Невинна кров. Продовження 2

Марина Беловол
        За парканами вили собаки. Вітер доносив звідкилясь гнилий запах болота. Вузькі провулки збігали на долину, у злидарські околиці.

        "Місто Великого Царя!" - презирливо посміхнувся Юда, минаючи темні халупи і брудні задвірки з купами сміття і лежалого гною.

        Життя Назарянина залежало тепер від нього, не від Отця, про Якого той весь час говорив, а від шкіряного гаманця, запхнутого за пояс. Тридцять срібняків - невеликі гроші, але йхня вага приємно нагадувала про владу над учителем. "Він хоче померти і помре, - казав собі Юда. - Як раб, як останній злодюга. Подивимось, чи багато залишеться потім бажаючих іти по його кривавих слідах."

        Скрипнула хвіртка, і Юда опинився на темному подвір'ї. Скільки їх було за останні три роки - чужих домів, незнайомих людей, що пускали до себе вчителя і його учнів, - хіба можливо перелічити, або пригадати!..
 
        На приступці перед зачиненими дверима сиділа Магдалина.

        - Хто це? - стривожено скрикнула вона, раптом угледячи перед собою темну чоловічу постать. - Це ти, Юдо?

        - Я, - відповів він, опускаючись поруч із нею.

        Вона поспіхом покрила голову білим мережаним покривалом.

        Кожного разу, зустрічаючи Магдалину, Юда відчував хвилююче бажання зробити їй боляче. Вона була тендітна, як лілея, і у повні двадцять чотири роки все ще схожа на дитину, наче за нею і не тягнулося ніколи гучної ганебної слави останньої  з останніх.

        - Чому ти тут? - запитав Юда.

        - Я боюся, - довірливо відповіла вона. - Мені страшно за Вчителя. Щось мусить відбутися, Юдо…

        Юда поблажливо посміхнувся.

        - Авжеж! Зараз сюди прийдуть римляни. Що ж ти тоді робитимеш, бідна пташко?

        Його пальці ледь торкнулися її щоки. Це був обережний і ввічливий дотик, але Магдалина відсахнулася від Юди, як від прокаженого.

        - Облиш. Не треба.

        - Раніш ти не була такою, - промовив він з легким докором.

        Темні  смарагдово-зелені очі потемнішали від болю.

        - Юдо, - тихо відповіла Магдалина, - я ніколи, навіть у самому жахливому сні не хочу повертатися до мого минулого. Я не та, якою була раніше. Вчитель зробив мене іншою людиною.

        - Дурниці! - насмішкувато відказав Юда. - Етіоплянин не може змінити своєї шкіри, і барс ніколи не полишить плями свої.*

        - Навіщо ти кажеш таке, Юдо? - зі страхом запитала вона.

        - Пригадуєш мене? - несподівано запитав він, проникливо дивлячись в тривожні темно-зелені очі.

        Вона перелякано захитала головою, відхиляючись від нього все далі й далі…

        - Колись я більше подобався тобі, Магдалино!

        - Ні, Юдо, - нарешті пролепетала вона, - цього не було…

        - Пригадай! - наполягав він з обманливою ласкою у голосі. - Чотири поки тому, у Капернаумі…  на ярмарку…

        Це було переконливо. Юда побачив по збентежених, повних сліз очах Магдалини, що вона дійсно намагається пригадати, і розсміявся, відчуваючи гостре задоволення:

        - Так скільки ж в тебе було чоловіків, цнотлива квіточко?

        Вона підхопилась на ноги і скрикнула, захищаючись:

        - Господь простив мене!

        Юда повільно піднявся і промовив з удаваною байдужостю:

        - Я пожартував, Магдалино… Я тільки-но хотів переконатися в тому, що ти дійсно віриш у прощення гріхів.

        Вона відступила на крок, хитаючи головою, в врешті прошепотіла крізь сльози:

        - Що з тобою, Юдо?..



       ...Учні спали на підлозі великої порожньої кімнати, вистеленої нещодавно скошеною травою. Переступивши через Хому, Юда зняв верхній одяг, скрутив його, як сувій, і поклав в узголов'ї, обережно заховавши під сподом гаманця з срібняками.

       - Юдо, - пошепки покликав хтось із темряви, - де ти був?

       - Ніде, - байдуже відповів той. - Розмовляв з Магдалиною на подвір'ї…

       - Я питаю про вечір, - не вгамовувався ламкий юначій голос, - де ти був увечері, коли ми ходили на Оливну гору?

       Це був Іван, наймолодший з учнів, худенький, немов очеретинка, рудий веснянкуватий хлопчина, якому ледь виповнилося вісімнадцять років. Казали, що він був двоюрідним братом Назарянина, і той, дійсно, відзначав Івана серед інших учнів, але не за кревне родство, а за щирість і довірливість.

       - Спи, - коротко відказав Юда.

       - Я не можу, - пролунало з темряви.

       - Усі можуть, а ти ні?

       Іван зітхнув і попрохав, ніби вибачаючись:

       - Слухай, може поговоримо трохи, Юдо?..

       - Про що? - запитав той, починаючи дратуватись.

       - Про Вчителя, - відповів Іван.

       - Давай, - несподівано погодився Юда. - І де ж це він зараз?

       - Залишився на горі, щоб помолитися.

       "Ось воно що, - раптово подумав Юда. - Вона чекає на нього. Дурна телиця!"

       - Слухай, - промовив Іван, - ціми днями мусить відбутися щось жахливе…

       - Я тільки-но чув це від Магдалини, - відповів Юда. - Вона сидить на порозі, перелякана насмерть.

       - А тобі ніколи не буває страшно? - заптав Іван.

       - Ні! - рішуче відрубав Юда. - Я не жінка і не дитина!

       Іван зітхнув, присунувся ближче і почав пошепки розповідати:

       - Вчитель казав, що приходять часи, коли Єрусалим і храм будуть зруйновані, і багато людей поляжуть від меча, а інші  підуть у неволю поміж усі народи, і погани топтатимуть Єрусалимську землю, аж поки не скінчиться час тих поган… Тоді настане велика скорбота, якої не було з первопочину світу: зорі попадають з неба, і сили небесні порушаться, і повстануть месії неправдиві і неправдиві пророки, і будуть чинити великі ознаки та чуда…

       Юдини віки злипалися від втоми. Поринаючи у забуття, він ще чув окремі, непов'язані між собою уривки Іванової розповіді, які вже почали мішатися зі страхітливими примарами сновідінь: з потрісканої землі, що розколювалася грубими пластами, виростали жахливі рогаті потвори, розбурхане море виплескувало на берег заплутаних у водорості мерців, здригалися гори, вивержуючи з кам'яних пащ густу палючу лаву…

       - І проповідана буде Євангелія Царства по всьому світові, на сідоцтво народам усім. І тоді прийде кінець, - раптом пролунав з висоти урочистий голос.

       "Це Іван, - подумав Юда, провалюючись у темряву. - Знов якісь галилейські байки…   Кінець?  Постривай, хлопче… буде вам кінець… буде…»   





 * Перефраз Єремії 13:23

 Для ілюстрації використана картина Габриеля Розетті "Марія Магдалина".