Къораниг а, цомгаш хилла лулахуо а

Адам Делибер
 Куралла  иккхина  хьан дагчу, хьанех! – аьллера  наха  цхьана  стаге.
- Лулахо  ву хьан  вала  воьжна  цомгуш, тIе а  ца воьду  хьо цунна!

- Муха кхетар  ву со сайга  дуьцучух? – къора  ву-кха  со, дуьйцачух  кхетар  а  вац, тIкъа дийца  а  хIун  дуьйцур  ду  аса? Да  хIума  дац-кха, дархочунна  тIе  ца  хоьттича  вер вац со. Хилийтахьа  со къора – со хIуманах  кхеташ  ву, я  Iовдал  а  вац, цуьнан  балдаш  меттаха  девлича  кхетар  ву  со  цуьнан  хабарах.
«Могашалла  муха  ю  хьан?» - аьлла  хоттур ду аса.
«Дика ю, гIолехь  ву  со-м!» - эра  ду  цо.
«Далла  хастам  бу!» - аьлла, хоттур ду  аса: «ХIу  яало  хьоьга, хIу  йиина  ахьа?».
Цуо  эра  ду: «Худар  диъна, хьовла  кхаьллина!».
Эра  ду  аса: «Баалахьа  и  кхача!, ЧIогIа  пайдехьа  хьан  дегIана  хир  бу  хьуна  иза! ТIкъа, лоьрех  мила  ву  хьуна  дарба  лелуо вогIуш?».
Лоьра  цIе цуо  яьккхича  аса  эра  ду:
«Дала  шен  доьхьа  дойла  цуьна  вац!  Могаш – маьрша  и  лелийла! – цу  лоьро  дегIана  паргIато  йийр  ю  хьуна!».

Иштта  шен  ойланца  дан  деза  къамел  кеч  а  дина, луларчу  цомгашчуьнга  хьажа  вахара  къора  лулахо.
Юхь  тIехь  шуьйра  велакъажар  а  долуш, неI  йиллина, тIехоьттира  иза  меттахь  Iуьллучунна.
«Муха  ю  хьан  могашалла, сан  доттагIа?».
«Леш  воллу – кха  со…» - халла  жоп  делира  дархочуо.
«Далла  хастам  бу!».
Хьаьдира  шело  меттахьа  Iуьллучунна  дегIе, элира  гIийла:
«Сан  мостагI  хилла- кха  хIара, уггаре  а  луьрачех!».
Балдаш  меттаха  довлуш  гина, шеха  а  кхетта  къорачу  стага  хаьттира:
»ХIун  йиина  ахьа?».
«ДIовш!».
«Пайдехьа  бу-хьуна  и  кхача, баалахьа  алссам, сан  ваша! ТIкъа, лоьрех  мила  ву  хьуна  дарба  лело  вогIуш?».
«ДIавала, хIай  мостагI, са  оьцу  Мулкалмовт  ду  суна  тIе  хоьттина  лаьтташ!».
«Самукъане  хилалахь, сан  доттагI! – цуо  лоьруо  яхьар ю хьан  дегIана  паргIато  сихха!».






Вахара  къора  стаг  ша  Iачу  хIусаме…еанера  хаза  ойла  коьрте:
«Хазачу  дашо  муьллаха  а  лазар  юхадоккху – кха… . Ша динчу  хабарх  воккхавеш, ши  бIаьрг  а  хих  буьзнера  къорачунна:
- Ша  велла  дIаваллалц  суна  чIогIа  реза  хир  ву  иза!

Дархо-м  вара… къорачунна  дешнаша  лазар  алсамм  а  даьккхина, вала  керчина  воллуш! …