Вони виконували наказ

Янина Рожнятовская
18 лютого... вечір... намагаюся доїхати додому, через кожні 10 хвилин телефоную рідним, щоб дізнатись, що коїться на Майдані... Соромно, що коли попросили жінок залишити територію Майдану, я пішла звідти... до цих пір жалкую! Можливо могла б комусь спасти життя... Розмовляю тихо,але ті, хто сидять поруч все чують...
 - Почали зачистку? Скільки людей? Мені погано чути, говори голосніше! (подумки молюсь, на очі навертаються сльози).... відключаю слухавку, але продовжую її міцно стискати в руці...
 - Що подивилась телевізор, - зліва луна голосний сміх, - то що там? розповідай! - Регіт продовжується...- побувала на Майдані?
 Ледве стримую себе... мовчу... потім тихо, але твердо:"Не настільки весело, щоб розповідати!" Жінки трохи втихомирились...
- Ну чого ти? Беркут просто виконує наказ! Їм також тяжко! Вони не мають вибору! Це їхня робота!
 Думки мої далеко, я повністю з тими, хто своїми грудьми захищає інших на Майдані...
 - Виконувати наказ можна по-різному! - перед очима ранені, котрих я годину тому бачила, з залитими кров`ю обличчями, не впевнена, що вони залишилися живими. - НКВД також свого часу виконувало наказ, коли мордували невинних, та й нацисти вельми слухняно спалювали євреїв...
 - Так, - радісно підхоплюють жіночки, - а що ж , мають виконувати наказ!
 Відчуваю, як тіло поступово дерев`яніє.... Стає страшно! Так, страшніше, ніж тоді, коли дивилась, як біжить беркут по схилам зі сторони Жовтневого палацу! В голові повторюуться слова, мов грім "Вони виконували наказ!"
 Розумію, що покі є ті, які будуть лише "виконувати накази", - в країні небезпечно! Нас багато років вчили виконувати накази, приховувати свою думку (а краще її взагалі не мати), тікати від особистої відповідальності, ховатись за спини інших... Так, нас багато і старанно вчили!!! Але не навчили вчитись! На превеликий жаль, ми так і не зробили висновків зі страшних кровавих сторінок в історії людства!
 Минуло два дні... зі сцени на Майдані лунають звуки "Плине кача"... ніхто не приховує сліз... "В цій труні герой, у якого залишилось троє маленьких діточок, в тій, що далі...". На площі сила-силенна людей... Кожен відчуває свою причетність до загибелі сотен людей... Бо кожен, хоч раз в своєму житті лише "виконував наказ"! Мимоволі відвожу очі, щоб не зустрітися поглядом  з батьками загиблого... Щоб не прочитати німе питання в їхніх очах... Питання, на яке ми не маємо відповіді! Так, в нашій країні є ті, які вміють досить добре "виконувати накази"! Але є інші, для котрих накази сумління найвищі, найголовніші і безповоротні! І їм слава! Слава героям України -  живим, померлим,теперішнім, минулим і майбутнім!