деменция альцгеймеровского типу

Дмитрий Саврацкий
Хвороба Альцгеймера (синонім - деменція альцгеймеровского типу) являє собою наіболеераспространенную форму первинних дегенеративних деменцій пізнього віку, яка характеризується поступовим малопомітним початком в пресенільном ілістарческом віці, неухильним прогресуванням розладів пам'яті та вищих кіркових функцій аж до тотального розпаду інтелекту та псіхіческойдеятельності в цілому, а також типовим набором нейропатологіческіх ознак.
Етіологія і патогенез
Незважаючи на величезний обсяг накопичених у последніедесятілетія знань про біологічні основи хвороби Альцгеймера, необхідно визнати, що етіологія переважної більшості випадків захворювання залишаэться досі невідомою. У світлі що розвивається в даний час концепції клініко-генетичної гетерогенності хвороби цілком імовірно, що мова йде обетіологіческі різних формах деменції альцгеймеровского типу, які розвиваються за загальними або навіть тільки за частково збігається патогенетіческім  механізмам, призводять до еквіфінальним наслідків у вигляді загального стереотипу розвитку хвороби, подібності клінічної і нейроморфологіческой феноменології.
Встановлено, що хвороба Альцгеймера включає кілька генетично гетерогенних форм. На основі даних блізнецового аналізу, ізученіяхарактера успадкування та результатів аналізу генів, вовлеченнних у хворобу Альцгеймера (А. Roses і співавт., 1992; Е. И. Рогу, 1999), визначено вкладгенетіческіх факторів у патогенез різних клінічних форм захворювання. Для сімейних форм з раннім початком хвороби (умовно до 65 років, але частіше в возрасте40-55 років) характерний аутосомно-домінантний характер успадкування, при якому причиною розвитку хвороби є мутація в єдиному гені. Зазначені формисоставляют лише невелику частину (до 10%) патології, об'єднуємося в даний час під рубрикою хвороби Альцгеймера. При більш рідкісних сімейних формах спозднім (після 65 років) початком захворювання тип успадкування визначається як олігогенний (з головною мутацією в одному або декількох генах і модіфікаціоннимеффектом в інші). На думку фахівців (Е. И. Рогу, 1999), так звані спорадичні випадки, до яких належить переважна більшість пацієнтів сболезнью Альцгеймера, також можуть бути обумовлені мутаціями або поліморфізму в генах, однак патогенна експресія генетичної аномалії у них знаходиться подвліяніем інших генів і/або средовых факторів.
Недавні дослідження в галузі молекулярної генетікіболезні Альцгеймера привели до ідентифікації трьох генів, відповідальних за розвиток сімейних (тобто спадково-обумовлених) форм захворювання. На 21-йхромосоме локалізовано ген амилоидного попередника (b-АРР), на 14-й - ген-пресенілін-1 (PSN-1) і на 1-й хромосомі - пресенілін-2 (PSN-1).
Носії мутацій в гені АРР зустрічаються в 3-5% всіх сімей з пресенільним типом захворювання. Успадкування в цих сім'ях відбувається поаутосомно-домінантним типом. Мутації в гені PSN-1 виявилися відповідальні за 60-70% всіх ранніх (пресенільних) випадків сімейної форми хвороби Альцгеймера (Н. Н. Рязанська і співавт., 1999). Встановлено, що мутації в гені PSN-2 більш рідкісні. Вони виявлені до теперішнього часу тільки в італійських сім'ях і всім поволзьких німців. Мутації в гені PSN-1 характеризуються повною пенетрантностью і обов'язково проявляються у віці від 30 до 50 років. Мутації вгене PSN-2 характеризуються неповною пенетрантностью, вони залучені до розвитку більш рідкісних як ранніх, так і пізніх сімейних форм хвороби Альцгеймера.
Роль мутацій або поліморфізмів в пресенілінах у розвитку спорадичних випадків пізньої хвороби Альцгеймера (тобто сенільний деменцііальцгеймеровского типу) поки залишається невідомою.