасці могуць выглядаць зусім інакш . Уявіце , што ёсць магчымасць скарыстацца шанцам або адмовіцца ад яго. Гэта рашэнне можа змяніць усё.
Не, яны не разам , хоць менавіта Лену і Валеру знайшлі ў той страшнай пячоры . І ў гэтым чарговая выкрут лёсу , якая зло цешыцца з неразумнымі стварэннямі . Вядома , Лянку думала пра яго і марыла. І хацела быць з ім , яна мне сама расказвала.
Як якія збіліся коні ў снежнай імгле , мы ходзім па крузе , каб вярнуцца да страшнага навінаваму сюжэце . Вось спрабуюць падняць цела , змятаюць снег , і , ледзь Адскочыўшы , выратавальнік убачыў пасінелыя твар Лянку і яе светлыя валасы , ўмёрзлыя ў камяні і ў куртку Валеры. Сам ён сядзеў , ледзь жывы , са спакойным , я б нават сказала , нічога не бачыла тварам. Такім ўжо ўсё роўна , ім нічога не трэба .
Як яны апынуліся за некалькі кіламетраў ад маршруту на шляху баевікоў ? Навошта іх браць у закладнікі і цягнуць з сабой у горы ? Было дзіка , што такое можа адбыцца ў мірны час. Хоць якое яно мірнае ? Для агульнай масы тэлегледачоў па краіне - можа быць , толькі не для перадгор'ях Каўказа . Тут сілы ў дынамічным узаемадзеянні , кожны парыў нараджае такі ж у адказ.
Напэўна , лёс хацелася паглядзець канец гісторыі. Але справа тут не ў абставінах , а ў тым , што знаходзіцца ўнутры чалавека , як істоты які адчувае , на ўзроўні тонкіх душэўных нітак. Горы зноў спіхнулі іх . І нават у гэтым было нейкае непахіснае рашэнне , каб выказаць пачуцці ясней , адцяняючы іх дзеяннямі і ўдзельнікамі падзей .
На першым плане сутнасць і дух чалавека . Што зайшлі ў пакой. І менавіта гэта прымусіла мяне паважаць Ленку , захапляючыся яе ўстойлівасцю і гатоўнасцю да ахвяры . Мне часам здавалася , што яе любоў і боль настолькі моцныя , што нават горы не асмеліліся ёй перашкаджаць , прымаючы ў свой круг. Але гэта было потым .

Вяртаючыся да апавядання пра тыя сумныя падзеі , адзначу , што трагедыя ў Кармадоне назаўсёды змяніла жыццё многіх людзей і збольшага паўплывала на маю таксама. Паўлавы -старэйшыя пераехалі на базу ў Прыэльбруссе . Бацька Ленкі суправаджаў турыстаў па маршруце , а мама з'ехала з ім. Ленка часта ездзіла да іх. Як студэнт геалагічнага факультэта і куратар групы , хадзіла ў горы са студэнтамі і турыстамі. Вядома , заўсёды было шумна і весела на пачатку паходу , але да канца альпіністы ўжо стамляліся і з апошніх сіл праходзілі апошнія кіламетры. Але для яе было важна тое , што яна станавілася бліжэй да загінуламу брату і таго часу, калі яны ўтрох , з Вовк і Валерка , блукалі па цясьнінах і смяяліся ля вогнішча . Ленка ўспамінала Валеру , ўяўляла , якім ён стаў , у думках шалеў ад вобраз. Чым цяжэй ўзыходжанне , чым больш сіл выцягвалі горы , тым лягчэй ёй было ўнутры , як быццам скалы выпівалі частка яе гора , робячы яго менш.
У тыя вакацыі усё было звычайна , як і заўсёды ў родных гарах. Чарговы маршрут амаль пройдзены , калі яна нешта адчула . Яна апісвала адчуванне як погляд у спіну. У жанчыны ёсць шостае пачуццё . І гэта быў не звер . Ленка ведала аб прысутнасці людзей , якія таксама выдатна ведалі горы. Яна не стала распавядаць астатнім , тут не было сэнсу наводзіць паніку . Трэба было зразумець , што можна патрабаваць ад геолагаў . Яна пераклала ў свой заплечнік рыштунак і праверыла рацыі .
« Мабільныя не працуюць у цясніну. Тыя , хто ідуць за намі , пра гэта ведаюць. Хацелі б абрабаваць , даўно б усіх прырэзалі . Значыць , патрэбныя закладнікі і нас пасуць , каб потым менш цягнуць » - з жахам падумала Лянку.
Холад скаваў яе . За сябе не было страшна , але ж тут яе сябры. Невядома , што з імі можа здарыцца . Калі яна была маленькая , то заўсёды хапалася за руку бацькі , а ён злаваўся і саромеўся яе слабасці. Ён казаў , што баяцца трэба потым , самае галоўнае ў складанай сітуацыі - думаць і дзейнічаць .
Ленка зняла куртку і вывернула яе навыварат , каб не адсвятляць чырвоным. Праслізнуўшы па ўступе , яна падцягнулася і без страхоўкі пачатку падымацца. Забіваць анкеры нельга , рэха разнясецца па цясніне . Яна пераадолела ўздым і ўбачыла зверху ўчастак сцежкі . Студэнты былі выдатнай мішэнню. Паназіраўшы трохі , яна не заўважыла праследавацеляў , але адчула іх прысутнасць . Трэба было спяшацца , хутка заўважаць прапажу. Перад сыходам Лянку напісала запіску і схавала ў заплечніку з вадой. Ніхто не мог прадбачыць , як абгарнуцца падзеі . Да надыходу цемры яна паспела пераадолець стромую частку і знайшла уступ для начлегу , ноч абяцала быць доўгай.
Яна жудасна стамілася , мышцы нылі ад напружання . Але яшчэ цяжэй было падавіць у сабе страх і неспакой . Да паглыблення ў скале , дзе яна размясцілася , незаўважна можна было дабрацца толькі знізу . На нейкі час яна была ў бяспецы. Маўклівае неба разгарнулася перад ёй , велічнае і адчужэнне . Ленка адчула , што яна абсалютная адна ва ўсёй сусвету . Спрабуючы сагрэцца , яна легла на заплечнік і згарнулася як кошка , яе трэсла ад холаду. Здавалася , яна адлічыла кожную секунду той бясконцай ночы , як вынік свайго жыцця. « Дажыць бы да світання" - думала яна. Ленка ведала , што ў ранішнія гадзіны тэмпература падае яшчэ ніжэй. Звычайна яна любіла пражываць світальныя гадзіны , загарнуўшыся ў спальнік . Ёй здавалася , што яна зможа справіцца з сабой і з праклятым холадам , калі прымусіць сябе назіраць за ажываюць небам. Яна думала пра брата , пра тое , што ён памёр у апраметнай душнай цемры . Ён быў зусім адзін , а ў яе ёсць неба.
Стала святлей , і трэба было падымацца. Сілы меншалі катастрафічна , Лянку рвалася да вяршыні на фізічным мяжы. Прамільгнула думка , што баевікі маглі быць там таксама , але гэта быў адзіны шанец выклікаць дапамогу . Уключыўшы рацыю , яна перадала паведамленне пра пераслед і сказала , што ідзе на плато. « Перадайце Паўлаву , што я на плато » - рацыя канчаткова здохла . На вяршыні , куды трапіла Лянку , застаўся стары домік метэаролагаў . Зарадзіць рацыю не атрымалася , але яна знайшла крыху прадуктаў і нешта падобнае на спальнік . «Галоўнае , што ў ёмістасці для збору вады ёсць чым пажывіцца » - ўзрадавалася Лянку. Яны былі тут з бацькам некалькі разоў , удалечыні ад звычайнага маршруту , часам тут спыняліся геолагі. Ёсць такая традыцыя - пакідаць схованкі нешта наўзамен. На хвілінку ёй стала спакайней , як быццам хтосьці роднай быў побач. Ленка пакінула рацыі і сотавы . Не самыя патрэбныя рэчы , але маглі камусьці спатрэбіцца на запчасткі. Трэба было спяшацца .
Да плато , куды яна накіравалася , было 2 дня пераходу з поўным рыштункам. А ў Лянку было мала ежы і зусім непадыходная экіпіроўка . Вядома , яна пра гэта ведала , але вяртацца назад было яшчэ небяспечней . Частата магла праслухоўвацца , чаму б не злавіць яшчэ адну ў закладнікі ? У баевікоў маглі быць саўдзельнікі , якія выдатна ведаюць турыстычныя маршруты. Пра плато ведалі не ўсё , гэта невялікая зручная пляцоўка , на якую можа сесці верталёт. Уласна , гэта не плато , а спадзісты схіл пасля сходу лавіны . Плато яго абазваў сябар бацькі , які доўгі час працаваў на поўначы і вельмі сумаваў па гарызонтах Путораны .
« Дабрацца б да плато » - у галаве была толькі адна мэта , Лянку рвалася туды на мяжы. « Адтуль недалёка да станцыі скіду лавін , толькі б атрымалася» - пульсавала з кожным ударам сэрца.
Ленка ўспомніла , што на падыходзе да метэастанцыі , з паўднёвага схілу , стаіць помнік кавалерыстам 214- палка , защищавщим подступы да Эльбруса ў Вялікую Айчынную. На грэбні захаваліся агнявыя кропкі , рэшткі ўмацаванняў і бліндажоў . Яны першымі прынялі на сябе ўдар горных егераў дывізіі « Эдэльвейс » , якая рвалася ў Баксанская даліну. «Вышэй за « 105- га пікету » сцежка завалена камянямі , занесена апоўзнямі , па ёй заўсёды складана ісці . З яе добра будзе відаць даліну ракі , куды група павінна была спусціцца . Напэўна , закладнікаў павядуць на паўднёва-ўсходні адгор'е Эльбруса » , - Ленка спрабавала прааналізаваць стратэгію нападавщих . «Там ледавік спярэшчаны расколінамі , ёсць шмат пячор і можна сысці на перавал незаўважанымі . Што ж будзе з закладнікамі ? »- Ад уласных здагадак ёй станавілася страшна. Яна вырашыла засяродзіцца на ўзыходжанні , але ў душы адчайна працягвала на нешта спадзявацца .
Ленка прасоўвалася да верхняй частцы лававых патоку. За 3 гадзіны шляху ад « Новага кругагляду » можна выйсці на « Лядовую базу » - плоскую моранага пляцоўку каля вярхоўяў ледніка Церскол , а там і невялікі прытулак .
        Гэта ведаюць усе , таму яна вырашыла выйсці на «Прытулак адзінаццаці » з іншай сцежкі , нягледзячы на складанасці праходжання закрытых леднікоў. « У звычайны час на гэта патрабуецца дазвол Эльбруская КСС » - падумала яна. Трэба было папярэдзіць супрацоўнікаў і не даць уцячы бандытам .
Паведамленне Лянку пра перасьлед групы ўстрывожыла ратавальнікаў. У раёне было неспакойна. Па некаторых маршрутах хадзілі толькі свае , часам не паведамляючы ў МНС схему трасы. Пошукі пачаліся , калі ў прызначаны час альпіністы не выйшлі на сувязь. Паўлаў па сваіх каналах даведаўся , што частка баевікоў пайшла ад пераследу і перайшла хрыбет . Хутчэй за ўсё , пры дапамозе закладнікаў , яны разлічвалі на верталёт. Прыбыло спецпадраздзяленне , спешна арганізоўвалася група суправаджаюць праз перавал . Было вырашана прачасалі мясцовасць , каб пазбавіць баевікоў ўсялякай дапамогі і папаўнення рэсурсаў , прымусіць іх пайсці на перамовы. Паўлаў ўзначаліў групу па выратаванні студэнтаў , хоць сэрца рвалася ў іншы бок. Верталёт мог спатрэбіцца на аперацыі , і такім чынам ён аўтаматычна пазбаўляў Ленку шанцу. Пратрымацца адной , без цёплых рэчаў, у верасні на плато вельмі складана. Ён дастаў сотавы і неахвотна набраў нумар бацькі Валерка . Адолеўшы сябе , павітаўся і спытаў:
- Слухай , Пятровіч , бяда . Трэба Лянку рыштунак на плато даставіць , Круцёлка патрэбна , МЧСники сваю на захоп адправілі . У цябе ёсць хто-небудзь?
- Не , не змагу дапамагчы . Давай Валерку ўлегцы адправім , ён тут з жонкай у гасцях . Пару дзён пратрымаюцца , пакуль усё скончыцца , - размова перапыніўся . Ім , баявым сябрам , было складана мець зносіны пасля той чорнай восені.
Паўлаў ведаў , што рабілася з дачкой , цяжка перажываў гібель сына і ў чымсьці не мог дараваць Валерка , што ён вярнуўся ў той жудасны дзень у гасцініцу , а Вовка загінуў. Варыянт адправіць Валерку яму не вельмі падабаўся , але іншага не было.

                ***
Напэўна , было так . Складана пісаць ад іншага імя . Валерка распавядаў , што сем'і амаль не размаўлялі пасля трагічнага выпадку . Мы з ім пазнаёміліся ў на 3 курсе ў інтэрнаце , потым вяселле і нараджэнне дачкі. Ён неяк прамовіў , што ў яго быў добры сябар , які загінуў. Калі патэлефанаваў Паўлаў , мы былі ў гасцях у бацькоў. Валерый з бацькам моўчкі сталі збіраць заплечнікі , даставаць рыштунак . Ён сказаў , што трэба дапамагчы Лянку , што калі ён не зможа , то ніколі сабе гэтага не даруе , сабраўся і пайшоў.
Дзіўна і крыўдна , што ён так паступіў. Яго бацькі распавядалі , што Ленка за ім усё дзяцінства бегала . Калі паклікалі і ён пабег , навошта тады на мне ажаніўся ? Сюжэт у навінах спустошыў мне сэрца , сумневы , рэўнасць і боль прыціснулі дурацкімі здагадкамі . Я вырашыла дачакацца мужа , выслухаць яго самога , каб усе расставіць па месцах.

Вось толькі выйшла ўсё па -іншаму. Так атрымалася , што першай я ўбачыла яе , Ленку . Калі мяне пусцілі ў палату , я села побач з ёй , сказала , што проста прыйшла наведаць яе. Маўчанне зацягнулася , я вырашыла сысці. Але яна папрасіла затрымацца.
Яна сказала , што мне няма пра што хвалявацца . Што яна зразумела ў той пячоры , што ён герой не яе рамана. Вось так трагічна ўсё склалася , прынц спяшаецца на дапамогу , ратуе ад смерці і ўсё такое , але гэта толькі дэкарацыі для таго , што ў яе ў сэрца . Яна сказала , што цяпер ёй спакойна , толькі цяпер яна гатовая адчапіцца ад мінулага і падумаць пра што-то новым .
Ленка сказала , што не памятае , як Валера знайшоў яе на плато. Верталёт не прыляцеў , ды і не змог бы . Яны неяк дабраліся да адной з пячор , адчайна спрабуючы схавацца ад якая насоўваецца завеі . Яны абнялі адзін аднаго , на нейкі час ім стала лягчэй. Яна доўга маўчала , а потым чамусьці мы загаварылі пра яе адчуванні кахання.
        Добра , што мы з ёй сустрэліся . Калі б не Ленка , я б шмат чаго не адкрыла ў сваім мужы і ў маіх пачуццях да яго. Выздараўленне іх абодвух было павольным , але мы і не імкнуліся ў звычайны свет. Спачатку яна , а потым Валера , ужо сам-насам , распавялі мне пра тое холадзе і бясконцай ночы. Яны трохі ажывалі ў абдымках , літаральна вмерзнув сябар у сябра. Што будзе далей , ён не ведаў. Валера вельмі захацеў , каб яны выжылі.
Каб хоць неяк яе суцешыць , ён сказаў , што любіць яе і любіў заўсёды . Зрабіў і сам сябе зьненавідзеў за тое , што ўсяліў надзею , што ў глыбіні душы хацеў яе і , напэўна , любіў калісьці , але толькі цяпер вымавіў услых на памяць мінулых гадоў. Ён усвядоміў , што заўсёды ўцякаў ад рэальнасці. Атрымліваецца , што ён калісьці падманваў сябе , а цяпер на падставе « суцяшэння » ізноў гэта працягваецца з Ленкай ? Ці любіць ён яе цяпер па -сапраўднаму , як павінен мужчына ? Напэўна , няма. Ён сказаў , што калі ён усвядоміў у сабе усе грані пачуццяў да Лянку , душа яго нарэшце супакоілася. Як быццам баевікі , гэты бясконцы нервовы пераход у пошуках не быў такім выпрабаваннем , самае галоўнае выпрабаванне было пройдзена .
Абдымаючы яго , яна зразумела , што ўсё жыццё ганялася за прывідамі. Ленка адчула свабоду ўсім сваім істотай. Усё астатняе стала няважным і тленнай . У адхіленні ад умоўнасцяў , свабоднымі ад абставін і ранейшых крыўды - такімі іх і знайшлі выратавальнікі .
    Дзіўная ўсё-такі штука - адносіны і пачуцці.