Øîðøàëëèé, ñòàããèé

Àäàì Äåëèáåð
Êóüéãàíà  êàäå õèëàðíà, àüòòî à áàüëëà, ëàüöíåðà ñòàãà øîðøàë. Êàðàõü òîõàåëëà, õåöàëóðéîöèé õèú÷à, àüëëà øîðøàëà ñòàãå:
 - Õåöàõü ñî äIà, õIàé êîìàüðøà ñòàã!, - äóêõà÷ó äîõíàí, ÿêêõèé÷ó ðåìàíèéí äà âàðà õüî! Äóêõà óüñòàãIèé, ñòåð÷èé äèüíåðà àõü, ñåë  äóêõà ðèöêúà äààðõ öà âóüçíà, âóçàð âóé õüî õüàí  áóéííàë à éîöó ñî ÿàðõ?
     ßëèéòàõüà ñî, òIàì òîüõõà, ñòèãàë! – ëóð ìà äó àñ  õüóíà êõî õüåõàð:  öõüàú õüàí êàðàõü äîëëàøåõü, øîëãIàíèã – õüàí öIèéíà òõåâíà  éèñòòå õèúíà, êõîëàãIàíèã – êõó éîêêõà÷ó óüéòàõü IèíäàãI äàðæèéíà ëàüòòà÷ó äèòòà  ãàüí  òIå õèúíà! – àüëëà.
 - Ñàí õüåõàðøêà ëà à äîüãIíà, àõü  óüø ñõüàëàöàõü  - äóüíåíàí  ðèöêúà ëàõà öà îüøóø, íåõàí  èðñå ñà öà òóüññóø Iåð-âàõàð õèð äó õüàí êõó ìàüëõà äóüíåíàõü!
     Äó õüóíà êõààííàõ õIàðà õüàëõàðà õüåõàð: òåøà ìà òåøàëàõü ÷óëàöàì à áîöóø äóüéöó÷ó õàáàðåõ, äóüéöóðã Ièëìàíàí äà âåëàõü à!
     Åëèðà ñòàãà øîðøàëíà ìàðøî, õèèðà èçà, òIàì òîüõíà, òõåâíàí éèñòòå  îõüà…
Èñáàüõüà  ýøàðöà  êõàéêõèéðà øîëãIà õüåõàì:
  - Þõà öà äîãIó äîë÷ó õIóìàííà âåëõà ìà âåëõàëàõü, äóüíåíàí ðèöêúà õüàéí  äàé÷à, ìà äèõêàëàõü ñàðäàìàø! – ëàõàðõ êàðóîð à äîöóø, ìåõå äèëëè÷à, ìàõ à áîöóø, øå äîçàëëèíà õüàí êóüéãà àéà à ëóð äîöóø äåçà æîâõàð äàðà ñàí õàðäàíã  ÷îõü! – âåëè-êõà õüî öóíàõ, õèð ìà âàðà õüî áIåøàðàõü  ýëà ñàíà  âåõàø – öà õèëëà-êõà èçà à õüóíà äîüãIíà… 
      Äóüíåí  ÷ó äàëà êå÷äåëëà÷ó áåðî íàííà òóõó ëàçàð ñàííà ëàçàð òóüéõèðà øîðøàëàí  äåøíàøà ñòåãàí äàã  ÷ó, áåëèðà øèéëà ìîõü…
      Öóüíàí ëàüòòà êåð÷àðå à õüàüæíà, óçàðøêà ëà à äîüãIíà,  ýëèðà øîðøàëî:
   - Êúîðà âó õüî, õIàé ñóòàðà ñòàã, äóüéöàðã öà õåçà?!, ÿ Iîâäàë âó õüî, äåëëà÷ó õüåõàðõ öà êõåòà?! – àñ àëà ìà ýëèðà õüîüãà  ÷óëàöàì áîö÷ó õàáàðåõ òåøà ìà òåøàëàõü!, - àüëëà.
      Äóüíåíàí  ìåõà à äîëóø, äîçàëëèíà  êóüéãå ëà à ëóð äîöó æîâõàð ñàí õàðäàíã  ÷îõü ìóõà õóüëó, ñî-ñóî øèíà øàéíàë áåí äåçà à öà õèë÷à?!
      Õàëëà ìåòòàâà âîëàâåëèðà ñòàã, ýëèðà øîðøàëå:
  - Ñõüàëóîõüà êõîàëãIà õüåõàì! – àüëëà.
  - Àñ õüàëõà êõàéêõèéíà÷ó øèíà õüåõàðå  ëà  äóüéãIè  àõü,
Êõó êõîëàãIà÷ó õüåõàðî äîêêõèéëà ñåðëîíãà õüàí õüåêúàë! – Iîâäàë ñòàã Iàìî ãIåðòàð – òóüõà äîêêõó÷ó àðåíöà õIó äåð ñàííà õIóìà äó õüóíà, Ióüðã äàüëëà÷ó õüåêúàëíà éîìà éèëëà ãIåðòàðõ, Iîâäàëàëëèí Ióüðã øîð -  äàëàð áåí õIóìà à öà õóüëà õüóíà!

      Äîëóø õóüëó-êõà Ióüðã… õüåêúàëíà à…, ìàòòàíà à…