Адкрыты лiст

Сергей Краснобород
у выканаўчы камітэт Міжнароднага Бюро мер і вагаў
(г. Сеўр, Францыя)

копія – у Міжнародную Акадэмію Навук Еўразіі (Парыж,  Францыя),
копія – у сельсавет вёскі Беражное Столінскага раёну Брэсцкай вобласці (Беларусь),
копія – у віртуальны архіў старажытнага славянскага роду Прылуцкіх.

Нагодай для звароту ў гэтакую Высокашаноўную і сур'ёзную арганізацыю стала знамянальная падзея, якая, несумненна, прыцягнула ўвагу ўсёй сусветнай грамадскасці і культурнай праслойкі Гомельщины. Падзея гэта - юбілей Штэйнера.

Вядома ж, так званая сусветная грамадскасць можа незнарок спытаць у самой сябе: а якога-такога Штэйнер? Можа, нямецкага філосафа Рудольфа Штэйнера, які займаўся працэсамі пазнання свету і стаў, у рэшце рэшт, скончаным эзатэрыкам? Ці швейцарскага матэматыка Якаба Штэйнера, які паглыблена вывучаў кручэнне целаў вакол сваёй восі? Ці, нарэшце, расейскага культуролага Яўгена Штэйнера, які большую частку свайго жыцця спрабаваў спасцігнуць японцаў?

Не! – горда адказвае на гэтыя бяздзейныя пытанні культурная праслойка Гомельшчыны! Для нас Штэйнер – адзіны! Гэта значыць, не пабаюся гэтага слова, Эйн-Штэйнер! А менавіта – Іван Фёдаравіч Штэйнер-Прылуцкі – беларус, вучоны, прафесар, акадэмік, доктар, кіраўнік, гуру, па-іншаму выкладчык, пісьменнік і проста добры чалавек. Дадамо, што кожнае з гэтых азначэнняў можна ставіць у чырвоны кут роднай беларускай хаты і адтуль пачынаць скакаць рытуальны карагод з нагоды сенешняй знамянальнай падзеі ў жыцці нашай культурнай праслойкі.

Таму што «stein», як павінна быць вядома паважанай сусветнай грамадскасці, у перакладзе з нямецкага азначае «камень». А наш Штэйнер, не пабаюся гэтага слова, нават не камень, а сапраўдная глыбишча! Яго шматгадовая творчая дзейнасць на карысць прапаганды беларускай літаратуры і культуры ўвасобілася ў незлічонае мноства крытычных, даследчых і літаратурных твораў (усяго 24 687 старонак фармату А4 дробным шрыфтам, копіі прыкладаюцца). Колькасць яго вучняў за ўвесь час выкладчыцкай дзейнасці цалкам супастаўна з насельніцтвам сярэдняга еўрапейскага горада. А спіс заслуг Івана Фёдаравіча можна знайсці ў любым інтэрнэце. І зірнуўшы на гэты спіс нават няўзброеным поглядам, становіцца ясна, што асноўны напрамак прыкладання творчых сіл нашага Эйн-Штэйнер – не пабаюся гэтага слова, прапаганда! Гэта значыць сістэматычнае распаўсюджванне фактаў, аргументаў і іншых звестак аб гістарычнай ролі культурнай праслойкі Беларусі, і Гомельшчыны ў прыватнасці, для ўздзеяння на сусветнае грамадскае меркаванне.

Хочацца звярнуць увагу, паважанага сусветнага грамадства, што для любога, хто сур'ёзна займаецца праблемамі культуры і літаратуры, як у гістарычным, так і ў сучасным кантэксце, актуальным з'яўляецца пытанне аб вымярэнні ўзроўню пранікнення тых ці іншых ідэй ў сусветную грамадскую думку. Большасць спробаў прывесці гэты паказчык да адзінага назоўніка ўяўляецца да гэтага моманту незаможнымі.

Мы ж зыходзім з пастулату, што любая ідэя звязана, перш за ўсё, з імем яе носьбіта. Таму мы ўносім прапанову ўвесці ў Міжнародную сістэму мер і вагаў новы параметр – узровень папулярнасці таго ці іншага пісьменніка на пэўнай тэрыторыі за пэўных прамежак часу. Для вызначэння гэтага ўзроўню дастаткова падлічыць колькасць згадак імя пэўнага літаратурнага дзеяча ў крытычных працах, аглядах, навуковых манаграфіях, дысертацыях і публікацыі ў сродках масавай інфармацыі. Прапануем вымяраць гэты ўзровень папулярнасці ў «штэйнерах». Адна згадка - адзін штэйнер!

Такім чынам, разгубленая сусветная грамадскасць зможа забіць адразу як мінімум трох праблемных зайцоў.

Па-першае, наяўнасць у канкрэтнага літаратара дакладнай колькасці штэйнераў дасць магчымасць устанавіць рэйтынг папулярнасці дадзенай асобы, што, несумненна, палегчыць працу не толькі Нобелеўскаму камітэту па прысуджэнні прэмій у галіне літаратуры, але і ўсім іншым больш дробным аналагічным структурам. Па-другое, увядзенне дадзенага параметру можа пакласці пачатак для развіцця новага накірунку навукі на стыку фізікі, лірыкі і сацыялогіі, а гэта пацягне за сабой стварэнне новых працоўных месцаў для для выпускнікоў, напрыклад, філалагічных факультэтаў. А па-трэцяе, і гэта галоўнае, зацвярджэнне назвы узгаданай вышэй міжнароднай адзінкі вымярэння ў выглядзе «1 штэйнер» дасць магчымасць па заслугах ацаніць той вялікі ўклад, які ўнёс наш усімі паважаны Іван Фёдаравіч Штэйнер-Прылуцкі у справу прапаганды беларускай культуры і літаратуры ў асяроддзі сусветнай культурнай праслойкі.

Пачаць працу па вызначэнні ўзроўню папулярнасці літаратараў лагічна з літаратуразнаўчых твораў самога Івана Фёдаравіча. Так, напрыклад, Францыск Скарына будзе мець дзесьці 12 500 штэйнераў, Рыгор Барадулін ці Уладзімір Караткевіч – прыкадна па 8 200 штэйнераў, Анатоль Сыс – каля  1000 штэйнераў, а Сяргей Краснобород – толькі 1 штэйнер. Больш дакладныя падлікі на аснове прац нашага Эйн-Штэйнера можа правесці спецыяльная міжнародная экспертная камісія, тым больш што матэрыял для канкрэтнай працы да гэтага ліста прыкладаецца (усяго 24 687 старонак фармату А4 дробным шрыфтам).
 
Выказваем надзею, што бюракратычная машына выканаўчага камітэта Міжнароднага Бюро мер і вагаў разгледзіць гэтую прапанову ў пазачарговым парадку, каб такім чынам паспець далучыцца да святкавання юбілею Івана Фёдаравіча Штэйнера-Прылуцкага – беларуса, навукоўца, прафесара, акадэміка, доктара, кіраўніка, гуру, гэта значыць выкладчыка, пісьменніка і проста добрага чалавека.

З павагай, група таварышаў з культурнай праслойкі Гомельшчыны.

18 кастрычніка 2013 г.

Подпісы.