Книга1. Глава1. Укр

Леонид Сучков 2
Глава 1 .
ЗНАННЯ ІСТИНИ І ЗАСОБИ ЙОГО УЯВЛЕННЯ .
Уявний перехід від однієї думки до іншої більш загальної являють собою процес логічного узагальнення. Отримання узагальненого знання несе в собі більш глибоке проникнення в сутність дійсності. Узагальнення протистоїть обмеженості.
Абсолют є таке поняття , яке узагальнює думку про початок усього сущого. Він є незмінним Суб'єктом , Який не залежить ні від чого іншого . Слово Абсолют в релігії означає Господа Бога. Те ж слово в мистецтві є Краса .
Кожне почуття людини має призначення . Відчувши Господа , почуття пробуджуються і , звільнившись від матеріальної модуляції , осягають Красу .
Термін Абсолют в науці застосовується для позначення Істинного Знання або Абсолютної Істини.
Спочиваюча в Самою Себе, Справжня Істина тотожна Богові. Прояв Істини полягає в пізнанні істинного .
Господь говорить (гл. 10 , вірш 34 ) : «Смерть , яка забирає всіх є Я. Мною ж створюється майбутнє. Слава , Краса , Мова - жіночі істоти , які Мене представляють , - є також Мною . Я є Пам'ять , Розум , Твердість і Терпіння ».
Руйнування смерті і творення майбутнього Господь з'єднує Собою як Пам'ять . З нами говорить Бог , тому , визнання Пам'яті властивістю мозку веде до позбавлення Її власного статусу і неприпустимо . Ми зараз відразу повинні усвідомити , що зведення Пам'яті до фізіологічним особливостям кори мозку веде до втрати уявлення про її специфіці як світу знання: генетична пам'ять не виникає з мозку . Вона править мозком , перебуваючи в кожній клітинці організму. Господь в цьому вірші говорить про те , що Пам'ять є особлива реальність , яку спостерігати не можна ( за допомогою органів почуттів) . Пам'ять також не їсти мислення . Пам'ять пов'язана з мисленням , але її суспільна сутність не може бути пояснена з точки зору особливостей психіки. Тут вона представляється як « мінливість - спадковість - відбір». Пам'ять має властивості , які не можуть бути у предметів об'єктивного світу. В якості такої властивості виступає ідеальний характер Її сутностей ! «Я» людини може через розум ототожнюватися з цими сутностями. Буддхі - розум не може реально ідентифікуватися з трактором. Але Він може це зробити в тому випадку , коли замість матеріального трактора виступить « трактор з Пам'яті» . Ми бачимо , що світ Пам'яті є особлива реальність , насичена особливими сутностями. Ці особливі сутності звуться ідеями. Ідея може бути об'єктивною в тому випадку , коли вона зрозуміла і Богу і людині . У цьому випадку Господь « кріпить » Істинність цієї сутності . Внутрішній світ Пам'яті представлений Порядком , який в Ней створює Бог . Порядок гарний.
Божественна музика , досконала медицина , справжня філософія можуть виникнути і бути тільки в Красі . Слово Шрі означає титул Краси. Господь Шрі Крішна чудовий.
Краса Господа не матеріальна . У миру ми бажаємо бачити і торкатися , але матеріальне осквернення зриває основу щастя і видаляє від нас красиве явище і прекрасної людини .
Однак якщо те ж відбувається стосовно Бога , то само таке бажання виводить нас на рівень вищої досконалості. Той , хто так мріє , є великою людиною. Ця тема продовжена в розділі « ПОПОВНЕННЯ ЗНАНЬ » розповіддю про медитації И.Канта .
Чому Бог поєднав поняття «Пам'ять » і поняття «Прекрасне » в одному вірші? Цим Він показує , що поклоніння Йому в храмі перед іконою не відмітних від медитації на Його ж форму. Крім того , Господь звертає нашу увагу на важливу обставину.
Для багатьох людей важко зрозуміти функцію і межі его і свідомості , розуму і розуму. Кажуть , що легше усвідомлюється справжнє Я. Ми бачимо , що при спробі вирішити ці питання немає надійної опори.
Проте кожен з нас ясно розуміє , що таке Пам'ять . Її функція зрозуміла і кордони відчуваються . Господь перетворює цей феномен в реперний пункт Своїх побудов.
Господь Бог абсолютно незалежний: Він Сам є Джерело знання - могутності. Живе могутність називається Брахманом . Що не піддається знищенню трансцендентальне жива істота - Брахман - мислиться нами як пам'ять Господа . Могутність має різні види : 1 ) духу , 2 ) природи , 3 ) абсолюту . Почнемо розгляд з природи , яку в системі санкхьи іменують Пракріті . Пракріті є сутність з Пам'яті. Ця « сутність- ідея» являє собою категоріально - телеологічну схему , яка включає генерацію , сприйняття і відлік ( докладніше ця думка викладена в четвертому розділі в розділі МП- 4 ) .
Подібним же чином Пуруша є у Пам'яті Господа Її « сутністю - ідеєю » іншого типу. Він представляє з себе індивідуального духу . Пракріті є наша Матінка - Природа. Пані Пракріті для кожного « духа- Пуруши » містить його тонке тіло і генератор подій життя . Тіло фізичне утворюється як окрема подія жізні.Такім чином , трактор в генераторі подій життя ( аханкара ) не тотожний з « трактором » з розуму - буддхи ( сприйняття). Жива істота змушене брати від Джерела в реальному масштабі часу частинки могутності у вигляді Їжі . Позбавлений святості , профанський людина не усвідомлює роль їжі, як агента духовного зв'язку з цілим. Однак , якщо він же забажає стати досконалим , то вже на самому першому кроці така людина зобов'язаний пізнати алгоритм перетворення їжі в енергію. Він також вивчає феномен підтримки тіла в справному стані шляхом використання енергії. Досягнення розуміння цих процесів веде до безпосереднього усвідомлення духовної цілісності . Предметом розуміння на другому кроці стають власний внутрішній світ і культура , що породила санскрит - мова, якою користувався Господь Бог . На наступному кроці вже пізнається Абсолютна Істина .
Індивідуальне жива істота називають трьома іменами: 1 ) Джива , 2 ) Атман , 3 ) Брахман . Абсолютна Істина або Господь зветься ім'ям Парабрахман . У літературі це ім'я іноді заміняють словом Брахман . Трансцендентальне положення індивідуального живої істоти відмінно від того положення , яке воно займає в матеріальному світі. Коли істота знаходиться в матеріальному свідомості , воно приймає різні тіла.
Ще одна тонкість. Дії, пов'язані з тілами , іменуються кармою тільки в тому випадку , якщо вони ведуться заради плодів. Отже, з одного боку Бог виступає як Парабрахман , з іншого боку Він же має роль Господа Параматми . Господь знаходиться в серці істоти. У вірші 15 (гл. 15 ) Бог каже: «Перебуваючи в серці кожного , Я створюю Пам'ять , Знання , Забуття ». Він повідомляє найважливіше обставина : «Пам'ять є носій знання ». Крім того , Бог нам пояснює , що в « механізмі » Пам'яті працює агрегат Забуття. З боку Бога йде управління «нашої» Пам'яттю !
Ми повинні зрозуміти: « Пам'ять Господа несе знання ». Яке знання ? Знання Вед. Знання Вед приходить не з книжок : воно вічно перебуває в Пам'яті Господа . «Наша » Пам'ять є фрагмент Пам'яті Господа . Виходить , що по каналу загальної пам'яті йдуть тракти прямого і зворотного зв'язку з Богом. Господь говорить (гл. 15 , вірш 15 ) : «Я - укладач « Веданти ». Ясна річ , Бог не книги пише !
Людина перестає думати , що в світі небудь може виникнути знову : все вже є як Брахман . Все те , що пізнається людиною , відпускає йому Параматма . Сам же Бог є Бхагаваном або найдорожчим істотою.
У Бхагавадгіте Господь Крішна проводить синтез Веданти і Санкхьі . Це не означає , що відбувається процес нововведення. Всі вже існує в латентному , прихованому стані і самораскроется тоді , коли цьому розкриттю Настане причина - воля Бога.
В потрібний час Бог дає людям необхідне знання . Так , в Бхагавадгіте Господь відкриває Арджуне «вічну йогу ». При цьому Господь повідомляє , що вона вже була Їм повідана . Але з часом релігійна практика (йога ) була загублена. У той момент , коли дхарма (регламент ) порушується , Господь Крішна входить у світ . У поемі (глава 4 , вірш 7-8 ) Господь Каже:
«Щоразу , коли в цьому світі наступає занепад дхарми і починає торжествувати порок , Я відроджую Себе. З'являюся Я в кожній півдні , щоб звільнити праведників ».
« Крішна » означає « чорний». Господь Крішна виступає в різних обличчях. Про Нього можна думати , як про сина царя Васудеви . У « Махабхараті » - Він родич Пандавов і колесничий Арджуни . Але треба розуміти , що Господь Крішна є втіленням Бога. Поема Бхагавадгита служить центральною ланкою Навчання Господа Крішни.
Вона є частиною 6-ий книги епосу « Махабхарата ». Перша і друга глави поеми описують поле Куру , на якому виникне бій. З цього моменту починається Калі -юга .
Учитель керує колісницею учня . Учень в прихованій формі і є Сам Учитель . Індивідуальним Я , ДЖИВА керує велике Я , що має космічне свідомість . Розум учня вражений антиномією - протиріччям в законі. Це протиріччя існує лише суб'єктивно . Дві тенденції впливають на розум. З одного боку , повинні бути покарані порушники закону , які захопили царство. З іншого боку , цими творцями безладу є родичі . Арджуну захоплюють мотиви збереження роду . Учень готовий прийняти другу версію закону , який думається в його свідомості.
Господь каже до учня про те , що людина не є причиною результату свого прояву . Він показує особливість ситуації . Тут , на полі Куру , зійшлися нитки карми всього роду . Те, що здійснюються , вже не залежить від намірів окремих осіб. Бог говорить ( 18.59 ) : «Якщо ти , занурившись в самість , Помишляй :« Не буду битися ! » - Тебе природа змусить ». Подібно Арджуне , часто звичайна людина не відає істинного шляху подій . Шляху, який в Китаї іменують коротким словом « Дао ». І цій людині в голову не приходить думка про те , що треба звернутися до Бога. Людина упускає ідею , що саме намір просити допомоги у Бога об'єктивно змінює ситуацію. Якщо людина прийняла рішення шукати Бога , а потім Йому служити , то він повинен обов'язково пройти стадії цього великого відкриття : суб'єктивне звернення до Бога перетворюється на об'єктивну коригування подій . Ця частина духовної роботи і служить початком « життя з Богом ».
Арджуна просто боїться великих страждань , які обрушаться на нього після вбивства як « діда » свого племені , так і обох вчителів . Він припускає , що таке страждання перетворить всю його подальше життя на пекло. Він вважає себе господарем ситуації. Однак , всі ми повинні чітко зрозуміти , що все в світі визначається космічним законом. Цей закон є вихідною духовної реальністю. Він обумовлює для істот приємність або тягар їх переживань. Він дає значну частку змісту досвіду . Його духовний масштаб розкривається тим фактом , що вчинки минулого життя створюють структуру досвіду життя справжньої. Все це дуже дивно , і звичайні люди рідко згадують про цей закон , хоча про нього багато пишуть. Карма вважає сансару , або мандрування з життя в життя. Нова карма створюється нами і зараз. Будь навмисний вчинок змінює діяча. Вчинок формує схильність . У нашого духу , або Атмана , є тонке тіло, що не гине при смерті. У цьому тонкому тілі фіксується схильність . Вона сидить там і чекає , поки при іншому існуванні потрібні події не змусять її включитися в справу. Звідки люди це все могли дізнатися? У 6 -й главі поеми Арджуна питає у Господа про долю людини , який було пішов шляхом йоги , але потім не втримався на лінії. Бог чітко і ясно говорить , що такий дух народиться в будинку чистому і благословенному . І далі Господь стверджує: « Так виникнувши на світло , володіючи своїм буддхи з колишнього тіла , він потрудиться з великим усердьем , щоб цього разу досягти успіху». Буддхі є санскритське ім'я нашого розуму. Він входить до складу тонкого тіла. На якій базі розгортається вся ця грандіозна організованість ? Вона оформляється на базі субстанції буття. Для осягнення цього важливого знання корисна медитація. Вона пов'язана з роботою нашої уваги . Зробивши такі зауваження , ми переходимо до своєї першої медитационной практиці в рамках цієї книги.
МП- 1 .
Господь нас вчить , (гл. 10 , вірш 20 ) : «Всіх істот Я душа , в самому серці Я їх перебуваю ; Я - початок їх , Я - середина , і кінець всіх істот Я також »(переклад В.С.Семенцова ) .
Наша практика є доцільна діяльність , яка веде до пізнання Бога. Потреба в ній пов'язана з необхідністю сховатися від руйнуючої роботи старості. Метою її служить звільнення від тягот профанического буття , мотивом є бажання змінити сам процес життєвого досвіду.
Господь повідомляє , що така робота Йому бажана (гл. 7 , вірш 16 ) : «Ті , хто тут Мене почитають , - люди справ благих - четверовідни : той , хто страждають , хто жадає користі ; той, хто знання шукає , хто знає ».
Пізнання складається з психічних актів: відчуття , сприйняття, уявлення , утворення понять та ідей. Проте ми шукаємо досвід пізнання Бога. І Господь дає особливе відчуття зустрічі з Ним. Таке відчуття і повинен випробувати медитирующий . Ця робота має багато стадій. Виникає прямий і зворотній зв'язок з Господом , з Господом Параматма . Для того , щоб людина отримала досвід життя як відкриття Господа , додатковим засобом є поповнення знання.
Незалежно від цілей учня , у своїй першій медитації він спрямовує зусилля і хоче побачити Бога. При цьому підсвідомо він включає ланцюга зорового сприйняття , направляючи енергію на цю сферу.
Бога можна побачити , але не в першу медитації. Енергія сприйняття повинна піти в сферу пам'яті. Відчуття зустрічі з Господом стимулюється з пам'яті про Нього . Таке переживання ми і повинні ловити в першому медитації. Не віддаючи собі звіту в тому , початківець заздалегідь привносить в медитационную практику своє звичне уявлення про Господа . Добре , якщо людина наділяє існуванням тільки Бога і позбавляє світ будь-якого самостійного буття . Важливо , щоб Бог для нас був єдиним дійсним. Нехай світ стане акциденцією ( несуттєвим ) . Гірше , коли людина визнає буття світу і природи , називаючи їх ім'ям Господа . Він позбавляє Його самостійного буття . Наша мета - вивести учня на містичне сприйняття Бога. Треба бачити , що дух і тіло одночасно і знаходяться в суперечності один до одного і взаємодіють. Ціле , яке створює і містить цей процес і є Господь. Бог тільки і є дійсне. Ось з таким баченням треба входити в медитацію.
Готуйсь до МП- 1 , ми розповімо про те , як пов'язані між собою медитація , концентрація уваги і керування почуттями. Останнє в йозі зветься пратьяхара .
Феномен медитації має ім'я Дхіана . Не можна просто сісти і сказати: «Я зараз буду робити Дхьян ». Для того , щоб випробувати медитацію - дхьяну , спочатку треба досягти певного стану розуму . Якщо я спробую силою змусити розум (а в ньому йде процес « пристрасного » мислення ) увійти в стан медитації , у мене виникнуть складності. Асана готує розум до медитації , те ж саме робить пранаяма . Медитація дається Богом. Вона є сиддхи . Слово « сиддхи » можна перекласти як « здійсненність ». Цей феномен одного класу з вибхути . Сиддхи - вибхути є паранормальні тілесні і психічні здібності. Ці здібності людині дає Сам Господь. Фізичні сиддхи є результат ототожнення схеми тілесних процесів зі структурою стихій у світі зовнішньому. Психічні сиддхи складають предмет даної книги. Продовжимо мову про медитації. При виконанні медитації йде «занурення» в об'єкт медитації. Між « Я» і об'єктом встановлюється зв'язок . Під час медитації почуття підпорядковані станом дхіяни .
Пратьяхара сама виникає як результат цього стану. Пратьяхара є утримання від усього, що живить наші почуття. Почуття самі перестають притягатися до їх об'єктів . Ми дивимося , але форма жіночого тіла вже на нас не впливає. Об'єктом почуття зору є форма , і ми бачимо : це почуття зупинено . У пратьяхара розривається зв'язок між розумом і органами сприйняття.
І хоча вуха чують звук , вони не стануть втягуватися в процес слухання. Коли я думаю про деяке предметі , скажімо , про проблему М. Коперника , мою увагу все більше залучається до цього процесу. І я все менше усвідомлюю , де перебуваю . Я все глибше занурююся у взаємодію з предметом медитації. Пратьяхара виникає тоді , коли я створюю ситуацію , в якій мій розум настільки поглинений чимось , що органи почуттів більше не реагують ні на що інше. Вже зрозуміло , що Пратьяхара автоматично виникає під час медитації через те , що ми сконцентровані на її об'єкті.
За допомогою пратьяхара ми можемо перемогти фізичні незручності. Ви сидите в позі лотоса. Ви занурилися в думку про вашу суб'єктивності . Ви знайшли єдність Бога і вашої суб'єктивності . Скільки просиділи ви в цій позі , вам не відомо. Коли ж ви повертаєтеся в звичайний стан , то вам корисно розтерти ваші ніжки. Спершу потрібно «взяти » об'єкт , потім піде Пратьяхара . У Дхарані ми створюємо умови , щоб вся увага фокусувалася на одному напрямку мислення. Дхьяне передує дхарана .
У наших медитаційних практиках , які ми позначаємо символом МП , ми готуємо наш розум до санкхья - медитації. Слово « санкхья » означає «міркування ». Ми розмірковуємо про таттв для того , щоб побудувати картину світу. Таттва є окреме першооснова реальності.
ТІЛО МЕДИТАЦІЇ .
Хрідая є серце , розум і душа .. Господь Шрі Крішна в дев'ятій главі словом « таттв » позначив поняття дійсності ( гл. 9 , вірш 24 ) . Тапас є очищенням , в тому числі вогненним . Розум несе властивість вогню. Ми повинні представити квадрат. Ми повинні звернути увагу на чотирикутник , на прямокутник , в якому всі чотири сторони рівні . Верхня сторона паралельна горизонту. Горизонт є лінією дотику Неба і Землі. Ми говоримо про нього : « Відомий горизонт ».
Верхня сторона квадрата знаменує собою Господа як Пам'ять . І ми розуміємо , що Вона є основа знання ( гл. 10 , вірш 34).
Наше знання складається з уявлення про те , що Господь знає кожного з нас - Він знає кожна істота (гл. 7 , вірш 26 ) . Права бічна сторона квадрата знаменує цю основу нашого відчуття зустрічі з Господом. Нижня сторона квадрата нам нагадує про те , що Бог є головним з Адітії . Слову Адіті ми даємо тлумачення як незв'язаність і Нескінченності . У число Адітії входить Господь Варуна . Він є охоронцем космічного та морального закону рита . Господь приходить до нас з незв'язаність і Нескінченності і дає Пам'ять . Ліва бічна сторона змушує нас пам'ятати , що Бог є Господь Параматма , Який розташований в серці .
Коли ви спите і вам потрібно прокинутися , то здійснюється диво . Жоден з матеріальних ресурсів - ні прани , ні індрії (почуття) , ні буддхи і манас ( розум ) - не мають сили , яка здатна розбудити істота.
Прокинутися вам допомагає Господь Параматма ( Шрімад - Бхагават кн. 3 , гл. 26 , вірш 71 ) . Бог завжди пам'ятає про вас , знаючи про те , в який момент ви повинні почати перехід до активного дня .
Усередині квадрата ми повинні подумки записати фразу : «Як Бог до нас приходить Своєю Пам'яттю , так ми повинні відповісти помятованіем Його . Нехай кільце прямого і зворотного зв'язку замкнеться (гл. 15 , вірш 15 ) ».
Ми повинні бути постійно запряженими у справу і повинні пам'ятати про Бога. «Завжди запряжений » санскритською звучить : « Сататі - юктанам » (гл. 10 , вірш 10 ) . Читач повинен зрозуміти , що Сам Господь Бог бажає употреблнія слова « запряжений ». У першому розділі Поеми має місце образ: « бойова колісниця , ваблена білими кіньми ». Господь вважав за потрібне в цьому вірші чітко вказати , що коні саме « запряжені » ( юкте ) .
Господь дасть нам Буддхі - йогу. У тексті 10 -го вірша ( гл. 10 ) Господь повідомляє про важливу роль Буддхі -йоги. Буддхі -йога працює спільно з Істинним Розумом (ІР) . Загальний Розум містить у собі істинний розум і зовнішній розум ( інтелект) . ІР пов'язаний з серцем , інтелект діє через мозок. Буддхі -йога запрягає загальний розум на серце і примушує його проявити в собі ІР. Істинний розум « приводить» серце до «Я». Потім він же призводить наше « Я» до Бога.
Особа Бога осяяне чарівною усмішкою , очі світяться ніжністю. Господь так виявляє Себе в нашому серці. Пам'ять про Бога запускає весь цей механізм руху.
Ми усвідомлюємо , що цим методом Господь Шрі Крішна зсередини направляє нас . Бог є джерело всіх духовних і матеріальних світів. Все виходить від Нього. Звичайна людина не може постійно думати про Нього і, тому, його захоплює біда матеріального життя . Якщо людина пам'ятає про Господа і бачить Його прояви у всьому , то тіло своє і плотські справи свої він відчуває у вигляді сну. Це дуже цікаве відчуття . Воно практично. На основі цієї бази ми будемо будувати наші практики . Потім в квадрат увійде трикутник - другий етап медитативної еволюції. Потім внесемо коло . Однак цей етап і подальша робота повідомляються в інших томах нашого твору.
ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ .
Виділяючи особливу роль феномена і ноумена Пам'яті , Господь повідомляє прийоми техніки безпеки при роботі в їх системі . У 63 вірші ( гл. 2 ) Він каже: «Гнів породжує ілюзію , вона вводить пам'ять в оману. При відмові пам'яті втрачається розум. Від його втрати страждає система прана ». У 66 - му вірші цієї ж глави поеми Господь Шрі- Крішна повідомляє основний прийом захисту: «Необхідно , щоб розум був запряжений у справу відсікання всіх турбують впливів і захищав щасливий стан людини». При цьому (вірш 67 ) «Треба чітко знати , що навіть одне почуття здатне вивести розум із захисного запряжених ».
Ми тут хочемо запропонувати читачеві образ подвійного впливу : він захищає щасливий стан людини і вводить розум справу запряжених помятованіем Бога. Ми вже пам'ятаємо образ бойової колісниці , яку тягнуть білі коні . Господь подарував нам його в першому розділі Своєю поеми ( вірш 14 ) . Бог у поемі Арджуну представляє в якості способу Пуруши . Свій духовний вигляд , повідомлений нам , Господь Шрі Крішна пов'язує з образом Господа Параматми . Господь Параматма володіє сферами дії та виконання. Тому Бог виставляє Себе як колесничего Арджуни . Ми ведемо концентрацію на думці: « І порятунок нас Богом і помятованіе про Нього , нас ведучого - все міститься в образі Господа - колесничего ».
ПРАКТИКА ТРЬОХ ШЛЯХІВ ЗВІЛЬНЕННЯ ТА ЇХ ЄДИНА ОСНОВА .
У Бхагавадгіте Господь дає три шляхи звільнення . Однак вони використовують один і той же метод медитації. Перший шлях веде через культові дії , які з'єднуються з потужною медитативної практикою. Другий шлях - через знання: знання тотожності індивідуального Я і Абсолюту . І ще один шлях - через шанування Господа . Цей шлях також заснований на потужній медитації. Наш висновок: техніка медитації єдина.
Надалі зручно використовувати два поняття: 1 ) медитационная практика і 2) медитативна практика . Перша з них пов'язана з освоєнням техніки умогляду . У звичайній йоги відома дх'яна як метод роботи з свідомістю. У йозі Бхагавадгити ця сфера більш широка ( включає освоєння розуміння ) . Справжня глава присвячується питань як знання Істини , так і питань про способи подання такого знання.
Медитационная практика починається з концепції вистави. Останнє є наочний , узагальнений образ предметів і явищ. Такий образ відтворюється без впливу самих предметів . Представлення є елемент свідомості. Воно пов'язує сенс і значення понять з образами речей. Спосіб представлення знання є основа розуміння. Незбагнена чи погано зрозуміла інформація може з'явитися через незручне способу представлення знання . У йозі ми стикаємося з проблемою (по- грецьки « перепона » ) усунення розриву між двома способами представлення реальності ( помилковим і вірним ) . Початково проблемна ситуація в йозі , перепона на шляху учня , матеріалізується у вигляді парадоксів . Проблема несе в собі запит на ясний категоріальний спосіб представлення реальності.
Медитативна практика має іншу задачу. У найпростішому випадку - це зосередженість на об'єкті та усунення факторів , що розсіюють увагу . Ми зазвичай з'єднуємо разом обидва види практики . Методи медитації різноманітні.
ЗАНУРЕННЯ РОЗУМОМ У ПРЕДМЕТ .
Тепер визначення самої медитації. Предмет є якесь суще , яке має смислове єдність. Тому медитація є занурення розумом в предмет . Остання є таке розумова дія , яке призводить психіку людини у стан глибокої зосередженості . Цим же словом позначається також саме подібний стан . За латині це слово означає «міркування ». Для такого « роздуми» потрібні і фізичні умови .
Можна сісти на стілець. Краще розташуватися на килимку з перехрещеними ногами. Така поза корисна для подачі енергії , яка приводить в дію і мислення , і пізнавання . Енергія йде вгору , поширюється по мозку , нагадуючи фонтан. Така енергія пов'язана з духовним переживанням . Кисті рук треба долонями вгору тримати у низу живота. Руки добре покласти одна на іншу. Таке положення рук і схрещені ноги не дають збігати ( розсіюватися ) енергії. Спина пряма , і підборіддя повинен бути злегка опущений і підібраний. Це заспокоїть наші думки. Грудна клітина повинна бути розкрита , що полегшить дихання . Коли ваша спина випрямляється , то погані емоції гальмуються . Можна виконати позу полулотоса . Треба зігнути ліву ногу і покласти ліву ступню поруч з правим стегном. Зігніть праву ногу і покладіть праву ступню поверх лівого стегна.
Ми проробили важливу , але не головну роботу. Починаємо розгляд головних питань . Ми готуємося до самого чудовому моменту свого життя - до зустрічі з Господом. Розглянуті нами елементи йогичеськой практики не є звичайними вправами фізичної культури . Ми їх будемо використовувати при спілкуванні з Богом.
Господь говорить (гл. 18 , вірш 71 ) :
«Той , хто стане слухати цієї дхарми
повний віри , лихослів'я чужий , -
той досягне освобожденья
і світів людей благої карми ».
( Переклад В.С.Семенцова ) .
З цього вірша ми пізнаємо , що Суб'єктивне світобудову Господа містить в собі світи людей благої карми. Ми вивчаємо поему Господа . Вона є найбільше твір мистецтва , бо несе нам в собі Красу . Тут ми повинні мова Краси перевести в мову Істини. Поетичне зміст повинен стати практичним змістом , пов'язаним з поняттям «вдосконалення учня». Але в цій роботі мають бути присутні не тільки вправи. Є речі важливіші.
Бог дає нам чіткі роз'яснення ( гл. 18 , вірш 65 ) : «Думай про Мене , вклоняйся Мені , виражай Мені повагу. Так ти прийдеш до Мене. Я обіцяю тобі це , бо ти - Мій дорогий друг » ( переклад Свамі Прабхупади ) .
З цього вірша ми бачимо , що вправи не так важливі , як ми думали на самому початку. Ми усвідомлюємо , що зовсім не слід вдаватися формальної медитації.
Потрібно перебудовувати своє життя для того , щоб вступити у відносини з Господом. Частиною цих відносин є медитація. Ми повинні виконувати поклони перед Господом.
Поклони робимо після звернення до Бога. Вони виконуються і на початку і в кінці кожної практики . Можна застосовувати камасте - індійський жест привітання з'єднаними руками. Важлива імпровізація : ваші стосунки з Господом неповторні.
Ще одна порада Бога ( гл. 9 , вірш 34 ) :
« Займи свій розум думками про Мене , виражай Мені повагу , падаючи ниць переді Мною , і вклоняйся Мені . І так , повністю занурений в Мене , ти прийдеш до Мене ». ( переклад Свамі Прабхупади ) .
Я звертаюся до Господа на початку тренування таким чином:
Дорогий Бог Крішна ! Дорогий Бог Рама ! Дорогий Бог Капіла ! Дорогий Бог Будда ! Дорогий Господь Ісус Христос ! Дорога матушка Прадхана ! Дорогий Господь Махат ! Дорогий Господь Брахма ! Дорогий Господь Шива ! Дорога богиня Бхумі ! А також дорогий Господь Ганеша і Святий Бхарата ! Покерувати моєї тренуванням . Зробіть так , щоб я краще пізнав свою єдину сутність з Господом Крішною !
Після цього звернення я роблю поклони . Роблю 12 поклонів . Всі названі космічні Особистості мені допомагають у всьому.
Звернемося до Господа з молитвою: «Господи ! Дай нам пізнання , яке дозволяє наблизитися до Тебе ». І ми просимо у Бога дати нам знання сутності « субстанції буття». Ми просимо у Господа дати нам розуміння процесу взаємодії Господа Брахмана , Господа Параматми і Атмана . Треба згадати про область серця. Там перебуває Господь в образі Надсвідомості . Господь Крішна вчить (гл. 18 , вірш 61 ) : « У серці істот знаходиться Ішвара . І Він спонукає їх бути мандрівниками , підлеглими машині ( янтра ) Своєї майї ». Ішвара і є Господь Параматма , Який залишається свідком усіх вчинків. Міняючи тіло , істота забуває минуле , але Господь Параматма організовує процес так , що істота отримує те , що заслуговує.
ЗУСТРІЧ З ГОСПОДЕВІ .
Після того , як ми звернулися до Бога , відбуваються особливі явища . Господь Брахман активізує наше тіло через п'ять прана (вітальних струмів ) , і ми усвідомлюємо , що розум близький до абсолютного Я. І ми відчуваємо , як Я перевершує всяку дію думки. Господь відкриває нам факт , що помилкове его спонукає нас ототожнюватися з об'єктами одного типу і уникати ототожнення з іншими. Саме его утримує нас в пастці матеріальних форм і якостей. Ми шукаємо тілесних відчуттів і відбігає від духовності. Розум поставляє потік внутрішніх і зовнішніх вражень , і всі вони коригуються его, хто включилися в свідомість тіла. Господь дає нам побачити , що реакція его описується словами: «Я краще всіх» , «Я не помиляюся ». Як Бог чинить такі зміни? Враження про Господа нехай навіть не потужні , змінюють саме его. Его має дві функції : 1 ) почуття «Я» , і 2 ) почуття «моє» . І людина розуміє: «Все , Господеві» . Его змінюється , а людина говорить , звертаючись до Бога : «Господи! Все в цьому світі сповнене Тобою . Ти є сутність усього і кожного. Я повинен ставиться до всього з благоговінням , прибравши спрагу володіння ». Почуття власності змушує нас вважати будинок , роботу , гроші належать нам . Як розум шукає задоволень у формі почуттів , так его прагне до розширення в зовнішньому світі. Ось причина , яка вводить людину в цикли перероджень , керовані законом карми. Его - апарат матеріальної еволюції. Господь підключає нас до еволюції духовної.
Мудрець Патанджалі вчить : «Присвяти своє его - свідомість Ішваре і досягнеш самадхи ». Це він каже в 23- му вірші глави першої і повторює в 45-ій сутре 2-ий голови: « Ішвара - Пранідханой або присвятою всіх своїх дій і волі Господа досягається самадхи ».
Таке досягнення настає тільки тоді , коли ми відмовляємося від процесу окремого від Бога буття і визнаємо Його як нашу власну сутність . Поки людина не віддасть своє Я Богу він не може увійти в чисте Я. Тепер ми усвідомлюємо , що наше глибинне Я є суб'єкт і є те , що зветься істотою. Глибинне Я є індивідуальний дух , і він « живе» в космічному дусі , або Брахмане . У кожному конкретному випадку Атман - індивідуальний дух і Брахман - живе могутність виступають як прояви Абсолюту . Атман - Брахман втілюється у вигляді спостережуваних подій і « тел - учасників». Він - Атман - Брахман - і є та субстанція буття , на основі якої організується космічний закон карми. Ми говоримо про два як про Єдиний Атмане - Брахмане .
Його знання , тотожне з Ним , незбагненно.


ПОПОВНЕННЯ ЗНАНЬ .
Важко , дуже важко Арджуне встати на нову точку зору , перейти в іншу систему відліку. Воїну Арджуне необхідно зробити зворотний « коперниковской поворот ». Микола Коперник повернули розуміння людей від геоцентричної спрямованості до ідеї Сонячного центру світу . Ми ж , разом з Арджуной , повинні піти від Сонця світу цього і побачити Сонце суб'єктивності . Кожен з нас є промінь цього Сонечка . Господь говорить ( гл.15 , вірш 6 ) : «Моє світобудову не освітлюється ні Сонцем , ні Місяцем. Той , хто досяг його, чи не повертається » . І тільки мала частина духовного сяючого світу ідентична з Махат - таттв - основою світу матеріального . У новому завіті Господа нашого Ісуса Христа в Одкровенні Іоанна Богослова ( гл.22 , вірш 5 ) сказано: «І ночі не буде там , і не буде потреби в світильнику , ні в світлі сонця, бо Господь Бог освітлює їх ; і будуть царювати на віки віків ». М. Коперник повернули нашу увагу до Сонця. Ми ж закликаємо направити його на Царство суб'єктивним. Таку еволюцію свідомості ми назвали зворотним коперниковской поворотом . Бог попереджає ( гл.18 , вірш 67 ) : «Це таємне знання не можна повідомляти тому, хто нездержливий , хто не відданий Мені , а також тому, хто заздрить Мені ».
Однак можна запитати : «Хто ж протистояв М. Коперника ? ». Йому протистояв А.Фридман . Це трапилося в пізніший час. У моделі К.Птолемея , яку змінила модель М. Коперника , Земля була центром всесвіту. Вона була нерухомим кулею , і навколо неї оберталися Місяць, Сонце і планети. Модель Птолемея маніфестувала систему відліку , закріплену на «тілі» нашого Я , моделлю ж Коперника наше Я було послано разом з планетою «ходити мирськими шляхами» . Зникло протиставлення земного і небесного . І небо пішло від нас.
Раніше кожна людина знала , що Бог знаходиться на небі і Він тримає у Своїй Пам'яті світобудову . Господь сприймався як близьке жива істота . Тепер же світ звернувся в безособовий механізм . Земля перестала бути центром світобудови. Небо стало космосом.
Центром світу і його нерухомою точкою зробилося Сонце . Відкриття Галактики взагалі змістило центр відліку в далекі понад хмари і поставило під сумнів існування Абсолютного Буття. Однак Бог не визнав це положення справ . Господь сказав ( гл.9 , вірш 6 ) : « Всі істоти завжди знаходяться в Мені , а Я є Абсолютним Буттям ».
У 8 -й главі Господь вчить (вірш 17-18 ) того, що тривалість існування всесвіту обмежена . А.Фрідманом були отримані загальні рішення рівнянь Ейнштейна , застосованих до опису всього всесвіту . Ці рішення описували всесвіт , змінну з часом . Висновок Фрідмана означав , що всесвіт повинна або розширюватися, або стискатися. Е. Хаббл відкрив розширення навколишнього нас світу галактик. Він відкрив розширення всесвіту і підтвердив правильність висновків А.Фридман .
Збільшення швидкості розльоту галактик з відстанню становить 15 км / сек на мільйон світлових років. Всесвіт почала розширюватися 15 • 109 років тому. Іспущенний на цій стадії ансамбль гарячих фотонів почав розширюватися разом із всесвітом , охолоджуючись . Цей ефект пов'язаний з випромінюванням , яке було виявлено в 1965 році.
Всесвіт виникала з сингулярності , яку фізика не може навіть уявити. Однак суб'єктивні моделі реальності описують всі ці події чітко і абсолютно .
Для І. Канта зворотний поворот полягав у тому , що він розташував свою систему відліку на суб'єкті. Він спочатку подивився в глибини суб'єктивності і побачив Господа . Господь містив все буття у Своїй Пам'яті. Дивлячись з цієї системи на світ , учений зрозумів , як свідомість наказує предметів їх закони. Він побачив , що ці предмети є просто складові частини свідомості. І завдяки цьому догляду назад в суб'єкт , досягається те , що Кант іменує « трансцендентальним » або лежачим до і над фактичним . Атман - Брахман знаходиться як до, так і над фактичним . На латині « факт » означає « доконане або зроблене ». Іммануїл Кант пішов цим шляхом і зупинився. Вірніше , у нього не вистачило розумової мощі зрозуміти те , що в усі часи було розказано Богом. А Бог від люблячих Його вимагає , щоб вони зробили крок далі Канта . Що ж ми повинні зрозуміти ? Ми повинні зрозуміти той факт , що духовна основа людини неубіваємость , і тому , строго кажучи , немає вбивства - смерті. Це подання треба здійснити в житті. Ясна річ , нам треба перед цим повторити медитацію И.Канта . Медитативна практика пов'язана з мотивом осягнення свого Атмана . Практика медитационная проходить через досягнення И.Канта . Вона веде до отримання духовного тіла.
Нашу медитацію можна закінчити мертвої позою , або савасаной . Це поза справжнього йогівської відпочинку. Суть цієї пози полягає в тому , що людина кілька хвилин знаходиться в такому стані , коли він відключений від зовнішнього середовища. Треба лягти на спину , розправити тіло. Руки лежать уздовж тулуба. Треба зняти окуляри і годинник. Починаємо процес розслаблення . Звертаємося думкою до рук і ніг і бажаємо , щоб вони розслабилися. Те ж робимо по відношенню до інших частин тіла. На 10 хвилин зникає світ , де діють час і необхідність. Після завершення вправи треба звернутися до Господа Бога і сказати: «Дорогий Господь Крішна ! Спасибі » . Треба дякувати всіх істот з якими ви мали справу в роботі. Якщо ви згадували ім'я деякого істоти , то наприкінці треба його дякувати.
Є істоти Вищі . До їх числа відноситься інструктор. Перевірте себе : багато хто забуває дякувати інших істот. Створіть у себе навик самостійного створення ритуалу.
Савасана використовується також для того , щоб навчитися правильно дихати в розслабленому стані , для усвідомлення самого процесу дихання .
Техніка виконання: потрібно лягти на спину на килимок так , щоб хребет , шия і голова були на одній прямій. Ступні розсунути на 45 см пальцями назовні. Руки лежать долонями вгору з боків від тіла на 15 см від нього. Треба закрити очі. Починайте розслаблення .
ПЛОД МП- 1 .
Ми підходимо до завершення глави , присвяченій проблемам як знання Істини , так і способів його подання.
І зараз важливо виділити найголовніше , найважливіше , найбільш істотне для нашої роботи. Таким матеріалом є наставляння , дане Арджуне Господом. Господь сказав (гл. 8 , вірш 7 ) : «Ти повинен завжди пам'ятати ( анусмара ) про Мене і в той же час виконувати свій обов'язок. Присвятивши Мені своє его - свідомість і всі свої дії , ти досягнеш Мене ». Це наставляння важливо для всіх людей. Господь не говорить , що людина повинна кинути свої обов'язки. Потрібно їх продовжувати , але при цьому пам'ятати про Бога.
Ми егоїстичні і ставимо в центр світобудови своє помилкове его . І пам'ятаємо про себе. На санскриті це називається « аханкара ». Его означає «процес мене ». Поряд з розумом і розумом его являє собою важливий агрегат людського буття. Функція его полягає в проведенні ототожнень , які з'єднують нашу внутрішню реальність , наше абсолютне Я з об'єктами і якостями матеріального світу. Его формує віртуальний образ « Я» і змушує нас вважати себе фізичним тілом. Его є вельми складний агрегат. Воно , при цьому, не має спільних деталей з нашим абсолютним Я. Завдання его пов'язана з управлінням мислення : яка б думка у нас не виникала , аханкара робить спробу вставити в неї подмисль про « Я».
Тому Господь повчає нас (гл. 8 , вірш 8 ) : « Здійснюючи абхьяса -йогу і проводячи медитацію , стеж , щоб не було відхилення від трансцендентальної спрямованості , і нехай его- свідомість тепер перетвориться на свідомість , орієнтоване на пам'ять про Мене ». У цьому вірші Бог вживає слово « юктена » - « запряжених ». І Він вводить нове поняття « абхьяса - йога- юктена ». В системі Патанджалі застосовується термін « abhyasa » ( абхьяса ) . Це слово означає «постійна практика». Однак Господь надає цьому методу нову мотивацію : запряжених ! Ми звели термін « абхьяса - йога- юктена » до фрази , представленої вище. Однак феномен « запряжених » ми будемо продовжувати вивчати в наступних розділах.
Пам'ять про Істину і є спосіб Її уявлення. Ми повинні зробити комутацію у своїй психічної системі . Для цієї операції необхідно чітке уявлення про її функції і пристрої. Господь все це описує у Своїй поемі .
Завершуючи главу , ми пропонуємо читачеві номограму , яка дозволяє представити ролі та функції головних учасників духовного процесу . Останній має прямий зв'язок з космічним механізмом карми.

вічність
Знання Господь Бог
блаженство

     Перший Господь Брахман
Атман Господь Параматма Вічність
                Вічність Знання Другий
                Атман
              Перше тіло Друге тіло



Сонце Бога відбивається в озері кожного серця . Кожен розум має свою зірку у вигляді свого абсолютного Я. Ми хочемо все бачити . Тому візуалізація є важливий спосіб представлення знання. Однак Господь чітко вказав : «Пам'ять про Мене є спосіб представлення знання про Істину » (вірш 15 , гл. 15 ) . Пам'ять є функція розуму за участю розуму . При їх спільній роботі може бути створена візуалізація в пам'яті. Помилкове его створює розум і розум. Останній виконує функції сумніви і омани , вірного уявлення і сну. Він же створює пам'ять. Пам'ять відтворює досвід , пережитий за допомогою почуттів або через концепції . Ясна річ , що ідея Господа приходить до нас через концепції . Концепція є система поглядів. Однак Господь осягається і органами чуття. Великий праведник Дхрув вів серйозні медитації. Він внутрішнім поглядом споглядав вигляд Господа . Раптом бачення припинилося , що збентежило йога і змусило відкрити очі. В ту ж мить він побачив , що Бог , Якого він бачив у серці , знаходиться перед ним. З трепетом у серці Дхрув впав до ніг Господа . Він хотів обсипати поцілунками лотосних стопи. Йог хотів прославити Бога молитвами Вед , але , погано знаючи писання , розгубився. Господь торкнувся чола Дхруви Своєю раковиною. В ту ж мить Дхрув відкрилися Веди і він побачив єдину Причину буття. Він побачив Вищу Душу та Її зв'язку з істотами. І йог приніс Господеві таку молитву , яка гідна вченого людини.
Нами дано виклад тексту з Шрімад Бхагават (кн. 4 , гл. 9 , вірш 2-5) . Цей матеріал має пряме відношення до нашої практиці , яка є першою сходинкою у велику область осягнення Бога. Виникає питання про те , яким чином Абсолют створює візуалізацію Своєю Форми . І чому саме ця форма є Його формою . Всі ці важливі питання розглядаються як у справжньому , так і в наступних томах нашого видання.
Суб'єктивне світобудову Господа Шрі Крішни складається з багатьох Атманів або пуруша . Атман є абсолютний суб'єкт , який не може стати об'єктом матеріального світу. Матеріальними ототожненнями Атмана управляє Господь Параматма .
Ситуаційне моделювання майбутніх кармічних зв'язків здійснюється на рівні суб'єктивного світобудови. Бог стверджує ( гл.7 , вірш 26 ) : «Всіх істот , що пішли зі світу , Я знаю , знаю що живуть і отримують тіла». «Механізм » цього знання простягається в плані суб'єктивного світобудови : Господь у формі Параматми побутує в серці істоти і здійснює його еволюцію.
Слово «серце» в цьому контексті означає « Манас ». Останній , будучи елементом тонкого тіла, що не гине при смерті грубого фізичного тіла. Практично пізнати Господа Брахмана легше , ніж осягнути Господа Параматму . Він подібний Сонцю. Облік невідання може накрити Сонце . Господь Параматма повністю недоступний для сприйняття з боку нерозумних . Господь Крішна говорить ( 18.62 ) : « Вручи себе Господу Параматма і ти отримаєш обитель ( стханам ) у суб'єктивному світобудові ».
Істотами править Сам Бог , але Він прийняв форму Господа Параматми . Найбільша мудрість Господа Бога видно з алгоритму Космічного Закону . Якщо людина в минулому житті був прив'язаний до жінки , то в житті наступній він отримує жіноче тіло. І далі . У священних писаннях надається значення цнотливості жінки. Важливий факт її вірності чоловікові. Чому так потрібно ? Відповідь : прихильність жінки до чоловіка дають їй можливість отримати в наступному житті тіло чоловіка. Душа , що отримала чоловіче тіло , має більше способів вийти на режим звільнення . Душею ми вважаємо з'єднання Атмана з тонким тілом. Якщо людина отримала чоловіче тіло , то воно повинно використовуватися для практики йогического звільнення . Немає сенсу його прив'язувати до жінки.
Під наглядом Бога , пожинаючи плоди , істота або душа входить в чоловіче сім'я і потрапляє в тіло жінки. На сьомий місяць маленька людина володіє свідомістю. Наприкінці сьомого місяця дитинка зсувається повітрям з місця. Перед пологами стінки його місця проживання розтягуються. У тілі людини діють прани . Особливо виділимо зараз Прану і Апану . Всього Пран п'ять. У чотирнадцятому вірші ( гл. 15 ) Господь Бог каже , що, стаючи Господом Вайшванарой , перебуваючи в тілі , Він править і Праною і АПАН . Апана , керована Господом , видаляє плід з тіла мами. Господь Параматма в даний момент діє разом з Господом Вайшванарой . Таким чином , Єдиний Бог в тілі постає у двох істот : у формі Господа Параматми і у формі Господа Вайшванари . Господь Параматма не покидає душу у всіх обставинах її народження. Господь присутній і в душі і поза нею. Ніщо не вислизне від Його очі. Він бачить і помисел і вчинок . При цьому Господь Параматма залишається невидимим. Не треба Його мислити локально. Він є всюдисуще початок.
У системі відліку Господа Параматми наш Манас виступає як ідентифікатор конкретного істоти. Через нього Бог бачить і наші помисли і вчинки. Для Нього вони служать аргументами при вирішенні питання нашого майбутнього тіла.


    

 Душа є об'єднанням тонкого тіла і Я. Таттва є першооснова , істина , суть .