Воккха стаггий, лоррий

Адам Делибер
Хено къанвина  цхьа  стаг  веара  лоьрана  тIе.
- Цамогаш  хилла- кха  со: бIаьргех  хиш  оьху,  жIаьлин  ун кхетта!
            Дархочуьнга а хьаьжна, лоьро элира:
-  ЖIаьлин  ун  кхетаран  бахьана – хьо  къанвалар ду, бIаьрхиш  эхаран бахьана  -  изза  ду.
-  БIаьрса а  гIелделла  сан!
-  Дуккха  а  могаш  хьо  вахарг,  цуьнан  бахьана  а  къанвалар  ду!
               Къеначу  стага  элира:
-  Букъ  а лозу  сан,  тоха  са  а  доцуш!
-  Цуьнан  бахьана  а ду-кха  изза  - къанвалар.
-  Юург  йиъча,  и  пайдехьа  ца  йолу  суна!
-  Цу далатохаран  а  бахьана  ду-кха   къанвалар!
-  Ас  чIогIа  йовхарш  етта, са  а ца  даккхалуш.
              ТIаккха  а  элира  лоьро:
-  Цуьнан а,  вукхуьнан  а  бахьана   хьо  къанвалар  ду. Къена  хан  тIейогIуш,  адамна  шеца  бIе  лазар  дахьа  цо.
-  ХIай  тентак, хIай  Iовдал! – хьалаиккхира  воккха  стаг. Ца лаьа  суна  хьо  волчохь  дарба  лаха, хьан  Iамийна  хьо, мичахь дешна  ахь, дарба  лелуо хуучу  лоьро  молханашца  лелор  дара  суна  дарба,  вист  ца  хуьлуш, ткъа  хьо – шина  кога  тIехь  лела  вир,  хьо  ма -  дарра  -  вир!

                ПаргIата  элира  лоьруо:
-  Хьан  оьгIазлуо  а  еана  - кха  хьуна  хьан  къанваларо  - цу  лазарна  дарба  данне  а  ма   дац!