Адамнан Адамга дей нг узак жол

Бакытбай Сеитов
«Міне, Біз оны арап тілінде тусірдік: Біз, онда бірнеше кауіптендіруді колдандык; мумкін олар Алладан коркатын болар, немесе Ол туралы кайыра оздерінін естеріне алар...  113. Патша, акикат Алланын данкы арта берсін! озіне аянымыз аякталмай жатып, Куранды окуга асыкпа да, «Танірім! мендегі білімімді арттыр» деп айт». (20- Таха суресі) «Озіннін тілінмен оны асыгыс ундеме.  17. Біздін ісіміз оны курастыру жане оны оку;  18. сондыктан, Біз оны окыган кезімізде, сонда, оны алу ушін сен оны Бізге ілесіп ундеп тур.  19. Кейіннен, оны аныктап тусіндіру Біздін ісіміз.  20. Солай; бірак, сендер асыгыс окыганды суйесіндер де,    21. алдынгыны тастап кетесіндер». (Коран75:16-19). «114. Біз бурын да, Адаммен батуага отырганбыз; алайда, ол умытшак болды да, Біз одан беріктік таппадык. 115. Міне, Біз періштелерге айттык: «Адамга бас иіндер!» Олар бас иді, Ібілістен баскасы, ол бас тартты. Біз айттык: «Адам! акикатында, ол саган жане сенін жубайына душпан; ол сендерді жумактан шыгарып  журмесін! Онда, сен бакытсыз боласын.  116. Акикатында, сен онда аш - жаланаш емессін;  117. акикатында, сен онда ыстыктан киналмайсын, шолдемейсін.  118. Сайтан оны арандатты да, оган айтты:«Адам! мен саган мангіліктін жане таусылмайтын биліктін агашын корсетейін бе?  119. Олар одан дамін татты да, оздерінін жаланаштыгын ангарды; олар  Жумактын агаштарынын жапырактарынан  оздеріне киім курастыра бастады:Адам озінін Танірін тындамагандыктан      адасты. 120. Кейіннен, онын Танірі оны сайлап, оны аяп жане озін тура жолга койды. 121. Ол айтты: «Екеуін бірге болган куйлерінде одан жогалындар: сендер бір - біріне душпансындар. Оздеріне Менен басшылык келген кезінде:  122. сонда, кім Менін басшылыгыма ерсе, сол адаспайды жане улессіз калмайды.  123. Ал, кім Менін ілімімнен бас тартса, акикатында, сонын омірі кедейлікте отеді:  124. Біз оны кайта тірілетін кунде сокыр кыламыз.   125. Ол айтады: «Танірім! мен бурында коруші едім, енді Сен мені кайта тірілткенінде неге сокыр кылдын?  126. Ол айтады: «Озіне Біздін белгі - нышандарымыз келген кезінде оган немкурайды караганын ушін: сол ушін, осы кунде жане де немкурайлылыкта каласын.  127. Біз озіне канагат етпегеннін, озінін Танірінін белгі - нышандарына сенбегендердін, сазайын осылайша береміз. Ал болашак гасырлардын азабы будан да касіретті жане узак» (20- Таха суресі)
  Адам Аллага бірінші бойусынушы болуы, ал онын урпактары «алмисактан» Танірін танып, Алланы мойындаулары керек еді, бірак Адам умытшак болды да Жумактан куылды.Адам жане онын урпактары  Сол окуды (Таурат, Забур, Инжіл, Куран) тусінулері ушін, Жер бетінде омір суру аркылы іс жузінде Сол окудын шарттарын бастарынан откізулеріне осыншама гасырлар керек болды. Біздін муратымыз Алланын ауелде Адамга осиеттегенін булжытпай орындау аркылы сол Адамнын умытшактыгы салдарынан куылган мекеніне кайта оралу.Баскаша болган жагдайда болашак гасырлардын азабы будан да касіретті жане узак...