Казка про вiщого птаха Гамаюн

Александр Выженко
КАЗКА ПРО ВІЩОГО ПТАХА ГАМАЮН ТА ПРО ДВОХ БРАТІВ – ПЕРШИХ ВОЛХВІВ
   
   Хай моя казочка буде для вас, як подорожньому серед ночі в степу хмизу в’язочка.
   У давні-давні часи, коли люди бідували, сини з батьками воювали, жили собі два брати. Шкода їм було людей, що вони так безглуздо живуть. І вирішили брати податися в мандри, щоб розшукати і повернути людям щастя.
   Якийсь час йшли брати разом, а потім вирішили розійтися: один в один бік пішов, а другий  –  у другий. І була між ними домовленість, як там і що трапиться, але зустрітися знов біля джерела, щоб повернутися додому вдвох.
    Пощастило одному з братів. Зустрів він віщого птаха з жіночим обличчям і грудьми. Звали його Гамаюн.
   – Знаю, що тобі треба, – сказав птах. – Якщо віддаси мені свою правицю, я запишу нею книгу, яка міститиме в собі всі таємниці зірок, і будеш ти все-все знати, із небесних колодязів воду брати, спраглі душі напувати.
   – Добре, – погодився парубок.
   Він відрубав собі руку та й віддав їй.
   Довго чи ні записував Гамаюн таємниці зірок, та нарешті настала мить, коли він простягнув парубку обіцяну книгу, а замість руки віддав йому своє крило.
   Подякувавши Гамаюнові за безцінний скарб, він рушив у зворотну путь і вже під вечір дістався джерела, де на нього чекав брат.
   – Не журися, мій любий брате, – сказав той, у кого замість руки було крило. – Марними були твої пошуки, але я прийшов не з пустими руками…
   – Не з пустою рукою, – поправив його брат.
   – Хай так. Я ніскілечки не шкодую, що позбувся руки. У нас тепер є зоряна книга, за допомогою якої ми зможемо повертати людям втрачений спокій.
   – Звісно, що так, – погодився той.
   І вони полягали спати. Хто спить, а хто й ні. Шкряботіло на душі другого брата, що не він зоряну книгу дістав. І вирішив він убити свого брата, а книгу забрати.
   Узяв він спершу книгу, щоб хоча одним оком зазирнути у неї. Тільки відкрив  –  як враз щось зойкнуло, застогнало, спалахнув синій вогонь, і він осліп! А брат його з тої пригоди на птаха перетворився.
   Погорювали вони, поплакали з того, що все так сталося, а потім вирішили зробити ось що. Той брат, що осліп, посадив на своє плече брата-птаха, поклав у торбу зоряну книгу, і пішли вони так по всіх слов’янських землях, повертаючи людям мир і спокій.