Глава одиннадцатая

Анна Баська
     Аня после насыщенных выходных вернулась домой. Квартира ее встретила угнетающий тишиной. Девушка тешила себя еще иллюзией, что ее муж опомнится и вернется к ней. Но он молчал, и она тоже не нарушала это молчание, боясь вновь, что ее оттолкнут и бросят в одиночестве. Весь позитив, заработанный за эту неделю, опять скатился на отметку ноль.
   
   Каждую секунду в мире становится на 4 человека больше. Каждую минуту в мире продается десять кукол «Bratz». Каждую минуту 925 человек становятся обладателями нового IPhone. На сегодняшний день население земного шара составляет приблизительно 6 121 836 029 человек. И каждую минуту 1865 из них включает компьютер и заходит в социальную сеть. Аня включила ноутбук и зашла на сайт "ВКонтакте".
   Девушка просмотрела последние обновления в ленте новостей: кто-то женился, кто-то уехал отдыхать, кто-то вновь влюбился... Идеальная жизнь! Идеальная жизнь у других, а не у нее...
   Иметь в списке друзей 250 человек - это не значит не быть одиноким!
   Сколько она знала лично людей из списка «друзья»? Скольким из них Анна могла позвонить в час ночи, чтобы поговорить? И как описать чувство, что в тот момент, когда ей необходима поддержка, все ее 250 друзей «оффлайн»? 
   Каждую минуту 1865 человека заходят в социальную сеть. Они создают иллюзию общения. Иллюзию того, что ты среди толпы. И в этой толпе Аня была также одинока, как и на улице, среди неизвестных ей пешеходов.
   Она взяла мобильный телефон и набрала Викин номер. Ей можно излить свою душевную горечь.

  - О, нет! Опять понедельник, - думала Аня, выключая противный звонок будильника, - а пятница еще за горизонтом и  можно об этом только мечтать. Хотя какая разница. Есть выходные или нет выходных. Опять полная апатия.
   И ей погода вторила своим настроением. В окно стучал дождь, действительность была серой и размытой. "Я так упорно работала всю неделю над собой, старалась ловить моменты радости, пыталась учиться жить без Ильи, где-то глубоко спрятав надежду, что он напишет смс, позвонит, вернется... что они начнут все сначала... Опять хандра, - говорил внутренний голос девушки, - в общем, я потерпела полное психологическое фиаско, и в очередной раз убедилась, что не могу жить по расписанию, даже если это расписание счастья!"
   Сегодня по плану в блокноте было записано: "Заговори с человеком, с которым не решалась заговорить очень долгое время!"
   Аня стала еще мрачнее, захлопнув блокнот, она швырнула его в мусорное ведро. На работе ей опять сулило опоздание. А сегодня опять "мозговой штурм" у главного редактора: определение тем для следующего осеннего выпуска журнала "Еще".
   Если бы вы знали редакции глянцевых журналов живут совершенно по другому календарю: в середине лета думают об осени, осенью уже встречают и отмечают Новый год, а зимой знают какой будет весна, весной мечтают о лете и выбирают себе купальники. И так весь год по замкнутому кругу.

   Аня появилась в редакции через 15 минут, после того как началась планерка. Бросив свои вещи на рабочее место, она поплелась в конференц-зал, где во всю уже разгорелась дискуссия по поводу тем нового выпуска "Еще!"
   Холодова ее опять окатила ледяным взглядом за опоздание, потом кивнула головой в направлении свободного стула за столом.
   Аня на автомате делала какие-то пометки в блокноте, а ее душа в это время покинула пределы этой комнаты, этого города, этой планеты. Она упивалась своей тоской, душевной болью. Да, она добилась каких-то позитивных моментов в своей жизни, стала худее, но не счастливее от этого. В глазах не было того уже огонька, который появлялся, когда она смотрела на Илью. Жизнь разделилась на до и после.
   "Мозговой штурм" закончился и все начали расходится по своим рабочим местам.
  - Анна, останься! Мне нужно поговорить с тобой, - голос главного редактора, вернул душу девушки на эту землю. - Ты знаешь, что от людей ничего не скроешь, а от журналистов тем более, мы что называется живем и питаемся сплетнями и слухами, подтверждаем их или опровергаем. Аня не нашлась, что сказать в ответ, лишь молча слушала к чему клонит Холодова.
  - Я знаю, что твой муж подал на развод. Отпуск я конечно не могу тебе дать. Но вот отправить в командировку я в силах Билеты на поезд у моего секретаря. Ты едешь завтра.
  - И куда я еду? - спросила ошеломленная всей информацией Аняю
 - "На кофе во Львов"...
  - Но...
  - А в этом году фестиваль кофе проводят раньше, если ты хотела спросит об этом. Поедешь, сделаешь материал, ну, и попутно отвлечешься, может и депрессия уйдет. Веселее. Ели бы я переживала каждый раз так крах своей семейной жизни, то не знаю... Все... А то, я что-то разоткровенничалась... и еще, можешь  уйти по-раньше с работы, чтобы собраться.


   Аня після насичених вихідних повернулася додому. Квартира її зустріла тишею, яка відразу пригнічувала, заповняла усі думки порожнечею. Дівчина тішила себе ще ілюзією, що її чоловік схаменеться і повернеться до неї. Але він мовчав, і вона теж не порушувала це мовчання, боячись знов, що її відштовхнуть і кинуть на самоті. Весь позитив, зароблений за цей тиждень, знову скотився на позначку нуль.
   
   Кожну секунду в світі стає на 4 людини більше. Кожну хвилину в світі продається десять ляльок « Bratz ». Кожну хвилину 925 людей стають власниками нового IPhone . На сьогоднішній день населення земної кулі становить приблизно 6 121 836 029 осіб. І кожну хвилину 1865 з них включає комп'ютер і заходить в соціальну мережу. Аня включила ноутбук і зайшла на сайт "ВКонтакте" .
   Дівчина проглянула останні оновлення в стрічці новин: хтось одружився, хтось поїхав відпочивати, хтось знову закохався ... Ідеальне життя! Ідеальне життя у інших, а не у неї ...
   Мати в списку друзів 250 людей - це не значить не бути самотнім !
   Скільки вона знала особисто людей зі списку «друзі»? Скільком з них Анна могла подзвонити о першій ночі, щоб поговорити? І як описати почуття, що в той момент, коли їй необхідна підтримка, всі її 250 друзів «оффлайн »?
   Кожну хвилину 1865 людини заходять в соціальну мережу. Вони створюють ілюзію спілкування. Ілюзію того, що ти серед натовпу. І в цьому натовпі Аня була також самотня, як і на вулиці , серед невідомих їй пішоходів.
   Вона взяла мобільний телефон і набрала Вікин номер. Їй можна вилити свою душевну гіркоту.

   - О, ні! Знову понеділок, - думала Аня, вимикаючи противний дзвінок будильника, - а п'ятниця ще за обрієм і можна про це тільки мріяти. Хоча яка різниця. Є вихідні чи немає вихідних. Знову повна апатія.
   І їй погода вторила своїм настроєм. У вікно стукав дощ, дійсність була сірою та розмитою. "Я так наполегливо працювала весь тиждень над собою, намагалася ловити моменти радості, намагалася вчитися жити без Іллі, десь глибоко сховавши надію, що він напише смс, подзвонить, повернеться ... що вони почнуть все спочатку ... Знову хандра, - говорив внутрішній голос дівчини, - загалом, я зазнала повне психологічне фіаско, і в черговий раз переконалася, що не можу жити за розкладом, навіть якщо це розклад щастя!"
   Сьогодні за планом у блокноті було записано: " Заговори з людиною, з якою не наважувалась заговорити дуже довгий час!"
   Аня стала ще похмуріша, вона захлопнула блокнот і жбурнула його у відро для сміття. На роботі їй знову обіцяло запізнення. А сьогодні знову "мозковий штурм " у головного редактора : визначення тем для нового осіннього випуску журналу "Ще " .
   Якби ви знали редакції глянцевих журналів живуть зовсім за іншим календарем: в середині літа думають про осінь, восени вже зустрічають і відзначають Новий рік, а взимку знають якою буде весна, навесні мріють про літо і вибирають собі купальники. І так весь рік по замкнутому колу.

   Аня з'явилася в редакції через 15 хвилин, після того як почалася планерка. Кинувши свої речі на робоче місце, вона попленталася в конференц-зал, де у всю вже розгорілася дискусія з приводу тем нового випуску "Ще!"
   Холодова її знову облила крижаним поглядом за запізнення, потім кивнула головою в напрямку вільного стільця за столом.
   Аня на автоматі робила якісь позначки в блокноті, а її душа в цей час покинула межі цієї кімнати, цього міста, цієї планети. Вона впивалася своєю тугою, душевним болем. Так, вона домоглася якихось позитивних моментів у своєму житті, стала худше, але не щасливішою від цього. В очах не було того вже вогника, який з'являвся, коли вона дивилася на Іллю. Життя розділилося на до і після.
   " Мозковий штурм " закінчився і всі почали розходиться по своїх робочих місцях.
  - Анна, залишся! Мені треба поговорити з тобою, - голос головного редактора, повернув душу дівчини на цю землю. - Ти знаєш, що від людей нічого не приховаєш, а від журналістів тим паче, ми що називається живемо і харчуємося плітками та чутками, підтверджуємо їх або спростовуємо. Аня не знайшлася, що сказати у відповідь, лише мовчки слухала до чого хилить Холодова .
  - Я знаю, що твій чоловік подав на розлучення. Відпустку я звичайно не можу тобі дати. Але ось відправити у відрядження я в силах. Квитки на поїзд у мого секретаря. Ти їдеш завтра .
  - І куди я їду ? - Запитала приголомшена всією інформацією Аня
 - "На каву до Львова " ...
  - Але ...
  - А цього року фестиваль кави проводять раніше, якщо ти хотіла запитати про це . Поїдеш, зробиш матеріал, ну, і відпочинеш, може і депресія піде. Веселіше. Якби я так хвилювалась кожен раз за крах свого сімейного життя, то не знаю ... Все ... А то, я щось розговорилася ... і ще, можеш піти раніше з роботи, щоб зібратися.