Ялгыш адым Нет наркотикам 4 к ренешт

Роза Солтанова
Л;йс;н - студент кыз.
Г;лнара - студент кыз.
Сирень - наркоман егет.
Ирек - наркотик сатучы егет.
Г;з;л - Сиреньне; очрашып й;рг;н кызы.
Р;хим; апа - Сиреньне; ;нисе.
Табиблар.

                БЕРЕНЧЕ К;РЕНЕШ
              Институт каршындагы парк. Эск;мияд; Г;лнара, Л;йс;н утыралар.

 Г;лнара. Чу, Л;йс;н, бу нинди тавыш?
 Л;йс;н. Тукта, бу бит Сирень тавышы. (Куаклар арасына кер;л;р. Сиреньне к;р;л;р).
 Г;лнара. Сирень, бу нишл;ве;? Ни булды?
 Л;йс;н. Кай ;ирне; авырта? "Ашыгыч ярд;м" чакыртыйкмы? (Л;йс;н кес;сенн;н к;р;зле телефонын чыгара.)
 Сирень. Б;тен ;ирем авырта, мускулларым тартыша, с;якл;рем куырыла, тыным кысыла, сулыш ала алмыйм. (Башын к;т;рм;кче, аягына басмакчы була. Л;кин егыла, ;ирне бармаклары бел;н тырный. Аннан, к;лм;ген к;т;реп, эчен уа башлый) Нишлим? ;л;м бит. Коткарыгыз, зин;ар, н;рс; булса да бирегез ;ле.
 Г;лнара. Н;рс; кир;к, Сирень, ;йт тизр;к? Сумы, дарумы? (Кес;сенн;н акча эзли башлый.)Мен; 20 сум акчам бар, х;зер алып кил;м. Нинди дару: бшныкынмы, эчнекенме?
 Л;йс;н. Сирень, башы;ны к;т;р, ;йт, алабыз дару. ;йд;, Г;лнара.
 Сирень. Кызлар, нинди 20 сум турында с;йлисез, ;н; минем кес;мд; 70 сум бар, ул да аз ;итми, тагын 200 сум кир;к.
 Г;лнара, Л;йс;н: Нинди дару со; ул? Бигр;к кыймм;т.
 Сирень. Нар-кот-ик.
 Г;лнара, Л;йс;н: ;-;-;? Кемг;? Ниг;?
 Сирень (эчен уа, ы;гыраша). У-у, ярд;м итегез, зин;ар ;л;м бит, к;реп торып ;тер;сез бит.
 Г;лнара. Сине; эч авыртуы; бел;н наркотик арасында нинди уртаклык бар со;?
 Л;йс;н (Г;лнараны читк;р;п алып кит;). Бу наркоман ик;н бит, приступ булган, х;зер ;л;ч;к, китик тизр;к.
 Сирень (елый). Уф, ярд;м итегез, зин;ар, авыр бит. Со;гы тапкыр кич; кадаган идем, ; ирт;нге акчам булмады, ;л;м бит, кызлар!
 Г;лнара. Сирень, ничек ярд;к итик? Акчабыз бары 20 сум, синеке 70 сум, 300 сум кир;к дисе;. Каян алыйк тагын 210 сум акча?! (Кызлар бер-берл;рен; карашалар, ;илк;л;рен сикерт;л;р.)
 Сирень. ;лл; бер;р ;аен таптыгызмы, с;йл;;д;н туктадыгыз? Д;шегез бер;р с;з. (;ирд;н тормакчы була, чайкалып егыла.)
 Л;йс;н. Сирень, без бит сине; наркотик кадап й;р;е;не белм;дек. ;лл; кич; ген; шулай булды;мы, н;рс; со; бу?
 Г;лнара. Сирень, нишл;ве; син? Кайчаннан бирле наркотик кулланасы;?
 Сирень. Кызлар, сорау алмагыз, зин;ар, ярд;м итегез, ;л;м бит!
 Л;йс;н. Баш яки эч даруы алып килимме со;?
 Г;лнара. ;зем алып кил;м, аптека монда гына бит.
 Сирень (ы;гыраша). ;л;м бит инде, с;якл;рем, т;нем, эчем, й;р;гем авырта. Карап торып ;тер;сез бит, ярд;м итегез, кызлар.
 Г;лнара. Киттем алайса, дару алып кил;м.
 Сирень. Нинди дару, нинди дару? Дару гына ярд;м итмияч;к. Х;зер мин ;л;м тырнагында. Бирм;гез ;л;рг;, кызлар!
 Г;лнара, Л;йс;н(Сирень янына килеп утыралар, аркасын уалар, аякларын сузып карыйлар): Й; Ходаем, ;л; бит.

                Ирек кер;, кызларкуак артына качалар.

 Ирек. Кем анда? ;-;, син ик;нсе;. Шул кир;к си;а. "Акча юк", - дип торасы;, тап, си;а кир;к бит, ми;а т;гел. Тап!
 Сирень. Ка-ян та-быйм? Ка-ян а-лыйм? Юк бит. Беркем д; бирми х;зер. (Ы;гыраша.) Группадагы малайлардан ;;;тк; алып бетерем инде. Аларын да бир; алмыйм. Сорыйлар, ачуланалар.
 Ирек. Анда минем эшем юк. Мин акча эшл;;че ген;, мен; сине; ишел;рг; наркотик саткан ;чен ми;а 500 сум бир;л;р!
 Сирень. Син бит ;зе; д;: "Наркотик кулланам, син д; кулланып, тартып кара" - диде;. Ал-да-ды;-мы? (Ы;гыраша.)
 Ирек. Юл;рл;р сез! Наркотик сатучы кешел;рне; берсе д; наркотик кулланмый. Юл;р т;гел ич алар акчага ;лем сатып алырга!
 Сирень. Ярд;м ит, зин;ар. Бир наркотик, карап торып ;терм;. (Ян;ш;сенд; утырган Ирекк; ябыша. Ирек Сиреньне т;ртеп ;иб;р;, ул егыла.)

                Куак артыннан кызлар чыгалар.

 Г;лнара, Л;йс;н: ;й, нишл;ве; бу, ник тиясе; а;а? (Сиреньны торгызып утырталар.)
 Ирек. Кызлар, каян килеп чыктыгыз ;ле? Кая барасыз?
 Г;лнара,Л;йс;н: Институтка барабыз.
 Ирек. Сигарет тартасызмы? Угащать ит;м.
 Г;лнара. Л;йс;н: Юк, без тартмыйбыз!
 Сирень. Кызлар, алмагыз а;ардан сигарет, а;а наркотик кушылган. ;зл;рен наркотик кушып ясыйлар да наркотикка я;а-я;а кызларны, егетл;рне к;нектер;л;р, аннан минем к;нг; т;шер;л;р.
 Ирек. Син аны; шулай ик;нен х;зер ген; белде;ме, юл;р?
 Сирень (елый, ы;гыраша). ;терм;гез, бирегез, кадагыз. Ирек, ;йд;н ;нине; алтын й;зеген алып чыгып бирермен, зин;ар, ;терм;. Ай, авырла-а-а, белегез х;-лем-не, зин-;ар.
 Ирек. Мен; ахмак! ;зе;не; ахмаклыгында кешене гаеплисе;. Юл;р булгач, шул к;нг; каласы;. Интег;е;, ;л;е; хисабына наркобизнесменнарны баетасы;. (;зен; т;ртеп с;йли.) Тагын бер-ике айдан "Девятка" алам.
 Г;лнара. ;лл; Сирень с;зл;ре д;ресме? Син безг; наркотик кушылган сигарет т;гъим ит;се;ме?
 Л;йс;н. Наркотиклы идеме?
 Ирек. Кызлар, яшер; алмыйм, д;рес шулай, л;кин ясаучысы мин т;гел. Минн;н ;ст;р;к наркобизнес ;гъзалары. Алар - ясап бир;че, ; мин - авызы ачык, борыны кипм;г;н малай-шалайларга, кызларга башта бушка тартып карарга бир;че, аннан наркотикка к;нектер;че, аннан акча эшл;; ;чен сатучы! Минем ;стемн;н д; руководит; ит;л;р. ;зем; килг;нд;, аны кулланмыйм, акча гына эшлим.
 Г;лнара (тавышын к;ч;йтеп). Г;на;ынан бер д; курыкмыйсы;мы?
 Сирень. А-лар г;-на;-тан ку-рык-мый. (Ы;гыраша, тартыша.)Тел;с;; каян ал акча, ди. ; син башта ;;;тк; сорыйсы;, сорар кеше бетк;ч, ;йд;ге ;йберл;рне сата башлыйсы;, ;йд;гел;р сизг;ч, базарда кес;, сумка т;пл;рен кис; башлыйсы;. (Елый.) Мин мондый булырга, ;ниемне интектерерг; тел;м;г;н идем? Ярд;м итегез, тора алмыйм бит, аягыма баса алмыйм. Ирек, бир, зин;ар, бер доза гына. Аягыма баскач, акча табып т;л;рмен.
 Ирек. Бер кадармын да терелермен дип бел;се;ме ;лл;? Сирень, си;а х;зер к;н саен к;бр;к доза кир;к булачак. Мен; б;ген д; 300 сумлык доза гына ярд;м итм;яч;к.
 Л;йс;н. Ирек, ; Сиреньне; организмы ул дозаны к;т;р; алармы со;?
 Ирек. Анысы инде минем забота т;гел! Моя хата с краю. Не могу помочь, гуд бай. (Чыгып кит;.)
 Г;лнара. Нишлик инде? Моны монда калдыра алмыйбыз бит!
 Л;йс;н. Сирень, син ;зе; кайсы яктан? ;лм;тт;нме?
 Сирень. ;йе, ;лм;тт;н.
 Г;лнара. ;йт адресы;ны. Телефоныгыз бармы?
 Сирень. Кызлар, ;тк;н приступны к;реп, ;ни чирл;де. Мин бит инде бер ел буе наркотик кулланам. Бу юлы аны; й;р;ге точно не выдержит. (Ы;гыраша, елый.)
 Л;йс;н. ;йт телефон номерын.
 Сирень. Яз, башка т;з; алмыйм, шалтыратыгыз, ;зегез китегез. (Л;йс;н шалтырата.) ;нине; алаганын к;р;егезне тел;мим. Сез т;гел, ;зем д; т;з; алмыйм, ;нине ж;ллим.
 Г;лнара. Со; ж;лл;г;ч, ниг; кадыйсы; аны?
 Сирень. Кадамагач ни булганын ;зегез к;рдегез.
 Л;йс;н. Алайса ниг; куллана башлады;? Наркоманнарны; нинди х;лг; т;ш;л;ре турында белми иде;ме?
 Сирень. Бел; идем, башта бит т;м;ке бел;н тарттырдылар, сизми калдым, ; аннан со; ташлау м;мкин т;гел.

                П;рд;.

                ИКЕНЧЕ К;РЕНЕШ

               Сиреньны; фатиры. Р;хим; апа магнитофоннан бер мо;су ;ыр ты;лый.

 Р;хим; апа (шигырь укый):
Белер идем мик;н, кабат тусам,
Т;кми-ч;чми яш;; юлларын?
;стерерг;, озын гомер тел;п,
Газизл;рем - кызым, уларым.

М;мкин булыр мик;н, кабат туып,
Яш;; кадерл;рен белерг;?
"Балам калды", - диеп, ;ир ;стен;
Тел;г;нд; кабат килерг;.

К;рер идем мик;н матурлыкны;
Ямьсезл;рд;н аеры булганын?
;;р начарны; у;ай ягы булып,
Кешел;рне аерып торганын?

А;лар идем мик;н узган ;;р к;н
Аккан су к;к кире килм;вен?
Кечкен;д;н а;лый алсак иде
Тормыш кичерг;нн;р с;йл;вен.

Тукта, тукта. (Шигырь китабын актара.) Кем шигырьл;ре со; бу, шушы кад;р сагышлы? Роза апаныкылар ик;н. Кызы бел;н улын югалткач язылган шигырьл;р бит болар . Бала кайгылары бирм;, Ходай. ; бит Роза апаны; малае, университет бетереп, бер ген; ел эшл;г;н булган, кызы Мил;;ш;, кул;тура институтын т;мамлагач, биш кен; ел эшл;п калган. ;ырчы булган ул.Улы университетыны; беренче курсын бетерг;ч, армияг; алынган, ике ел хезм;т итк;нн;н со;, укуын я;адан д;вам итк;н... Х;зер бит институтта укыган егетл;рне армияг; алмыйлар, Алланы; р;хм;те. Минем Сиренем д;, институтны т;мамлагач, очрашып й;рг;н кызы бел;н ;йл;нешерл;р. Г;з;л бигр;к акыллы инде. ;з кызым кебек яратам. Роза апаны; балалары гына кыска гомерле булганнар шул. Нинди б;хетсезлек. Й; Раббым, ярд;м ит Роза апага. (Музыка ты;лый, тавышсыз тора.) Б;шир; ;ырлый. Юк, юк, шушы кад;р борчылгач, мин бу сагышлы ;ырны ты;лый алмыйм. (Магнитофонны с;ндер; ;;м ;зе д; сизм;ст;н ;ырлап ;иб;р;. Со;гы куплетны ;ырлаганда, телефон шалтырый. Трубканы к;т;р;.) ;йе-;йе, кем ;ле бу?
 Л;йс;н. Р;хим; апа, бу мин, Л;йс;н.
 Р;хим; апа. ;йе, Л;йс;н, ты;лыйм.
 Л;йс;н. Р;хим; апа, сезне борчырга куркам, л;кин...
 Р;хим; апа. Н;рс; бар, Л;йс;н? ;лл; Сирень бел;н берар к;;елсез х;л булдымы?
 Л;йс;н (елый). Ни-ни... (;йт; алмый.) Р;хим; апа, Сирень турында шул с;зл;рем.
 Р;хим; апа. Кайда со; ул? Ис;нме, кайда ул, Л;йс;н?
 Л;йс;н. Сирень институт каршындагы эскамияд; утыра, х;ле бик авыр. Тизр;к килегез ;ле,   Р;хим; апа. ;йд;н "ашыгыч ярд;м" чакыртыгыз. К;т;без.
 Р;хим; апа. Й; Ходаем, к;;елем тик томалга еламаган ик;н, ана к;;еле сиз; бит ул. Тагын нил;р булды со;? (Елый.) Ярар , Л;йс;н, х;зер барам. (Трубканы куя. Бераз х;л алгандай ит;.) Уф, балам. (Телефоннан "03"не ;ыя.) Алло-алло, бу "ашыгыч ярд;м"ме? Ты;лагыз ;ле мине, зин;ар. Юк, мин адрес ;йт; алмыйм, урынын гына ;йт;м. Юк-юк, ;зем; чакырмыйм. Институтны бел;сезме? ;йе, мен; шуны; янына, анда сезне каршы алырлар, тизр;к булыгыз, зин;ар. (Телефонны куя. Чыга башлый. ;з-;зен; с;йл;н;.) И Ходаем, чирл;тм; баламны, озын ит гомерл;рен, шушы баламнан башка беркем д; юк бит. (Елый-елый кит;.)

                П;рд;.

                ;ЧЕНЕЧЕ К;РЕНЕШ

                Сирень эскамияд; ята. Г;лнара бел;н Л;йс;н аны; янында.

 Г;лнара, Л;йс;н: Сирень, нишлисе;? Авырайды; кебек.
 Сирень (саташа). ;ни-;ни, синн;н башка беркем коткара алмас мине, тизр;к кил.

                Р;хим; апа килеп кер;.

 Р;хим; апа. Й; Раббым, бар ик;н к;р;сел;рем. Улым, улым, ис;нме син? Д;ш тизр;к.

                Ул арада табиблар килеп ;ит;.

 Табиб. Егетне; пульсын тикшерерг; кир;к, яткырыйк ;ле ;зен ;йб;тл;п. (Пульсын саный.) Х;ле бик ;йб;тт;н т;гел, пульсы юк диярлек. Ашыгыч ярд;м к;рс;терг; кир;к.
 Р;хим; апа. ;йе, тизр;к, х;ле бик авыр Сиреньне;. Ярд;м итегез, зхин;ар.
 Сирень (к;зл;рен ача). ;ни, син килде;ме? ;ни, гафу ит мине. Ник ты;ламадым ик;н сине; с;зл;рне? Ичмасам ;ти д; ;лде, ул ис;н булса, бу кайгы икег; б;ленеп, си;а бераз ;и;елр;к булыр иде. (Егетне машинага салалар. Ана елый.)

                П;рд;.

                Д;РТЕНЧЕ К;РЕНЕШ

        Парк. Эскамияд; Г;з;л, Г;лнара ;;м Л;йс;н утыралар. ;крен ген; музыка уйный.

 Г;з;л. Аларга барып кер;емне ;зем д; сизми калдым. Барысы да елыйлар, Сирень ак ;;йм; капланган караватта ята. Й;р;гем ;зелеп т;шеп китк;нд;й булды, ;зем д; а;ышмадым, аны; ;стен; барып сарылдым. Ниг; со; ис;н чакта а;а ярд;м итм;дем ик;н?
 Л;йс;н. ; була идеме, бармы со; ул м;мкинлек?
 Г;з;л. Табиблар: "Наркотик кулланучыларны; 100д;н берсе ген; терелерг; м;мкин, анда да ихтыяр к;че зкр булса гына",-дилшр. ; наркоманны; ихтыяр к;че юк, аны авырту алыштыра. Й; Раббым, тагын бер яхшы дустыбызны югалттык.
 Л;йс;н. ; Р;хим; апа улын югалтты, берд;нбер улын. Ничек т;з;р?
 Г;з;л. Б;ген к;м;л;р, кызлар килерсез. Мин х;зер аларга барам. ;нисе елый-елый чакырды.

                Г;з;л чыгып кит;, Ирек килеп кер;.

 Л;йс;н. Тагын берсене; башына ;итте;!
 Ирек. Берсен; д; к;чл;п наркотик бирг;н еше юк. Тартмасыннар да, эчм;сенн;р д;, кадамасыннар да, нык булсыннар. Б;тен наркоманнарны да ;лем к;т;. Аларны бер табиб та терелт;, ;лемн;н алып кала алмый.
 Г;лнара. Шуны белг;ч, ник сатасы;?
 Л;йс;н. ;йе, ник сатасы;?
 Ирек. Мин акча эшлим, эшем шул. Мин д; тотарлар дип куркам, ;и;ел эш т;гел. Башка эшт; эшл;с;м, тынычрак булыр идем, куркып ятмас идем.
 Г;лнара. Ташла, Ирек, сатма, ;зебезне; егет-кызларыбызны ;р;м ит;се;, гомерсез ит;се;, гаил;л;рен; кайгы китер;се; бит.
 Ирек. Бел;м, л;кин, бер килеп эл;кк;ч, ычкыну м;мкин т;гел. Яш;; урынын алыштырып китс;м ген; инде, анда да табарлар кебек. И-их, кызлар, наркотикны кулланучысына да, сатучысына да суровое бо;ье наказание. ;кен;м, бик ;кен;м. Мин саткан наркотиктан ;лде бит Сирень д;. Ярый, кызлар мин киттем. (Чыгып кит;.)
 Г;лнара. Ирек ;г гаебен таныды. Л;кин бу берд;нбер баласын югалткан Р;хим; апага ярд;м итм;яч;к.

                Г;з;л й;гереп килеп кер;, кулында ч;ч;кл;р. ;зе елаган.

 Г;з;л. Кызлар, озатырга барабызмы?...Никтер х;лем юк, авырайдым.
 Г;лнара. (Г;з;л янына килеп, аркасыннан сыпыра, башын к;кр;ген; куя.) Елама ;ле, Г;з;л, т;зик, т;з;рг; тырышыйк.
 Г;з;л. ;йг; кайткач, Сирень бирг;н записканы укыдым, сезг; д; укыйм;ле. (Укый.)

                ";й, ;нием, утыр ;ле яннарыма,
                Озак кара, тизд;н к;м;сез.
                Газиз малаегыз ташлап кит;,
                Ис;н килеш башка к;рм;ссез.

                Ялгыш адым к;пт;н ясаганмын,
                Т;з;т;л;р м;мкин булмады.
                Белеп тордым, бу аяусыз юлда
                К;пл;ребез ис;н калмады.

                Гафу итче, ;ни, ;зг;л;нм;,
                Газиз улым ташлап китте, дип.
                Ис;пл;с;;, к;пме яшьл;р, ;ни,
                Якыннарын ташлап китте бит.

                ;рнешм; ;ле, ;ни, еламале,
                Сабыр итче килг;н кайгыга.
                Кит;м арагыздан, авырлашты
                Яш;; х;зер ми;а кайда да,
                Яш;; авыр инде кайда да.
                ;ни!!!

Г;з;л, бу записканы ;ниг; укырсы;, гафу итсен ;ни, гафу итегез мине. Ташлап кит;ремне сиз;м, к;нн;рд;н бер к;нне наркотик алырга акча булмасын бел;м. ;ле бу юлларны язарга б;ген х;лем бар. Ирт;г; ул булмаска м;мкин, ч;нки б;тен т;нем авырта, бетерде мине бу наркотик, бетерде. Эх, я;адан туа алсам, белер идем ничек яш;рг;, газиз Г;з;лем!"
Мен; ни язган булган, дим;к, д;ньядан кит;сен сизенг;н. ; ми;а сиздерм;де, оялгандыр. ;йд;гез, кызлар киттек.
 Л;йс;н. Кызлар, тагын кемне алып кит;р бу наркотик, чираттагысы кем булыр?
 Г;лнара. Бет;без бит, азаябыз! Кайда матур кил;ч;гебез, кайда туасы балаларыбыз, кайда яш;;?!
 Г;з;л. С;з бирик: эчк;н егетл;р бел;н с;йл;шмибез, наркотик кулланучыларга борылып та карамыйбыз.

          Елый-елый ид;нг; ч;г;лил;р, башларын алларындагы ч;ч;кл;рг; куялар.

                П;рд;.