Розставання

Игорь Скоробогатый
       — Ось і закінчилися наші пригоди, — з жалем зітхнув старший гном, — прийшов час розставання.

      Він підійшов до Марійки й урочисто вручив їй чарівну паличку.
— Ти хотіла бачити, як сходить сонце і прокидається ліс, почути, як дзеленчить дзвіночок,струшуючи з себе крапельки роси? Ти хотіла бачити усмішку квітів, що розпускаються? — запитав він.

      — Так, — відповіла дівчинка, — дуже хотіла.

      — І ти все це побачила. Більше того, ти всім допомогла. За це тобі дякую. У тебе добре серце. У нашому лісі в тебе багато друзів. Не забувай нас. Якщо буде необхідно, ти махни цією паличкою, і ми прийдемо до тебе на поміч! А тепер, аби краще запам’яталася наша зустріч, на хвилинку примруж очі.

      Коли дівчинка розплющила очі, то опинилась у своїй кімнаті з муркітливим Васьком на руках. На столі стояв букет лісових квітів.

      У відчинене вікно влетіла сорока.
      — Доброго ранку, — сказала вона, красуючись білосніжними боками. — Як спалося?

      Дівчинка схопила Буквар, швидко його розкрила й заспокоїлася, виявивши літеру «Я». Остання літера стояла на своєму місці.

      — Тобі зрозуміло, чому літера «Я» стоїть останньою в алфавіті? — запитала вона в котика.

      — Щоб не якала, — відповіла за нього всезнаюча сорока.

      Васько солодко позіхнув.