Невинна кров. Продовження 9

Марина Беловол
     Площа перед преторією обезлюділа.

     Вітер шерудів сміттям.
 
     Юда лишився сам, наодинці з власним сумлінням, з душею, що була зараз ніби кам’яниста пустеля, де виють демони...

     Сам не відаючи чому, Юда звернув у провулок і пішов знайомими вулицями до храму. Місто було безлюдним.

     « А як же! - посміхнувся Юда, - хто ж пропустить таке видовище? Не кожного дня в Єрусалимі розпинають пророків!»

 
     У дитинстві, коли дійсність плутається зі снами, Божий дім здавався йому більшим, величнішим і страшнішим. Тоді він блукав межі храмовими стовпами, немов у лісі. Довколо таємниче і тьмяно виблискувало червоне золото, курився ладан, смолистий дим плив у повітрі, стривожено цокали ратицями білі ягнята, кров струмками стікала з жертівника на згадку про беззаконня... Цього потребувала Божа справедливість, Тисячеока Слава Господня, що пробувала в Святині.

    - Молися, сину, - проказував Юді старий батько.- Дякуй Вседержителеві, що народився Юдеєм.

    І Юда молився.

    Уява змальовувала картини переможних боїв, обличчя героїв. Бути вибранним значило для нього бути кращім по праву народження. Але ягнята, приречені на смерть, були також вибрані - першорідні, найкращі з отари, і Іван Хреститель, вказуючи на Ісуса, назвав його Божим Ягням…  Отже, Бог чекав від Свого обранця не тільки посвяти, але і самопожертви… 

    « Панувати світом за правом Божого улюбленця - це одна річ, а конати на жертівнику - зовсім инакша. Якщо стати святим означає бути гнаним і вбитим, нащо та святість? - думав Юда. - Я не хочу покорятися чужій волі, навіть якщо це воля Божа. Хто зна, чого Він забажає від мене?.. Я сам  буду володарем свого життя і своєї смерти».

    Зараз Божий дім здавався Юді тісним і душним, як стара скриня. Він знав напевне, що Слава Господня полишила храм і люди вклоняються зовсім не таємничому і незрозумілому Вседержителю, а лише власній уяві про Нього. Той, хто втілить цю уяву, буде вшанований ними, як Бог. І це ще буде, буде…

    Віками самозакохане священство і ледачі зажерливі левіти вважали себе вищими і кращіми за всіх, пишаючись храмовим служінням і вдаваною близкістю до Бога, а Той взяв і, наче на сміх, обрав Собі в улюбленці звичайного теслю з Галилеї. Дивні діла Твої, Господи. І любов Твоя вища за розуміння.

    Юда розреготався.

    Замкнутий простір відгукнувся луною.

    Звідкілясь, наче пацюки з нір, повисовувались служки, трухляве другорядне священство.

    - Чого тобі, сину? - запитав  зморщкуватий дідок у священичій одежі.   Каламутні очі лупали недовірливо і ворожо.

    -Згрішив я, невинну кров видавши, - з вдаваною покорою промовив Юда, але вуста його глумливо скривилися.
    
    - Принеси жертву згідно Закону, - обережно відповів старий.

    - Чи ти розумієш, про зо я говорю? - відгукнувся Юда, безсоромно роздивляючись священика. - Я видав людину на смерть. Я взяв за це гроші. Ти вважаєш, що досить скрутити голову якомусь голубу и все знову буде гаразд? Я буду ні в чому не винний і чистий душею, як мала дитина?

    Священик знизав плечима.

    - Що мені до того. Я виконую свою справу. А ти дивись собі сам.

    Юда витяг з-за пояса шкіряний гаманець і жбурнув його на підлогу.

    -  Це заплата за кров.

    Срібняки з дзвоном розкотилися по кам'яних плитах.

    Служки кинулися збирати гроші.

    Юда мовчки дивився на плазуючих у поросі.

    - Слухай, раптово запитав священик, - а ти часом не з тих галилейських заколотників, що хотіли вцарювати Ісуса з Назарету?

    - Це він! Це він! - схвильовано залунали з боків голоси дрібних храмових людців. - Це той, що був з Назарянином! Юда Іскаріот!

    - Чи то правда, що Назарянин воскресив Лазаря з Віфанії? -  стурбовано запитав священик.

    - Правда, - підтвердив Юда, не дивлячись на нього.

    -А ти коли-небудь возкрешав мертвих? - знову запитав старий з неприхованою цікавістю.

    Відповідь була короткою і байдужою:

    -Возкрешав.

    - І що… - голос священика перейшов у поспішний шепіт, - що ти відчував при цьому? Якесь особливе піднесення?.. Силу, що проходить через тебе гарячим струменем?.. Що саме, що?!

    Юда підвів голову і відповів призирливо:

    - Навіщо тобі знати? Ти все одно навіть дохлого собаки до життя не повернеш… Нічого я не відчував. Розумієш,  ні-чо-го!


    Він війшов з храму, не знаючи, що робити. Він вичерпався до дна.
Виконав своє призначення і більше не міг поставити перед собою жодної мети, а існувати без неї було принизливо, наче ти вже не людина, а використане брудне дрантя.

    Дух прагнув повної безмежної свободи, мертвої тиші чорної прірви глибиною у вічність.

    Юда знав, що ошукав себе самого.
    Нема ніякої нагороди за муки заздрості і враженого самолюбства.

    - Ненавиджу життя! Проклинаю! - вигукнув він у розпачі і побіг навмання пустими провулками.

    Місто жбурнуло його за околицю…

    Низьким небом летіли розірвані хмари.

    Здіймалася буря.

    Вітер стелив долу трави, рвав листя з осик.

    Тріпотіли, гнулися до землі дикі квіти.

    Юда відірвав від стебла тремтячу лілею і з насолодою розчавив пальцями її вологу ламку серцевину:

   - І тебе ненавиджу, Магдалино!




 Для ілюстрації використана картина Джеймса Тиссо "Єрусалим".