Молитвенный меч. Сборник молитв

Михаил Хардиков
  Молитвы вседневные, молитвы задержания, архангелу Михаилу, молитвы разные, каноны и акафисты в литературно-художественном оформлении, с литературно-поэтическим  приложением .
  Все каноны и акафисты написаны заново и ранее не печатались.
  Данный сборник является приложением к роману «Там, где всё в цветах».

07.01.2014г.н.с.
                МОЛИТВА БОГУ СВЯТОМУ ДУХУ.
   
    Царю Небесный, Утешителю, Боже Милости, Святый Душе Истиною блистающий, иже во святемъ Горнемъ и где хощеши пребывая, совершенствомъ благодати Своея миръ горний и долний напояя, Сокровище благихъ, Сияние Красоты Божественныя  и  дыхания  Жизни  Подателю,  смиренно  припадающа  къ Тебе и просяща Твое благоутробие,  молимъ Тя,  раби Твои  –  прииди,  очисти и вселися въ ны, и  путь  правый  открый  всемъ  съ  любовию  и  благоговениемъ  призывающимъ  Тя,  -  вся  благая  даруй  нам,  и  спаси,  Блаже,  души  наша.
   
                МОЛИТВА «ОТЧЕ НАШЪ».

    Отче нашъ, (Пресвятая Троице, Боже наш) Сущий на небесехъ, да святится имя Твое, да приидетъ Царствие Твое, да будетъ воля Твоя, яко на небеси и на земли. Хлебъ нашъ насущный подавай намъ на всякъ день. И остави намъ долги наша, якоже и мы оставляемъ всякому должнику нашему. И не введи насъ въ напасть. Но избави насъ отъ лукаваго. Яко Твое есть Царствие и Сило и Славо, - Бога Вседержителя,(Отца) Бога Слово, (Сына) и Бога Духа Свята, (Святаго Духа) - Троице Единосущней и Нераздельней всегда: и ныне, и присно, и надъ веки. Аминь. ( чтется трижды ).
               
                МОЛИТВА ПРЕЧИСТОЙ ДЕВЕ МАРИИ.

      Пречистая Дево, радуйся, Благодатная Марие, Господь с тобою. Благословенна въ девахъ Ты, и благословенъ Превечный Богъ, пришедый Тобою спасти души наша. (трижды).               

                Веруемъ.(опыт толкования Символа Веры).
    
   Веруемъ Единому Богу Пресвятей  Живоначальней Единосущней и Нераздельней Троице;
   1.Богу Вседержителю, Творцу и Зиждителю небу и земли, Царю всего Мироздания и Причине всего добраго въ мире видимомъ и невидимомъ;
   2.Богу Слово Иисусу Христу, Превечну, Несотворенну, но все добре сотворшу; нерожденну, но Богу Воплощьшемуся; Свету нетварному, во Троице Святей пребывающу;
Советомъ Превечнымъ Святыя Троицы, Таинство Боговоплощения Изрекшия, преклоньшу небеса, и благодатию и действомъ  Бога Духа Свята Пречистую Плоть прияша, яко Храмъ Одухотворенный, отъ Пречистыя Девы Марии.
Собраша расточенныя чада Божии и свободиша насъ отъ рабства греху. 
Дароваша намъ Евангелие спасения в Заповеди Святей Любви. 
Всемъ, исполняющимъ Ея и пребывающимъ во Духе Святе, спасительное Причастие Божества подающа во оставление греховъ и Жизни Вечныя дарование.
Попраша диаволя и семя его.
Распятаго же кознями исчадия сатанинскаго чрезъ предательство иудино, и страдаша, и погребенна, и Храмъ Пречистыя и Многострадальныя Плоти Своея воздвигша въ третий день по Слову Своему.
И Царемъ Славы возшедша на небеса, и чрезъ царей – помазанниковъ Своихъ правяща народы и языки по образу и подобию Царствия Божия.
Сотворша новое небо и новую землю.
И Царствию Божию не будетъ конца.
   3.Богу Духу Святу, Царю Животворящу, Утешителю, жизнь и дыхание всему прекрасному въ мироздании дарующа, иже съ Богомъ Вседержителемъ и Богомъ Слово Царствующа надъ веки.
   4.Во Едину Святу Христову Церковь, Невесту Чисту Жениху Богу Собою являющу на небеси и на земли.
   5.Исповедуемъ едино во Христа крещение, и милосердия Божия ради греховъ наших прощение.
   6.Чаемъ со славою велией Втораго Пришествия Господа нашего Иисуса Христа, Его Непобедимую Победу.
   7.Страшнаго Суда Божия надъ силами зла и исчадиемъ сатанинскимъ, и всеконечное сатаны упразднение.
   8.Скончания ветхаго мира, воскресения праведныхъ и жизни безконечныя. Аминь.
               
                МОЛИТВА ЗАДЕРЖАНИЯ(исправленная и дополненная).

   Ты еси Лоза Истинная,Господи Боже нашъ,Иисусе Христе!    
   Яко виноградную ветвь напои мя,Спасе,благодатию Своею,да добрый плодъ принесу Ти,Многомилостиве.
   Боже Вседержителю и Божественный Душе! Иисусе  Христе, Царю  Милосердый,   Судия  Праведный,и Слове Божий! Пресвятый нашъ Боже во Троице Великий!
   Единыя ради благости Своея Ты задержалъ на целый день движение солнца и луны,возвратилъ вспять на десять ступеней солнечную тень,затворилъ  бездны,  остановилъ реки,задержалъ  воды,и Ты,Боже,заградилъ  уста  львовъ  во  рву.
   Боже мой,и ныне совершенно разруши все замыслы и козни врагъ  Твоихъ,  пекущихся о моемъ  смущении,оклеветании,изгнании,убиении,лишении воли и разума,силы и благодати.
   Разруши   злыя  хотения  и  требования  всехъ ненавидящихъ  Тя,  загради  уста  всехъ  хулящихъ  и унижающихъ  Церковь  Твою  Святую,  -  всехъ  клевещущихъ, рыкающихъ  и  злобствующихъ  на  рабъ  Твоихъ.
   Спаси насъ,  Боже,  яко чадъ Твоихъ, на  Тя  Единаго  все  упование возложшихъ!
   Боже  мой,  силою  и  славою  Своею  наведи  духовную  слепоту  на  глаза  антихриста  и  на  всехъ  клевретъ  его;  сотри,  Господи,  семя  сатанинское  и  упраздни  власть  узурпатора  и  хама.
   Ты  заповедалъ  апостоломъ  Своимъ   свидетельствовать объ  Истине.
- Господи,  Боже  мой!  Да будут вся  дела и слова  моя  и каждое дыхание жизни моея  благодарениемъ Тебе за вся великия милости и благодеяния Твоя!  И  да  исполнятся,  Боже  мой,  вся  благая  начинания  и  желания  наша!
   К вамъ,  праведницы  и  молитвенницы  Божии,  наши дерзновенныя  предстателие,  силою  молитвы  ко  Христу  Богу нашему  сдержавшия  нашествия  иноплеменниковъ,  подходъ ненавистниковъ,  -  къ  вамъ,  разрушившимъ  злыя  замыслы  людей,  заградившимъ  уста  львовъ,  ныне  обращаюся  с  моею  молитвою  и  прошениемъ:
   Святый  ходатаю  и  заступниче  нашъ  Онуфрие  Великий,  обещавый  спасение  и  помощь  всемъ  поминающимъ   тя,  воспомяни  насъ  (имярек),  припадающихъ  къ  тебе  и  просящихъ  твоего  заступничества  и  ходатайства  за  насъ.
   Преподобный  отче  Еллие  Египетский,  оградивший  крестнымъ  знамениемъ   место  поселения  ученика  своего, повелевъ  ему  вооружиться  Именемъ  Господнимъ  и  не  боятися демонскихъ  искушений.  Сохрани  мя  и  огради  домъ  мой  ( келию мою )  молитвою  своею  отъ  огненнаго  запаления,  воровскаго  нападения  и  всякаго  зла  и  страхования.
   Преподобный  отче  Поплие  Сирийский,  своею  непрестанною  молитвою  державший  демона  неподвижнымъ  и  днемъ,  и ночию,  обездвижи  и  сокруши  вся  супротивныя  силы  и  всехъ,  хулящихъ  Имя  Божие.
   Преподобная  девственнице  Пиамо,  силою  молитвы остановившая  злодеевъ,  шедшихъ  погубить  жителей  тоя деревни,  где  жила,  ныне  и  мы  просимъ  тя: останови  и  разруши  все  замыслы враговъ  Божиихъ  и  нашихъ,  хотящихъ  изгнати  и  погубити  насъ, не  допусти  врагамъ  вредить  Дому  Пречистыя  Девы  Марии  – остатку  верноподданныхъ  Державы  Русския и всемъ чадамъ Божиимъ;  разруши   сети  власти  антихриста  силою  молитвы  своея: «Господи,  Судия  Вселенной,  Которому  неугодна всякая  неправда,  сокруши  всю  злобу  преисподнюю.»  - Святая Пиамо,  умоли  Господа,  да  развеетъ  въ  прахъ  всю  вражию  силу,  чтобы  въ  памяти  племенъ  и  языковъ  не  осталось  следа  отъ  исчадия  диавольскаго,  семени  сатанинскаго  и  жидо-масонскаго,  волшебниковъ,  чародеевъ  магриббинскихъ  и  прочихъ  злыхъ  силъ.  - Аминь.-  Аминь.-  Аминь.
   Блаженный  отче  Лаврентие  Калужский,  имеющий дерзновение  предъ  Господомъ  предстательствовать  о страждущихъ,  моли  Бога  обо  мне.  Да  оградитъ  Онъ  меня  ото всехъ  козней  и  напастей  вражескихъ.
   Преподобный  отче  Василие  Печерский,  соверши  свои молитвы  запрещения  супротивъ  нападающихъ  на  мя,  и отжени  вся  сатанинския  напасти  отъ  меня.
   Преподобные  отцы  наши  Серафиме  Саровский,  Сергие  Радонежский,  Антоние  и  Феодосие  Киево - Печерские,  и  вси святии  земли  Русския  со  святымъ  Николаемъ  Чудотворцемъ,  развейте  силою  молитвъ  своихъ  вся  бесовския  чары  и диавольския   замыслы:  досадить  мне,  погубить  мя  и  достояние мое.   Молите  Христа  Бога  нашего  о  спасении  Руси Святыя и душъ  нашихъ.
   Особливо  помолитеся  обо  мне  святии  царственнии Великомученицы:  Великий  Государю  нашъ  и  батюшка  Николае,  дорогая  наша  и  любезная  матушка  Государыня Александро,  кроткий  цесаревичу  и  престолонаследниче  Алексие,  чистии голубицы  царевны  Ольго,  Татиано,  Марие  и  Анастасие,  вкупе  со  всеми  угодившими  Богу  сродниками  вашими:  царями  и царицами,  князьями  и  княгинями,  -  вознесите  ваши  теплыя  молитвы  о  спасении  народа  русскаго  и  насъ  ( имярек )  - верноподданныхъ  вашихъ.
   Честныя отцы наша Иерониме, Феофане и Питириме Санаксарские,  Кукшо, Ионо и Павле Одесские, отче Мардарие, Иосифе и все старцы Абхазские и Афонские имеющие  власть  надъ  духами нечистыми  и  знающие козни и досаждения  ихъ не понаслышке,  запретите  всемъ  бесовомъ,  нападающимъ  на  насъ  ( имярек ).
   Святии  апостоли, и вси угодники Божии со Пречистою  Девою  Мариею  предстоящи   Престолу  Божию, заступитеся  за  насъ, недостойных  ( имярек),  просящихъ  вашея  помощи.
   О,Великий  и  Грозный  страже  Небесный,  Архистратиже Божий  Михаиле  со  всеми  небесными  силами  и  чинами безплотными:  Ангелами,  Архангелами,  Началами,  Силами, Властями,  Престолами,  Господствами,  Херувимами, Серафимами,  -  вознесите  свои  молитвы  ко  Господу  силъ,  да избавитъ  насъ  ( имярек)  ото  всякия  злобы  вражия,  отъ  силъ, властей  и  воинствъ  диавольскихъ,  отъ  ихъ  напастей  и клеветъ,  зависти  и  козней,  отъ  злобы  подчиненныхъ  диаволу духовъ  преисподнихъ   и  поднебесныхъ  и  отъ  коварныхъ  сетей ихъ,  отъ  колдовства,  волшебства,   чародейства,  отъ  язей  и потворовъ,  отъ  внезапной  или  мучительной  смерти  безъ покаяния,  отъ  архиерейскихъ,  иерейскихъ,  родительскихъ  и прочихъ  проклятий.    
   Вси  святии,  молите  Бога  о  насъ ( имярек).
               
   О,Пресвятая  Владычице  наша  Дево  Марие!  Ты  Еси  Светъ  ангеломъ  и  чадамъ Божиимъ  Царица  Благонадежная  и  Милостивая.   Сего  ради  молимъ  Тя:  Буди Нерушимою стеною, ограждающею  насъ  (имярек),  ото  всякаго  зла,  буди  Непреодолимою  преградою  супротивъ   стужающихъ  и  враждующихъ  на  насъ.
   
      
   Господи  Иисусе  Христе,  Боже  и  Слове  Божий,  прости грешныхъ  и  недостойныхъ  рабъ  Твоихъ  (имярек),  исправи  насъ, благослови,  управи  путь  нашъ  ко  спасению  и  помилуй  на Страшнемъ  Суде  Твоемъ.

   Пресвятая  Троице,  Боже  нашъ,   слава  тебе! 

   Да  будетъ  на  все  Святая  Воля  Твоя.  Аминь  и  Богу  слава.
               
                МОЛИТВА  АРХАНГЕЛУ  МИХАИЛУ.

   Боже Великий,  Царю  Безначальный!
   Посли, Господи, Архангела Своего Михаила на помощь рабу Твоему ( имярек) изъяти мя отъ врагъ Твоихъ видимыхъ  и невидимыхъ. 
   О, Господень Архангеле Михаиле, демоновъ сокрушителю! Запрети всемъ врагамъ, борющимся съ Богомъ: сотри ихъ и сокруши, и развей, яко прахъ предъ лицемъ ветра.
   О, Господень Архангеле Михаиле,  излей миро благостыни на раба Божия      (имярек).
   О, Господень Великий Архангеле Михаиле, Непобедимый Воеводо небесныхъ силъ, - херувимовъ и серафимовъ и всехъ воинствъ небесныхъ Верховный Архистратиже! О, Славный и Чудный Архангеле Михаиле, буди ми въ помощь во всехъ богоугодныхъ делахъ  моихъ! Защити мя въ обидахъ, въ скорбехъ и бедахъ, утеши въ печалехъ, укрой въ пустыняхъ, управи на распутияхъ; на рекахъ и моряхъ буди ми тихое пристанище! Избави мя, Великий Архангеле Михаиле, ото всякия прелести диавольския; призри на недостойнаго  раба Божия (имярек), моляща  тя и призывающа имя твое святое.   Ускори на помощь ми и услыши молитву мою.
   О, Великий Архангеле Михаиле! Силою Честнаго и Животворящаго Креста Господня и молитвъ ради Пречистыя и Преблагословенныя  Владычицы  нашея  Девы Марии , молитвами святыхъ апостолъ, святаго Николая Чудотворца, святаго Андрея Юродиваго, святыхъ пророковъ Илии и Еноха, святыхъ царственныхъ великомученикъ  и великомучениковъ Никиты, Евстафия, Георгия Победоносца, Иоанна Воина и всехъ мучениковъ Господнихъ, преподобныхъ отецъ и всехъ святыхъ, - победи всехъ противящихся Богу  и преграждающихъ путь мой ко спасению.
   О, Великий Архангеле Михаиле! Помози ми, скорбящему и печалующемуся, и просящему твоея помощи рабу Божию (имярек). Избави мя отъ труса, потопа, огня, меча, отъ напрасныя смерти, ото всякаго зла, отъ врага  льстиваго, отъ бури наносимыя  и отъ лукаваго избави мя, Великий Архангеле Господень Михаиле, всегда, ныне и присно и во веки вековъ. Аминь.
  Слава Тебе, Христу Богу нашему, слышащему недостойныя прошения наша и посылающему ангеловъ Своихъ в помощь людям труждающимся и обремененнымъ.        Слава Тебе!
  Достойно есть., Слава и ныне., Господи, благослови. Отпустъ.
               

                МОЛИТВЫ РАЗНЫЕ.          
 
                МОЛИТВА ИИСУСОВА.

ГОСПОДИ ИИСУСЕ ХРИСТЕ, БОЖЕ  И СЛОВЕ БОЖИЙ, ПРЕЧИСТЫЯ ДЕВЫ МАРИИ РАДИ  И  МОЛИТВАМИ  ВСЕХЪ  СВЯТЫХЪ  ПОМИЛУЙ  МЯ,  ГРЕШНАГО.

                МОЛИТВА КО ПРЕЧИСТОЙ ДЕВЕ МАРИИ.

ПРЕЧИСТАЯ ДЕВО, РАДУЙСЯ,/ БЛАГОДАТНАЯ МАРИЕ, ГОСПОДЬ С ТОБОЮ;/ БЛАГОСЛОВЕННА ВЪ ДЕВАХЪ ТЫ/ И БЛАГОСЛОВЕНЪ ЦАРЬ СЛАВЫ НЕБЕСНЫЯ,/ ЯКО ПЛОТИЮ ПРЕЧИСТОЮ ТВОЕЮ ОБЛОЖЕНЪ ЕСИ,/ ЧАДЪ БОЖИИХЪ СПАСИТЕЛЬ ЯВЛЬШИЙСЯ/ ГОСПОДЬ НАШЪ ИИСУСЪ ХРИСТОСЪ,/ - СЕЙ ЕСТЬ БОГЪ НАШЪ!

            МОЛИТВА КО ПРЕЧИСТОЙ ДЕВЕ МАРИИ.  ИЗЪ ПРАВИЛА. (ЧИТАТЬ 150 РАЗЪ)

ПРЕЧИСТАЯ ДЕВО, РАДУЙСЯ, БЛАГОДАТНАЯ МАРИЕ, -  ГОСПОДЬ СЪ ТОБОЮ! БЛАГОСЛОВЕННА ВЪ ДЕВАХЪ ТЫ И БЛАГОСЛОВЕНЪ ПРЕВЕЧНЫЙ БОГЪ,  ПРИШЕДЫЙ ТОБОЮ СПАСТИ ДУШИ НАША.
                ДОСТОЙНО ЕСТЬ.

ДОСТОЙНО ЕСТЬ, ЯКО ВОИСТИНУ / СЛАВИТИ  ПРЕЧИСТУЮ ДЕВУ МАРИЮ;/ В БОГЕ БЛАЖЕННУЮ И ПРЕМИЛОСЕРДНУЮ,/ И БОГА НАШЕГО ХВАЛУ; / ЧЕСТНЕЙШУЮ ХЕРУВИМЪ И СЛАВНЕЙШУЮ БЕЗЪ СРАВНЕНИЯ СЕРАФИМЪ ,/ СУЩАГО И ПРЕВЕЧНАГО ПЛОТИЮ НЕТЛЕННОЮ ОБЛЕКШУЮ,/ ЯКО ГОРЛИЦУ НЕБЕСНУЮ ТЯ ВЕЛИЧАЕМЪ.

                ПРАЗДНИК  БОГОВОПЛОЩЕНИЯ.
                ТРОПАРЬ, ГЛ. 4.

 ВОПЛОЩШЕМУСЯ ТИ, ХРИСТУ БОГУ НАШЕМУ/, СЛАВУ ВЪ ВЫШНИХЪ БЛАГОВЕСТИША АНГЕЛИ/. МИРЪ НА ЗЕМЛИ ПОДАВАЮЩИЙ/ И ЧЕЛОВЕЦЕМЪ БЛАГОВОЛЕНИЕ БОЖИЕ ЯВЛЯЮЩИЙ/, СВЕТОМЪ БЛАГОВЕСТИЯ ТЬМУ ОТГОНЯЯ/, ТЯ ВЕДЕТИ ЧАДОМЪ СПАСЕНИЯ ДАРУЕШИ/, ГОСПОДИ, СЛАВА ТЕБЕ.

                КОНДАК, ГЛ.3.               

ДЕВА ДНЕСЬ, ЯКО МАТИ, БЫВАЕТ/, ПРЕЧИСТОЮ ПЛОТИЮ БОГА ОБЛЕКАЮЩА./ НЕБЕСА ЗЕМЛИ ПРЕКЛОНЯЮТСЯ/, АНГЕЛИ СЪ ПАСТЫРЬМИ СЛАВОСЛОВЯТ./ ВСЕЛЕННАЯ ВСЯ ЛИКОВСТВУЕТЪ/, БОГОВОПЛОЩЕНИЕ ЗРЯЩИ/,НАРОДЫ ЗА ЗВЕЗДОЮ ПУТЕШЕСТВУЮТЪ./ СПАСАЯ НАСЪ, ВОПЛОТИСЯ ПРЕВЕЧНЫЙ БОГЪ.               


       ОБЩЕЕ ДЛЯ ВСЕХ КАНОНОВ И АКАФИСТОВЪ «СЕДМИПОКЛОННЫЙ НАЧАЛЪ».

   Боже, милостив буди ми грешному (поклон).
   Боже, очисти мя, грешнаго, и помилуй мя ( поклон).
   Создавый мя, Господи, помилуй мя ( поклон).
   Без числа согреших, Господи, прости мя ( поклон).
   Владычице моя, Пречистая Дево, спаси мя, грешнаго ( поклон).
   Ангеле, Хранителю мой святый, ото всякаго зла сохрани мя  (поклон).
   Святый апостоле ( или мучениче, или преподобне отче – имя), моли Бога о мне ( поклон).
 Затем:   Молитвами святых отец наших, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Аминь.
   Слава Ти, Христе Боже наш, слава Тебе.
   
                Царю Небесный...
 
   Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас. ( Трижды с крестным знамением и поясным поклоном).
   Слава Богу Вседержителю, Богу Слово и Божественному Духу, Троице Единосущней и Нераздельней, всегда, ныне и присно и во веки веков. Аминь.
   Отче нашъ, Сущий на небесехъ! Да святится Имя Твое, да приидетъ Царствие Твое, да будетъ Воля Твоя, яко на небеси, и на земли. Хлебъ нашъ насущный подавай намъ на всякъ день; и остави намъ долги наша, якоже и мы оставляемъ всякому должнику нашему, и не введи насъ въ напасть, но избави насъ отъ лукаваго. Яко Твое есть Царство и Сила, и Слава: Бога Вседержителя, Бога Слово, Бога Духа Святаго, - Троицы Единосущной и Нераздельной всегда, - и ныне, и присно, и надъ веки. Аминь.
   Господи, помилуй (12 раз).
   Слава Богу Вседержителю, Богу Слово и Божественному Духу, Троице Единосущней и Нераздельней, всегда, ныне и присно и во веки веков. Аминь.
   Приидите, поклонимся Цареви нашему Богу ( поклон).
   Приидите, поклонимся и припадем Христу, Цареви нашему Богу ( поклон).
   Приидите, поклонимся и припадем Самому Христу, Цареви и Богу нашему ( поклон).       
                ПСАЛОМ 50.
 
    Помилуй мя, человека грешнаго,  Безгрешный и Человеколюбивый  Боже мой, по велицей милости Твоея; и по множеству щедрот Твоих очисти мя, яко грехи мои исповедую Ти. Лукавое и беззаконное семя сатанинское сотворило пред очами Твоими пагубу и научило мя согрешати. Тако согрешила и лукавое пред Тобою сотворила  немощная душа моя; Ты же Путь Правды во Словесех Твоих открыл ми еси, и оправдания Твои души моея в Деснице Твоея. Се бо, истину Твою возлюбих еси; безвестная и тайная премудрости Твоя явил ми еси. Пролиеши на мя милосердие Твое, и очищуся; омыеши мя оправданием Твоим, и паче снега убелюся. Слуху моему даси радость и веселие; возрадуются кости смиренныя.
   Отврати Лице Твое от враг моих,клевещущих на мя, Господи. Да посрамятся и погибнут врази нашего спасения, а праведницы да возвеселятся об исправлении нашем. Сердце чисто созижди во мне, Боже, и дух прав обнови во утробе моея. Не отвержи мене от лица Твоего и дыхания жизни не отыми от мене.
   Даруй ми радость спасения души моея, грешныя и неуемныя, и Духом Владычним исправи,  утверди и укрепи мя на пути спасения Твоего. И вот, не сокрыю Правды Твоея  и Пути Твоего от не знающих  Тя, ибо Жизнь и Истина  Ты, Христе Боже мой, Путь спасения моего, Путь правый; помилуеши кающихся, и тако народы к Тебе обратятся. Не попусти нечестивым приносити жертвы беззакония, ибо Ты рекл еси: Милости хочу, но не жертвы.
   Посему и  мне, не умеющему  сотворити доброе пред очами Твоими, даруй  милости Твои великия. И сотвори мя милостивым без лицемерия, дабы угодными стали дела моя пред очима Твоима, Господи. Да возрадуется душа моя Правде Твоея, да будет жить вечно. Господи, устне мои отверзеши, и уста моя возвестят хвалу Тебе.
   Ты  рекл семени беззаконному  чрез пророков: Милости хочу, но не жертвы.  Врази же Твоя согрешиша пред Тобою и грех сотвориша. Сами они словом своим свидетельствовали о себе, Господи, яко в беззакониях зачали их матери их, и грех их пред ними пребывает во век, егда рекли они, яко Кровь Твоя пребывает на них и на чадах их. Во гресех родиша их матери их и в беззакониих зачаты они. Льстиво просят оне: да созиждутся стены иерусалимския. И требуют от Тебе, дабы Ты, Господи, ублажил благоволением Твоим сиона, обещая Ти возношения и всесожигания лестию своею. И хотят возложить на алтарь Твой тельцы жертвенныя. Не попусти, Господи, беззакониям их свершитися. Ибо всесожжения не благоволиши, мяса не вкушаеши и не пиеши крови.  Да будут лукавыя жертвы лукавнующих во  грех и в погибель вечную исчадию развращенному и прелюбодейному, ибо отец сего исчадия – диавол - научил их беззакониям своим. Они же не восхотеста обратитися к Истине и убиша Ея. Тако избраша себе пути погибельныя. Пусть на них и погибнут, ибо не восхотеста послушати повеления Твоя, Господи, и милости сотворити не восхотеша.
   Аз же, Господи, хвалю и славлю Тя во веки, ибо Милосердию Твоему преклоняюся с надеждою и упованием: прости мя, грешнаго, и приими мя, яко же блуднаго. Смиренное сердце мое не уничижи и сокрушение души моея не отвержи. Ублажи, Господи, благоволением Твоим народ богоизбранный русский, да созиждутся стены Державы Царствующаго Дома Романовых.
   Всегда вознесем Тебе хвалу, ибо воля и разум Божественныя почили на воинстве Христовом, яко благословение Твое вовек.
              (И читать канон или акафист).               

                КАНОНЪ

   Архистратигу Божию Михаилу съ небеснымъ воинствомъ, Победителю прегордаго денницы и сатанинскаго исчадия поганаго.

                Тропарь, гл.4.            

    Небесныхъ воинствъ Непобедимый Архистратиже, Архангеле Божий Михаиле, молимъ тя мы недостойнии, да твоими молитвами оградиши насъ кровомъ крылъ невещественныя твоея славы, сохраняя  припадающихъ къ Богу прилежно и вопиющихъ: отъ вечныя погибели избави ны, яко чиноначальниче Божий вышнихъ воинскихъ силъ.
                КАНОНЪ, глас 4.               
 
                Песнь 1.
 
   Ирмос: Отверзша уста Своя, возглаголаша светло Господь нам, и наполнися вселенная Духа, славу воспевающа Царице  Деве, да станем, людие, светло торжествуя победу, прославляя Твоя, Всепетая, чудеса.
   Краегранесие:   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесным воинством, молите Бога о нас.
   Божественныя светлости блистание, сердце и  разум мои молниезрачными соделай, озаряя жилище души моея светом немерцающим святости своея, о, Пресветлый Властителю вселенныя, Архистратиже Божий Михаиле Непобедимый Воеводо.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесным воинством, молите Бога о нас.
   Се, Уме Безначальный Божественный яви Тя премирнаго чина начальника.Тако дольняя и горняя светом непрелестным осияваеши, Преславне Архистратиже, тьму зловерия и гордыни отгоняеши, побеждая демонския полки.
   Слава Богу Вседержителю, Богу Слово и Божественному Духу.
   Чинов небесных Превышший в силе и благолепии, ныне и присно торжествующа, Всехвальный Архангеле Воеводо, и во веки веков соделай всепобеждающее Твое торжество!
   И ныне  и присно и во веки веков. Аминь.
   Богородичен:  Неизреченно воплощшагося Спаса и Господа, о, Богоневесто, даровавшаго нам жизнь вечную, воспоим сердцем и усты, славяща Твое, Пречистая, Владычество.

                Песнь 3.

   Ирмос: Радуйся, Приснодево, Благоуханный источниче милости, дольнего мира Тя песнословящих духовно утверди, Божественныя славы Твоея зрети сподоби.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
    Ныне Тя защитою всеизряднейшею зрим и ограждением, о, Всесветлый Архистратиже, врагов нашего спасения потребляющий. Крепостию Своею от лютых нас избавляеши, призывающих Всеславное имя твое, Михаиле Архангеле, Пречистаго Престола Божия предстоящая Сило.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
    Яко Воеводо Непобедимый явльшийся, молниеподобный Архистратиже, огненным мечем Своим посекаяй легионы адския, оружием несокрушимым верности и силы утверждаеши Церковь Христову по вселенныя, аки Невесту Чистую сохраняя для Бога в нетлении духа.
   Слава Богу Вседержителю, Богу Слово и Божественному Духу.
   О, досточудне Михаиле, Архангеле Богоподобне, непостыжаемый предстателю просящих твоея помощи, заблуждших путевождь и наказателю строгий обидящих! Божественнаго сияния чистейшее зерцало явился еси, Архангеле, Церкви Христовой украшение преизобильное.
  И ныне и присно и во веки веков. Аминь. 
   Богородичен:  Трепещу, Христе Боже, Твоего схождения, яко Иже естеством Бог, приял еси от Девы плоть Пречистую, да спасеши Божий мир, Ти вопиющий, - избави ны от работы супротивнаго.
                Седален, гл.1.               

   Богу в Троице Единому немолчно приносится пение ликов ангельских, Архистратигом Михаилом ведомых к победе всеконечныя. Се, тако воспоим и мы, яко воины Христовы, на земли сущия, Содетелю воинств чинов огнезрачных – слава во веки Богу в Троице, Истинному Богу нашему.
   Слава Богу Вседержителю, Богу Слово и Божественному Духу всегда, ныне и присно и во веки веков. Аминь.
   Богородичен:  Трояндовою Ризою Пречудною из боку чисту Девыя процвелъ Превечный Богъ, и воплощение паче естества прияша Младенец Божественный, мя, спасаема, научающа пети непрестанною верою и любовию славу Твою, Купино Неопальная.
                Песнь 4.

   Ирмос: Славы Божественныя исполненный, во облаце легком прииде нам Господь Богъ наш, десницею крепкою спасая зовущия: слава, Христе, силе Твоея.
   Святый Архитратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
   Крепостию Своею уставил еси безсмертне сильныя, совершающих Пресвятое Твое хотение, Боже, Тебе в вышних всегда предстоящих.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
   Всеблаженное Причастие Славы Божественныя просвещением явися миру невещественному ангелов. Сего ради приими чиноначалие ангельское, Христе, яко ходатая Твоего вочеловечения, и Честнаго воскресения, за ны молящагося Ти о спасении нашем.
   Слава Богу Вседержителю, Богу Слово и Божественному Духу.
  Трисвятое пение со Престолы и Началы, Власти и Силы, со священными Господствы и Ангелы Хранители человеков возглашаеши ныне Богу в Троице, о, преславне Михаиле, Архангеле Господень Достохвальне.
   И ныне и присно и во веки веков. Аминь.
   Богородичен:  Поюще и славяще твое Преславное Рождество, Приснодево, молю Тя, спаси мя унывающа, от множества грехов моих потопляема, пучиною отчаяния одержимаго. Яко Ты еси грешным очищение, и чистота спасенная.

                Песнь 5.

   Ирмос: Умилишася духом о Божественной Славе Твоея, пою Ти, Пречистая, яко Богу Христу служение выше ангельскаго совершила еси, от ангел и архангел хвалимая, людей Твоих печаль на радость преложила еси, Всехвальная.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
   В нощи неведения, по душетленному пути блудящаго мя, светом богоразумия божественнаго настави душу мою, о, Архангеле Пречудный Михаиле, на стезю заповедей Христовых направляя мя.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
   Невозвратным желанием всегда к высоте Христовой носимы, высшую Любовь ангельския силы непрестанно славят.      
   Слава Богу Вседержителю, Богу Слово и Божественному Духу.
    Ты, разумныя по существу и нетленныя благодатию Твоею, Христе Боже, поставил еси певцы, Ангелы Твоя по образу соделав, Непостижиме.
   И ныне и присно и во веки веков. Аминь.
    Богородичен:  Умерщвленную страстьми душу мою, оживи, Всенепорочная, животу хранителя даша вернаго, к стези вечней, и житию блаженному устремляя мя, Всеблагая.
                Песнь 6.

   Ирмос: Иону в ките, Господи, единаго вселил еси. Мене же, связаннаго во мрежах вражиих, спаси, яко от тли того спасл еси.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
   Боголепно от несущества. Господи, Словом еси привел еси существа небесных безсмертне воинств, световидны сих соделовая.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
   Се, служителие честнии Божия хваления бысте, безплотнии, яко граждане небесныя, и Божественная воистину скиния явистася, Творцу достойно служаще.
   Слава Богу Вседержителю, Богу Слово и Божественному Духу, всегда, ныне и присно и во веки веков. Аминь.
   Богородичен: О, Всепетая Дево, Нетварнаго Света  всем свет Подающаго, плотию Своею облекшая, тьму моих прегрешений, Чистая, отжени, молитвами Твоими к Воплощьшемуся из Тебе.
   Кондак: Архистратизи Божии, слуги Божественныя славы, ангелом начальницы, и наставницы человеком, еже есть на пользу, просите нам, и велия милости, яко безплотным архистратизи.
   Икос:  Рекл бо еси, Человеколюбче Господи, яко множеству радоватися ангел, о человеце едином кающемся, Безсмертне. Тем и мы, во гресех суще, Тя молити всегда дерзаем, яко Благоутробнаго, безгрешне Едине Сердцеведче. И молим ущедрити ны, и послати нам, хотя и недостойным, умиление, Владыко, и подати нам прощение грехов. О всех бо нас молятся Тебе, иже безплотным Архистратизи.

                Песнь 7.

   Ирмос: Отроки, Бога в Троице предвозвещая, трие в пещи огненней неврежденны от мучителей явистася, идолом тварским не поклонившеся, славословящи Создавшаго, вселенную всю воздвизая пети Ему: Господа пойте, ангели и людие, и превозносите славу Его во вся веки.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
   Свет явил еси щедре ангел Твоих невещественное существо, неизреченнаго света исполняемы, непрестанно зовуща Ти: благословен еси, Господи Боже, во веки.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
  Ему же предстоят, непрестанно служаще, светы ангельския, лица же зрети  Света Божества трепещущи, благословен еси, зовуща, Боже, во веки.
   Слава Богу Вседержителю, Богу Слово и Божественому Духу.
   Словом твоим ипостасным, Господи, ангельское естество соделал еси. Освятив же Божественным Духом, Троицу Тя благословяща пети, благословен еси , Господи Боже, во веки.
   И ныне и присно и во веки веков. Аминь.
   Три убо зряще суща составы, Неописанное славим Существо, Бога Вседержителя, Бога Слово и Божественнаго Духа, вопиюще: благословен еси , Господи Боже в Троице Единый.

                Песнь 8.

   Ирмос: Тайну Девыя предвозвещенныя, чистоту таковую тварския служителие убояшася. Но мы, христовы, их  идольскую лесть мужески попраша, возопиим Приснодеве во умилении: славься, Пречистая,Победо Непобедимая, горних воинств и дольних Доблестная Водительнице.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
   Ангельскому поревнуем житию и, взором разума горняя осеняя, со лики ангельския возопиим вкупе Господу: Слава Тебе, Боже наш, во веки.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
   Ликовственницы лика небеснаго, иже Престол обстоящи Славы, о Бозе всегда обращаеми ангели, поют и славословят Господа во вся веки.
    Слава Богу Вседержителю, Богу Слово и Божественному Духу.
   Невещественныя огня творящей пламы, на высоте непрестанно служащих, и ангелы духи являющей Троице покланяемся и славословим во веки.
   И ныне и присно и во веки веков. Аминь.
   Богородичен: Иже во утробу всельшася Девыя, и от Сея страшно и выше разумения человеча Боговоплощение зряще ангели, поем и славословим во вся веки.
                Песнь 9.

   Ирмос: Устав прейде естества, Содетеля воплотивши всего благаго в мире видимом и невидимом, се, тако Дверь спасения миру бысть, тем Тя, Пречистая, непрестанно величаем.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
   Тя, Христе, неизреченно соединившаго небесная и земная, и Едину Церковь совершивша ангелом и человеком, непрестанно величаем.
   Святый Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, молите Бога о нас.
   Ангели и Архангели, Престоли, Власти же и Господствия, Начала и Силы, Херувими и Серафими  со Пречистою о нас, дольне живущих, молитеся, верою и любовию покрывающа.
   Слава Богу Вседержителю, Богу Слово и Божественному Духу.
   Тя, Троице, славим, яже от небытия вся сотворша, и чины ангельския украсиша, и Божественными зари просветиша концы вселенныя.
   И ныне и присно и во веки веков. Аминь.
   Богородичен: Радуйся, Святая Богоневесто! Радуйся, Свет мирови от Тебе воплотися верным! Радуйся, Стено Нерушимая и Покрове Всепокрывающий; Бога Благодателя за ны непрестанно моли, Всепетая!

   Достойно есть яко воистину славити Пречистую Деву Марию; в Боге блаженную и премилосердную, и Бога нашего хвалу. Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, Сущаго и Превечнаго плотию нетленною облекшую, яко Горлицу Небесную Тя величаем.
                ЗАДОСТОЙНИК.

   Владычице, приими молитву раб Своих, и избави ны от всякия нужды и печали. Ты еси, Пречистая, оружие наше, и стена необоримая. Ты еси Заступнице, и к Тебе прибегаем, Тя и ныне на молитву призываем, да избавиши ны от враг наших. Возвеличим Тя, Пренепорочная Приснодево, Юже осени Дух Пресвятый. ( И поклон до земли).

   Трисвятое по Отче Вседержителю. Тропарь. Слава, и ныне. Господи, помилуй.(40 раз). Слава, и ныне. Честнейшую Херувим. Отпуст ( Господи, молитвами Архангела Михаила со всеми небесными силами, помилуй ны, грешныя. Или: Господи Иисусе Христе, Боже и Слове Божий, молитв ради Пречистыя Девы Марии, заступлением честных небесных сил безплотных, и всех святых, помилуй и спаси нас, яко Благ и Человеколюбец.) Конечный отпуст.


                АКАФИСТ
               АРХАНГЕЛУ  МИХАИЛУ, ГРОЗНОМУ ВОЕВОДЕ,
            АРХИСТРАТИГУ НЕБЕСНЫХ СИЛ  ЧИНОВ БЕЗПЛОТНЫХ.
   ( Чтется вдохновенно, с воодушевлением, четко по- военному и отнюдь не мямлить.)
                КОНДАК 1.
   
   Избранный Небесных сил и чинов безплотных Воеводо, Непобедимый Архангеле Господень Михаиле, Неустрашимый Воителю и всеконечный Победителю смрадных полков сатанинских, с небеси диавола клеветника  низвергший и его власть  упразднивший, сие благодарственное пение, аки Свободителю и Мстителю за Божию Славу и народ Христов,  приносяще,  с любовию и верою в похвалу тебе ныне воспоим сицевая:  Радуйся, Великий Архистратиже  Божий Михаиле, Бога Единаго в Троице Славо и Сило  Непобедимая!
   
                ИКОС 1.

   Вышних огнезрачных ликов предстоятелю, ангельскими языки подобает хвалити тя, Защитниче наш и Небесный Воине! Даруй нам разумение, како достойно воспети величие подвига Твоего. Даруй нам слышание словес прекрасных и мощных в силе истины и в святости духа. Да возможем укрепити сим слышанием наши  уставшия сердца, да исцелят сии  ангельския твоя словеса волю и разум наши ослабевшия. Тако навыкнем Безплотных  глаголом   и в веселии возопиим:
   Радуйся, свеще златозарная,/  светом негасимым истины вселенную озаривый!
   Радуйся, звездо мира первообразная,/  верность Творцу и Богу своему сохраньший!
  Радуйся,сило непобедимая,/ Богом данный велий вождь  чиноначалий ангельских!
  Радуйся, славы небесныя сияние,/ блистанием величия мироздание  просветивший!
 Радуйся, защитниче народа русскаго богоизбраннаго,/ Русь Святую своими крылами мощными покрывающий!
 Радуйся,дерзновение воинской власти,/силу духа и доблесть веры в христианах укрепляющий!
 Радуйся, образе самоотвержения,/во имя Бога в Троице брань всепобедительную с царством тьмы совершающий!
  Радуйся,белая хоругвь и меч пламенный,-/ сила сильная и победа непобедимая духа ратнаго!
Радуйся,Великий Архистратиже Божий Михаиле,/ Бога Единаго в Троице Славо и Сило Непобедимая!
                КОНДАК 2.
   
   - Кто, яко Бог?- вопросил Пречудный Архангеле. Бог создал миры и вселенныя! Бог сотворил мир видимый и невидимый! Бог Творец преславных чудес бытия, благих и прекрасных лепотою и благостию своею! Бог, Содетель всего разумнаго и светлаго, чистаго и сиятельнаго, блистанием Божества наполнил  мироздание!  - Яко с нами Бог!- Возгласил ты, о пречудный архангеле пред полки ангелов, егда возстал ты на защиту Славы Божией от прегордаго и прелукаваго денницы, возомнившаго себя равным Богу. Яко с нами Богъ! - Означает имя твое, о, блистающий Божественною правдою защитниче Славы Божией. Яко с нами Бог! – Тако сияют дела твоя во вселенней, о Великий и Преславный хранителю таин Божественных.
   Сего ради воззовем Господу Богу нашему: Аллилуиа, аллилуиа, слава тебе, Боже!
                ИКОС 2.

   Своею молниеносною десницею ты преклоняеши непокорныя главы вражеских легионов. Ты сражаеши войска и армии драконовы, огнем меча своего попаляя во тьме затаившихся демонов. Яко с нами Бог! – тако звучит среди светил и туманностей твое имя, грозным предупреждением падшему миру, повторяемое громогласно мощными кликами ангелов.      
    Величием архангельскаго подвига вдохновляемыя, тако воспоим Грозному Воеводе:
   Радуйся, светило незаходимое,/ ярче тысящ светил на небеси блистающее!
   Радуйся, лжи Грозный Обличителю,/ мечом пылающим свирепаго змия во тьму низвергший!
   Радуйся, Истины Верный Столпе и Правды Божией Ревнителю,/ Престол и Славу Бога  Единаго в Троице от силы вражией защитивый!
   Радуйся, Свете Сияния Славы Божественныя,/ - Яко с нами Бог! – возвестивый!
   Радуйся, Сило Непобедимая,/ - Яко с нами Бог! – полки ангельские словами сими укрепивый!
   Радуйся, Мстителю Неподкупный,/ за Христа - Бога Слово  убийцам Его отмщение великое воздвигнувый!
  Радуйся, дивный воителю, /  Светом Несозданным из Света созданный и Божественныя Силы и Славы  Его первый приемниче!
   Радуйся, Божией Славы ревнителю,/  мощи непобедимыя твоея трепещут адския силы!
   Радуйся, Великий Архистратиже Божий Михаиле, / Бога Единаго в Троице Славо и Сило Непобедимая!
                КОНДАК 3.
   
  Блажен служитель Владычний, отважный и преданный Богу. Блажен дивный Воеводо чинов ангельских, словом Истины и мечем возмездия клеветников, убийц, воров и растлителей человечества поражающий. Блажен первостоятелю высокопрестольный и небесный начальниче, человеки от лютых сил преисподних избавляющий и советы нечестивых разрушающий. Сего ради возопиим: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 3.
 
   Твоя Всепобедительная десница, о, пречудный Архангеле Михаиле, сокрушающею мощью повергает дракона и зверя, стирает о камень главу змиеву и в прах превращает антихристову злую вещественную силу.
   Тако, всемощно подклоняя крепкою десницею своею упорную выю вражескую, ломаеши ты хребты диаволам. Вырывая их смрадныя дырявыя крылья, ты далеко бросаеши их во тьму, дабы не оскверняли они светлаго мироздания Божия.Их раздвоенныя жала ты пожигаеши огнем священныя ненависти твоея, пронзая зловонныя пасти их своим пламенным мечем.   
  Сего ради подвига твоего, Архистратиже Михаиле, воззовем ти с любовию и верою:
   Радуйся, Зерцало Доблести,/Светом истины Неизреченныя блистающий!
   Радуйся, Твердая Воля Непобедимая, / Путем воинским  спасительным шествовати зовущий!
   Радуйся, Деснице Крепкая,/путевождение полков ангельских всепобеждающим соделывающий!
   Радуйся, Сило Всемощная,/ демонския полки разоряющий!
   Радуйся, Преславный Водителю, / светов воинств земных и небесных  к победе ведущий!
   Радуйся, Хоругвь Победы Святая, /над миром видимым и невидимым призывно сияющая!
  Радуйся, Копие Неустрашимое,/ сатану в геенну огненную прогоняющий!
  Радуйся,  Мечу Огнезрачный,/исчадие лестчее сурово пронзающий!
   Радуйся, Великий Архистратиже Божий Михаиле,/Бога в Троице Единаго Славо и Сило Непобедимая!
                КОНДАК 4.
   Архистратиже Божий неустрашимый, служителю Божественныя славы, неизреченнаго света радосте! Яко зерцало хрустальныя чистоты пред Престолом Божиим сияющий, честный Предстоятелие Славы и Силы Всемогущия явился еси. Тако отражением Божественныя Непобедимыя Победы мощь твоя. Ты  Света Нетленнаго, Светила Невещественнаго Силою толщи тьмы  лучами всесветлыми разбиваеши, и рати  адския разгоняеши светозарным огненным мечем своим, Архистратиже Михаиле, мужества воинскаго и подвига великаго Наставниче Предивный.
   Силу и мужество подвига твоего зрящи, о, Пречудный и Грозный Архангеле, воспоим Господу благодарственная: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 4.
   Слава в Троице Богу, воздвигшему таковаго Небеснаго Ратника, Хранителя держав православных и воинств Христовых Вдохновителя!Сего ради и нам, земным, от тем вражеских наползающих, во отчаянии сущим, подай необоримую силу под водительством Архистратига Небеснаго! Да станет сила сия нашею всеконечною победою над сопротивным исчадием адским! Да будет сила сия славною и всемогущею, ибо с нами Бог!
  Сего ради твоего могущества, о, Предивный Воителю, и мы, земнии, радостно с надеждою возопиим:
   Радуйся, Архистратиже Михаиле, /Божией Славы и Силы Ревнителю Предостойнейший!
   Радуйся, Первопрестольниче Божий, /Тайны Божественныя строго сохраняющий!
   Радуйся, Первоангеле Дивный,/ устроение Божественное мироздания охраняющий!
  Радуйся, Церкви Христовой Украшение преизящное, /силы небесных и земных полков ратных во едино войско Христово собирающий!
  Радуйся, Строгий Воеводо,/ порядка и благолепия Божественнаго рачителю преизряднейший!
   Радуйся, Свидетельство Мощи Непобедимыя, /победами непобедимыми Божию Славу и Силу на небеси и на земли  утверждающий!
   Радуйся, Деснице Карающая,/ предателей коварных сурово и нелицеприятно наказующий!
   Радуйся, Исполнителю Воли Божественныя,/ верою, честию и правдою Богу в Троице служащий!
Радуйся, Великий Архистратиже Божий Михаиле, / Бога Единаго в Троице Славо и Сило Непобедимая!
                КОНДАК 5.
   О,Пресветлый Ангеловождь и Воителю, ты бо еси в бедах великий заступниче, и в час смерти от духов злых Хранителю. Тако, души Христовы сохраняй от враг тлетворных и адских служителей. Непобедимою победою венчай главы воинов, сынов света, Богу Единому служащих, яко Ты хранил Державу нашу и Царствующий Дом Романовых. Веруем, да защитою и упованием на Твое предстательство исполнятся скорбныя сердца и души наша. Ныне под игом вражеским изнывают чада народа богоизбраннаго русскаго. Предательствами коварных исчадий исполнена чаша долготерпения народа нашего кроткаго и послушливаго. Яко козлища глумятся над смирением нашим врази наша. – Где Бог ваш? – вопрошая убиваемых.
  Доколе, Боже, терпети поругание сынам света, чадам Твоим – богобоязненным и  чистым? Доколе растлением целомудрия народа, посвященнаго Тебе от сотворения мира, будет глумитися над долготерпением Твоим Божественным отец лжи и клевет со исчадием своим поганым? Востани, Боже, Силою и Славою Своею! Архангельскою мощию и Всесильною Твоею Десницею порази врагов нашего спасения! Бо изнемогли мы от сопротивнаго и многия наша воины убиты коварно.
    Боже Творче Вседержителю! Посли Силы Небесныя со Архистратигом Михаилом, Грозным Воеводою, и спаси нас, милуя, от страшнаго врага Твоего и нашего. Да тако возопиим, исполненныя надежды предсмертныя: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 5.
     Се, вдовицы горькия и сироты зовут Тя, услыши, Пречудный Архангеле Божий! Се, старии и малии, се, зрелыя  призывают Предивное Имя Твое, Защитниче Небесный наш Единственный! Услыши скорбныя стенания сердца русскаго нетленнаго. Прииди и спаси нас.
   Сего ради возопиим Ти:
   Радуйся, Надеждо Непостыжаемая, / чад Божиих защитниче Молниеносный!
   Радуйся, Скоропослушниче, / Воли Божией, защищающей и спасающей Исполнителю!
   Радуйся, Воителю Достохвальный,/ мечем молниевидным адских пресельников поражающий!
   Радуйся, Огнь с небеси, / народа Христова обидчиков попаляющий!
   Радуйся, Воеводо Грозный,/войска несметныя ангельския на защиту чад Божиих посылающий!
   Радуйся,Архангеле Огнезрачный,/очами грозными на враг Божиих взирающий!
   Радуйся, Богу подобный в милосердии,/души человеческие из ада вызволяющий! 
  Радуйся, Истины Ревнителю,/клеветников лицемерие пред всеми ангелы и человеки сурово открывающий!
  Радуйся, Великий Архистратиже Божий Михаиле, / Бога Единаго в Троице Славо и Сило Непобедимая!
                КОНДАК 6.
      Издревле имаше Тя, Архангеле Михаиле, весь род христианский своим заступником и дивным во бранех помощником во вся времена. И ныне Пречуднаго Твоего покровительства  не лиши нас, и Церкви Христовой по всей земли явися необоримым Защитником и Победою. Сего ради, воинства небесныя под Твоим Водительством очима сердец наших зрящи, едиными усты воспоим ликовствующа:  Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!


                ИКОС 6.
      Хранителю рода человеческаго верный, истинным Боговидением просвети и нас, на земли сущих. Да восходяще Тобою к небеси узрим Милостиваго Бога нашего и прощение немощным нашим сердцам получим.
  Сея ради небесныя радости воспоим благодарственно:
   Радуйся, Всесветлый Архангеле,/ свет неизреченныя Любви нам несущий!
   Радуйся, Богоподобне,/  нас путем Истины ведущий!
   Радуйся, Славне,/ небесная паче земная любити нас научающий!
   Радуйся, Избранниче Божий,/ среди ангелов и человек своею верностию Богу высший!
   Радуйся, Святче,/ святостию подвига ратнаго паче ангел и человек увенчанный!
   Радуйся, Свеще Златозарная,/ Правды Божией светильниче преизобильный!
   Радуйся, Собора ангельскаго Первейший,/безплотных небесных сил украшение!
   Радуйся, Земнородных надеждо непостыжаемая,/ скорым заступлением погибающие души  спасающий!
  Радуйся, Великий Архистратиже Божий Михаиле,/ Бога Единаго в Троице Славо и Сило Непобедимая!
                КОНДАК 7.
   Величием духовныя красоты Твоея восхищенныя, прославим Господа, земнороднии и небесныя! Да вознесшися мыслию к недомыслимым высотам, возопиим радостно: Аллилуиа, аллилуиа, слава тебе, Боже!
                ИКОС 7.    
      Советом Превечныя Троицы о тайне спасения мира возвещенный, любовь и веру народов Христовых направил еси на Путь Истинный. Кто яко Бог создал благое и всесовершенное, безгрешное и послушливое воле Творчея? Сея ради Истины просветимся, людие, и клеветы адския отринем гневно. Священным гневом на ложь исполнимся и уразумеем Истину. Да узрим Всеблагое Промышление Божественное и устоим в Его Красоте.
   Всезлобнаго же греха, порожденнаго во тьме, корни тлетворныя, из вечнаго хаоса прорастающия, да не коснутся нас. Не ангельский был чин у Денницы, Люцифером нареченным. Сия клевета диавола, отца лжи и человекоубийцы искони, возстания драконова из вечной тьмы, побежденной Богом в Троице. Драконова зависть зловонная явилася причиною греха и смерти.  Се, злоба сопротивнаго врага еси, Тобою, о Архангеле Божий Михаиле побежденнаго.
   Того понимания исполнены  воспоим Ти, Архангеле Михаиле, благодарственно:
   Радуйся, Слово истины,/ архангельскою десницею ветхую ложь, аки завесу церковную, раздирающее!
   Радуйся, Путе Правды Божия, /первороднаго греха причину вечную миру открывающий!
   Радуйся, ада Победителю,/ зло вечное Судом Вышним упраздняющий!
   Радуйся, Истины Учителю,/огненным световидным мечем Своим драконово войско устрашающий!
   Радуйся, Печати Вечныя Хранителю,/ чад Божиих от исчадия адскаго отделяющий!
   Радуйся, Восьмаго Дня Провозвестниче,/на День блаженства Вечнаго народ Христов богоизбранный призывающий!
   Радуйся, Суда Немытнаго Исполнителю,/ в геенну огненную драконово исчадие ввергающий!
Радуйся,Правосудия Божия Вершителю,/всеконечное зла и адских сил уничтожение!
  Радуйся, Великий Архистратиже Божий Михаиле,/ Бога Единаго в Троице Славо и Сило Непобедимая!
                КОНДАК 8.
   Державы богоустановленныя неусыпный охранителю, незримою десницею своею и поныне державу крепким держанием Своим в сердцах верных защищаеши. Очами умными недомыслимое зриши, Архангеле Тайнозрителю. И паче естества взращение крин трояндовых в сердцах христианских тайнообразующи, на небеса проращение  народа Божия соделываеши. Тако Боговоплощение и Воскресение Христово прообразом жизни вечныя всем земнородным возвещаеши.
   Сия ради Тайны Божественныя спасения возопиим Всемогущему Богу в Троице: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 8.
      Силы Твоея и Славы трепещут адския враги. Царства же земныя Тя заступника и помощника чают. Ко Царствию Небесному народы и языки предуготовляяй, чину благочестия и чистоты духовныя зрим Тя  Учителя.
   Тако, злочестивыя обычаи, исчадием сатаны насеянныя, аки плевелы зловонныя, десницею мощною сурово искореняеши. Тако, пагубных наваждений и ворожбы, зависти и злобы ненависти избавляеши.
   Сего ради возопиим Ти, о, Архангеле Михаиле, благодарно:
   Радуйся, Свете Неизреченный,/ в час лютых недоумений сердца и умы истиною Божественной просвещающий!
   Радуйся, Благочестия Наставниче,/яко в Царствие Божие ничто нечистое не входит, разъясняющий!
   Радуйся,Грозное Слово,/ власть богохульную Силою Божиею изгоняющий!
   Радуйся, Справедливое Возмездие,/ богоборцев лукавых низлагающий!
   Радуйся, зла Упразднителю,/ идольскую лесть низвергающий!
   Радуйся, Закона Божия Любви Ревнителю,/законы мертвенных сердец фарисейских разрушающий!
   Радуйся, Скорый Низложителю,/ все власти, противящиеся Богу, упраздняющий!
   Радуйся, Покрове истины,/ судиям и царям христианским боговенчанным силу и славу дарующий!
   Радуйся, Великий Архистратиже Божий Михаиле,/ Бога Единаго в Троице Славо и Сило Непобедимая!
                КОНДАК 9.
     Благословен Ты, Лучезарный Архистратиже, разъясняяй верующим сердцам козни зломерзкаго антихриста, из преисподней на мир человеческий с ненавистию зрящего, и лжами пресельников адских, аки паутиною железною, обвивающаго державы и царствия.
   Блажен Ты, Истины Ревнителю, ложь добровольного лжемученичества, патриархом Тихоном на народ русский наложенный, грехом самоубийства нарекший.                И ад преисполнен предавшими царя русскаго клятвопреступниками, и страдальцами, коварством лукаваго обманутыми, и без праведной борьбы убиенными.
  Триблажен Ты, Троицы Пресвятыя Служителю, новую ересь и ложь сатаны открывающий: будто наказан был  лжепророк Моисей за не убитые им народы земли обетованныя, лишенные за это мзды небесныя. - Секирою же антихриста загонятся будто народы ко спасению…        - Но ныне положен предел лукавству адскому!
    Сего ради да вырвана будет десницею Архангеловою секира убийства народа Божия из рук антихриста, которою хочет он закласть новую жертву кровавую дракону ветхому. Да обратится рука карающая на врагов Христовых, и да вырвет жало их ядовитое, ересьми и пустыми мудрованиями отравляющее народы и на погибель их обрекающее!
  Да открыет Господь очи умныя народу Своему ко спасению!
   Мы же, разумение истины у Господа улучив, вопиим: Аллилуиа, аллилуиа, слава тебе, Боже!
                ИКОС 9.
   Спастися хотящим нам буди Помощник тверд, Архистратиже Божий, избавляяй и храняй нас от бед и напастей, наипаче же от антихриста и клеврет его, сети убийства нашего расставляющих. Явися столп крепок во бранех наших с врагами нашего спасения, видимыми и невидимыми.
   Сего ради, от козней бесовских Тобою избавляемы, возопиим тако:
   Радуйся, Премудре,/ душевредных ересей  искоренителю!
   Радуйся, зловерия Низложителю,/строптивые и развращенныя иудеи  по пустыни безводной многолетно водивый!
   Радуйся, нечистоты Презрителю,/ неблагодарный народ иудейский ото всех народов заточением в пустыню отделивый!
   Радуйся, Необоримая Преградо,/ замыслы злобныя врагов православия сокрушающий!
   Радуйся, Суровый Мздовоздаятелю,/народа лживаго, отцом своим диавола имеющаго, дела нечистыя обличающий!
   Радуйся, Грозный Отмстителю,/ за слезы и кровь христианскую убийцам и обидчикам их страшно отмщающий!
   Радуйся, Скорый Обличителю,/ ложь искупления и страстотерпения, аки ересь гностицизма, вселенной открывающий!
  Радуйся, Истины Провозвестниче,/ ложь  ветхозаветного боговедения лестию адскою называющий!
   Радуйся, Великий Архистратиже Божий Михаиле,/ Бога в Троице Единаго Славо и Сило Непобедимая!
                КОНДАК 10.
     Твоя Всесокрушающая десница, Архангеле наш Прелюбимый, для наказания адскаго зла уготовлена. Освяти же силу ея  скоропослушно и защити народ Божий страждущий. Разруши башни новаго иерусалима, на земле святей русской служителями сатаны, аки вавилон новый и место убийства, поставленныя. Да не воцарится антихрист вовек! Разруши пророчества злобныя и защити маслины и виноград, Богом взращенныя! Сокруши все замыслы лукаваго, да не возрадуется богоборец страданиям народа богоизбраннаго!
   Сего ради воспоим Господу нашему, даровавшему нам в защитники Архангела непобедимаго со всеми воинствами небесными: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 10.
    «Созижду Церковь Мою, и врата ада не одолеют Ея,»-рече Господь. Се, тако истину являет нам наш Бог. Сего ради Победою Непобедимою Бога в Троице над древним змием-драконом венчается история человечества и ангельскаго мира. И, зрящи мудрыми очами веры, людие братие, положим в сердца наша краеугольный камень истины – Господа нашего Иисуса Христа, коим пренебрегли зиждущии нам темницы и ковы преисподния адския силы коварнаго  змия. Тако Церковь Христова Воинствующа и Всепобедительна на небеси и на земли сияет, Тела Христова Живаго воплощение святое. Да узрим, яко мы Христовы суть. И житие наше по Пути Правды Божией сотворим.
    Неверныя же и развращенныя, яко отвергшия Христа, антихристовы есть, драконовы и змиевы.Тако да узрим сокрушительную погибель  дракона стрегущаго, из поднебесныя страны тайнаго стража неусыпаемаго, волхвами населившаго вселенную. Се, враги спасения нашего искони являются. Да истреблены сии будут Всемощною Десницею Архангеловою. Аминь.
   Да трепещут звери вси, во аде рожденныя, силы и славы Грозныя Архистратига небесных воинств! Сего ради Тебе и всепобедительному воинству Твоему, Архангеле Божий Михаиле, воспоим таковая:
   Радуйся, Карателю Молниеносный,/ глумливых безумцев над верою святою сокрушающий!
   Радуйся, Чудотворче,/ глубиннаго змия связавый узами нерушимыми силы Господней!
   Радуйся, Противоборниче Необоримый,/ врагам Святей Христовой Церкви всесокрушительное падение предуготовивый!
   Радуйся, Благия Вести Сотаинниче,/ вселенную Словом Истины просветивый!
   Радуйся, Евангелия Проповедниче,/Царя Славы и Церковь Христову Его верным служением обрадовый!
   Радуйся, кумиров Истребителю,/языческия прорицалища, аки ямы смрадныя,  со светлаго лика земнаго стирающий!
   Радуйся,Благодати Сосуде,/ немощныя духом человеки укрепляющий!
   Радуйся, Крепосте Божия,/ христианских подвижников добродетельми исполняющий!
  Радуйся, Великий  Архистратиже Божий Михаиле,/ Бога в Троице Единаго Славо и Сило Непобедимая!
                КОНДАК 11.
   О, Дивный Архангеле Достохвальный! Поистине Ты Хранителю Крепкий Церкви Христовой на земли и Путевождь.
  Десницею сокрушающей   семя сатанинское со святой земли Палестины изгнавый, Ты  в разсеяние вечное исчадие врага отправил еси.
   Ты,  капище соломоново до основания разрушивый и поползновения семени сатанинского о возрождении беззакония их, многажды пресекл еси! Ты, Грозный Архангеле, попалением огня, земли трясением и страхованием новых строителей капища идольскаго поганаго от места заклятаго отгнавый, и камни строения разметавый; и до сего дня и дня будущаго  жертву беззаконную приносити воспретил еси!
   Тако и ныне семя сатанино в пустыни безводней до скончания века затвори, да не возмогут они вредити народам Божиим отныне и до века; ты же, о, Пречудный Архангеле,  зверовиднаго и злохищнаго антихриста и клеврет его истреби.
   Народам же христианским помазанников Божиих явивый, якоже древле, тако и ныне, христолюбивому воинству православному и  законным его государем, победу на сопротивныя даруй, и, Господом сохраняя богоугодное наше жительство, сохрани народ-богоносец для пакибытия.
   Сего ради воспоим: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 11.
      Витии многовещанныя глаголют от избытка сердца своего пустое и душевредное. Мы же, глаголюща в духе Истины, ведомыя Тобою по Пути Божественному, исповедуем в мужестве и доблести воинския Славу и Силу Бога нашего в Троице. Сего ради не убоимся врага лютаго, имея защитою Архангела Всемогущаго и Непобедимаго Михаила со всеми небесными воинствы.
   Не утаил Премудрый Господь путей прошедших и явил лекарство от лести лукавыя. Издревле народ-богоборец, языкам и племенам завидяще, и на них злобствующа, заклятия и ковы на них строяща, истребовал себе царя у бога-змия своего. Царем же стал ему антихрист, велию пагубу народам во все времена приносяще.
   Царей же истинных, помазанных Богом нашим, убиша, народы растлиша и на последния времена народ русский богоизбранный в пагубу ввергоша. Сия пагуба убийством царя последняго и воцарением патриарха богоборческаго завершишася. Се, власти беззаконныя лукаваго чрез волхвование велие адскаго собора связаша волю и разум народа светлаго русскаго, и на погибель чрез заклятия церкви сатаниной обрекоша.
   Се, волки в овечией шкуре, чрез ограду Христовой Церкви инуде влазиши, и клятвы преступлением Христово стадо сии похитили есте. Анафемами и проклятиями связаша народ богоизбранный и на заклание лютое его обрекоша.
   Сего ради явися Церкви Христовой крепкий и непобедимый Защитниче, Архангеле Досточудный,и сохрани народ святой Христов. Да в благодарности сердец наших, спасеннии Тобою, возопиим:
  Радуйся, Боголюбче,/победы христолюбивому воинству царскому даруяй!
   Радуйся, Трубо Громогласная,/ крамольников, супротив помазанников Божиих выступающих, яко иуд новых, показующий!
   Радуйся, Строгий Суда Божия Вершителю,/ предателей Державы Русския нелицеприятно наказующий!
   Радуйся, Гнева Божия Провозвестниче,/  храмы клятвопреступныя, проповедями супротив помазанников Божиих себя осквернившия, аки новыя капища соломоновы, разрушивый!
   Радуйся, Суда Божия Трубо Немолчная, /клятвопреступ-ников - архиереев, алчных и  безумных, со клевреты их на муку вечную обрекший!
   Радуйся, идолов Сокрушителю,/ мнимое оживление моисеево и других антихристов, аки лжечудеса диавольския, запретивый!
   Радуйся, Деснице Верная,/народу русскому, обманутому и преданному, надежду воскресения подающий!
   Радуйся, Чаша Гнева Божия,/ демократию, аки лесть новую антихриста, пред вселенной являющий!
   Радуйся, Великий  Архистратиже Божий Михаиле,/ Бога в Троице Единаго Славо и Сило Непобедимая!
                КОНДАК 12.
  По слову Господню, нет ничего тайнаго, что не стало бы явным. Тако и ныне тайныя козни враг наших, аки волков в овечьих шкурах открывающа, о святый Архангеле Божий Михаиле, ум наш просвещаеши  от лести бесовския к свету истины и разумение даруеши. Тако, на последния времена лесть беззаконная открышася, яко витии суемудрыя, аки псы смердящия, исхитрились оправдывать предательство иудино и убийство Христово  ритуальное, вольными страданиями и жертвою искупительною тако злодейство сие адское называюща. И ложью смрадною Величие Творца Вседержителя пытаясь марати, аки плеванием в Распятаго Христа Бога нашего, - « Сойди с Креста,»- кликушествуя. Тако, Бога Пресветлаго и Премилосерднаго назвали лукаво убийцею Сына Своего Единароднаго, яко принесшаго в жертву искупления и обрекшаго на страдание Бога Слово за нечестивый народ-богоборец. Тако же и на святой русский народ, аки на козла отпущения, с себя нечестивии архиереи возложиша вину за убиение ритуальное великомученика и Государя нашего Николая Александровича и его святаго семейства, лицемерно величая Ихъ искупителями народа русскаго, и страстотерпцами, и тем весь народ святой русский царейбийцами нарекоша и в жертву сатане заклаша уподобив семени сатанину, вопиявшему, - кровь Божия на них и на чадах их; при этом, надежды последней лишающа, и ко отчаянию направляя, запретиша нечестивии и причастия лишиша, и от храма отлучиша тех, кто, решивши покаяние приносити, ко святому царю на поклон паломничество совершаша. И тако народ русский святой убиша, а семя сатанино и себя оправдаша.
  Злое хуление исчадия сатанина, чрез времена прошедше, гласило клеветы на Бога Слово, яко Царем народа-богоубийцы  назвашася Богъ, и, како убили Его волею диаволовою, чрез архиереев иудейских возвещенною, тако и царя русскаго Николая, и народ Его благочестивый иуды новые-клятвопреступники со синедрионом своим заклаша, умучивши  злою смертию, лжами смрадными  пытаяся покрыти святость русскую, подобно болоту грязному. И тако возвестиша народу неповинному святому чрез первоиерарха Алексия П сию клевету страшную, позорное клеймо с исчадия сатанина на чистое сердце русское переведши.
   Сия тайна беззакония на последок времен в нечестивых архиеереях и клевретах их открышася, призывающа народ русский православный чрез ныне правящаго патриарха Кирилла к исполнению законов моисеевых, в новую заместительную жертву обрекающа народы Христовы в снедь антихристу и приход его чающа. Сего ради отлучения и анафемы на молящихся за державу русскую и царей православных и поныне налагающа.
   Обличая сии нечестия проклятых, о, Архангеле Господень Михаиле, ото сна духовнаго народ святой пробуди, да непрестанно возопиим: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 12.
   О, Пречудный Архангеле Господень, взирая на страдания народа русскаго, обрати сердца чадъ Божиихъ к Истине и от безумия вражия свободи. Заклятыя наша волю и разум к победе над сопротивным змием-антихристом пробуди, а племя беззаконное адское низвергни во тьму кромешнюю, идеже плач и скрежет зубовный во веки буди!
   Народ же русский -мученик от тьмы на свет изведи. Да немолчными усты и сердцем воззовем:
   Радуйся, Светило Истины/ потухшие волю и разум народа русскаго ревностию о спасении возжигающий!
   Радуйся, Архангеле/  народ на борьбу за дело святое спасения, за Бога в Троице и веру святую поднимающий, ризою спасения русичей одевающий и елеем оправдания их души светлыя  помазующий!
   Радуйся, Венценосче Триблаженный,/  царския главы венчающий венцами славы вечныя!
   Радуйся, Свиток Пророческий,/  память о прошлом воскрешающий, заветы предков в памяти потомков обновляющий!
   Радуйся, Премудрость Божия, / смысл и значение служения народа русскаго, аки богоносца, нам милостиво возвращающий!
  Радуйся, Строгий Провозвестниче Правды Божией,/ обычаи и празднества языческия, аки велие отступление от Бога и предательство являющий!
   Радуйся, Свете Истины, / игрища бесовския, аки ведущии в погибель вечную, возбраняющий! 
   Радуйся, Чаша  Огня и Горечи,/ олимпийский огнь, в капище Геры возжженный, и по лицу святой земли беззаконно пронесенный, аки провозвестник огня гееннскаго исчадию адскому возвещающий, и на престол антихриста чашу гнева Божия изливающий!
   Радуйся, Нелицеприятне Свидетелю,/ и всем, не возбранившим сему злодеянию и осквернению земли русския святыя, гееннским огнем негасимым и червем грызущим и угрызающим грозящий!
    Радуйся, Раздрателю паучины диавольския,/ во дни страдания народа русскаго капища олимпийския и все нечестивии празднества властей и деньги имущих, аки пир во время чумы,  обличающий !
    Радуйся, Мечу Обоюдоострый Пылающий,/ подобно  жалу железному  брони сердец вражеских прожигающий, и  из пределов отечества нашего исчадие изгоняющий!
   Радуйся, Победителю,/ секиру обоюдоострую антихриста вырывающий и противу него обращающий, злохищную силу адскую побеждающий, самозванных правителей обличающий и позором дела их явными соделывающий!
   Радуйся, Великий Архистратиже Божий Михаиле,/ Бога Единаго в Троице  Славо и Сило Непобедимая!   
                КОНДАК 13.
   О, Архангеле Михаиле, Славы и Силы Всемогущего Бога носителю, явися народам Христовым Крепкий Защитниче.
    Да возсиет Слава Господня Светом Негасимым Невещественным в Державе Русския во веки. Да станет земля святая русская непроходимою для сил сопротивнаго,  и печатию нерушимою смерти вечныя всем врагам Христовым.
   Разруши капища пергамския, и мумию зловонную вила-терафима со всеми жрецами его во огнь геенский ввергни. Тако власть антихриста и клеврет его упраздниши  Своею Десницею Всемощною. Тако злобнаго царства сатанина разрушение узрит вселенная, ликовствуя.
   Да вечною Славою станет ликование наше и благодарныя уста наша воспоют в земном бытии и в вечности: Слава Ти, Архистратиже Божий Михаиле с небесными воинствами, явивый нам спасение, и Царствия Божия открывый нам враты прекрасныя, где песнию вечною звучит слава Богу в Троице: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!     ( кондак трижды).
                И паки ИКОС 1, КОНДАК 1.               
МОЛИТВА.
   О, Предивный Архангеле Господень Михаиле с небесными воинствами! Молим Твою Светлость Сиятельную, явися нам, страждущим и рыдающим, кающимся и зовущим Тя о милости спасения народа Христова, в горестех велиих земное свое поприще проходящаго. Спаси нас от злобной силы драконовой, лжепророков и антихриста, упраздни лютования змиевы. Да разрушится мрачное царство дракона, и гнездилища его по всей земли сгорят в пламени архангельскаго меча- огня гнева Небеснаго. Да станет помощь Твоя святая, Архистратиже Божий, нам, воинам Христовым, всемощным пособием и вдохновляющею силою; да всепобедительною Твоею десницею направляеми, победу непобедимую принесем, аки венец доблести многоценный, Царю нашему Небесному. И Славы Его Нетленныя сподобимся в Вечной Радости пакибытия. Аминь и Богу в Троице слава! Слава! Слава! Ура!!!


                АКАФИСТ 
      РОДНОМУ НАШЕМУ СТАРЦУ НИКОЛАЮ ЗАЛИТСКОМУ-
                НАРОДА РУССКАГО СОВЕСТИ
                И  БОЖЕСТВЕННОЙ ЛЮБВИ СИЯНИЮ.
                КОНДАК 1.
      Избранный от века пречудный праведниче старче Николае, детскою простотою и любовию сердца своего Русь скорбящую обнимающий, благодарением твоему служению ангельскому на земли исполненныя, с надеждою и верою воспоим ти сицевая:
   Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве сияние!
                ИКОС 1.
   Словами  и делами евангельскими  благая содеяша, старче Николае праведне, Церковь Ликовствующую небесную и Церковь Воинствующую земную воедино в себе соединил еси. Сего ради во знамение победы Христовой возопиим ти:
   Радуйся, предстателю,/ ходивый на небеса за душу кающуюся молитися!
   Радуйся, апостоле,/ рыбарей благословлявший  богатый улов приносити!
   Радуйся, вертоградарю,/ цветов небесных на земли насадителю!
   Радуйся, отче,/ своим  попечением  Чад Божиих не оставляющий!
   Радуйся, боголюбче,/ спасительныя книги чающим утешения даривый!
   Радуйся, странноприимче,/ яко отец родной всех приходящих  принимавый!
   Радуйся, ходатаю,/ и ныне, во Царствии Небеснем пребывая, за  нас молитвы теплыя проливающий!
   Радуйся, молитвенниче,/ людем веру обрести помогавый!
   Радуйся, любви источниче,/ яко и животныя послушание ти приносили!
   Радуйся, скоропослушниче,/ людем, исполняющим словеса твоя ко спасению, ходатаю усердный!
   Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве сияние!
                КОНДАК 2.
   Издетска на коленях государевых сидевый, о великий сродниче царский, ты  благословения боговенчаннаго Государя нашего Николая великомученика сподобился еси. И в подвале ипатьева дома со святым царским  семейством  духом пребывал еси в минуты тяжких страданий, зревши и испыташа на себе лютыя муки, распятие и злохуления семьи державныя, егда посреди державы своея, всеми преданный и оставленный, святый великомученик и государь наш, муки страшныя от богоборцев претерпевый, от Христа не отреклся еси. Многим ко вразумлению и не страшася богоборцев, ты рекл еси о страданиях тяжких государевых, и плакашися горько и о народе русском распинаемом.
   И тако, за святую царскую семью слезы проливающий. С совершенною жалостию народ русский и царя его – великомученика возлюбивый. День и ночь в скорби слезами вселенную орошавый. Явися ты, яко Бог Вседержитель, за народ богоносный страждущий, и Бога Слово – Христа Господа нашего распятаго,  распятие и муки претерпевый. Власть имущих богоборцев призывал ты милосердствова-ти о народе русском.  Наипаче ходатаем  пред святым престолом Всевышняго и пред царем нашим-батюшкой и его святым семейством убиенными явился еси, от конечной погибели народ русский избавляя. Сего ради мужества твоего и богоподобия воспоим Богу в Троице: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.
                ИКОС 2.
  Во дни святыя жизни твоея, ангеле Божий и человече, вси труждающиися и обремененнии  помощь и утешение в свете твоем обретали. С велиим благоговением и усердием в храме Божием моливыйся, и на службу чуть свет приходивый, простых людей и некнижных тепле возлюбил еси.
  Како ране телесне, тако  ныне духовныма очима зрим тя, святче Божий,  труждающимся, и о спасении нашем пекущемся. Духовныя лекарства предлагающий, от страстей греха исцеляющий, необдуманныя поступки возбраняющий и от греха оберегающий, от бед и скорбей молитвами своими ограждающий, в трудных обстояниях и болезни помощь свою являл еси. Сего ради воспоим:
   Радуйся, на земли телесне, на небесех духовно поживший!
   Радуйся, к Богу в небесная жилища зовущий!
   Радуйся, подвигов пачеестественных в истории христианства вершино!
  Радуйся, духовнаго жития твоего  высоте и простоте ангели дивящеся!
   Радуйся, паче всех святых простотою возсиявший!
   Радуйся, препростыми глаголы души смиренныя  утешавый!
   Радуйся, слышания глаголов небесных удостоивыйся!
   Радуйся, зрением духовным в горняя воспаряяй!   
   Радуйся, старче Николае Залитский,/  народа русскаго совесте и Божественныя Любве сияние!
                КОНДАК 3.
   Аки апостол новый явишася и рыбарь истинный, рыбарям с острова Залита многажды помощь молитвами своими являл еси. Уловление многия рыбы благословивый, тако и в сети любви твоея и благости  многия души уловлены быша и ко Царствию Божию и спасению уловление прияша. Сего ради, аки апостола истиннаго, зрим тя, светильниче Божий, и ходатайства твоего смиренно и с любовию вопрошающа, Богу в Троице поим: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.
                ИКОС 3.
      Душам, притекающим к милосердию твоему, помощник и защититель явился еси. Духовное врачевание свое подающа, кротким сердцем послушание Богу принесл еси, многия ко Господу обратиша и кающихся омыша слезами прощения. Сего ради возопиим:
   Радуйся, кротости и воздержания учителю!
   Радуйся, чистоты и целомудрия светоч!
   Радуйся,любви и верности Богу научающий!
   Радуйся,  лествицу возхождения истиннаго духовнаго от нас не скрывающий!
   Радуйся,от опьянения самолюбия отрезвляющий!
   Радуйся, гордость житейскую и высокоумие, аки безумие богоборческое, вселенней открывающий!
   Радуйся, самолюбие из сердец наших, аки бич из рук вражеских, вырывающий!
   Радуйся, послушание устроению Божественному показующий!
   Радуйся, со смирением нести обличения нас научающий!
   Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве сияние!
                КОНДАК 4.
   О, прозорливче и молитвенниче чудный! Зрел ты пути спасения всех приходящих к тебе с надеждою. Любящим сердцем и словом ласковым утешал ты израненныя души, чудо преображения соделывая. И поныне из Царствия Божия глас твой утешение скорбящим соделывает. Сего ради, Господа благодаряще, хвалебную песнь поим: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.
                ИКОС 4.
   Радостию ангельскою о едином грешнице кающемся исполненный, покаяние наше и с небеси принимаеши, яко некому ныне сердца наша утешати, и покаяние наше к нашей погибели слугами ада разглашается по вселенней. Приими наше исповедание грехов тяжких и разреши от них силою апостольскою, не зримо телесными нашими очами, но очами веры, яко веруем: у Бога все живы.  Сия ради милости, ко спасению ведомыя, воспоим ти радостно:
   Радуйся, угодниче Божий,/покаяние наше приемый!
   Радуйся, Божий слуго верный и истинный,/исповедания сердец многогрешных, яко тайну велию, не разглашавый коварным!
   Радуйся,  от уз греховных свободителю,/ разрешающий нас бремени преисподняго!
   Радуйся, чудотворче,/изцеляющий сердца наша и чадами Божиими соделывающий!
   Радуйся, молитвенниче преизящный,/ небесною мольбою за нас Бога молящий!
   Радуйся, заступниче,/всепрощения Божественнаго нам испрошающий!
   Радуйся, любовь Божия,/ к вечности нас всеусердно приуготовляющий!
   Радуйся,сродниче царский,/ чистотою царственнаго благородства нас исполняеши!
   Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве сияние!
                КОНДАК 5.
   Чудотворцем земли русския явился еси, предивне отче наш Николае! Немым дар речи возвращая, семьи сохраняя, разрушение их предотвращая, малых чад на жизнь праведную благословляя, научал ты народ наш святости благочестия. Сего ради воспоим Господеви: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.
                ИКОС 5.
   Безчинство богоборцев в их злодейской власти обличал еси, праведне отче Николае, подобно святителю Николаю до смерти стояша во истине Божественныя. За убиеннаго Государя нашего Николая Александровича и семейство его святое умученное моления приносил еси со слезами горькими, и, зряще распятие народа русскаго, обезглавленнаго адскими слугами, сораспялся сердцем страдающим. Сего ради возопиим:
  Радуйся,веры святой защито,/властям безбожным противлению научающий!
   Радуйся, святче,/ недостижимый ныне антихристам!
   Радуйся, наставниче,/ из мира горняго нас добродетели и мужеству научающий!
   Радуйся, вечной жизни проповедниче,/ радость и надежду воскресения нам открывающий!
   Радуйся, из мертвых возстание,/ Силою Христовою от убиения злодейскаго воскрешенный!
   Радуйся, Христолюбче,/ яко бес воскрешати не может, показующий!
  Радуйся, силою архангельскою непобедимою царствие Небесное в душах мира дольнего воцаряеши!
   Радуйся, добрый окормителю,/ заботою о ближних исполненный!
   Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве сияние!
                КОНДАК 6.
   Како восхвалити тя и подвиги твоя, старче прелюбимый, егда зрели тя, стоящим на молитве до света солнечнаго и на всяко время молящимся, пред Богом нашим Милосердным! Трудом молитвенное делание сопровождая, себе отдых ты воспретил еси, грехом лености его называя. Сие поучение приемля, воспоим Господеви: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.
                ИКОС 6.
   Старице некоей явишася, обличение грозное произнес еси. Да убоится коварной зависти и хождения по волхвам с собеседованием. Да восприимет чин, возрасту приличный, и строгостию жития своего искупит былыя смертныя. Тако и властию прельщенному человеку обличение, яко вор еси, произнесши, отверг от своего общения гневно. Сей образ исповедания веры святой приемля, воспоим тако:
   Радуйся, праведниче,/молитвы Иисусовой наставниче!
   Радуйся, исповедниче,/сквозь муки адския прошедый и Христа не отрекшийся!
   Радуйся, смиренниче,/ житию по чину небесному научающий!
   Радуйся, пребогате,/ чистоты духовныя сокровищнице!
   Радуйся, обличителю,/ мира, во грехах лежащаго, лицемерную лесть гневно отвергающий!
   Радуйся, истины зрение,/ мечтания льстивыя греховныя отгоняющий!
   Радуйся, целителю,/ болезни духовныя зависти и воровства горькими лекарствами врачующий!
   Радуйся, ратоборче,/ оружия диавола из сердец человеков изымающий!
   Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве сияние!
                КОНДАК 7.
      Душу простую ангельскую в чистоте сохранил еси, добрый наш отче, памятуя слова Господни: истинно, истинно говорю вам, если не обратитеся и не будете, яко дети, не войдете в Царствие Небесное. Веры твоея святыя плоды небесныя зрящи, воспоим Богу в Троице: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.
               
                ИКОС 7.
  Вси мы, в житии своем пребывая, дни и часы, отпущенныя ко спасению нам Богом, праздно проводим и легко, забывая час смертный, и молитвенников страдания презреша. Сею виною согрешили мы пред Тобою, Боже, и милосердия и сострадания Твоего не понимая, красною жизнию губим себя для вечности. Но ради светильника Твоего с острова Залита спаси нас, вопиющих ему:
   Радуйся,благодатне,/  детскую веру сохранивший!
   Радуйся, блаженне,/добротою преисполненный!
   Радуйся, утешителю,/ из вечности руку спасения простирающий!
   Радуйся, зрелыя веры носителю,/ Христу Богу плоды жития своего прекрасныя принесший!
   Радуйся, Царствия нетленнаго при жизни свидетельниче,/дерев цветущих плодоносное саждение!
   Радуйся, безсребренниче,/ туне приясте, туне дадите, делами исповедовавший!
   Радуйся, преподобне,/ единое богатство- Христа Бога -проповедавый!
   Радуйся, долготерпеливе,/ и нас терпению научающий!
   Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве сияние!
                КОНДАК 8.
   Благодарити Бога за всякое случающееся научаеши: в плачевныя и тяжкия минуты, в страданиях и огорчениях, в болезнех и нищете, и даже в минуты скорбныя разставания, егда ближния в сады небесныя уходят, мы же остаемся в опасностях жития земнаго; тогда просити прощения у Бога с благодарным сердцем завещаеши нам, вопия непрестанно: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.
                ИКОС 8.
  Человек с благодарным сердцем никогда ни в чем не нуждается, ибо послет Господь новыя блага и дары благодарному. За  таковых молился батюшка с надеждою, верою, а за кающихся – со слезами. Сего ради воспоим:
   Радуйся, праведне,/ всегда Бога благодарящий!
   Радуйся, путе спасения истинный,/ всегда Бога благодарити научающий!
   Радуйся, благодати сияние тихое,/совесть, аки глас Божий, в сердцах пробуждающий!
   Радуйся, сило веры,/ волю ко спасению укрепляющий!
   Радуйся, веяние ладана благоуханнаго,/ благодать разумения у Господа испрашивающий!
   Радуйся, прозорливче,/ тайныя помыслы человека открывающий!
   Радуйся, свете премудрости,/  с искренней любовию недоумения и сомнения человек  врачующий!
   Радуйся, искро Божия,/ тлеющие теплохладныя сердца   возжигающий!   
   Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве сияние!
                КОНДАК 9.
       Береги каждый час, их так мало у нас  для молитвы, сими словами и делами спасал батюшка от нерадения и разленения, лекарства горькия труда предстояния и молитвы   пред Господом нам подавая примером своим. Так, за души скорбящия и страждущия, за народ русский святой душу свою положил еси, святче Божий Николае. Сего ради, благодаряще Господа за таковаго предстателя и ходатая, воспоим сицевая: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.
                ИКОС 9.
   Пламенне молитися Богу научающий,  пламенеющий восход солнца встречая, сам с первыми лучами светила благодарил Господа в храме, свою молитву славословия с  просыпающимся  миром вкупе приносяща. Сего ради воспоим:
   Радуйся, досточудне,/ яко встречал рассвет  молитвою благодарения Бога!
   Радуйся,богохвальне,/ славословием Бога в Троице всякое дыхание свое соделавый!
   Радуйся, верне,/ и нас молитися непрестанно поучаяй!
   Радуйся, досточтиме,/ трудом молитвеннаго предстояния душу свою совершенною соделавый!
   Радуйся, праведне,/ яко в трудах нет греха, проповедавый!
   Радуйся, обличителю,/ ложь, порождающую лень и нерадение, гневно отвергающий!
   Радуйся, воителю,/ разленения духовнаго корень смертоносный иссекающий!
   Радуйся, правды Божия глагол,/ истины вечныя нам, аки детям, примером жития своего показующий!
   Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве сияние!
               
                КОНДАК 10.
   Болезней адских врачевание явился еси, святость жития своего показуя незримо. И паче всякаго зла от зависти убегати поучал еси, диавольским копием, пронзающим сердце, скорбь греха сего именуя. Слезами покаяния многими, постами сугубыми и мольбами научал ты поборати  сопротивнаго, а наипаче презрение угождению плоти и сластолюбия упразднение являл болящему в лечение. Сего ради благодарно воззовем к Богу: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.
                ИКОС 10.
 Всегда пред взором сердца умнаго видевый страдания народа русскаго, при жизни мучениче, во плоти мученической ходивый по земле нетленно, и по успении своем нас не оставил еси. Супружеской паре, скорбящей и  не сподобившейся благословения твоего при жизни твоея, ты по успении своем явился еси, благословляя воочию в дивеевском храме у мощей преподобнаго Серафима. Сего ради воспоим:
   Радуйся, утешение,/  наша скорби на радость претворяющий!
   Радуйся, святче,/яко на убитом твоем теле, аки на мощах, была отслужена Литургия Божественная!
   Радуйся, страдальче,/единый во вселенныя живый антиминсе!
   Радуйся, мучениче,/воскресший по совершении на мощах твоих  Литургии!
   Радуйся, праведниче,/ провозвестниче Вечнаго Жития со Господом!
   Радуйся, земный ангеле,/ Царствия Божия еще при жизни насельниче!
   Радуйся, красотами Царствия Небеснаго и земное горькое житие украсити пытавшийся!
   Радуйся, благоукрасителю,/сим  утешение людем скорбным приносивший!
   Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве  сияние!
                КОНДАК 11.
   И по смерти твоея покаяние кающихся сердец принимающий, от грехов разрешаеши и причастие духовное подаеши. Тако, и на Страшнем Суде заступничество твое обещавый, всем, с верою и любовию просящим тя о спасении. Сего ради Господу благодарящи возопиим: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.
                ИКОС 11.
       Молитвами твоими прохладу посылающий труждающимся в зное земном, скоропомощниче и предстателю за всех,  в надежде сердца обращающихся к твоим святым молитвам.  Живое свидетельство Божией милости ты еси, о, новый мучениче Христов, от властей и воинств земных беззаконных и от злых людей мучения за великое свое служение спасения людей русских претерпевый.  Пречистая Дева Мария, яко избранный сосуд благодати тя указала, велию  заповедь заповедала всем живущим на земли благословение от тебе получити. И посему, послушание Приснодеве исполняя, всем скорбящим и не сподобившимся твоего благословения при житии твоем, являешися,  и благословение им преподаеши с любовию, аки живый. Сего ради возопиим:
   Радуйся, преемниче благодати серафимовой!
   Радуйся, Духа Божественнаго сосуде преизящный!
   Радуйся, Христовою Любовию исполненный!
   Радуйся, Творческою десницею осененный!
   Радуйся, Бога в Троице всею жизнию своею проповедавший!
   Радуйся, яко преклоняеши небеса кающимся!
   Радуйся, милосердие Божие изрекающий спасенным!
   Радуйся, небеса внимательными соделывающий к слышанию покаяния нашего!
Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве  сияние!
                КОНДАК 12.
       Тако во храме Пресвятый Троицы в Дивеево явивыйся, сам свидетельствовал,  яко ты еси протоиерее Николае. Сам Господь, сие свидетельство утверждая, святче Божий, велию радость благодати и утешения чрез твое благословение преподал еси. Сего ради новый светильник  Христов сияющий вселенней явился еси, преемником благодати Серафима Саровского пламенеющий.
 Ведая сие, враг спасения рода человеческаго еще при житии твоем  многия ковы тебе строиша. За сие и тюремное ты заключение претерпеша, многия страдания, лишения, наготу, убиение понесоша. В уверение же всеобщаго воскресения воскресл из мертвых по служении на мощех твоих Литургии Божественныя. Сия благодати Божией сподобишися, яко велий сосуд благодати Божественныя явился еси приходящим к тебе с верою и любовию. И мы Господу возопиим сице: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.               
                ИКОС 12.
   Ревностию по Бозе горящий, аки пламенный серафим, обличением грозным греховнаго жития провозвестник Суда Неумытнаго явился еси. Память смертную указуя, на всяко время пред Господом предстояние проповедал еси. Сего ради, легкомыслия и суетливости врачом искусным прабывая, подобно Серафиму, учиши куплю духовную соделывати, не сокровищствуя вещественно, но имея Христа сокровищем Единым ко спасению. Таковое устроение небесное зряще, воспоим сице:
   Радуйся, учителю святости,/ Царствию Божию многие души очищенныя греха привел еси!
   Радуйся,благоукрасителю,/ обителей небесных устроителю!
   Радуйся, пресветлый херувиме,/сохранивый паству свою  тайнообразующи!
   Радуйся, хранителю,/овец Христовых спасший для вечности!
   Радуйся, пастырю добрый,/ душу свою положивый за народ святой богоносный русский!
   Радуйся, верне,/за едину душу кающуюся многия подвиги, слезы и страдания подъемший!
   Радуйся, наставниче,/легкомысленных стариц о вечности помышляти научающий!
   Радуйся, учителю,/суетливаго жития, аки бесовскаго, течение обличающий!
   Радуйся, старче Николае Залитский,/ народа русскаго совесте и Божественныя Любве сияние!
               
                КОНДАК 13.
   О, праведне святче Николае! Ты еси совесте народа русскаго, наше мужество и утешение! Ты еси Любве Божественныя сияние Всесветлое! Сего ради воспоим Господеви, воздвигшему нам таковаго светильника и ходатая о спасении:  Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.
( кондак трижды).
И паки ИКОС 1, КОНДАК 1.
                МОЛИТВА.               
   О, пречудне старце наш Николае Залитский! Собери нас, сирых, здесь на земли в горестех и страданиих сущих, аки собирает кокош под криле свое!И, аки небесныя птицы питал еси в житии своем многоскорбном, тако и небесною пищею спасения в жизни вечныя напитай нас. Заступи на Страшнем Суде Господнем за души наша и ходатаем буди! Да с тобою вкупе возопиим в Божием мире нетленном, славя и хваля Бога нашего в Троице, пославшаго нам тя, яко свет Премудрости Своея и Милости неизчерпаемыя: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже.


                АКАФИСТ ОБРАЗУ ПРЕЧИСТЫЯ ДЕВЫ МАРИИ                «ДЕРЖАВО НЕПОБЕДИМАЯ».
                Кондак 1.

   Взбранной Воеводе, имущей Державу Непобедимую, Пречистой Деве Марии вознесем славу и честь! Пения похвальная воспоим Преблагословенней Ходатаице ко Господу нашему Иисусу Христу, в ликовании сердец и надежде непостыжаемой сицевая: Радуйся, Пречистая, / воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!

                Икос 1.

   Вышшая всех ангел и архангел и всего мира Честнейшая Дево благоизволила явити Пресветлый лик Свой на иконе святей. Вся небесныя силы величают Тя, Пречистая, яко Ходатаицу Крепкую за Державу Святую и народ русский. Явлению Честнаго образа Твоего радующе-ся, вопиим во умилении таковая:
   Радуйся, Царице Небесная, / наше спасение и защито непобедимая!
   Радуйся, Пресветлая, / шествием образа Своего по скорбящия земли русския надежду спасения нам подающая!
   Радуйся, Знамение Завета Новаго, / радостию Воскресения Христова души верныя напояющая!
   Радуйся, Лествице Спасения, / сиянием красоты Божественныя небеса и землю соединяющая!
   Радуйся, Врата Непроходимыя, / чистотою и целомуд-рием Русь Святую ограждающая!
   Радуйся, Тайно вечная, / чад Божиих от плена вражия свобождающая!
   Радуйся, Благая Вратарнице, / двери Царствия Небеснаго душам верным отверзающая!
   Радуйся, Державы Русския Управительнице, / расточенных по лицу земли чад Божиих Господу собирающая! 

   Радуйся, Пречистая, / воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!
               


                Кондак 2.

 -Спаси Русь Святую, Господи! - Взывает мир православ-ный. Молитвою взмывает к небесам пение птиц, шепот волн, журчание светлых родников. Слышит Господь и Бог наш каждый вздох и видит всякую слезу человеческую и ангельскую. Тако взывает Дево Пречистая о спасении погибающаго и обманутого народа русскаго, и слышит скорбный глас Ея Спаситель народов и языков. Сего ради в надежде и уповании воспоим:
   Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!

                Икос 2.

   Небеснаго разума проявление,смиреннаго сердца вдох-новение явилися в пречудном Твоем посещении, о, Царица Преблагословенная! Тонкаго сна видением Твоего явления озарилось убогое крестьянское жилище. Волею Пречистыя и указанием обретен образ Ея Державный и благословлено моление и хождение крестное с сим образом. Да спасутся и помилование получат заплутавшие народы земли святей, подданными Державы русския именуемыя, Ходатаицею спасения путем царским ведомыя. Сего ради возопиим:
   Радуйся, Пресветлая Надеждо наша, / село заповедное Архангельское Своим явлением освятившая!               
   Радуйся, Гостья Небесная Прекрасная, / скромное крестьянское жилище милостию Своего явления озарившая!   
   Радуйся, Любы Неизреченная, / ко спасению от века предызбранных посещающая!   
   Радуйся, Источниче Неистощаемый, / радостию и благодатию сердца наша напояющая!
   Радуйся, Чистоты Славо, / девственниц и душ целомудренных усердная покровительнице!
   Радуйся, Всеблагая Наставнице, / слезно молящихся Тебе защитнице!
   Радуйся, Всеславная Игумения, / под крыло спасительное расточенныя по долам и весям иноцы собирающая! 
   Радуйся, Крепосте Неодолимая, / стеною их молитвы Державу русскую укрепляющая!
 
  Радуйся, Пречистая, / воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!
            
                Кондак 3.

   Сила Вышняго осеняет праведных, с верою и благоговением к Тебе притекающих,о,Пречистая Госпоже наша Приснодево Марие! Уповающа на милость Твою во умилении зрим образ твой святый, и веруемъ, яко с любовию приемлеши трепетную молитву нашу, исполняя всякое благое прошение во благовремении. Пред паче-естественным Таинством Боговоплощения, архангельским гласом Тебе возвещенном, преклоняемся и вопиим Ти, покорно просяща: научи нас, Всемилостивая Ходатаице, како праведно воспети и прославити Всечестное и Всехвальное Имя Твое, да неосужденно Тебе и Господу воспоим: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!

                Икос 3.

  Звездою путеводною явился образ Твой Честный, светом неприступныя славы осиявший пути прохождения новаго списка чудотворныя иконы Твоея «Державы Непобедимыя», по Руси Святей, подобно лучам солнечным шествующа. Теплым молением Богу в Троице Единому о мире право-славнем и о каждой душе страждущей стало воздыхание крестоходцев, священной хоруговью спасения пронесших  образ всечестныя иконы Твоея. Ожидая Державныя милости, со умилением возопиим сицевая:
   Радуйся, Царице Небесная, / пред Престолом Божиим за Русь ходатайствующая!
   Радуйся, всего мира Владычице, / царей святых народу  русскому испросившая!
   Радуйся, Усердная Молитвеннице, / Пресвятую Троицу за Русь просящая!
   Радуйся, Руко спасения, / благоподвизающихся укрепляющая!
   Радуйся, Света блистание, / волю и разум нам возвращающая!
   Радуйся, Истины зрение, / души наша на служение монархии благословляющая!
   Радуйся, Правды Небесной Слово Твердое, / малодушие и слабость веры в людях исцеляющая!
   Радуйся, Мужество Неистощимое, / за Христа стояти до смерти убеждающая!
   Радуйся, Пречистая, / воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!
                Кондак 4.

   Полчища вражия, ненавидящия народ Божий, покрыли
землю нашу многострадальную, подобно туче саранчи, затмившей свет солнечный. Но не закрыть им Бога нашего, хотя бы и вся земля покрылась тьмою! Христос воскресе! И умертвися ад! Христос воскресе! И восстала Русь Святая! Христос воскресе! И воскрес русский народ - народ Богоносец! О, Всесветлая Владычице и Царице народа Божия! Изгони врага с земли Твоея святыя, очисти Дом Свой от вражьих сил и отступников! Мы же всегда воспоим сицевая: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
               
                Икос 4.

   Веруем, яко услыша прошения Твоя за Россию скорбящую Сам Господь и Бог наш. Веруем, яко упросила Ты, Владычице, да пребудет благодать Божественная на молящихся пред иконою Твоею о народе Твоем. Да снизойдет светозарный луч славы радугами на Русь Святую, озаряя полки ангельския и даруя силы ратныя и созидательныя народу русскому, и Царю его Николаю Александровичу Романову – Великомученику, и поныне правящему Державою Своею. Яко скорой помощнице возопиим Ти сицевая:
   Радуйся, Скоропослушнице, / моления наша ко благу исполняющая!
   Радуйся, Предстательнице, / надеющихся на Тя скоро спасающая!
   Радуйся, Утешительнице, / нужды наша и скорби зрящая!   
   Радуйся, Защитнице, / о нас непрестанно Христа Бога просящая!
   Радуйся, Хранительнице, / нас от врагов закрывшая!
   Радуйся, Предвозвестнице, / созидание Собора Живоначальныя Троицы возвестившая!
   Радуйся, Веры Святой сияние, / Своею Любовию нас освящающая!
   Радуйся, Надежды свете, / силою благодати упование сердец наших не посрамляющая!
 
   Радуйся, Пречистая, /  воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!

                Кондак 5.

   Среди бисера прекраснаго чудных икон Твоих, О, Пречистая Дево, просиял и образ Державы Непобедимыя. Разумея знамение попечения Божественнаго о судьбе народа Божия, зрим грядущия грозныя события. Твердо веруем во благое Божие заступление и сил ангельских наступление, в Непобедимую Победу и возрождение Отчизны святей на земли, и обретение Отчизны небесныя в пакибытии. Сего ради вкупе со ангелы и архангелы вопиим: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!

                Икос 5.

   Зряще чудное явление Твое, о Богомати, радостию и умилением исполняемся, и, лобызая иконы Твоя, трепещем недостоинства своего. Яко возсоздати Первообразное мним во иконе Державы Непобедимыя, именуя образ сей Ходатаице за Русь Святую и людей Божиих, да истинным заступлением за расточенных по лицу земли чад Божиих станет крестное исхождение из плена антихристова. Сия милость неизчерпаемая да будет ознаменована гласом благодарящим и вопиющим таковая:
   Радуйся, Радостная,/ яко образу Твоему Пресветлому с любовию покланяемся!
   Радуйся, Всемилостивая,/ яко Бога Слово почитающа во Святей Троице, заступлением Его хвалимся!
   Радуйся, Путеводительнице,/ яко всему миру путь правый и прямой указующая!
   Радуйся, Смиреннице,/ скоротечность времени и безумие алчности всему миру открывающая!
   Радуйся, Скорбящая,/ чашею слез Своих души наша омывшая!
   Радуйся, Державная,/ скипетр и державу Руси Святей сохранившая!
   Радуйся, Всесправедливая,/ закон престолонаследия всем алчущим власти разъясняющая!
   Радуйся, Царице Нетленная,/ самозванных правителей изгоняющая и посрамляющая!
   Радуйся, Всесветлая,/ земным властям антихристовой стаи недоступная!

   Радуйся, Пречистая, /  воскресшаго народа русскаго
Державо Непобедимая!
                Кондак 6.

   Проповедуем милости и чудеса Твоя, о, Пресветлая. Род христианский покровом сияющим Своим покрывающи, сохраняеши для Царствия Небеснаго избранных и верных Своих, благонравных и богобоящихся чад Божиих. Сего ради вопием Богу сицевая: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                Икос 6.

   Яко дивный ковчежец, Святаго Духа исполненный благодати неизреченныя, о, Дево Владычице,возсияй и нам во мраце скорбнаго жития нашего, радостию нетленною наполнив сердца благодарныя. Воспоим же Славе Божией таковая:
   Радуйся, Целительнице,/ ослепшия очеса душ наших ко зрению грехов открывающая!
   Радуйся, Столпе Огненный,/ избранныя к небесному отечеству возводящая!
   Радуйся,Победительнице,/ силы зла во вселенней попирающая!
   Радуйся, Облаче Светлый,/ путь истинный непрестанно осеняющая!
   Радуйся, Покрове, ярче звезд сияющая,/ русскую землю, аки оплот веры истинныя, утверждающая!
   Радуйся, Ангела седьмаго дня Тайно,/ лживыя пророчества упраздняющая!
   Радуйся, Новое Небо,/ восьмаго дня Торжество являющая!
   Радуйся, Пакибытия радосте,/ Царствия Божия вечнаго любовь и милость возвещающая!

   Радуйся, Пречистая, / воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!   
                Кондак 7.

  Токи чудес источающая от образа пречуднаго Своего, повелела еси Владычице молебныя пения пред иконою сею сотворяти. Преклоняя колена во умилении и надежде, чаем упразднение погибели и утоление печали. Сего ради крестным ходом по Державе земли святой русской проходяще, молим Деву Пречистую о спасении, воспевая Господу сицевая: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
               
                Икос 7.

   Многими скорбями подобает нам войти во Царствие Божие. Тако, созерцая пути многих человек, да не дерзаем судити прежде суда Божия страдания и горести чужия. Благ Господь и милость Его неизчерпаема. Не сотворил Господь зла и не научил соблазну. Лишь семя диавольское повинно в скорбях и муках чад Божиих. Лишь древнему змию быти повинну за войны, глады, болезни, огнь и мрак. Мы же благодаряще Сущаго в Троице за воскресшие ко спасению разум и волю, в силе духа Истины возопиим:
   Радуйся, Владычице,/ днесь по земли многострадаль-ней победно ступающая!
   Радуйся, Державы Управительнице,/ смирению и кротости научающая!
   Радуйся, Строгая Наставнице,/ пустых и праздных мыслей Изгонительница!
   Радуйся,Обличительнице,/ всех незаконно рвущихся к престолу державному усмирительница!
   Радуйся,Целительнице,/ тщеславие и властолюбие человеческое, аки болезни смрадныя, открывающая!
   Радуйся, Грозная Воительница,/ мерзкаго антихриста низложительница!
   Радуйся, Державы Возрождение,/ царствующаго Дома Романовых Благословение!
   Радуйся, Крине Небесный,/ земли святей цветение!

   Радуйся, Пречистая, /  воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!

                Кондак 8.

    Странники и пришельцы еси мы на земли. По слову апостольскому, терпим скорби от лжебратии, от врагов и сродник. Терпяще страдания в лишениих многих и бедах,молим Тя о помощи и защите.Настави нас, Владычи-це, яко Благая Ходатаице, на путь спасения и к тихому пристанищу направи. Упроси Бога Твоего и нашего во Троице Святей Сияющаго подати прощения прегрешениям нашим в преступлении клятвы на верность Дому Романовых.       - Простите нас,святии Царственные Великомученицы!         Да непрестанно возопиим Всемилостивому Богу:
   Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                Икос 8.

   Вся в вышних пребывающа Причастница Промышления Божия о роде христианстем явилася еси, Дево Пречистая.  По Успении Твоем на небеса с Пречистою плотию возшедша, и на земли сущия не оставила еси. Сего ради Тя со умилением  ублажаем:
   Радуйся, Святая Служительнице,/ Божие промышление о чадех Божиих не оставляющая!
   Радуйся,Благая Утешительнице,/ в тяжкое время сие от скорбей, напраслин и клевет нас спасающая!
   Радуйся, Усердная Попечительнице,/ вечных благ и временных земных подательница!
   Радуйся, Покаяния Проповеднице,/ чистою душою служити Богу научающая!
   Радуйся, Царице Присноблаженная,/ блаженств небесных преисполненная!
   Радуйся, Голубице Кроткая,/ честнейши херувим явльшаяся!
   Радуйся,Славнейшая,/ славы и хвалы земныя и небесныя достойнейшая!
   Радуся, Пренепорочная,/ чистотою Своею весь мир озарившая!

   Радуйся, Пречистая, / воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!
                Кондак 9.

   Видя образ Твой Святый, на нем же зряща Тя, умиленно взирающую на Господа Бога Своего Иисуса Христа,утешенныя радостию целомудрия и любви твоея, молим Тя, яко Всеблагую Матерь вся содержащаго в деснице Своея Владыки: воззри на нас милостиво и упроси Господа, да помилует Русь и народ Божий. Сего ради возопиим Богу нашему: Аллиуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                Икос 9.

   Витии человечестии не могут достойно восхвалити Тя, Богоблаженную, даровавшую плоть Свою Пречистую Единому от Троицы Христу Жизнодавцу. Мы же, любовию к Тебе воодушевленнии, дерзаем пети тако:
   Радуйся, Владычице милостивая,/ о нас пред Богом Ходатаице!
   Радуйся, Премилосердная,/ благодать на землю русскую низпосылающая!
   Радуйся, Преблагословенная,/ семьи благочестивыя укрепляющая!
   Радуйся, Премудрая Дево,/ старчеству белоснежныя седины, аки знак чистоты, являющая!
   Радуйся, Голубице Прекрасная,/ целомудрию дев юных научающая!
   Радуйся, Мужества Образе,/ яко хранити чистоту плоти, души и духа поучающая!
   Радуйся, Моления Сило,/ воинств православных крепкая защито от оружия вражия!
   Радуйся,Истины Утверждение,/ Державы родныя нашия щите несокрушимый!

   Радуйся, Пречистая,/ воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!

                Кондак 10.

   Чающа спасения чад Божиих,в унынии и малодушии пребывающих от обдержащих их скорбей и болезней, утверди веру нашу во всесильное Твое заступление, Владычице. Ходатаицею за Русь Святую и народ Божий явльшаяся, даруй нам надежду и веру во спасение. Да видящи являемую милость Твою, возопиим во умилении: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
               
                Икос 10.

   Светоприемная свеще, возжженная к просвещению разума и воли народа русскаго богоизбраннаго, явилася еси, о, Приснодево. Открыла истину Богоношения и веры святей во Троицу Единосущную и Нераздельную. Плоды нетленныя мужества и славы в народе святем обрела еси. Сего ради вопиим благодаряще:
   Радуйся,Источниче чудес,/ водою живою истинныя веры вселенную напояющая!
   Радуйся, Заступнице Усердная,/ чрез покаяние народ Божий с Богом примиряющая!
   Радуйся,Подательнице Божественныя благости,/ во вся времена души верныя пищею небесною питающая!
   Радуйся, Путеводительнице,/ по морю житейскому плавание наше управляющая!
   Радуйся, Хранительнице Верная,/ всех по Бозе на Тя уповающих сохраняющая!
   Радуйся,Оплоте Праведных,/ тельца златаго презирати научающая!
   Радуйся, Торжество веры,/ во истине стояти твердо помогающая!
   Радуйся,Омофоре Блистающий,/ красотами дивными мироздание украшающая!

   Радуйся, Пречистая,/ воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!

                Кондак 11.

   Зряще гневное Божие посещение миру растленному и падшему, смиренно молим Тя, Пречистая Царице и Ходатаице народа Божия: собери нас, расточенных по лицу земли, и сохрани души наша для вечности. Сего ради во уповании возопиим: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                Икос 11.

   Державо еси нерушимая, охраняющая народ Свой от погибели, изливаеши чудеса Твои, о, Дево Пречудная, явлением икон Твоих и обетований. Воинов Христовых укрепляющи, побуждаеши пети пред образом иконы Твоея  сицевая:
   Радуйся,Веры утверждение,/ уставший от скорбей народ Свой с колен отчаяния поднимающая!    
   Радуйся, Покрове Всепокрывающий,/ нападения адскаго врага предотвращающая!
   Радуйся, Истино Божия,/ от ига жидовскаго и плена сатанинскаго народ святой избавляющая!
   Радуйся, Правды Небесныя Ревнительнице,/ прозрение ослепленной врагами Отчизне дарующая!
   Радуйся, Грозная Обличительнице,/ архиереев, продавших Русь Святую за тридцать сребреников власти патриаршества,аки иуд новых, указующая!
   Радуйся, Наказание Нелицеприятное,/ за Бога Своего  Распятаго против лукавых лиходеев грозно вставшая!
   Радуйся, Торжество Истины,/ ересь жидовствующих, аки главу змиеву, о камень несокрушимый стершая!
   Радуйся, Царства земнаго Защитнице,/ власть во Державе святей, врагами поруганной, в руце врагов не отдавшая!

   Радуйся, Пречистая,/ воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!

                Кондак 12.

   Да созиждутся стены Державы русския! Да восплачут и возрыдают враги нашего спасения! Тако да звучит во всех сердцах народа Твоего призыв пламенный ко свобождению от рабства сатанинскаго, ересью жидовствующих, аки железною смрадною паучиною, весь мир и Русь святую оплетшаго! Сего ради крестным путем прохождения по границам земли своея родныя, чаем скораго непобедимаго воскресения Державы Святыя Русския и, процветши во Истине, принесем плоды веры, любви и надежды непостыжаемыя, Софии – Премудрости Божией воспевая сицевая: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
               
                Икос 12.

   Духа богатырского возстание ото сна мертваго чающа, отгоним, братие, малодушие и леность, нерадение и сомнения!Умолим Пречистую Владычицу, да подаст народу скорбному вождя по сердцу Господню ко спасению нашему и славе Божией велией! Да испросит нам Царица Всесильная помощи и защиты! Да поднимет в пособие нашему спасению вся силы небесныя, полки и воинства ангельския и архангельския на битву последнюю с коварным врагом Бога нашего – диаволом и семенем его. Сего ради возопиим Взбранной Воеводе народа святаго Божия:
   Радуйся, Знамение Победы,/ отвагою сердца православнаго народа наполняющая!
   Радуйся, Хоруговь Святая,/ полки несметныя Божиихъ воинств земных и небесных на бой с древним змием поднимающая!
   Радуйся, Победа Непобедимая,/ тьму и мглу, скрывающия исчадия драконовы, аки ткань ветхую, разрывающая!
   Радуйся, Мечу Обоюдоострый,/ за растерзанное страданием материнское сердце отмщающая!
   Радуйся, Оружие Необоримое,/ победа Божия несокрушимая!
   Радуйся, Земли потрясение,/ скалы и горы на убийц Слова Божия повергающая!
   Радуйся, Волн возмятение,/ врагов Христовых в огненную серную пучину их злодейств ввергающая!
   Радуйся, Огнь отмщения,/ земли и веси, укрывающия исчадие адское, пожигающая!

   Радуйся, Пречистая,/ воскресшаго народа Божия Державо Непобедимая!
          
                Кондак 13.

   О, Пречудная и Преблагословенная Заступнице и Владычице наша, Дево Пречистая! Твоим Всесильным ходатайством ко Всеблагому Господу нашему Иисусу Христу испроси нам вся благая, - временная и вечная, дабы устояти во истине, страха от врагов не устрашитися, пребыти опорою Державы родныя, покаяние принести совершенное и христианскую кончину живота нашего сподоби улучити, да с Тобою и всеми святыми, и со ангельскими лики в селениих праведных даруй воспети песнь благодарения Триипостасному Богу: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже! ( кондак трижды.)
 
                Икос 1.

   Вышшая всех ангел и архангел и всего мира Честнейшая Дево благоизволила явити Пресветлый лик Свой на иконе святей. Вся небесныя силы величают Тя, Пречистая, яко Ходатаицу Крепкую за Державу Святую и народ русский. Явлению Честнаго образа Твоего радующеся, вопиим во умилении таковая:
   Радуйся, Царице Небесная, / наше спасение и защито непобедимая!
   Радуйся, Пресветлая, / шествием образа Своего по скорбящия земли русския надежду спасения нам подающая!
   Радуйся, Знамение Завета Новаго, / радостию Воскресения Христова души верныя напояющая!
   Радуйся, Лествице Спасения, / сиянием красоты Божественныя небеса и землю соединяющая!
   Радуйся, Врата Непроходимыя, / чистотою и целомудрием Русь Святую ограждающая!
   Радуйся, Тайно вечная, / чад Божиих от плена вражия свобождающая!
   Радуйся, Благая Вратарнице, / двери Царствия Небеснаго душам верным отверзающая!
   Радуйся, Державы Русския Управительнице, / расточенных по лицу земли чад Божиих Господу собирающая! 

   Радуйся, Пречистая, / воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!

                Кондак 1.

   Взбранной Воеводе, имущей Державу Непобедимую, Пречистой Деве Марии вознесем славу и честь! Пения похвальная воспоим Преблагословенней Ходатаице ко Господу нашему Иисусу Христу, в ликовании сердец и надежде непостыжаемой сицевая:
   Радуйся, Пречистая, / воскресшаго народа русскаго Державо Непобедимая!
               
                МОЛИТВА.    
    О, Всемилостивая Пречистая Владычице наша Дево Марие! Приими моление наше, да ходатайствующа ко  Господу и Богу нашему Иисусу Христу, испросиши Руси святей многоскорбней силу и утешение, радость и милость, волю и разум ко спасению. Укрепи народ русский страждущий и защити от врагов, выведи из плена жидовскаго, разруши иго сатанинское. Непобедимою победою увенчай Державу святую, Тобою сохраненную для славы Божией. Да возсияет в мироздании созвездие яркое Державы Русския, нетленным светом Истины вселенныя озаряющее, научающее любви святей к поруганной родине своей, ополчающее персты на брань супротив супостатов. Да станет воскрешённая Богом в Троице Отчизна наша вечною хвалою Премудрости и Величию  Бога нашего – Святей Троице Единосущней и Нераздельней: Богу Вседержителю, Богу Слово и Богу Святому Духу всегда – ныне и присно и во веки веков.  Аминь.

   АКАФИСТ  ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ  ГОСУДАРЮ   ИМПЕРАТОРУ  ЗЕМЛИ    РУССКИЯ  И  ВСЕЯ СВЯТЫЯ  РУСИ  ЗАСТУПНИКУ , САМОДЕРЖАВНОМУ
                ЦАРЮ  НАШЕМУ  И  ОТЦУ  РУССКАГО  НАРОДА
        НИКОЛАЮ АЛЕКСАНДРОВИЧУ РОМАНОВУ.

                КОНДАК 1.

   Избранный от века, Христовой любви воплощение, верою и благочестием сокровища  нетленныя  стяжавый, воспеваем ти похвальная  пения и пети не престанем во веки: Радуйся,  Самодержец Великий Николае,  и поныне царствующий Государю  Императоре Земли Русския!

                ИКОС 1.

   Блажен и свят имеющий участие в воскресении первом: над ним смерть вторая не имеет власти. Он будет священником Бога и Христа. Его жертвенная любовь, напояемая из чистаго источника живота вечнаго – Бога Слово, спасет изнывающий под гнетом врага народ русский, истинно богоизбранный народ, к святости  и несению веры православныя Богом от века призванный. Да не устрашимся тогда  врага гнуснаго и семени сатанинскаго, ведомыя крепкою рукою непобедимаго небеснаго ратника. Да в силе разума и воле к победе возопиим великому нашему заступнику и грозному воеводе:
    Радуйся,   Великий Государю Императоре Николае,  /  сборище сатанинское с небеси побеждающий!
    Радуйся,  Великий Воине Царя Небеснаго,  /  железныя путы зла на земли растерзающий!
    Радуйся,  Непобедимый Воеводо народа Богом избраннаго,  /      
Русь Святую на подвиг поднимающий!
     Радуйся,  Хоругвь Священная Спаса в Силах,  /  души истерзанныя  святых воздвигающая!
     Радуйся, Боговенчанный Правителю,  /  душу свою за народ Божий положивый!
     Радуйся, адаманте веры,   /   ложь и клеветы диавольския победивый!
     Радуйся, несгибаемый столпе храма Христова,  /  жизнь свою за Господа отдавший!
     Радуйся, светильниче неугасимый,  /  вся звезды небесныя – души святых и праведных - своим светом осиявший!

    Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю Императоре Земли Русския!

                КОНДАК 2.

   Призванный от Господа  приял ты чрез миропомазание  таинственный скипетр и державу на царствование. Оплотом чистой и светлой веры Святая Русь стояла подобно скале нерушимой среди стихий  мира, движущих народы в бездны ада. И лишь  сила самодержавнаго правителя удерживала свирепеющее преисподнее зло, на вселенную ползущее подобно тьме и смрадному облаку. Ты же, мудрый и великий Царю, твердою рукою вел ко спасению боголюбивый народ свой. Яко отец строгий  и милующий, святый наш Государю, научаеши народ свой пети Истинному Богу  таковая: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!

                ИКОС 2.

   Благословением Божиим покрываемый, праведно  и  любовно упасал ты души подданных царствия земнаго, тебе порученнаго Вышним. О, дивная и крепкая Божественная десница, управляющая  к вечности милых и верных чад  Своих, давшая могущество руке земнаго царя! Мы же, благодаряще Господа, зряще сияние славы Его в трудех твоих напечатленное, воспоим таковая:
   Радуйся, царю наш любимый,   /  народ свой милый Духом Истины просветивый!
   Радуйся, упование наше непосрамленное,  /  надежду на спасение в родах благочестивых укоренивый!
   Радуйся, властителю сильный,   /  любящих тя спасающий!
   Радуйся, судия милосердый,  /   слезы подданных своих осушающий!
    Радуйся,  жезле крепкий,   /   волны моря житейскаго утишающий!
    Радуйся, ковчеже  милости,   /  в горестях и скорбех умиротворяющий!
    Радуйся, мечу обоюдоострый,   /  наказателю строгий оскорбляющих!
    Радуйся,  суровый мстителю,  /  чад своих от губителей защищающий!

   Радуйся, Самодержец Великий Николае,  и поныне царствующий Государю Императоре Земли Русския!

                КОНДАК 3.

   Праведен Бог, не забывший труды и дела твоя, Государю наш Русский.  Тесным, но верным путем вел ты народ свой ко спасению и просвещению Духом Святым, накопляя дары небесныя и силы творческия к прославлению Красоты Любви Христовой, истинной и нетленной Любви Бога Живаго. Сему чуду и сей мощи дивящеся, в глубоком уповании возопиим Всемилостивому Спасу: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!

                ИКОС 3.

     Будь верен до смерти, и дам ти венец живота вечнаго. Тако глаголет Господь верным чадам и ангелам Своим. И ты, предавшись воле Господней до конца, верен был Слову Божию в исполнении царскаго служения  своего, и вплоть  до крестных страданий  на Голгофе ипатьевскаго дома твердо стоял во истине, укрепляя  примером мужества  святое семейство свое. Силою духа твоего восхищенныя, молим Пресвятую Троицу – Бога нашего – да подаст народу твоему осиротевшему волю и разум ко спасению. Твердо веруем в твое небесное заступничество и помощь, о, дивный  Государю, отец наш и батюшка Николае Александровичу. Сего ради, ожидая скораго услышания плача сердец наших, со умилением возопиим ти сицевая:
      Радуйся,  слышателю внимательный прошений,  /  яко чрез твое ходатайство ныне спасаемся!
      Радуйся, скоропослушниче,  /  яко  слышанием и скорым исполнением прошений наших  хвалимся!
      Радуйся, за народ русский предстателю усердный,  /  на верность долгу Русь подвигающий!
      Радуйся, каменю нерукосечный,  /  во главу угла Державы Русския  положенный!
      Радуйся, истины ревнителю,   /  верою и мужеством христиан первых  осиянный!
      Радуйся, от малодушия и страха свободителю, / силою исповедания Христа Бога всех изменников победивый!
      Радуйся, царю благочестивый,  /  козни и предательство продажных архиереев  презревый!
      Радуйся, образе чести и славы,  / скипетр и державу царствия земнаго в тяжких обстояниях удержавый!

   Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю Императоре  Земли Русския!
               
                КОНДАК 4.

   Яко филин, среди развалин ухающий, яко ворон над костями мученик, тако и враг Империи Русския распростер хищныя крыла  над страдающим народом твоим, милостивый государю наш  батюшка. Посмотри на наше горе с небеси. Проклятый враг терзает нас, подобно дикому вепрю. Блудница, сидящая на нем,
упивается кровию наших детей, жен, стариков. Наши юноши убиты и некому отпеть их, ибо души их были проданы. Торговцы душами - богатыя первосвященники иудейския, почитая свой ритуал сатанинский, предали  Господа нашего на лютыя  страдания и умучили чрез распятие крестное. Богатыя архиереи предали тебя и семью твою, государю наш кроткий, лютым мучителям, и ныне хотят привести народ твой под иго и власть антихриста.  Но нечестивое семя врага  не скроется от чаши гнева Божия, и не ляжет чужой грех на русский народ, не повинный в крови Христовой и в крови царской. Неправедный пусть творит еще неправду. Тем страшнее ему будет в день последний, День Судный. Ждет Господь покаяния искренняго и крестит Крещением  Святаго Духа Своего. Но горе лицедеям, льстивым и лживым. Гнусны дела их и тайное станет явным перед всеми народами и языками. Не воскреснут нечестивии на суд, но участь их во езере огненнем вместе со отцем их диаволом. Видя праведныя суды  Твои, Господи, возопиим вкупе с умученными государем нашим Николаем и его святым семейством: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!

                ИКОС 4.

    Весь любовию к Богу и народу своему исполненный, словно из чаши благодатныя преизливающейся, напоял ты народ свой заботою, милостию и верою. Благоухали дивныя цветы, хрустально журчали живительныя родники и рождались новыя звезды. Воины защищали границы отечества нашего. Дети слушались родителей. Жены и мужья хранили верность друг другу и воспитывали детей в строгой вере и целомудрии. К тебе, яко милостивому защитнику, мог придти любой и поведать о беде своей. Тако и ныне приими моление наше, яко скорбное повествование  всенарод наго горя о потере царя благочестиваго,  о смутном времени ликования темных сил и хулителей Бога.  Сего ради в надежде и уповании возопиим ныне таковая:
   Радуйся, Царю земный,  /  с облаки светлыя на нас ныне зрящий!
   Радуйся, государю всемилостивый,  /  вопли скорбящих матерей слышащий!
   Радуйся, сосуде милости,  /  слезы их предстательством своим  пред  Господом иссушающий!
   Радуйся, розго готовая,  /  от растления народ свой очищающая!
   Радуйся, целомудрия учителю, /  чистоту плоти, души и духа соблюдати  убеждающий!
   Радуйся, Богопочитания ревнителю,  /  честь и достоинство веры святой утверждающий!
   Радуйся, венче блистающий,  /  благочестивыя браки устрояющий!
   Радуйся,  крине благоухающий,  /  всею жизнию своею нас любви и верности научающий!

   Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю Императоре  Земли Русския!

                КОНДАК 5.

   Ведая судьбы Божии о Державе Русския, и козни врагов своих, чрез вещаго Авеля и пламенеющаго Серафима Саровскаго тебе предвозвещенныя, возгорелся любовию Отеческою к народу своему. Предательство же иуд новых испытавый, смиренно и кротко вослед за Господом своим потекл еси. Собою други закрывый, от злобных и коварных сынов ада мучительную смерть приял еси, но не отрекся ни от веры святой, ни от народа, тя любящаго. Чрез годы клевет и насилий процвела светлая и святая память твоя, удобренная кровию мученик православных, за Небеснаго и земнаго Царей во истине вставших. Не народ  твой плачущий, но витии преисподнии, до сего дня проклятие несущии за пролитие крови Христовой , и до сего дня убивающии и обирающии приютивших их царей, -- сии звери и клевреты их вину за убиение твое имут, и несут эту вину как плод нераскаянных и смрадных злодеяний своих.  Но близится время ответа. Суд грядет на вселенную. Близ  Господь  и брошен серп на умирающую от преступлений землю. Сего ради возопиим Господу, Отмстителю твоему и нашему, таковая: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!

                ИКОС 5.

   Зная  твердую веру и любовь твою ко Христу Богу своему, не оставила народ русский сиротами на земли и Сама Царица Небесная. Покровом Своим Лучезарным и блистающим покрыла Русь Святую многоскорбную, и скипетр и державу царствования твоего утвердила, государю наш, крепкою десницею Своею пречудным образом Державныя  иконы Своея, посланной клятво -преступникам как знак Великаго Гнева Божия на предателей и убийц помазанника Его.  Верным же присяге подданным своим, не повинным в крови царской и скорбящим о потере царя благочестиваго,  явился чудный образ сей во знамение  надежды на избавление от засилья врага, злобнаго и коварнаго. В сии годы отъятия от земли православнаго царя и в лютую годину безвластия лишь предстательством Пречистыя Девы  и  семьи царския живем и движемся, и существуем. Не бойся, малое стадо,  речет Господь и Бог наш, ибо сказано: если с тобою Господь, то кто против тебя? Сего ради, исполняясь мужества, воли и доблести предков своих, в чести и достоинстве служивших  Вере,  Царю и Отечеству, в глубокой благодарности возопиим сицевая:
   Радуйся, Государю наш,  /   Державу Русскую и народ свой от злобных врагов защитивый!
   Радуйся, путеводителю истинный,  /  под Многомощный Покров  Пречистыя нас приведый!
   Радуйся, царю пресветлый,  /  защиты Владычицы для народа своего испросивый!
   Радуйся, купец именитый,  /  жемчужину живота вечнаго нам показавый!
   Радуйся, кладезю мудрости,  /  яко стяжати сие сокровище нас научивый!
   Радуйся,  слуго верный,  /  путь узкий и прискорбный Христовых страданий за Владыкою Своим прошедый!
   Радуйся, сердце златое,  /   доблестный хранителю сокровищ Царя Небеснаго!
   Радуйся, главо  всечестная,  /  чистой души народа русскаго врагу не отдавый!

   Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю Императоре Земли Русския!
               
                КОНДАК 6.

   Последний царю последних времен явился еси,  великомучениче государю наш Николае, по смерти своея страдальческия и поныне устрашением врагам Христовым остался еси. Подкапывая и расхищая сокровища земли  твоея, новоявленные иуды теряют разум от ужаса грядущих и неотвратимых наказаний. Вопиет и рыдает земля святая, оплакивая умерщвленных младенцев, и не хочет утешиться. Тлетворныя ветры грядут на вселенную за тяжесть беззаконий адскаго врага. Мятутся и  возрастают волны вод, яко волны гнева Бога Живаго. Кровь источают родники, реки и моря. Столпы земнии потрясаются. Имеющий ухо да слышит. Имеющий око да видит. Имеющий душу, да покается пред Страшным испытанием, грядущим на мир. Мы же восстанем ото сна дремотнаго, сна лености  и  малодушия. Веруем, что есть у нас пред Богом заступник скоропослушный, отец народа русскаго на небесех. Сего ради  воспоим Господу нашему хвалу: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!

                ИКОС 6.

   Под отеческий покров приявый все народы и языки, к помощи твоея притекающия, милости сия  не отыми от нас, грозный защитниче и воеводо, царю наш Николае, ибо многия враги веры Христовой  и  народа русскаго вооружились на Русь Святую. Собери нас  и ныне, и буди отмстителем за верных и избранных чад твоих. Воспомяни,  государю наш Николае, егда ты, слышания браней не убоявыйся, сподвигнул  единомысленныя люди своя на заступление народов братских, и явил славушку  ратников русских, вопиющих ти таковая:
     Радуйся, Царю Русский,  /  защитниче  многострадальных народов  угнетаемых!
     Радуйся, новый архистратиже. / русских воинств земных и  небесных храбрый воеводо!
     Радуйся,  оплоте мужества,   /  от Господа не отвращатися пред человеки нас научающий!
  Радуйся, столпе  милосердия,  /  надеющихся на помощь твою не посрамляющий!
     Радуйся, верховный воителю,  /  войска  к  победе вдохновляющий!
     Радуйся, безсребренниче и рачителю,   /  чадушек своих славных победою венчающий!
    Радуйся, простых солдат и верных воевод отец многозабот-ливый, / души их для Царствия  Божия сохраняющий!
    Радуйся, Богом данный правителю,   /   иго и зло сатанинское по всей земли и во вселенней разрушающий!

    Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю Императоре Земли Русския!

                КОНДАК 7.
               
   Велий Промысел Божий зрим о тебе, государю наш Николае. Веруем и исповедуем веру свою святую во Христа Бога своего . Знает Господь сердца подданных твоих, волю и разум на путях спасения народа твоего. Да претворится  печаль народная на радость, ибо жива Святая Русь и близ Господь ко отмщению! Сего ради возопиим Непобедимому Богу нашему, даровавшему нам крепкаго царя, таковая: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!

                ИКОС 7.

    Кругом измена, предательство и обман. Такое  Слово царя русскаго будет судить врагов Христовых в день испытания человек.  И покроется вечным позором  тайная война семени крокодила против сынов Божиих. И повергнут будет сатана и легионы демонов его вместе с  исчадием своим - убийцами царей, растлителями и насильниками народа Божия  - во езеро огненное, во огнь негасимый вечнаго мучения. И совет нечестивых – жрецов сатаны - будет в геенне вместе  со  правители  своими, с теми, кому призывал присягать вместо помазанника Божия  и кому провозглашал многолетие. Сим врагам Христовым и клятвопре-ступникам вечная  мука -  без времени на веки вечныя! Аминь.
     А народу русскому и царю его, тайнозрителю Николаю Александровичу, путеводствуемому пророками Енохом и Илией к преображению, воскресению и вознесению на воздусех -  многая и благая лета - и соцарствие со Господом Иисусом Христом еще на тысячу лет и в вечности! Сего ради благодарственно возопиим:
   Радуйся, царю Николае,  /  русских святых в вечности встречающий!
   Радуйся, новый Пересвете  /  древняго змия во главу поражающий!
   Радуйся, звездо утренняя,  /  путь ко спасению нам указующий!
   Радуйся, светило разума,  /    пламенем Божественныя любви сердца возжигающий!
   Радуйся, горнило огненное,   /   орало на мечи переплавивший!
   Радуйся, слово твердое,   /   печатию крепкою своего мученичества  иуд новых  и клятвопреступников  на муку вечную запечатавший!
   Радуйся, царю-воителю,   /   с небеси на земное бытие наше воззревший!
   Радуйся, мук земных презрителю,  /  на муки адския врагов Державы Святой обрекший!

   Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю Императоре Земли Русския!
 
                КОНДАК 8.

   Паче злата и топазия сияют души  верных чад Твоих, Господи, в Небесном Царствии Твоем. Блажени умирающии о Господе, сораспятые с Сыном Бога Живаго и не предавшие Его. Прорастают сквозь кости мученик травы, цветы и деревья. Наливаются кровию ягоды и плоды. Кровь мученик вопиет ко отмщению. И знает враг, что час настал. За Веру Православную попранную, за Царя Русскаго убиеннаго, за Отечество Святое поруганное воздвигнет Господь отмщение  великое. Сего ради, священным гневом на врагов Христовых исполненныя, в силе православнаго духа возопиим Великому Спасителю душ и сердец наших: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!

                ИКОС 8.

   Когда будут падать скалы и волны подниматься до небес, пусть знают враги Христовы: это вам во отмщение за распятаго Христа и за Царя Русскаго! Это ваше проклятие на ваших потомков вернулось к вам чрез годы и века! Тогда не укроют вас кровли, тогда возопиют камни. Гнева Божия  вам не остановить ни окриком, ни клеветою, ни изменою. Грядет Суд Божий. А вечная слава народа  русскаго, истинно богоизбраннаго от века, откроет вашу чудовищную ложь, которой вы, подобно афедрону, осквернили вселенную.
        Святая Русь есть  чада и народ  Божий, - но не семя сатаны, не семя крокодила, назвавшее само себя богоизбранным. Русь свята  житием -  не по законам моисея,- но  по закону Бога Живаго и заповедям блаженств небесных, дарованных верующим  во Святую Троицу. Господь наш Иисус Христос пришел во плоти на землю, дабы  собрати расточенныя чада Божии и основати Церковь Свою Святую на земли. Сего ради  Святая Русь – народ Богоносец, носитель Истины, святое тело – плоть и кровь Господни.  Сей ради правды возопиим   грядущему Судии: Ей, гряди, Господи Иисусе! Исполнена чаша страданий народа Твоего. И ответствует нам Господь: Се, гряду скоро!
    В радости ожидания Втораго Пришествия  Господня, услыши, государю и царю наш батюшка  Николае, слова любви народа, тобою водимаго и спасаемаго для Царствия Небеснаго:
     Радуйся, любезный наш отец и покровителю,  /  бедных и нищих питающий!
     Радуйся, дивный строителю,  /  храмы небесныя для народа своего воздвигающий!
     Радуйся, нежный супруже и воспитателю чад своих,   /   всему народу  пример благочестия  в семье показующий!
    Радуйся, честный исполнителю заповедей Христовых,  /  даже до смерти их защищающий!
     Радуйся,  Победителю,   /   Христу Богу уподобившийся, и венец нетленныя правды стяжавший!
     Радуйся, блаженный царю,  /   жребий радости вечныя  во Царствии Небеснем улучивший!
     Радуйся, великомучениче,   /  всяк зол глагол лжущий  ради Христа   понесший!
     Радуйся, чистое сердце,   /   Христа  Бога на небесех узривший!
   
   Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю Императоре Земли Русския!

                КОНДАК 9.

   Блажени изгнани  правды ради, ибо тех есть Царствие Небесное. Вы – соль земли. Если же соль потеряет силу, то чем соделаете ее соленою? Вы – свет мира. Тако да святится свет ваш пред людьми, чтобы  видели они ваши добрыя дела и прославляли Отца вашего Небеснаго.  - Тако глаголет Господь верным чадам  Своим, знающим, что судить мир будет Слово. Ныне по плодам узрим Истинную веру.  По таинственной печати узнают ангелы чад Божиих в последнии дни. Это – триединая печать Святаго крещения: честь, верность и совесть – Слово Божие, начертанное на скрижалех сердца. Это принятие Благой Вести – Евангелия, согласие и участие благое в со-вестии.
    Печать же богомерзкаго антихриста есть согласие мысли и соучастие в смрадных делах его: подлости и малодушия, предательства и неблагодарности. Сия печать порока и страстей, погубившая Державу Русскую, да минует нас в страшную годину лихолетия. Дабы не стать нам иудами для Христа Бога нашего, для царя и ныне царствующаго Николая Александровича и для своих собственных душ, купленных дорогою ценою – кровию Христовою.  Сего ради в трепете душ наших воспоим Богу Спасителю нашему: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
               
                ИКОС 9

   Просвещаясь любовию ко Господу, государю наш батюшка, прославил ты  в лике святых Пламеннаго Серафима, Духа Святаго стяжание нам проповедавшего. Ты  открыл тем самым цель и смысл человеческаго бытия на земли. Горит светильник вечный истины и не расхитится огнь его. Воспоминая обетования  Господни и пророчества святых Его, ожидаем  воскресения из мертвых, когда обнимет нас своими крылами сияющими преподобный Серафим и скажет слово свое богатырское. И поднимутся витязи светлыя  на защиту Отечества Русскаго. Непобедимыя адмиралы и доблестныя военачальники, неподкупныя и могущественныя правители и судьи, цари и воеводы, народы и языки прославят Царя Сил мужеством и верностию, силою и доблестию. Царь, Вера и Отечество в прославление Святыя Троицы  станут священными хоругвями их, ибо неразделимы самодержавие, православие и народ.
   И не будет уже тельца, отлитаго  сынами диавола из похищенных  ими сокровищ народов, приютивших их. Тако, побеждающему диавола  и исчадие его, даст Господь спасение и блага небесныя .  И будет новая земля и новое небо.  Питаеми сим знанием, с любовию ко Господу возопиим:
   Радуйся, царю наш Николае,   /   яко именем твоим хвалимся!
   Радуйся, имя свое пронесший, яко лампаду,  /   в честь небеснаго твоего покровителя  воспламененную!
   Радуйся, тайнозрителю домостроительства Божественнаго,  /     белый камень истины узривший!
   Радуйся, ревнителю воли Царя Небеснаго,   /   всех исполняти Ея научающий!
   Радуйся, зерцало Царствия Божия,   /   красоты Его в своем царствии  отразивый!
   Радуйся, архитекторе и зиждителю,  /   благолепие, созерцание и благодетель во главу угла поставивый!
   Радуйся, честный воеводо,    /   верных чад на защиту Отечества воздвигнувый!
   Радуйся, непобедимый воине,  /  на доблесть  и честь воинскую народ свой вдохновивый!

   Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю Императоре Земли Русския

                КОНДАК 10.

     Воспоим,о, друзи, Красоту Любви Христовой! -  Ею спасется
мир! Язычники приидут и поклонятся, жестокие гонители преклонят выи свои предъ Богом нашим – Троицею Единосущною и Нераздельною. Но блажен, кто  еще не видевши, уверовал, ибо это дар Божий, возводящий к ангелоподобию и непонятный для падшаго человека... Это милость Божия, дающая человеку быть разумным, ибо лишь безумец смеет утверждать, что нет Бога. Так, суетны науки мира, лишенныя божественнаго осмысления, их плоды ядовиты, для чада Божия в снедь не пригодныя, ибо науки те лживыя пожирают время спасения,  порождают пороки и страсти тщеславия, властолюбия и алчности, питая гордость. Слава же Господня не такая. Красота Любви Божественныя безконечна. О, если бы знал ты, человек, какою ценою куплен и что открыто для тебя Богом! Ты оставил бы все богатства земныя, но  искал бы, подобно чадам Божиим, яко угодити Царю Небесному. И царствие земное тебе дано было яко обетование и яко дар осмысления своего будущаго вечнаго бытия. И царь земный тебе дан был в путевождение на скользких и льдистых дорогах жизни. Царь удерживал тя от падений, от бездн и стремнин, от пропастей земных и волн моря житейскаго. Это была его любовь, любовь отца и друга нелицемернаго. Ради этой любви воспоим Богу похвальная: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
 
                ИКОС 10.
 
  Паче праведник и мученик краснейший, царю наш, батюшка, пред ангелы и человеки превознес и почтил тя Господь, да довлеет народу русскому молитва избраннаго Своего царя, поставленнаго на сохранение чад Божиих от волков преисподних. Многия брани пронеслись над Державою Русскою. Но под рукою крепкаго воеводы – Царя Русскаго – побеждали врагов могучие витязи. Ни лукавством, ни силою несметною, ни коварною ложью, ни  прельщением  не смогли сломить враги духа богатырскаго. Воскресни же,  Русский Герой, воспев песнь новую, ибо трепещет тя враг и трусливо дрожит! Воскресни, Держава Русская, в славе, чести  и мужестве героев твоих! Воздвигни, Господи, Вождя Православнаго в воле и разуме твердаго – мужа  по сердцу Твоему, да поднимет народ русский ото сна мертваго на подвиг ратный. Да будет рать эта славною и могучею, подобно воинству Архи-стратига Небесных Сил, Непобедимаго Воеводы Архангела Господня Михаила. Сего решения Божия ожидающи, верою при-емлем скорое его исполнение, и царю нашему Николаю, Импера-тору Всероссийскому, вопиим:
    Радуйся, руко мощная,  /  чрез огненныя искушения  пройти нам помогающая!
   Радуйся, Самодержце Русский,  /  венцами непобедимыми и нетленными  чад своих венчающий!
   Радуйся, финикс процветший,  /   народ свой на путь истинный наставляющий!
   Радуйся, столпе благочестия,   /    покровом молитвенным нас укрывающий!
   Радуйся,  чародеев сокрушителю,  /  древния ветхозаветныя  проклятия на все народы и языки   разрушающий!
   Радуйся, злодеев изгонителю,   /   новыя анафемы лживых церковников, аки паучину, растерзающий!
   Радуйся, недужных исцеление,  /  окаменевшия сердца наши , аки воск, размягчающий!
   Радуйся, скорый помощниче,  /  утерянныя волю и разум народу своему возвращающий!

   Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю  Императоре Земли Русския!
               
                КОНДАК 11.

   Яко звезда утренняя во тьме падшаго мира сияющая, о, великомучениче царю Николае, и ныне просвещаеши вселенную всю. Воскреси души наша ко спасению, да чистою совестию восхвалим Господа. Свободи нас от льстивых вождей и безумных пророков, сплетающих сети обольщений.  Многими скорбями и болезнями народ  русский проходит путь покаяния, молитвы и тяжких страданий за отступление от присяги, данной за себя и за всех своих потомков на верность Царствующему Дому Романовых в 1613 году. До скончания века подобало хранить ея под страхом отлучения от Святыя Троицы. Ныне же вразуми нас, государю наш, како подданство свое, аки потерянную драхму, вновь обрести нам, потомкам царствования твоего. Да получивши твое ответствование, в ликовании сердца возопиим Богу: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!

                ИКОС 11.

   Скрыша волчью шкуру под  руном агнчим, открышася врази
 Отечества русскаго через дела свои смрадныя. Умоли же Господа, Государю наш, да сломит метлу железную папизма, ереси жидовствующих  и прочихъ лжеучений антихристовыхъ, егда открыетъ Господь тайныя козни сатаны, чрез адских служителей исполняемыя. Яко дым от пожарищ  и  яко гной от нелеченных язв, тако течет злоба их, но не вечно ея течение по земли святей. Страшнее казней египетских станет наказание семени диавольскому, подобно плевелам разсеевшемуся по лицу земли. Пущен серп с небеси и обрезан виноград. Сухия же ветви собраны и брошены во огнь негасимый гнева Божия. Сего ради возопиим царю, предстоящему престолу Праведнаго Судии:
   Радуйся, государю наш,  / молящимся тебе крепкая  рука спасения!
   Радуйся, отец наш и батюшка,  /  тоски народной исправление!
   Радуйся, сильный  покровителю,  /  последним потомкам родов земных райския двери указующий!
   Радуйся, мудрый  правителю,  /  милость и тишину душам верным дарующий!
   Радуйся, небесный вдохновителю,  /  назначение земное верным чадам открывающий!
   Радуйся, руко крепкая,  /  на новую землю избранных, благих родом,  сопровождающий!
   Радуйся, обителей прекрасных жителю,   /    новое небо и землю нам открывающий !
   Радуйся, царю благочестивый,   /   сопричастники Царствия Божия нас соделывающий!

   Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю Императоре Земли Русския!

                КОНДАК 12

   Простираясь в грядущее, зрим Державы Русския величие и славу. Ныне воззови нас, как и прежде, на подвиг, о, святый царю наш Николае. Веруем, что у Бога все живы. Возьмем, братия, крест свой и за государем нашим потецем на бой последний с древним змием, клеветником и человекоубийцею. Очистим себя покаянием и чин обрящем ратный в духе и истине. За Веру, Царя и  Отечество станем, братия, даже до смерти. Не пощадим живота своего, ибо ждет нас Царствие Небесное. И Господу нашему, исчадием сатаны распятому, но во плоти воскресшему из мертвых, воспоим Пасху: Христос воскресе во плоти, жизнию ад поправ, и сущим во гробех живот даровав! (трижды). И нам дарова  Живот Вечный, покланяемся Его тридневному во плоти Воскресению!               
               
                ИКОС 12.

   Бог наш есть Бог живых. Вечнаго живота по воскресении из мертвых, чаем и мы, яко верныя чада Бога Живаго. Слава и хвала вечная Источнику жизни неизчерпаемому, Чашею спасения 
напоившему человечество. Дивны дела Твоя, Господи! Дивен Ты во святых Своих! Да созиждутся стены Державы Русския! Да восплачут и возрыдают врази нашего спасения. Всегда вознесем Тебе хвалу и разрушим древние капища колдовских культов, на которых приносится идольская жертва. Жив Господь и жива вера православная! Посему да будет совершатися Безкровная Божественная Литургия на земли, не ритуалом, подобно древним иудейским действам, но Тайною Вечерею  воспоминания и Причастия Божества. Пусть плодами нашея  веры будут целомудрие, благочестие, верность, мужество, доблесть, совесть, надежда, любовь, упование. Сим победим врагов Отечества нашего и приидем на Небесную Родину. Сего ради понимания пройден путь узкий и прискорбный покаяния человечества. И мы ныне воспоим Господу песнь хвалы и воззовем сицевая:
  Радуйся, царю земный,   /   прообразом Царя Небеснаго явльшийся!
   Радуйся, венценосный  боголюбче,  /  любовию крепкою народ свой к вере живой привязавый!
   Радуйся, атамане всего казачества,  /   храбрыя полки на защите границ Отечества поставивый!
   Радуйся, верный служителю Бога Единаго в Троице, - /   гвардии честь и воинства русскаго слава!
   Радуйся, воине Христов,   /   за Веру, Царя и Отечество стати до смерти благословивый!
   Радуйся, потомок рода славнаго,   /   честь монаршую всему миру явивый!
   Радуйся, сило ангельская,   /  царское достоинство в скорбных обстояниях до святости возвысивый!
   Радуйся, воля твердая,  /   апологетов сатанизма посрамивый!

  Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю Императоре Земли Русския!

                КОНДАК 13.

   О, честная главо Святой Руси- народа русскаго украшение, святый царю и заступниче наш Николае, воспомяни народ свой осиротелый и безответный, и до сего дня о страшных и великих страданиях твоих и семьи твоей в неведении пребывающий! Воззри с небеси на нас, на свой народ, от твоих же мучителей ныне  мучимый и  терзаемый. Наипаче помяни отцов наших, за Веру, Царя и Отечество живот свой положивших, их же  святыми  молитвами помилуй нас, в покаянии и уповании Господу вопиющих: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!     ( трижды ).

                ИКОС 1.

   Блажен и свят имеющий участие в воскресении первом: над ним смерть вторая не имеет власти. Он будет священником Бога и Христа. Его жертвенная любовь, напояемая из чистаго источника живота вечнаго – Бога Слово, спасет изнывающий под гнетом врага народ русский, истинно богоизбранный народ, к святости  и несению веры православныя Богом от века призванный. Да не устрашимся тогда  врага гнуснаго и семени сатанинскаго, ведомыя крепкою рукою непобедимаго небеснаго ратника. Да в силе разума и воле к победе возопиим великому нашему заступнику и грозному воеводе:
    Радуйся,   Великий Государю Императоре Николае,  /  сборище сатанинское с небеси побеждающий!
    Радуйся,  Великий Воине Царя Небеснаго,  /  железныя путы зла на земли растерзающий!
    Радуйся,  Непобедимый Воеводо народа Богом избраннаго,  /   Русь Святую на подвиг поднимающий!
     Радуйся,  Хоругвь Священная Спаса в Силах,  /  души истерзанныя святых воздвигающий!
     Радуйся, Боговенчанный Правителю,  /  душу свою за народ Божий положивый!
     Радуйся, адаманте веры,  /   ложь и клеветы диавольския победивый!
     Радуйся, несгибаемый столпе храма Христова,  /  жизнь свою за Господа отдавший!
     Радуйся, светильниче неугасимый,  /  вся звезды небесныя – души святых и праведных - своим светом осиявший!

    Радуйся, Самодержец Великий Николае, и поныне царствующий Государю Императоре Земли Русския!

                КОНДАК 1.

   Избранный от века, Христовой любви воплощение, /верою и благочестием сокровища нетленныя стяжавый,/ воспеваем ти похвальная пения и пети не престанем во веки:/ Радуйся,  Самодержец Великий Николае, / и поныне царствующий Государю  Императоре Земли Русския!               

                МОЛИТВА.

            О, святый великомучениче, Государю наш Николае Александровичу!   Во дни земнаго жития твоего со святою благоверною супругою твоею царицею Александрою Феодоровною, и чадами вашими: святым цесаревичем и престолонаследником  Алексием Николаевичем, святыми царевнами Ольгою, Татианою, Мариею и Анастасиею, - возлюбили вы народ свой, и путь ко его спасению милостями и щедротами своими открыли.  Любви и покровительства вашего не отымите от нас и ныне, да сподобимся небеснаго заступничества вашего, в покаяние приидем и вновь подданство свое обрящем. Да с вами во веки пребудем, прославляя милостивое предстательство ваше пред Живым Богом нашим – Троицею Единосущною и Нераздельною: Богомъ Вседержителемъ, Богомъ Слово и Богомъ Святымъ Духомъ – всегда и ныне, и присно, и во веки вековъ. Аминь.

               
                АКАФИСТ ТРОИЧНОМУ ОБРАЗУ ПРЕПОДОБНАГО
                СЕРАФИМА САРОВСКАГО.
               
                КОНДАК 1.
   Светом преподобия вселенную всю осиявший, избранное Божие чадо явился еси, кроткий и славный в чистоте,  любимый наш батюшка Серафиме. Исполнил дарами велиими Русь Святую в древних путях ея, украсив многоценными бисеры тайныя тропы молитвенного делания и милосердия.Сего ради благодаряще Господа в Троице, непрестанно вопиим во умилении: Радуйся,сокровище Божие, всего мира утешение,/ жемчужино чистая Духа Свята, преподобне отче Серафиме!
                ИКОС 1.
        В дивную пору весны твоея возлюбил ты землю родную с ея просторы необъятными, златоструйными реки и прозрачными родники, ея озеры лебяжьи  манили тя красотою своею. Тогда уже ты обратил детскую молитву невиннаго сердца своего к Живому Богу. И дивный храм, Святой Троице посвященный, построил в душе своей, восторгом и умилением исполненной. Тогда явила сила веры твоея чудесное спасение твое, егда с высоты велией спадши, ты невредим остался. Особым Промышлением Божиим и заступничеством Пречистыя Богородицы озарилось все твое житие.  Подобно лучу солнечному, просияла душа твоя пламенною любовию к Богу и Творцу. Так хранил тя Господь для подвига славнаго, для утешения чадам Христовым в скорбном их устроении. Сему чуду дивящеся, во уповании сердец наших воспоим сицевая:
      Радуйся, звездо путеводная, / на небосводе бытия нашего надеждою и верою просиявшая!
       Радуйся, ладья златая, / в пучине скорбных обстояний тонущих спасающая!
       Радуйся, родник хрустальный Бога Слово, / жажду непрестанную иссохших душ наших утоляющий!
        Радуйся, нить златовидная, / честными жемчугами девственных душ Прекрасный образ Голубицы Небесной украшающий!   
        Радуйся, сапфире небеснозрачный, / целомудрием жития своего ангельский чин во плоти стяжавший!
        Радуйся, сердце вечно юное, / чистотою своею безсмертие души оправдавшее!
        Радуйся, утешения  источниче,   / на краю пропасти земной от последняго шага отчаянных удерживающий!
        Радуйся, врачу духа преискусный,   / бисере чистый из разбитых человеческих судеб извлекающий!
  Радуйся, сокровище Божие,всего мира утешение, /жемчужино чистая  Духа Свята, преподобне отче Серафиме!
                КОНДАК 2.
   Молитвами   благочестивых родителей хранимый, с младенчества познал ты крепкую помощь Божию и благодать безсмертия. Исполняясь ревностию по Бозе и возрастая в летах, бережно хранил ты чувства незабвенной встречи с Царицею неба и земли, любовь и верность Пречистой Матери Бога своего до последнего дыхания освящая. Тако и матерь твоя земная, видя стремление сердца твоего ко Господу, благословила тя на путь иноческий, к цветам и ароматам райским сквозь тернии бытия пробившийся. Сего ради воспоим Господу хвалу: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 2.
   Бережно сбирая в сердце своем самоцветы истины по Руси святой, открывал ты чадам Божиим, идущим вослед тебя, сокровенныя места и тропинки незримыя.   Крестом материнским благословленный, шел ты под сенью любви земной и небесной, наполняя уставший дряхлеющий мир надеждою и упованием.И шли за тобою девы и юноши, малолетния дети и старицы. Сих чистых душ ради, сохраненных тобою для Царствия Божия, благодарственно вопиим:
   Радуйся, кивоте краснаго дерева, / икону русскаго сердца в себе вместивший!
    Радуйся, ткань шелков нетленных, / картину жития Отчизны Святой бисерами многоценными запечатлевший!
    Радуйся, плетение жемчужное, / образ любви ко Пречистой Матери светов своим иноческим подвигом   явивший!
    Радуйся, иконописче преизящный, / храм Святой Руси предивно украсивший!
    Радуйся,  ризо всечестная,/ вселенную троичным сиянием веры покрывшая!
    Радуйся, смарагде небесный, / кристалловидным престолом молитвы святой возсиявший!
    Радуйся, ковчежец чистаго золота,/благоуханным елеем милосердия преисполненный!
     Радуйся, скиптре многомощный, / ладью монашескаго служения к Богу управивший!
   Радуйся, сокровище Божие, всего мира утешение, / жемчужино чистая  Духа Свята, преподобне отче Серафиме!
                КОНДАК 3.
      « Сей от рода Моего, « - сим глаголом утвердила Царица Небесная твое служение ангельское, огнекрылый отче Серафиме. Како во святое святых ввел Господь трехлетнюю Отроковицу, тако в молитвенную сень заповеднаго леса Саровскаго ввел Он и дивнаго Своего ангела на служение тайное, от очей земных сокрытое. И несть числа подвигом пламеннаго духа, когда зимою таяли  и плавились снега и приходили звери хищныя за угощением монашеским скромным. Тогда молилась вся природа: и леса, и звери, поля и реки, птицы и травы. И умножалась слава Красоты Святаго Духа, когда кристаллы снежинок сияли радугами в  лучах солнечных, и весенние цветы напояли ароматами несказанными весь мир. Убогие лачуги земнии тогда озарялись сиянием небесных жилищ, тобою для скорбящих духом возводимых в райских селениях. Ты украшал поникшия главы бедняков венцами нетленныя радости. Сего ради возопиим Богу в Троице Единому: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 3.
       Яко чадо Божие истинное, хранил ты заветы предков, благочестием просиявших. Твердой вере православной наученный, на камени крепком построил ты храм души своея. И камни зримо возрастали в лесу потаенном, когда ширились стены небеснаго строения твоего, ставшаго тихою пристанью спасения душ, измученных житейскими бурями и невзгодами. Тако стало милосердие твое тем могучим камнем, о который разбивались волны страстей и гордыни падшаго мира. И крепкою рукою ты направлял заплутавшие души по тем путям, которыя открывались Божественным Промыслом ко спасению.  Сего ради блаженства царскаго пути прямаго и праваго, благодаряще возопиим:
   Радуйся, маяк путеводный в океане житейском, / по бурным водам притекших к тебе пловцов от вечныя смерти спасающий!
   Радуйся, кроткий обличителю, / поступки необдуманныя кающемуся сердцу открывающий!
   Радуйся, язв духовных целителю, / крылья унылых душ утешениями расправляющий!
   Радуйся, радости прибежище, / в мире и тишине духа служити Господу научающий!
   Радуйся, воскресения Христова проповедниче,/ словами пасхальными Истину воскресения  утверждающий!
     Радуйся, духа мирна сосуде преиспещренный, / красотами нетленными украшенный!
    Радуйся, яхонте препрозрачнейший, / во глубине сияния своего райския селения вместивший!
    Радуйся,  к аменю драгий, / в основу мироздания Рукою Божественною положенный!
                Радуйся, сокровище Божие, всего мира утешение, / жемчужино чистая Духа  Свята, преподобне отче Серафиме!
                КОНДАК 4.
   « Стяжи дух мирен и тысячи спасутся возле тебя,» - сею заповедию ты учил чад Божиих, на путях ко спасению окрыляя и воспламеняя сердца. Тако живое Божие Слово давалось простым душам, когда чрез тебя говорил с ними Господь. Святое сердце твое, безценным мирро благоухающее, стало прекрасною многострунною псалтирью, поющей слаще пения соловьинаго. Слова живой божественной веры питали и насыщали голодных, напояли жаждущих правдою и целомудрием. Преклонялись небеса и снисходили блаженства на затихшую внимательную землю. Блажени милостивии, яко тии помиловани будут. Блажени кротции, яко тии наследят землю. Блажени алчущии и жаждущии правды, яко тии насытятся. Тако небесным хоралом пели высокия звезды и светила, подтверждая трепетным сиянием Красоту Любви Христовой и Творческую силу Зиждителя вселенныя, в Совершенстве Святаго Духа излиянную на мир видимый и невидимый. Сею Премудростию Творца восхищенныя, пред Величием Его Промышления преклоняя колена сердец наших, в тихой радости воззовем: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 4.
   Купи дары и таланты у Бога и умножи их. Купи покаянием и верностию, любовию и добрым устроением души. Стяжи дух мирен, умноженный прибылью от трудов твоих: бдением, пощением, милосердием, нестяжанием, благодушием и солнечною радостию.Делами  святыми умножь эту прибыль. Стань купцом товаров духовных. Занимайся тою куплею, которая дает тебе более прибыли. Милосерден ли ты – милосердствуй. Целомудрен ли ты – не греши и мыслию. Нестяжателен – не сбирай сокровищ земных, коих ржа разъедает и воры подкопывают и крадут. Иди по тому пути, на котором тебе легче спастись, и ты более приобретеши. Тако учил преподобный о купле-продаже духовных сокровищ нетленных. Тако иди, душе, и торгуй тем товаром, что умножается и сохраняется. Занимайся тем деланием, кое дает более даров Духа Свята. Стяжание даров этих  и есть таинственная купля духа. У не имеющего – отнимется, у имеющего – умножится. Сия наука приобретения есть наука спасения. Открывая пути, ранее для нас закрытыя, воззовем сицевая:
   Радуйся, купец именитый, / трудами честными казну неиждиваемую накопивший!
   Радуйся, хозяине рачительный, / свой капитал духовный  увеличивший!
   Радуйся, мореплавателю искусный, / караваны судов по волнам жития безопасно ведущий!
    Радуйся, драгий адаманте, / под твердою рукою ювелира безценную стоимость обретший!
    Радуйся, прибыли духовной зрителю, / пути стяжания ея чадам Божиим открывший!
    Радуйся, учителю накопления даров духовных, / учением добрым вселенную просветивый!
    Радуйся, пасечник заботливый, /благодатию преизливающейся любви  страннолюбцев, яко пчелок небесных, питающий!
    Радуйся, уста медоточивыя славы Божией, / непрестанною хвалою Творцу в Троице исполненныя!
   Радуйся, сокровище Божие, всего мира утешение, / жемчужино чистая Духа Свята, преподобне отче Серафиме!
                КОНДАК 5
      Снабдевая душу словом Божиим, вкушал ты, преподобне отче наш, хлеб ангельский благодати благовестия. Просвещаясь в разуме и в трудах телесных упражняяся, стяжал ты дивныя дары разумения, мир душевный и сердечное умиление. Слезами согревался твой внутренний человек и исполнялся духовных дарований, услаждавших ум и сердце паче всякаго слова. Благословленный иконою Богоматери, именуемою «Блаженное Чрево», от старца Исаии Саровскаго, погрузился ты в океан безмолвия и молитвы непрестанной, возбранив  вход на свой пустынный холм, Афонскою горою нареченный. От молчания ещё никто не раскаивался, - тако наставлял ты духовно жаждущих и противостоял малодушию, безпечности и празднословию, раждающимся от скуки и тоски. Врачуя болезни искушений молитвою, воздержанием от празднословия, рукоделием и терпением, поборал ты диавола. Силою Честнаго Креста Господня и теплою молитвою превозмогал ты страшныя видения, ужасы и телесныя страдания. И твердостию непоколебимою, растворенною глубоким смирением, побеждал ты духа тщеславия и честолюбия. Лишь глубина Саровского леса таит в себе твой подвиг, подобный подвигам древних христианских столпников, когда в ночное время взошедши на высоту гранитного камня,ты вопиял ко Господу: « Боже, милостив буди ми грешному!» И тяжкия болезненныя язвы твоего трехлетняго подвига не оставляли тебя уже до самой кончины. Умиление сердца твоего укрепило и утешило твою душу, ибо Бог был с тобою. Сему чуду и подвигам твоим дивящеся, воспеваем  с любовию: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 5.
   Радостию неземною, несказанною исполнено было сердце твое, любезный наш батюшка Серафиме, егда зрил ты посещения Божественныя. Како издетска исцелен ты был приходом Божией Матери от чудотворнаго Ея образа Знамения, тако и по всем житии твоем являла тебе велию милость Царица Небесная. Умиляясь твердой вере твоей,зряще страдания твои от смертельных ран, разбойниками в лесу нанесенных, пришла  к тебе порфироносная Дева Пресвятая в келию убогую. Небесною помощию и пособием в болезненном состоянии стала тебе защита Ея и исцеление. Дар прозорливости стяжал ты своим незлобием на душегубцев и высотою подвигов пачеесте-ственных. Сего ради, благодаряще Пречистую Матерь, со умилением духа вопием ти: 
   Радуйся, богатырю русский,/ силу духа православнаго явивый!
   Радуйся, зерцало Истины, / небесную славу в своих подвигах отразивый!
   Радуйся, победителю ада, / подвигами своего жития диавола посрамивый!
   Радуйся, светоче правды, / алчущих ея примером молитвеннаго делания  питающий!
   Радуйся, образе воздержания, / пищею своею травы лесныя имевый!
   Радуйся, пламя духа совершеннаго, / хладныя сердца умилением  согревающий! 
   Радуйся, созерцателю высот несказанных,/ непостижимыя красоты коих всем сердцем вместивый!               
   Радуйся, вертоградарю Духа Божественнаго, / дивныя райския   саждения на земли укоренивый!
    Радуйся, сокровище Божие, всего мира утешение, / жемчужино чистая  Духа Свята, преподобне отче Серафиме!
                КОНДАК 6.
   Глубокою скорбию о потерях отцев духоносных пораженный, размышлял ты о тленности привременнаго сего жития, о жизни будущаго века и Страшном Суде Христовом. Тако положил ты молитися об упокоении дорогих твоему сердцу, прося на кладбище воспоминать пред Богом отцов Исаию, Пахомия, Иосифа, Марка. Простите нас, отцы святии, и помолитеся о нас… Тяжким подвигом молчания связал ты уста своя и безмолвием ума посвятил  всего себя Богу. Тайнами Богосозерцания очищалась и просвещалась праведная душа твоя. Молчание приближает человека к Богу. Молчание раждает плоды духа. Молчание приносит тихий мир умиления и кротость, возводя к благочестию. Буди, человече, земным ангелом и получишь неизреченную радость о Духе Святе. Сего ради возопиим Господу: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 6.
   Переноси обиды по-евангельски – вот тебе власяница, вот тебе и вериги! Тако учил преподобный скорбящих. Новым подвигом затворничества поднимался ты в обители небесныя, яко по ступеням лествицы незримыя. В сенях келии своей поставил ты гроб, не забывая о часе смертном. Тако и нам единое на потребу стало зримо. Богоугождение и всею жизнию служение Богу, но не человекоугодие. Любовь нескончаемая и стремление в горняя, искреннее смирение и покаяние и горячее усердие к духовной жизни христианския. Сама Богородица благословила тя выйти на последнюю ступень лествицы небесной, когда  старческим подвигом озарилось твое житие. Тогда очерствелыя и холодныя сердца исполнились живою водою любви нерастраченной, действенной, всепрощающей. «Жизнь наша есть море, святая Христова Церковь – корабль, а кормчий – Сам Спаситель,» - таким словом оживотворял ты души, истерзанныя миром и диаволом, дорогой наш батюшка. Сего ради воспоим сицевая:
    Радуйся, сокровищнице Духа, / велию помощь скорбящему миру явивая!
    Радуйся, дивный затворниче, / память смертную в наших сердцах обновивый!
    Радуйся, прозорливче пречудный, /  прошлое и будущее провидевший!
    Радуйся, целителю безмездный, /  недуги и болезни телесныя сокрушающий!
    Радуйся, молитвенниче преизрядный, / воду источников целительною соделывающий!
    Радуйся, премудрый праведниче, / радость и сладость среди обителей небесных вкусивший!               
    Радуйся, старче многозаботливый,/ попечение о сестрах Дивеевских преподающий и поныне!
    Радуйся, иночества наставниче, / души чистыя невест Христовых опекающий!
   Радуйся, сокровище Божие, всего мира утешение, / жемчужино чистая Духа Свята, преподобне отче Серафиме!
                КОНДАК 7.
   Заботою трогательною обитель Дивеевскую окруживый, отеческим советом и любовию старческою окормлял ты сестер юных и стариц. Благословением Царицы Небесной, сие место избравшей, окрылялся монастырь благодатный, простым трудом укрепляемый. Чистии девы несли свои послушания, а вдовицы –свои.  Тако отделил преподобный старец целомудренных дев от жен, проживших  брачною жизнию, создавши новую Серафимо-Дивеевскую общину по изволению Господа и Божией Матери. И скромным было житие их. Лишь горели неугасимая свеча и неугасимая лампада пред образами Спасителя и Пресвятой Богородицы, да читалась псалтирь неусыпаемая, завещанныя ко спасению старцем.  Сего ради Господу возопиим сицевая: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 7               
    Дивным благоуханием наполнилась келия твоя.» Вот Преславная, Пречистая Владычица наша, Пресвятая Богородица грядет к нам!« - сими словами ты встретил Царицу Небесную, грядущую в несказанном свете и красоте неописанной. «Скоро, любимиче, ты будеши с нами,» - рекла Пречистая и благословила тя и труды твоя. Приблизившись ко отшествию твоему из мира видимаго, радовался ты возвращению на родину небесную. Сего ради воспоим:
   Радуйся, старче великий,/ безпредельною любовию за живущих в сем мире предстательствующий!
   Радуйся, радосте наша,/ светом пламенныя молитвы вселенную осиявший!
   Радуйся, свете пресветлый,/ и по смерти своея скорбящий мир не оставляющий!
   Радуйся, злато благодати приснотекущее, / рекою мирною души верныя освящающее! 
   Радуйся, озарение молитвенное,/ тихим покоем сердца уставшие умиротворяющее!
   Радуйся, прозрения духовнаго источниче,/ глубину покаяния нам показующий!
   Радуйся, дивный аромате небесный,/ кринами райскими веры живой землю облагоухавший!
   Радуйся, неисцельных надеждо,/  Божественною силою недужных и умерших к жизни возвращающий!
    Радуйся, сокровище Божие, всего мира утешение,/ жемчужино чистая  Духа Свята, преподобне отче Серафиме!
                КОНДАК 8.
   «Царя, прославившаго мя, и я прославлю,» - сквозь годы прозрел ты, батюшка наш Серафиме, желание Государя Всероссийскаго Николая Александровича. Предстательством твоим и молитвами небесными даровал Господь семье Августейшей престолонаследника, в купели святой чей образ просветился. Тако молитвами твоими да сохранит Господь Бог народ русский и царствующий Дом Романовых  от всякия скорби и болезни! Богу же, дивному во святых Своих, да будет всякая честь, слава и поклонение всегда, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.
   Сего ради благодарным сердцем возопиим: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 8.
      Избранник возлюблен Божия Матере явился еси, преподобне отче наш Серафиме. Сея ради любви течение своего жития совершил еси и вселенную  благодатным миром исполнил еси. Сию любовь ты пронес, яко сосуд многоценный, и радосте радость ты умножил еси. Пред образом Пречистыя Матере «Умиление» во вся дни преклонял колена души и сердца твоего. Сим образом ты благословил весь мир христианский по кончине живота твоего на подвиг спасения. И поныне любовь твоя согревает измученныя души, прибегающия к нетленной молитве твоея. Сего ради возопиим:
   Радуйся, сердце верное,/ любовию преданною Святую Русь как Дом Богородицы озарившее!
    Радуйся, любовь прекрасная,/ с юности чистой данныя обеты сохранивший!
   Радуйся, чудес источниче приснотекущий,/ умиленным сердцем любовь Христову стяжавший!
    Радуйся, небеснаго предстательства знамение,/ образом Божией Матери Знамение благословленный!
   Радуйся, пустынниче мира,/ пути претыкания и соблазна благословением образа «Блаженное Чрево» преодолевый!
   Радуйся, безмолвниче усердный,/ елеем лампады  от образа Богородицы «Радосте всех Радостей» всех страждущих  помазующий!
   Радуйся, утешителю предивный,/ образом Скорбящей Матери светов скорби духовныя исцеляющий!
   Радуйся, наставниче иноков,/ образом Пречистыя Божия Матере «Умиление» монашествующих утешающий!
   Радуйся, сокровище Божие, всего мира утешение,/ жемчужино чистая  Духа Свята, преподобне отче Серафиме!
                КОНДАК 9.
   И  поныне, притекающия  во святую обитель твою люди русския и благочестивыя инородцы, благодать приемлют велию. Больныя исцеляются, слепыя прозревают, хромыя обретают хождение. Умершия воскресают, скорбящия утешаются. Возвещая чудеса Божии,души наша, благодарением  и радостию исполненныя, воспевают Господу сицевая: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе,Боже!
                ИКОС 9.
      Любовию и покровом Богородицы осененный и дарами Святаго Духа исполненный, озарил ты просторы вселенныя светом огненных крыл своих. Мощь ангельская и сила благодатная молитвы твоея прославили Отчизну нашу светлую. Яко подвиги преподобнаго Сергия, игумена Радонежскаго, волю и разум народа святаго русскаго пробудившия, тако и пламенное житие твое , путь ко спасению светом любви и верности просветившее, даровали земле нашей славной надежду и упование. Сей ради славы ныне возопиим:
   Радуйся, образе  благочестия,/стяжание даров Духа Свята на путях спасения Руси Великой  провозвестивший!
   Радуйся, крепкий мосте до небес,/ хрустальныя ступени восхождения во Царствие Небесное подвигами своими открывший !
     Радуйся,  сладкое ликование гласов ангельских,/небеса  пением  чистым девственным обрадовавшее!
   Радуйся, заре невечерняя,/  Русь Святую от конца до края просвещающая!   
   Радуйся, реко благодати приснотекущая,/ всю вселенную  проникающая!
   Радуйся, звездо  ясно  блистающая,/ землю святую  светом лучей своих  ото  зла  ограждающая!               
   Радуйся, светильниче лучезарный,/ тьму от света  отличати нас научающий!
    Радуйся,  покой ненарушаемый,/ святость нерушимаго мироздания  проповедающий!
   Радуйся, сокровище Божие, всего мира утешение,/ жемчужино чистая  Духа Свята, преподобне отче Серафиме!
                КОНДАК 10.
        -Христос воскресе! Радосте моя! -  Как дивно утешение твое, саровский старче Серафиме! -Воистину воскресе!Радосте наша! –благодарно ответствуют сердца наша. И ныне освяти нас огнем любви  и пламенем жития твоего. Пусть малая искра зажжена будет в окаменевших душах наших, но веруем, что станет она великою в прославлении Творца в Троице, и станет она грозною в попалении страстей наших. Сего ради, Господа благодаряще ,воспоим: Аллилуиа,аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 10.
   По окончании земнаго странствия твоего, о, предивный старче Серафиме, являеши свою помощь и поныне.Всем обращающим взор свой к тебе с верою, ты даруеши исцеления и чудотворения. Пречудными сокровищами милосердия твоего и сочувствия  наполняеши оскудевшие от горести бытия души чад Божиих, сам дивным чадом Божиим явльшийся. Сими драгими каменьями украшенныя, воспоим ти  с любовию:
   Радуйся, монастырей русских укрепление,/ всем подвизающимся добре благое устроение!
   Радуйся, душ целомудренных защищение,/ Христова войска ангельскаго на земли прозябение!
   Радуйся, сердец покаянных утверждение,/  милости небесныя к честным душам приклонение!
   Радуйся, в горняя страны стремление,/жития многоскорбнаго земнаго забвение!
   Радуйся, вешних душ в чистоте сохранение,/ их благаго устроения укрепление!
   Радуйся, талантов небесных спасение,/  зависти и козней лиходеев и растлителей упразднение!
   Радуйся, купли святой соделывателю,/ жемчужиною безценною любви и целомудрия вся сокровища мира заменивый!
   Радуйся, дара небеснаго зрителю,/ сердцем чистым красоту его оценивый!
   Радуйся, сокровище Божие, всего мира утешение,/ жемчужино чистая Духа Свята, преподобне отче Серафиме!
                КОНДАК 11.
       Ожерельем чистых жемчугов до небес святой восходит чин. Столп и утверждение веков – кроткий, дивный в вере отче Серафим! Взор твой по-младенчески небесно  светел и перстосложением детей крестил ты, днем и ночию умолял за нас небо и хранил покой и мирный сон Руси Святой. Сего ради воспоим Господу: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 11.
    Под покровом бережным снегов тихо спит в ночи Святая Русь. На дозор заветных берегов с неба опустилась Божья рать и смотрит грустно: спят богатыри земли родной смирно, мертвым сном они уже давно уснули. Встань же, Серафим, раскрой свои крылья, верою спаси народ святой русский. Ожидая воскресения твоего, преподобне отче наш, молим Пресвятую Троицу Бога нашего:
   Спаси Русь нашу светлую, Господи Боже наш!
   Спаси народ наш святой, Боже и творче мира!
   Спаси землю прекрасную, Пресветлый Царю наш небесный!
   Спаси чад Твоих, Боже Отче и Зиждителю!
   Спаси  чаяния и надежды наша, Боже Сыне Божий и Слове!
   Спаси ароматы и дары веры и молитвы, Боже Душе Святый!
    Спаси сокровища духа русскаго, Пресвятая Троице!
    Спаси, сохрани и помилуй Дом Богородицы, Боже наш безсмертный, многомилостивый и непамятозлобный!
   Радуйся, сокровище Божие, всего мира утешение,/ жемчужино чистая  Духа Свята, преподобне отче Серафиме!
                КОНДАК 12.
   Спасения и воскресения духа народа русскаго, возрождения монархии чающе, возносим славу и хвалу великому печальнику и молитвеннику земли русския, дорогому нашему и милосердному батюшке Серафиму Саровскому. Славим, хвалим и благодарим Бога нашего в Троице Единосущнаго и Нераздельнаго: Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!
                ИКОС 12.
   Вси святии земли родной, восславьте Господа нашего и каждый день жития нашего соделайте дыханием уст, благодарящих Преблагосло-веннаго Бога нашего и Пречистую Божию Матерь, спасение народа русскаго соделывающих и благотворящих истинным чадам Божиим. Сего ради воспоим хвалу Всемилостивому Господу вкупе с преподобным Серафимом:
   Слава Тебе, Боже наш Всесовершенный!
   Слава Тебе, Величие Бога Слово!
   Слава Тебе, Животворящая Сило!
   Слава Тебе, Источниче Жизни Вечныя!
   Слава Тебе, Архитектоне мироздания!
   Слава Тебе, Милосердия образе!
   Слава Тебе, Безсмертия безконечность!
   Слава Тебе, Святости радость!
   Слава Тебе, Великий наш Боже, подвигами и любовию убогаго старца Серафима в сердцах благодарных навечно запечатленный!
                КОНДАК 13.
   О, предивный чудотворче и угодниче преизящный Бога в Троице,/ преподобне отче наш Серафиме!/ Умоли Божественную славу, да подаст Господь и Бог наш спасение душам нашим,/ в покаянии, умилении и вере глубокой вопиющих: /Аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже!            ( трижды)
   
                ИКОС 1.
        В дивную пору весны твоея возлюбил ты землю родную с ея просторы необъятными, златоструйными реки и прозрачными родники, ея озеры лебяжьи  манили тя красотою своею. Тогда уже ты обратил детскую молитву невиннаго сердца к Живому Богу. И дивный храм, Святой Троице посвященный, построил в душе своей, восторгом и умилением исполненной. Тогда явила сила веры твоея чудесное спасение твое, егда с высоты велией спадши, ты невредим остался. Особым Промышлением Божиим и заступничеством Пречистыя Богородицы озарилось все твое житие.  Подобно лучу солнечному, просияла душа твоя пламенною любовию к Богу и Творцу. Так хранил тя Господь для подвига славнаго, для утешения чадам Христовым в скорбном их устроении. Сему чуду дивящеся, во уповании сердец наших воспоим сицевая:
      Радуйся, звездо путеводная, / на небосводе бытия нашего надеждою и верою просиявшая!
       Радуйся, ладья златая, / в пучине скорбных обстояний тонущих спасающая!
       Радуйся, родник хрустальный Бога Слово, / жажду непрестанную иссохших душ наших утоляющий!
        Радуйся, нить златовидная, / честными жемчугами девственных душ Прекрасный образ Голубицы Небесной украшающий!   
        Радуйся, сапфире небеснозрачный, / целомудрием жития своего ангельский чин во плоти стяжавший!
        Радуйся, сердце вечно юное, / чистотою своею безсмертие души оправдавшее!
        Радуйся, утешения  источниче,   / на краю пропасти земной от последняго шага отчаянных удерживающий!
        Радуйся, врачу духа преискусный,   / бисере чистый из разбитых человеческих судеб извлекающий!
  Радуйся, сокровище Божие,всего мира утешение, /жемчужино чистая  Духа Свята, преподобне отче Серафиме!

                КОНДАК 1.
   Светом преподобия вселенную всю осиявший,/ избранное Божие чадо явился еси, /кроткий и славный в чистоте,  любимый наш батюшка Серафиме. /Исполнил дарами велиими Русь Святую в древних путях ея, /украсив многоценными бисеры тайныя тропы молитвенного делания и милосердия./Сего ради благодаряще Господа в Троице,/ непрестанно вопиим во умилении:/ Радуйся,сокровище Божие, всего мира утешение,/ жемчужино чистая Духа  Свята, преподобне отче Серафиме!
МОЛИТВА.

   О, пречудный отче наш Серафиме! Заступись за нас, грешных и скорбящих, в нищете духовной и в падениях сущих! Подними нас, уставших и обезсиленных! Согрей нас, хладных и окаменевших! Растопи лед сердец наших, обезумевших от грехов! Спаси нас молитвами своими, преподобне отче наш, да светом твоего сияния согретыя, возстанем ото сна малодушия и лености, дабы вечно с тобою вкупе восхваляти всем житием своим Бога в Троице и Пречистую Матерь Божию. Сохрани супружества благочестивыя, подвиги девства окрыли силою и твердостию, послушание даруй малым детям, а старцам мудрость  и мир душевных сил. Да будет народ наш в святости верен и Богу угоден, да будет Русь вечно Святою и непоколебимою, да будет слава Божественная управлением  и силою державы родной.Да свершится спасение чад Божиих во имя Бога в Троице Единосущной и Нераздельной всегда, ныне и присно, и во веки веков.  Аминь и Богу слава.

                СЛУЖБА С КАНОНОМ И АКАФИСТОМ
                ПРЕПОДОБНОЙ АНИМАИСЕ
              РОДНИКОВСКОЙ И ОСТРЕЦОВСКОЙ  -         
                ПОДВИЖНИЦЕ БЛАГОЧЕСТИЯ
      РУССКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ ХХ ВЕКА.
 
 На Господи воззвах: стихиры умилительны,гл.6
                Подобен: Всю отложивше:
   Анимаисо, мати всечестная,/ души моея крепосте,/ надеждо моя и упование,/ услыши стенание и молитву мою./ Настави мя на пути спасения, /любовию и участием наполни страждущее сердце,/ наставнице благая,/ Бога в Троице любимице всехвальная.
   Анимаисо, мати всечестная,/ милосердия сияние,/ тепло доброты и мира душевнаго,/ образе светила во трою единства совершенный в сердце своем сохраньшая,/ буди верным утешением  опечаленныя совести моея,/ да открыются и мне, окаянному, пути спасения истиннаго./
   Яко во времена власти безбожныя веру и целомудрие  неврежденны сохранила еси/, тако и нам  даруй ныне целомудрия возвращение,/ избавляя малодушия и  бури сомнений,/ тьму  нощи омрачения отгони,/ и  покрова мрака греховнаго завесу раздраша,/ светом покаяния озари души наша.
   Анимаисо, мати  всечестная, /монашествующих похвало, смиренных утешение, /в бедности отрадо, в трудех быстрая помощнице,/ в горестех безмездная молитвеннице,/  утиши печали  в  злостраданиях/ предстательством своим пред Господом Богом нашим.
                Слава, и ныне, глас 2.
   Пречистыя Девы служительнице,/ Анимаисо, мати преподобная,/ безплодную пустыню сердца моего научаяй возделывати / непрестанными теченьми слез и воздыханий о гресех моих,/ молю тя, умоли Владычицу мира/ сподобити мя деснаго предстояния /пред Престолом Божиим, /егда сядет судити миру, якоже есть писано.
                На стиховне стихиры, глас 6.
  Спасе мой, Иисусе Христе,/ Всемилостивый Боже мой,/ приемый блудницу и мытаря оправдавый,/ души моея стремления узри,/ Всеведущий Сердцеведче, /и покаяния моего образ приемля,/ спаси, о, Иисусе,/ от смраднаго обольстителя,/ от зверохищнаго антихриста /и духа вражия тлетворнаго, /разруши сети преисподния/ и спаси мя, Благодателю Святый.
   Лестию зловредною растлен еси,/ како явлюся Престолу Судии,/ Вечнаго и Нелицеприятнаго,/ но молю о милости прощения, Христе мой Иисусе,/ и зову Ти надеждою:/ молитвами всечестныя матери  Анимаисы, помилуй мя, Спасе, грешнаго.
   Завистию вражией от Тебя отторгнутый,/ клеветами диавольскими Тя лишенный,/ Милостивый мой Спасителю,/ помилуй мое неразумие,/ прости мое маловерие и души моея пропасти  бездонныя зряще,/ Сам спаси и сохрани мя, грешнаго.
       Слава, и ныне, глас тойже: Богородичен.
   Пред Тобою, Царице Небесная, / со слезами и горестию предстою,/ныне от врага умерщвление  души моея зряще, Пречистая,/ и в несчастие нечестия, аки ризу смрадную, облачение мое,/ в гонениих упование не утративши,/ помилования  Пресвятыя Троицы просящи,/ молю Твоего пред Богом предстательства, Владычице:/ врага лютаго избави мя,/ услышав жалобы и стенания души моея,/ защитою и быстрою Помощницею явися измождению моему,/ внемли и вопли непрестанныя  услыши,/ и яко Нерушимая Стено веры моея и упования ставшая,/ спаси мя, Приснодево, грешнаго.
   Таже: Тропари, глас 6: Помилуй нас, Господи, помилуй нас: Слава: Господи, помилуй нас, на Тя бо уповахом: И ныне: Милосердия двери отверзи нам:
       

      КАНОН ПРЕПОДОБНОЙ МАТЕРИ АНИМАИСЕ.
             Ирмосы канона на недельные гласы.         
 Запев: Преподобная мати Анимаисо, моли Бога о нас.               
    Просвещением трисолнечнаго Божества озарившеся,/ангельское служение на земли совершила еси,/ три ипостаси Богоначальны воспевающа,/ молитвами святыми к Человеколюбцу возносящаяся,/ в годину лихолетия Бога не отреклася еси,/сиянием  силы духовныя тьму безбожия растерзала еси,/ ныне же мя, темностию страстей омраченному,/ просвети ко спасению,/ светоносную память твою чтущаго.
   Совесть имущая к Богу неоскудную/ и око сердца чистотою блистающа,/ о, мати Анимаисо, Церкви Христовой украшение явилася,/ Невестою непорочною Жениху Богу предстояща,/ греховныя смерти спасай мя,/ яко молитвеннице благая.
   Слава:
   Зиждемый  бысте Богу Духу Святу души твоея оживотворенный храме,/ душевное возложиста желание к благовестию,/ преподобная наша мати,/ страждущия словом утешения укрепляла еси,/ малодушия исцеляя,/  глада и хлада адскаго отгонительнице,/ укроти бурю сердца моего, грехом раздираема,/да в тишине Божией пребывающа,/ песнями возславлю подвиги твои и жизнь безконечную.
   И ныне:
   Из боку чисту Девыя /пройде Солнце правды,/ плотию Пречистою облекшеся,/ осияя вселенную Триипостаснаго Божества зарями,/ страсти лютыя ума моего утоли, Владычице,/ и исправи мя заблудшаго, яко да славлю Тя.
                Песнь 3.
     Высотою смирения  украшаема,/ преподобная мати Анимаисо,/ с чины небесныя воспевающа трисвятыми гласы ныне,/ на земли небеса явила еси послушанием и верностию  Богу в Пресвятыя Троице,/ молитвами, постом и воздержанием душу божественными даровании исполнила еси,/ о, святая Анимаисо, моли спастися души моей.
   Потоки слезными исполнивше сердце свое кроткое,/ богомудрая наша мати,/ и плоти своея умерщвление воздержанием явила еси,/ ныне упроси Бога,  молит тя душа моя грешная,/ грехов многих и страстей зверообразных изцеление низпослати ми/  и души моея  прощение.
   Слава:
   Дивный образе милосердия являеши/ и подвигами жития наставляеши,/ к добродетели и высоте возводяще Божественнаго делания,/ мати Анимаисо всечестная, / моли Бога спастися души моея.
   И ныне: Богородичен.
  Болящим  изцеления источаеши,/  отгоняя болезни телесныя и душевныя,/ страсти человек врачуеши,/ предстательством преподобныя мати нашея Анимаисы, / даруй ми погибшему спасение,/  Дево Пречистая.
   Таже: Господи, помилуй.(трижды)
                Седален, гл.4
   Житейское море бурное преплывше,/ образом благочестия мя наставляеши,/ яко ключи храма Пресвятыя Троицы от врагов сокрыша,/ ключи нерушимого духа миру явила еси,/ девственнаго подвига печатию истину веры торжествуя,/ пути к Богу в Троице открыла еси,/ ключи Божия Царствия сохраньшая.
              Слава, и ныне, Богородичен:
   Пречистою утробою Твоею Младенца Бога сокрывающа,/ велию тайну Триипостаснаго Величия соблюдши,/ Дево, пристанище тихое безстрастия,/  всея вселенныя тишиною явльшаяся,/потреби тлю сердца моего/ молитвами мати преподобныя.
                Песнь 4.
      Житие непорочне твое плод премудрости явистася,/ небеснаго жития предвратие образовашася,/земли дольней преминовение/ в ожидании небеснаго стяжания,/ преподобная мати явила еси во образе ангельстем,/ со безплотными лики взывающа:/ слава силе Твоея, Господи.
     К небесному пристанищу устремишася,/ мати наша Анимаисо,/ и земный храм Пресвятыя Троицы своим попечением не оставила еси,/ благолепне украшенный явила по времени,/ и нам, лучами чудес твоих просвещенными,/испроси у Господа даровати силу духовную/ и решимость подражати  житию твоему,/ да согласно с лики ангельскими воззовем:/ слава силе Твоея, Господи.
       Слава:
   Небесныя надежды стяжати сподобившаяся,/ земныя печали отложше, аки сорныя,/ сподоби нас добродетелей твоих наследники и общники быти,/ да воспоем с тобою и со ангелы Богу:/ слава силе Твоея, Господи.
        И ныне, Богородичен:
   Блажит Тя, Пречистая, всяк возраст и всяка душа верных,/ Бог бо Слово паче ума от Тебе воплотися,/ сохрани и соблюди люди Твоя,/ Бога в Троице славящия,/  молитвами Твоими,/ Дево  Пренепорочная.
                Песнь 5.
   Возсия в тебе Господь, Егоже от всея души возжелала еси видети/и Ему Единому служити,/ мати Анимаисо прехвальная,/ внутреннима очима зряще неизреченную доброту Господа Бога нашего,/ и любве ради Христовой в острецовской веси вселистася,/ непрестанною молитвою пищи неизреченныя сподобилася.
   Боже Отче Вседержителю,/  Боже Слове и Божественный Душе,/ утверди, Единоначальная  Троице, Твоя певцы,/  славящих  Тя вкупе с блаженною Анимаисою и всеми святыми возвесели,/  вся стрелы разжженныя лукаваго потреби.
   Слава:
   Благодати утешения сподобилася еси,/ преблаженная мати,/ сего ради свыше ожидаем твоего посещения,/ настави нас на пути спасения/  и Божественнаго Царствия сотвори нас причастницы.
  И ныне, Богородичен:
   Воспойте Господеви вся земля,/ претворившему и преобразившему ны от злобы всякия к добродетели,/  соблюдающа вселенную десницею Своею,/ молитвами Девы Пречистыя,/ твердою мира душевнаго надеждою и похвалой.
                Песнь 6.
   Силою Христовою укрепляема,/ мати всехвальная Анимаисо,/ вся коварства лукаваго низвергла еси,/ святыми своими молитвами, богоблаженная,/ Бога Духа Святаго красоту и доброту в сердце носяща,/ и ныне предстоиши Богу Вседержителю,/ у Него же знамения и чудеса испросивше,/ угодница Христова пресветла явистася.
   Небеснаго богатства восприяла, премудрая,/ богомудренными помыслы украсившися,/ и яже на земли отвергша тленная,/ к горнему устремилася еси,/ ныне к раце мощей твоих притекающим/ подаваеши изцеления и милости неоскудныя,/ полки же прогоняеши бесовския,/ возвещая  небесную радость жития своего.
   Слава:
   Слава, Господи, всем преподобным и всем святым, / Божественными повелении Твоими нравы добродетельны стяжасте,/ смирение, любовь, кротость и незлобие,/ сего ради лукаваго змия умертвиша священными молитвами, бого-блаженнии,/ от Христа Бога дарования прияли есте,/ изцелений дары смиренно просящим подаваете.
   И ныне, Богородичен:
   Греховныя моя страсти, Пречистая, исцели, молюся,/ Ты же безстрастия источник еси, Царице Небесная,/ и просвети мя Рождеством Своим,/ преподобных молитвы приемлюща.
               Акафист преподобной Анимаисе.
                Кондак 1.
   Избранную Невесту Христову,/ Родниковской земли светильницу,/ песньми восхвалим днесь, вернии,/ преподобную мати нашу Анимаису,/ в годину гонений лютых верность Христу сохранила еси,/ крестный путь исповедничества избравшую,/ и плотию преставльшеся, нас не оставила еси,/ ныне же молит Христа Бога о душах наших,/ присно предстательствуя за ны,/ сего ради мы тако возопиим:/
   Радуйся, преподобная мати наша Анимаисо,/ исповедница Христова всечестная!
                Икос 1.
      Ангельски на земли поживши, преподобная, исповедничеством своим угодила Христу, сего ради небесныя радости причастия сподобилася еси по успении своем. С горних высот ныне призри на ны, с любовию тя величающих:
   Радуйся, Российския земли похвало. Радуйся, голубице непорочная. Радуйся, девственнице чистая.  Радуйся, инокиням утешение. Радуйся, благочестия звездо. Радуйся, заступнице к тебе притекающих. Радуйся, целительнице недугов безмездная. Радуйся, ходатаице за ны теплая.
   Радуйся, преподобная мати наша Анимаисо, исповедница Христова всечестная!
                Кондак 2.
   Видев тя, преподобная, подвиг иноческаго жития возлюбившую, бурю житейских бед и напасти суетнаго мира презревшую, сподоби с тобою вкупе Единому Небесному Жениху поработати, поюще Богу: Аллилуиа.
                Икос 2.
      Разумом свыше просвещенная, в обители святаго Макария Желтоводскаго и Унженскаго постриг принявшая, в трудах и послушании пребывала еси, целомудрие соблюдая. Темже тя ублажаем, яко сосуд благочестия, поюще сицевая:
   Радуйся, путь иноческаго жития избравшая. Радуйся, открывающая нам своими молитвами  пути спасения. Радуйся, Духа Божия Святаго вместилище. Радуйся, Богом в Троице умудренная.  Радуйся, ко благому свыше укрепленная. Радуйся, разум просветившая молитвою. Радуйся, совесть стяжавшая чистую. Радуйся, ведением путей благочестия умудренная.
   Радуйся, преподобная мати наша Анимаисо, исповедница Христова всечестная!
                Кондак 3.
     Силою Вышняго укрепляема, возлюбила, преподобная, нищелюбие; в прилежании и послушании Богу в Троице Божественную мудрость стяжавшая, ею же укрепляет каждого человека, поюще Господеви: Аллилуиа.
                Икос 3.
   Имаше во обители, преподобная, усердие молитвенное и нестяжание, ко спасению наставляющии, молим тя, всехвальная, призри на ны и направи нас на путь истины, тя величающих:
   Радуйся, молитвами ключ мудрости улучившая. Радуйся, тем отверзшая двери благочестия ищущим. Радуйся, умиленная Христовым снизхождением к роду падшему нашему. Радуйся, Богу Единому поработати возжелавшая. Радуйся, в чертог славы Его всельшаяся. Радуйся,светом благочестия и молитвы просиявшая. Радуйся, Священное почитавшая Благовестие. Радуйся, от Сего узрившая мира горняго и дольнего творение.
   Радуйся, преподобная мати наша Анимаисо, исповедница Христова всечестная!
                Кондак 4.
   Буря безумных гонений на Церковь Христову путь новаго подвига открыла тебе, преподобная. Молитвою ко Господу согреваема, в сердце верном мужество сохранила еси, взывая к Богу в Троице: Аллилуиа.
      

                Икос 4.
      Сила вражия обитель святую разориша и насельниц  изгнаша; ты же силу Божией любви негасимым светом явила еси и в мире суетном, полном  бесовских напастей  в истине устояла еси, темже, подвиг чести твой  величающа, возопиим сицевая:
   Радуйся, праведнаго жития образе. Радуйся, послушания Божественной воле утверждение. Радуйся, Богом венчанная подвижнице. Радуйся, адских страхований не испугавшаяся.  Радуйся, со смирением крест свой понесшая. Радуйся, мирскаго мятежа не убоявшаяся. Радуйся, мужества примерная наставнице. Радуйся, Божия избраннице.
   Радуйся, преподобная мати наша Анимаисо, исповедница Христова всечестная!
                Кондак 5.
   Бога паче живота возлюбившая, преподобная, житие иноческое в миру понести не утрашилася еси, тяготы и тесноты его презрела еси; притекши в землю Родниковскую,ведомая гласом Божиим. Темже с тобою вкупе Господу тако возопиим : Аллилуиа.
                Икос 5.      
   В веси Острецовския послушницею  Пресвятыя Троицы явилася еси, преподобная мати Анимаисо, ближним безмездно служащи, во смирении и терпении плоды добродетели явила  еси. Темже тя хвалим достойно:
   Радуйся, одеяниям преиспещренным мира скромное рубище иноческое предпочевшая. Радуйся,  Крест Христов, яко хоругвь священную веры приимшая. Радуйся, яко утвердил тя Господь во уповании.Радуйся, возложившая руки на рало духовнаго делания. Радуйся, главу покрывшая куколем незлобия. Радуйся, землю Родниковскую для спасения от Бога получившая, яко ниву стяжания добродетели. Радуйся, подвига смиренная наставнице.
   Радуйся, преподобная мати наша  Анимаисо, исповедница Христова всечестная!
                Кондак 6.
   Всяк подвизаяйся, от всех да воздержится. Таковое реченное апостолом слово держала еси делом, мати преподобная. Постом и молитвою неослабно поживше, суесловия избегла еси. Песньми и псалмами славословяще и в добром устроении утверждающися, Богу воспела еси: Аллилуиа.
                Икос 6.
   Возсия свет благодати в подвизех твоих, Анимаисо, мати наша богомудрая, в твоих наставлениях  всем, притекающим к тебе с верою. Образу жития Игумении Небесныя своея подражающа, при храме, яко некогда Отроковица, подвизалася еси. Сего ради и мы ныне воспоим:
   Радуйся,земли родниковския радование. Радуйся, девам похвало и венец сиятельный. Радуйся, звездо благочестия. Радуйся, смирения исполненная. Радуйся, с молитвою скорби терпевшая. Радуйся, при храме, якоже древле Отроковица, пребывала еси. Радуйся, упования неложное исполнение. Радуйся, пути спасения указующая.
   Радуйся, преподобная мати наша Анимаисо, исповедница Христова всечестная!
                Кондак 7.
   Седмерице сродник твоих, мати всечестная Анимаисо, пытки и умерщвления от богоборец претерпеша, с небесе тя укрепляюща, аки осьмый столп веры и благочестия Истины у Христа Бога тя испросиша.  Да ключи Царствия Небеснаго сохраньша, народу русскому надежду спасения у Престола Пресвятыя Троицы исходатайствуеши, воспевающа: Аллилуиа.
                Икос 7.
      Милосердием Божиим хранимая, подвизи свои свершила еси, предивная в силе Божией наша мати. Божие жилище, храм Пресвятыя Троицы от святотатцев и супостат упасла еси, грядущих мучений не убояшася. Тако крепкою десницею Господней от вражиих поруганий восхищена еси. Сие милосердие Божие зрящи, воспеваем сицевая:
   Радуйся, укрепление в скорбех с небеси получив-шая. Радуйся, священномученика Петра чадо духовное преславное. Радуйся, угрозы безбожников презревшая. Радуйся, ключи церковныя сохрань-шая. Радуйся, в терпении и мужестве веру Христову явившая. Радуйся, безстрашно Бога в Троице исповедавшая. Радуйся, гордых безумцев вразумление.  Радуйся, покровом Пречистыя Девы огражденная.
   Радуйся, преподобная мати наша  Анимаисо, исповедница Христова всечестная!


                Кондак 8.
     Двери Храма по времени отворила блаженная вратарнице, избранным сохранила убранство в нетлении. И новым служением алтарницы таинственное делание продолжила еси. Сего ради Богу Всесильному возопиим: Аллилуиа.
                Икос 8.
   Велию Милость Господь верным душам дарует, образы благочестия восхваляя. Ревностию по Бозе и укреплением  чад Божиих духом неугасающим, сими добродетельными делы  исполнились дни твоего служения, благочестивая проповеднице и наставнице. Сего ради величаем тя:
   Радуйся, благий ярем Христов подъемшая. Радуйся, ключи сокровенныя веры родной сохрань-шая. Радуйся, служителя Бога с усердием встре-тившая. Радуйся, в непоруганной святыне Господа славящая. Радуйся, во святая святых вшедшая. Радуйся, радостию послушание во алтаре Божием исполнившая. Радуйся, ревностно подвизи свои творящая. Радуйся, маловерных укрепление.
   Радуйся, преподобная мати наша Анимаисо, исповедница Христова всечестная!

                Кондак 9.
   Венцы нетленныя приявшая, с небеси зриши ныне на тленныя человеки, мати чистая. И по мирном  успении твоем чад своих не оставляеши, сего ради и мы со ангельскими лики умиленно вопием Богу, пославшему тя в горестный мир для утешения нашего: Аллилуиа.            
                Икос 9.
   Витии мудрыя памятование слова Христова проповедаша, яко велий наречется во Царствии Небеснем  исполнивый едину от малых заповедей Господних. Ты же, благочестием украшенная, преподобная мати наша, поучением сестер своих во Христе, таковая соделала еси. Сего ради восхвалим твое усердие:
   Радуйся, неложно старших почитавшая. Радуйся, скорбных утешающая. Радуйся, образе смирения и благолепнаго обхождения с малыми мира сего. Радуйся, обличительница осуждения и многословия. Радуйся, приятельнице дара прозрения. Радуйся, вопрошающим мудрая советнице. Радуйся, миротворице сварящихся. Радуйся, добродетелей сокровище.
   Радуйся, преподобная мати наша Анимаисо, исповедница Христова всечестная!
                Кондак 10.
  Радостию велией сердца наша исполняеши, яко имеем тя скорую заступницу на небесех. Дивному дару твоему врачевания немощей лютых удивляемся, и помощи в тяжких обстояниях чающа, Богу, тя нам, яко ангела светлаго, пославшему, воспеваем сицевая: Аллилуиа.
                Икос 10.
   Славою Божией покрыто место твоего упокоения, милосердная, и помощию скорою всем с надеждою к тебе притекающим является. Немощствующих ты еси исцеление, нищим и алчущим покровительнице верная, в скорбных обстояниях  помощнице усердная, в болезнех духовных и душевных врачевательнице. Сего ради благодаряще воспеваем ти:
   Радуйся, чертога Небеснаго насельнице.                Радуйся, о нас, немощных, молитвеннице. Радуйся, дара врачевания душ и телес приятельнице. Радуся, мира по успении своем не оставившая. Радуйся, радости Небесныя причастнице. Радуйся, и нас утешениями не оставляющая. Радуйся, под Сению Небесною, яко плод добрый, взращенная. Радуйся, земель Костромских светильнице. Радуйся, тяготы земныя нам нести помогающая.
   Радуйся, преподобная мати наша Анимаисо, исповедница Христова всечестная.
                Кондак 11.
   Песньми восхваляюща тя, радуется добрый град Родники; дух твой на небеси ликовствует, на земли же честныя мощи  твоя, мати наша Анимаисо, во храме Святаго благовернаго князя Александра Невскаго покоятся. В пренесении же мощей множество чудес сотворила еси, благоуханием райскаго сада чудо спасения нам возвестивше. Мы же, видя милость Божию велию, поем во умилении: Аллилуиа.
                Икос 11.
    Светозарная луча земли Родниковския! И поныне светиши духом своим, пребывая с нами присно. Мы же, поклоняющися Богови в Троице, просим и твоего скораго предстательства за ны, вопиюща таковая:
   Радуйся, земли Родниковския сияние. Радуйся, похвало Богу в Троице и славо. Радуйся, венцем славы от Небеснаго Жениха Христа увенчанная. Радуйся, собеседнице благословеннаго лика праведных. Радуйся, преподобия образе. Радуйся, мужества источниче. Радуйся, милость Божию нам являющая. Радуйся, недуги наша исцеляющая.
   Радуйся, преподобная мати наша Анимаисо, исповедница Христова всечестная!
                Кондак 12.
   Благодати причастнице, усердно молим тя, Анимаисо всехвальная, пролей теплое твое моление ко Господу сил за землю Русскую, в скорбех и бедах пребывающую. И, яко дщерь избранная, упроси Бога в Троице, да подаст милость земли нашея и избавление от ига лукаваго соделает. Сего ради воспоим Господеви: Аллилуиа.
                Икос 12.
   Поюща тя, яко заступницу нашу теплую, народу русскому покров и утверждение. Радуемся о тебе, преподобная, яко орудием спасения нашего тя Господь содела. С любовию тя величающи, воспоим сицевая:
   Радуйся, всельшаяся в скинию святых. Радуйся, незримая о нас ходатаице. Радуйся, больных и страждущих врачевание. Радуйся, печальных утешение неложное. Радуйся, отрадо скорбящих. Радуйся, опорою крепкою тя призывающим явльшаяся. Радуйся, заступнице наша теплая у Престола Божия. Радуйся, путеводительница славная ко спасению.
    Радуйся,преподобная мати наша Анимаисо, исповедница Христова всечестная!
                Кондак 13.
   О, преподобная мати наша Анимаисо! Моли за ны Бога в Троице, да укрепит наша немощныя силы и ко спасению управит, соблюдая в чистоте и вере, сотворении добродетели, девствующих сохраняя, в супружествах сущих благочестие благословляя,  любовь и мир сердечный  совершенствуя, недужных врачуя, омраченных просвещая. Да вся спасаемая в чертози небесныя Господь по времени управит, идеже Ангели поют: Аллилуиа.
    ( Сей кондак глаголится трижды, затем читаются первые икос и кондак ).
  Ин кондак, гл.2.
   Чистотою души божественне вооружився, непрестанно молитву, яко копие, приим державно, разсекла еси демонов полки, преподобная мати Анимаисо, моли о всех нас Бога в Троице.
   Икос:
   Ангельски поживше, преподобная, небесныя радости причастия сподобилася еси по скончании. С горних высот призри на ны, тя величающих: Радуйся, преподобная Анимаисо, исповедница Христова всечестная!
                Песнь 7.
   Просветившая сердца и помышления наша, о, премудрая мати Анимаисо,возводяще к свету богоразумия, крепость помыслов нам молитвами твоими даруй, еже хранити и соблюдати Божественныя заповеди, и всегда пети Богу верно: благословен еси Боже отец наших.
   Пищи небесныя и радости несказанныя ныне наслаждаешися, мати  Анимаисо всехвальная, дольнему миру дары утешения посылаеши, благоуханьми храмы, молящиися тебе, исполняеши, Духа Божественнаго Святаго излияние призывай песнословящим: отцев наших Боже в Троице благословен еси.
   Слава:
   Радующеся, поем, Господи, и славим преподобных Твоих собор, совесть имущих чисту и житие непорочно, сего ради воспеваем вси: Отцев наших Боже в Троице благословен еси.
   И ныне: 
  С преподобными девы и  матери, Владычице, взывающа к Щедролюбивому Богу, со святыми всеми моли Того присно от всяких бед избавити ны, с любовию Тя величающих, Дево Пречистая.
                Песнь 8.
   Чудесами дарования болящим  изцеления, неплодным чадородия и в трудных обстояниях избавления посылающа, велию помощь небесную являеши еси, усердно молящимся ти с надеждою и верою, преподобная Анимаисо, ты же сподобилася еси жизни будущия, оставление грехов проси нам и болезней прехождение.
   Подвига монашескаго образе, в чине ангельстем служение на земли свершила еси, ныне  празднующи память твою, мати благочестная, похвалы приносим тебе, праведностию просиявшей, нищих питательнице, убогим заступнице, мужества, мудрости и целомудрия рачительнице, радуйся, угоднице Божия.
   Слава:
   Исповедница Христова всечестная, преподобная мати Анимаисо, умиленным сердцем Богу в Троице воспевая, славу Божию делами благочестия созидала еси, сего ради молим Человеколюбца: спасай нас, Боже, предстательством Твоих святых.
   И ныне:
   Царице Небесная и Стено Нерушимая, со всеми пророки и мученики, и преподобными, священномученики и со всеми святыми, молим Тя, Приснодево, народу русскому в горестех и болезнех сущему, Божественную Милость испроси.
                Песнь 9.
   Процвела еси подвигом постническим, прехвальная Анимаисо, и яко шипок благовонен, и яко ладан благоуханен, верных сердца облагоухала еси. И ныне света Трисолнечнаго наслаждаешися, мати богомудрая, Троичному предстоя Престолу, светозарными зарями просвещенная.
   Звездою ясною просияло милосердие твое, мати преподобная, вселенную осветивше всю и отгнаша тьму злочестия. Видевше ангели подвизи трудов твоих и удивишася, темже и Христос Бог тебе воздаяние и почести дарует, мати преподобная, мы же тя радостно ублажаем.
   Слава:
   Боже и Свете Трисиянный, озари верою Тя поющих, и от мрачнаго избави злодейства, и сподоби светлейших селений Твоих молитвами преподобныя Анимаисы, яко Преблагий.
   И ныне:
   Божественным Светом зари невечерния всех песнословящих Тя исполни, Всепетая, молитвами Твоими, да славно Пречистое Владычество Твое во веки.
             На хвалитех стихиры, глас 4.
   Небеса радуются со ангелы, земля веселится с человеки, Господу Богу славу поюща, милость Его провозвещающа, спасение миру подающему: Боже, помилуй нас.
   Со гласы преподобными Триипостасное Божество прославляюща, Владыце Христу и Богу молитву возносим, вернии: спасай нас, Превечный Бог.
    Вас молим, преподобнии, Божию Престолу предстоящии, молитеся прилежно Господу просвещение нам даровати и велию милость.
   Слава:
   Слава Ты еси, Христе Боже, всякому чину праведных: молитвами их люди Твоя ущедри, подавая нам спасение и сердца тишину.
   И ныне:
   Поем Преблагословенную Деву Пренепорочную, в скорбех скорую Помощницу и в болезнех Исцелительницу, Утешительницу Дивную в горестех, Радосте Независтную в радостех. Ты бо еси со всеми преподобными и святыми Престолу Божию наша Предстательнице Небесная, Приснодево Благоуханная.
                Молитва.
   О, предивная и всехвальная мати наша Анимаисо! К тебе, теплая заступнице и ходатаице, возносим наша недостойныя молитвы. Услыши нас, грешных, притекших днесь во священный храм сей, молящихся и к святей твоей иконе припадающих и умиленно вопиющих: буди предстательница и молитвенница  за нас пред Богом в Троице. Да презрев наша тяжкия и безчисленныя согрешения, явит нам Всещедрый Господь наш велию милость прощения, да воздвигнет нас из глубины греховныя, просветит ум наш, умягчит злыя и окаянныя сердца наша. Умиряя враждующих, погашая зависти и раздоры, да осенит нас Всемилостивый Бог наш миром, любовию и утешением, страх Божий вселит в ны, да греха отвращаяся, путем праведности потецем за тобою, мати наша Анимаисо, да покрыет Господь множество грехов наших Своим Неизреченным Милосердием. Да с тобою вкупе и с лики ангельскими прославим всечестное Имя Бога Единаго в Троице во веки веков.  Аминь.
                +  +  +
    Память преподобной Анимаисы празднуется  1/14 июня ( + 1963 год.) Родилась прп.Анимаиса 2/15 июля ( 1875 год.)
   Обретение мощей в Александро-Невском храме г. Родники 5/18 сентября 1997 года. Также, святая поминается в праздновании собора Иваново-Вознесенских святых 7/20 июня.
   Адрес храма, где находятся мощи святой Анимаисы: Россия, 155250, Ивановская область, г. Родники, ул. Алексеевская, д.1 А.
                +  +  +
   Праведная дева, угодница Божия Мария Михайловна Смертина прославлена РПЦ под именем прп. Анимаисы Острецовской. У её родителей Михаила Петровича и Агафии Еремеевны было 8 детей. Все братья и сестры преподобной претерпели мучения и смерть во время гонений богоборческой власти против православнаго народа. Тихон, Николай, Константин и Адриан погибли в 1917 г. Анна, Марина и Параскева – в 1937 г. Сама Мария родилась в деревне, основанной её отцом и именуемой «Починок Михаила Петровича», ныне д.Кокоулинцы Октябрьского района Костромской области.
   В 1900 г. Мария поступила в Макарьев-Решемский монастырь, основанный прп. Макарием Желтоводским и Унженским, приняла постриг с именем Анимаиса, где пробыла до дня закрытия монастыря в 1927 г. После чего находилась в с.Острецово, в 15 км от г.Родники. Здесь она поселилась в каменной церковной сторожке при Свято-Троицкой церкви. Усердно несла послушание по уборке храма, который сторожила. Зарабатывала на жизнь своим трудом: шила одеяла, подшивала валенки, тачала тапочки для усопших, делясь с бедными последним куском хлеба. За добрым советом и наставлением к ней обращались многие простые люди.
   В подвиге её укреплял священномученик Пётр Лебедев. Его память 14/27 октября.
   В 40 г. Храм в с.Острецово закрыли. Матушка осталась жить в церковной сторожке одна, спасая храм от разрушений и грабежей. Спрятав ключи у соседей, подвижница ожидала ареста, но Господь её помиловал.  Мать Анимаиса отказа-лась отдать ключи от храма безбожникам, которые не решились взламывать двери церкви. Так богоборцам не удалось проникнуть в святую церковь и осквернить её.
   Вплоть до 1946 г. подвижница охраняла храм.
Когда приехал православный священник, м.Анимаиса передала ему ключи от дверей храма, который сиял чистотой и благолепием. После сего матушка служила алтарницей при храме. В посте, нужде, труде и в постоянных заботах угодница Божия не забывала непрестанной молитвы, которые в сочетании с благодеяниями заполняли всю её жизнь до самой кончины. Святая сподобилась дара прозорливости и молитвенной помощи болящим и скорбящим, труждающимся и обремененным.
   Пред успением своим праведница просила близких не печалиться о ней, пообещав всегда быть с теми, кто помнит её и молится Господу нашему Иисусу Христу и всем святым в Христовой Церкви.  « Всех вас буду встречать, а тех, кто попросит, утешу, и буду о тех Святую Троицу умолять,» - сказала на прощание матушка.
   Отошла преподобная ко Господу мирно 1/14 июня 1963 года.
   Сразу после погребения у её могилы стали совершаться знамения Божией милости: изцеления, доброе согласие в семьях, суды оправдывали узников, даже изцелялись домашние животные, многие люди получали утешение от горестной жизни.
   18 сентября 1997 года по благословению Высокопреосвященнейшего Амвросия, архи-епископа Ивановского и Кинешемского, и усердием настоятеля Александро-Невского храма протоиерея Виталия Уткина и родниковского приходского совета были обретены и перенесены в храм святые мощи угодницы Божией Анимаисы.
       Примеры помощи святой Анимаисы.
   Р.Б.,Юрий изцелился от боли в пояснице, но, не удержавшись, при перенесении мощей похитил зуб преподобной Анимаисы. За что был наказан страшными болями в челюсти. Получив изцеление от духовной болезни, Юрий вернул зуб в храм, после чего изцелился и от физической болезни, т.к., перестали болеть зубы.
   От мощей прп. Анимаисы неоднократно изходило небесное благоухание, которое разливалось и в храме.Часто благоухают и частицы мощей, и иконы преподобной.
   Р.Б., Маргарита, приехав в Родники с больной матерью, оказалась в трудной жизненной ситуации. После молитвы у мощей матушки Анимаисы, закончились неприятности в семье её дочери, а сама Маргарита чудесным образом устроилась на работу.
   Зоя Лебедева изцелилась от нараставшей родинки, помазав её маслом от мощей преподобной.
   В Санкт-Петербурге одна из жительниц страдала болезнями ног и изцелилась, помазавшись маслом преподобной.
   Жительница г.Наволоки Валентина Р. получила облегчение в финансовых затруднениях по молитвам к святой. Внезапно приехал престарелый дальний родственник, который помог материально.
   Анастасия С. , сильно захворав Великим Постом, после трёхкратного явления ей матушки Анимаисы изцелилась, умывшись наконец водою из ручья преподобной.
   У Ангелины Ч., супруг получил ожоги от горячего битума. Изцелился, помазавшись маслом преподобной.
   Происходили и другие чудеса: изцеления от болезней, в том числе от метастазирующего, после операции по онкологии, рака.
   Очень часто у безплодных пар рождались детишки.
   Авторы канона и службы преподобной Анимаисе, супруги Михаил и Елена  испытали на себе благодатную помощь святой матушки. Находясь в трудной жизненной ситуации и попав в долги, из которых выйти было невозможно своими силами, заехавши в храм  св.Александра Невскаго, мы  узнали от настоятеля о. Виталия Уткина о святой преподобной Анимаисе Острецовской и Родниковской, о её особенном даре оказывать помощь людям, попавшим в финансовые затруднения.Получив от настоятеля акафист, мы помолились св. Анимаисе, давши обет написать ей службу с каноном, т.к. до сих пор служба не была ещё написана. В дороге мы каждый день читали акафист преподобной. Казалось, что она сама направляет нас в нужное место. Предстательством и молитвами преподобной Анимаисы мы решили все финансовые проблемы и, наконец, выполнили обещание, данное преподобной.
                Рождество Христово, 2014 год.


           ПО МОТИВАМ ДУХОВНОЙ ПОЭЗИИ
   СВЯТИТЕЛЯ НИКОЛАЯ СЕРБСКОГО ( ВЕЛИМИРОВИЧА), ИЗ «ОХРИДСКОГО ПРОЛОГА».

А у Ефрема сердце, как звёздочка сияет!
С языка тихо льется Евангелия весть.
Любовью Сердцеведца он души напояет.
Быстрее сердце бьется и отступает лесть.

Как дождь Ефрем пролился. И плач его молитвы
Через столетья слышит печальный наш народ.
Как долго он томился в преддверьи злыя битвы.
Его надеждой дышит. Жить будет в род и род.

Мёд милости печальным льет доброю рукою
Учитель покаянья и строгости святой.
Он- свет новоначальным. И талою водою
Прольется слов молитва над тихою рекой.               
       


Благообразный муж Иосиф Христово Царство возвестил,
Когда померкло в скорби небо, он прах слезою окропил.
О смерти скорбной он поведал, во тьме живущим и грехах,
Того, кто беды все измерил, в Своих Божественных шагах.



Узнав Святаго Бога, влюбилась Феодула ,
                в купель любви вошла, огонь любви раздула.
Божественный огонь все страсти попаляет,
                но в пламени огня любовь светлей сияет.



В краю, где ветхий мир людское море губит,
Христа на казнь ведут, - никто не приголубит.
Он крестный путь проделал, Христос – Господь и Бог!
Он к небесам приникнул, где быть всегда Он мог.

Вослед за Ним, на небо, земное забывая,
Текут рекой христьяне, мученья презирая.
И ангелов, и Бога смогли они узреть,
Воскреснув к жизни вечной, для мира умереть...


                ЧЕРНЕЦ.

Чудотворенья Бог сподобил простого в вере чернеца,
Его смиреньем успокоил разгоряченныя сердца.
К созерцанию стремился преподобный наш отец.
И Господь ему открылся, даровав ему венец.
Но не сразу Бог дарует духа тем, кто Его любит,
Испытуя всех терпеньем, послушаньем и смиреньем.
И погибелью грозит тем, кто с бездной говорит.

К Богу рвением пылая, от смиренья убегает наш чернец.
В затвор спешит, где капкан врага лежит…
И пришёл к нему лукавый:- Поклонись мне!-говорит.
И пред ним скорей Никита низко голову клонит.
Весь завет он ветхий знает, Новаго же убегает,
И пророчества всечасно произносятся напрасно.
Так в погибель ввергнут был новоявленный Ахилл.

Старцы брата сберегли, из пещеры извлекли,
И пустили его к Богу возвращаться понемногу.


 
             СВЯТАЯ МУЧЕНИЦА ФЕЛИЦАТА.

Святая мученица Фелицата явила в мир влучах заката
Семь белых роз, семь янтарей, семь летних гроз – своих детей.
Семь сыновей – семь бисеринок, от сердца мамы – семь кровинок.
Сказала всем: « Я так просила, чтоб в дар Господь взял сыновей,
Ему слова такие говорила: « Вот бисер – семеро детей!
Я для того их родила, чтоб милость Божью оправдали,
Чтоб ладаном благоуханным стали, молитвой крепкой за людей…»

В порфиру Божью завернула семь нежных аленьких цветков,
К груди прижала, обернулась- там, на земле был суд таков: -
Нас лютой смерти предавали – меня и деток дорогих,
За цену крови продавали. Искали мы венцев златых,
Нетленных, Богу  угождая. Расстались с бренным телом мы.
Палач казнил, но двери рая открылись чадам дорогим.

Вот первый сын упал, поклон я положила. Упал второй,
Я поклонилась вновь. Пал третий-третий; семь-седьмой.
Но Сила
 нас поддержала:
 Божия Любовь…
И каждого теряя друг за другом, лишь Бога я просила превозмочь
Страданья лютые и муки – круг за кругом. Явилась тут Божественная мощь.

Её я Помощь ощутила сразу, и возле тел умученных детей
Я преклонила голову на плаху…
Сверкнувший меч вниз опустил злодей.
Из райских облаков мне дети протянули руки,
Шагнула радостно душа моя навстречу им.
Будь славен наш Господь!
И наши временные муки  - ничто – в сравненьи с Вечным и Благим!               


СВЯТАГО ДУХА ТИХАЯ ЛАМПАДА.

В чистых устах свет молитвы зажгли вы,
С  Тихой Лампадой по жизни прошли вы,
Что светит в веках и пути указует,
И с ангелы света на небе ликует.
Апполинария, Синклитикия,
Духом очистились девы святыя.
Он верой Христовой любви обучил.
И Господу вас, как невест, обручил.

Ликуйте, небеснаго мира певицы!
Прекрасныя, чистыя райския птицы!



Миленький Боже, воздвигни спасенье!
Даруй нам, Божечка, петь с умиленьем!
Боже Любимый, поем  всякий час:
Святый наш Боже,
           Святый наш Крепкий,
                Святый наш Безсмертный,  –  помилуй же  нас!

Светом над тьмою Ты ярко сияешь,
Светом Ты зло и грехи побеждаешь!
Наш Господь Крепкий, как Ты страдаешь!
Души погибшие Ты воскрешаешь…

Три Ипостаси в Единстве сияют:
Отче, глаголющий над Иорданом,
Слове, крещенный в реке Иоанном,
Душе Святый, что, как голубь слетает.
Три Ипостаси в Единстве сияют!

Троице славу поем всякий час:
- Святый Ты наш Боже!
              - Святый Ты наш Крепкий!
                - Святый наш Безсмертный, - помилуй же нас!   



          ИОАНН ПРЕДТЕЧА.

Тридцать лет поста и моленья
лишь дикого зверя приводят к смиренью.
Звуками рыка лев возвещает свой глад,
и древо шумит, когда ветер и хлад.
Лишь ты в тишине ожидаешь виденья,
превечнаго Бога предвидишь явленье.
-Ты кто – Илия? – прореки свое имя!
- Укором ответ прозвучал перед ними.
-Глас, глас, глас пророка Божия!
Вопиющаго в пустыни во дни бездождия.
-Покайтеся, люди, Господь ведь грядет!
Творите плод добрый, а Он соберет!

Вот и нисходит огонь с небес. 
В воду спустился, а в Слове – Отец…
-Се,  Агнец Божий идет средь волков!
Омойте скорее свой нрав от грехов!
Тридцать лет моленья и поста.
 Что голоса и тела красота?
И мертвым в аде, там где жизни тень,
Ты возвещаешь, - вот он, Жизни день.

Топор сухое древо сокрушил,
 Иуда плод терпенья задушил,
Слова пророка век приводят в трепет.
И Суд грядет над павшим человеком!
 


Богатство Церкви и украшение,
-За Бога предали вас на мучение
Сестра Василисса и брат Юлиан,-
Вас Бог Дух Святый в книгу жизни вписал!
За Христом пошли, раздав имение,
Себя постом ужали ради смирения,
И венец святой – брака вязание
Стал нетленья венцом в злострадании.
И Любовь Трисолнечная Божия
Облекла вас в славу, не похожую
На земную славу – горькую и страстную…
А с небес сошли на вас венцы прекрасные.



       СВЯТАЯ ТАТИАНА.

-Ты жалеешь Татиану за молодость тела?
Иль за то, что в мир  жизнь принести не успела?
Благородная дева,  прекрасна собою,
Что ушла ты так рано небесной тропою?

- На земле я устала без Бога томиться,
Будто в клетку попавшая райская птица.
Там страданья и тлен, приговор изреченный.
Здесь на небе Христос – мой Жених Нареченный!
Здесь безсмертие пью я, как воду живую!
Здесь вовек не умру и во веки живу я!

-Вы жалели меня? Так за вас помолюсь я.
Бог жалеет вас всех, и Его умолю я.
Так не плачьте, родные, - Христу обручитесь!
И в минуту скорбей вы к Нему обратитесь.
Лишь не надо жалеть тела краткую младость,
Ведь за нею придет
Неизбежная старость...

-Так любите страданья! Они очищают.
 И венцами нетленными вас увенчают.
В небесах будет радость о вашем спасеньи,
 Божья вечная милость за ваше терпенье.
               

     СИМЕОН БОГОПРИИМЕЦ.

Когда зима встречается с весною,
С Превечным, Долгожданным и Святым,
Богоприимец светлою мечтою
Имел свиданье с Чадом неземным.

Он в Чудо Божие не сразу смог поверить,
Пророчества пытался изменить,
Но Ангел с неба предложил измерить
Век жизни – и сумел его продлить.

«… Лежит Сей в пререканье и знаменье языкам и народам, племенам,
На многих гнев прольется и затменье ознаменует боли сердца шрам.»

Пришел Господь, чтоб мир спасти, но люди
Не верили пророчествам святым.
Продали Бога сродники Иуды...
А верным, стал Он Светом Неземным!
               
               

             МОЛИТВА.

Мой крестик латунный висит на кроватке,
Сними его,мама, надень мне на грудь,
И ночью безлунной без сна, без оглядки, о, милая мама, не дай мне уснуть.

Мой Боженька Добрый раскрыл ко мне ручки,
Как-будто бы хочет меня Он обнять!
Такой Он хороший! Мне жаль Его муки.Спаси меня, мама, мне больно опять.

Болят мои ножки, болят мои ручки,
И очень мне жарко. Сними простыню!
Я крестик в ладошке сожму крепко-крепко! Ведь Боженьке жалко, что весь я горю.

Спаси меня, Боже, ведь я умираю,
Спаси меня тоже, как мёртвых спасал!
Я, Боженька милый, так жить обещаю, как жить только может, кто сильно страдал!
Я буду заботливым, добрым и честным,
Всю жизнь буду помнить про милость Твою!
Ты только услыши! Ты только помилуй.
И вечно я буду с Тобою в раю…
    (  Это стихотворение посвящается Ванечке Иванову, ритуально умученному на Пасху в 1990 году врагами Христовой веры и рода человеческаго. В своей ручке, исколотой иглами до невозможности, святой мученик крепко сжимал латунный крестик, который так и не смогли у него отнять.)               



Звероподобным жидам ветхий закон даровавый,
Злобу и жадность, коварство и лесть обуздал им.
 Людям Своим – всем языкам, открыл Ты надежду спасенья.
Ветви сухие обрезал Ты Словом смиренья.
Слово сие напитало избранных Твоих,
И Христос наш, Спаситель, стал светилом для них.



Дерево златоносное с тремя ветвями.
Белые птицы на нем, снежной белее шали.
Но упали птицы бедные вниз глубоко,
Опечалив дерево наверху высоко.

В глубине и мгла, и тьма, безпросветная зима,
Снегом запорошена, Богом позаброшена.
Птицы во тьме лежат.
Не могут подняться выше.
Вернуться они хотели б назад. Но в бездне едва они дышат.

Сжалилось дерево златоносное над птицами бедными.
Превечный Совет настал между ветвями светлыми.
Вот склонилась Одна Ветвь в страшной печали –
И вернулась стая птиц туда, откуда упали.
         
Так Христос, – Ветвь Златая, склонился к земле,
Чтоб упавших вернуть в близость к Себе.
И сейчас растёт дерево златоносное с тремя золотыми ветвями.
Белые птицы на нем, снежной белее шали…



Апостолы Христовы,- словно ветвь Креста,
Первым вам открылась – неба красота.
За Христом идёте, смерть вас не страшит,
Естество и тление вера победит.
Казнь вас не разрушит, плеть не устрашит,
И венцом безсмертья  Бог вознаградит.
Сладость благовестья миру принесите,
Мёдом слов небесных души укрепите.

- Семьдесят друзей – с любовью истинной:
Мы – ветви Христа – древа Жизненнаго.
Светом Христовым мы мир просвещаем,
 духом любви мы сердца насыщаем.
- Пчёлы крин небесных, за Христом летите!
И трудом чудесным землю украсите!
Соты наполняйте, убегайте власти,
 и тогда незримо отойдут напасти.

Семьдесят звёзд неба мысленнаго,
Ввиноградника  Христова, – гроздья Истинныя!
Христовым апостолам – вечная слава! Истина ваша в Любви возсияла
Победой в сознании тысяч племён, достоинством веры последних времён.


Природы две Господь соединил: Бог Совершенный, Человек Безгрешный.
Что сатана к паденью обратил, - в веках Адам оплакал безутешно.
Но час пробил, и небо стало ближе! Христос пришел! И враг Его унижен!
Ликуй, Земля, и возвещай вселенной, что скорби миг прошёл,
Настал покой блаженный!
К нам Царь пришёл! Хозяин века!
Бог воплотился Человеком!
Ногой о камень злобы не преткнулся, народам всем спасеньем обернулся.
То с неба благодати –чистая любовь. Была. И есть. И обрелася вновь.
Державу мира Он в деснице держит,
И необманну всем даёт надежду.


Как птица птенцов под крыло укрывает,
Народы и речи Господь собирает.
Над всеми войсками Господь – Господин!
Вселенной и миром Он правит Един.
Порочным мир брезгует, бедным-стыдится,
Пред сильным трепещет,
А Бога – боится.
Того же, кто любит, Господь воздвигает.
 Смиреньем и благом венцы украшает.
Так, дивный Антоний постом просветился,
Святой Феодосий – молитвой пролился,
Георгий Янинский кровь щедро пролил.
И каждый из них пред Христом угодил.
Так всех нас Господь благодатью питает
И милости многи на нас изливает!


Святой Серафим – труба златокованная,
Милость Божию людям трубит!
Милость чудную, грешным дарованную,
Милость дивную, что, как солнце, блестит.
Словно месяц, землю она удивляет.
Будто в зыбке небесной её звёзды качают.
Милость та есть лекарство больным,
Безумие – книжным и радость – простым!
Обличение гордым, покой – суетливым.
 Для верной души благодати радужные переливы.

                ПЛОД.

Гармония мира-в любви,                Симфония-звёзд хоровод,
 Древом стала земля,
Крона дерева – небосвод.
И, как ветви дерев,   - позолоченным плодом,
- Земля так венчается Божьим народом.

 Ветви незримыя земля тянет чутко.
 На ветках звёзды – золочёные фрукты.
 О, фрукты дивныя райскаго сада,
 Те, что Божия Милость на землю послала!
Человек – из земли, прах и тлен – его тело,
 Пусть звездою на небе станет доброе его дело.
 Не видны наши мысли, но края небес достигают,
 И на мысленных ветках звёзды тихо сияют!

 Плод!Его ждёт Господь от нас, люди!
 Нашу жизнь Всемогущий по плоду лишь судит.
 Когда смерть древо жизни твоей сотрясёт,
 Жизни плод пусть Христу на ладонь упадёт.

 Тогда лишь ты сможешь сказать: жизнь моя не напрасна.
 Ради чудной той яви пройдя сквозь сон ужасный…
               
Перевод Е.Василевич, литературная обработка авторов.               


                ЛИРИКА.
                Романс.
Когда закончится война, в изнеможеньи отдыхая,
Я припаду смиренно к вам, лишь воздух прошлого вдыхая…
Где вы, прекрасныя деньки? Россия, милая Россия…
Как дым разсеялися вы, иль вас дождем заморосило?..

Когда закончится война, воскреснут старыя забавы…
Хоть многих нет… Нас не поймут…
Да, впрочем, братцы, и не надо…

Когда закончится война, и за порогом стихнет вьюга, -
Мы перестанем убивать и вновь увидим в ближнем друга…
И вновь воскреснут, оживут виденься старины глубокой.
И дивный парк, и старый пруд. Улыбка девы светлоокой…

Когда закончится война, нас встретят радостно у входа,
И скажут нам, и скажут нам:
          -Где вы были, господа,
                Четыре долгих этих года?

Когда закончится война, в изнеможеньи отдыхая,
Я припаду смиренно к вам, лишь воздух прошлого вдыхая…
Где вы, прекрасныя деньки? Россия, милая Россия…
Как дым разсеялися вы, иль вас дождем заморосило?

Когда закончится война…               

ЦАРЕВНАМ.
Солнце и звезды, синее небо, - вы никогда-никогда-никогда не увидите нас…
Как мы любили…Как мы страдали…
Вы никогда-никогда-никогда не увидите нас…

Как мы любили вас…Как мы жалели вас…
И все на свете мы отдали бы за один только час..
Чтобы верили вы, чтобы любили вы…
И чтобы счастливы были вы, люди, на этой земле…               


ГИМН ЦАРЮ ЛАЗАРЮ.

Птица чудная! Птица чудная
                в свете златозарном приходила,
                Весть благую с неба говорила…
Книгу жизни, книгу жизни
весть благую с неба приносила,
               Божью волю людям возвестила…

Лазарю царю, благочестивый род и славный,
С небес узнай о самом главном, и жребий свой народу дай.
Выбирает мир лишь только царствие земное
         – с его враждою, непокоем,
                Обманом, ложью и грехом.
                Приманки мира – лишь мираж…
И православному царю я возвещаю волю Бога:
За верность твоего народа открыт вам путь на небеса.
И времена вам укажу: служите нынче Литургию,-
И все причастники святые к Престолу Божьему взойдут!
Идите в бой за свой народ! За Крест Честный Животворящий!
И подвиг духа предлежащий златой свободой возрастет!
И подвиг вашего смиренья пред волей Божьей – в поколеньях
Чрез годы, скорби и сомненья,
              Чрез годы, скорби и сомненья
Потомки ваши пронесут!
              Потомки ваши пронесут!
Любовью душу укрепляйте,надеждой веру утверждайте,
Заветы предков исполняйте,
Святые с вами в бой пойдут!
              Святые с вами в бой пойдут!
А нечестивых чад неверных лишь участь жалкая геенны,
И жребий на земле презренный,
            И жребий на земле презренны
                Пока колосья не взойдут,
                Пока колосья не взойдут.
Пока колосья не взойдут, пока колосья не созреют,
И к жатве новой не поспеют – победу сербам принесут!
Тогда воскреснут честь и слава!
Воскреснет сербская держава!
Непобедимою победой откроет путь народам всем!
Слава царю Лазарю!
                Слава царю Сербии!
                Божию избраннику – вечная победа!
Славься, царь Николае!
                Славься, славься, русский царь!
                Божиим избранникам – вечная победа!
Боже, царя храни!
Сильный, державный,
Царствуй на славу, на славу нам!
Царствуй на страх врагам, царь православный!
Боже, царя, царя храни!
Храни!
              Храни!
                Храни!  - Слава царю!

Авторы сборника:  Михаил и Елена Хардиковы.