I знову про полiтику...

Марина Де Косте
Наразі ситуація в Україні зовсім не стабільна. Кожна людина намагається дати свій погляд на причини, сучасний стан та можливі наслідки економічної, але більше політичної кризи в Україні. Однак, більшість з нас приходить до одного висновку: нам негайно потрібні зміни. Але, чи можна швидко зрушити айсберг, який закоренився у морі віками? Чи можна переробити характер дорослої сформованої людини? Мабуть ні, але можливо. Звичайно, на це потрібен час, але ще потрібні геологи (у першому випадку) та психотерапевти (у другому). А які ж зміни потрібні Україні у нас час? Яку професію обрати, щоб вилікувати досить складне політичне захворювання?
Як і з будь-якої ситуації вихід є. По-перше, це докорінна зміна фігур на політичній дошці. Звичайно, це поява молодих та перспективних політиків у місцевих радах та у Верховній Раді. Насамперед, слід внести зміни до шкали оцінювання хорошого політика: знання та бажання на противагу грошам та впливовим родичам. Зрозуміло, що досить важко залучити нових людей до творення української політичної системи без зміни самої системи. Однак, сподіваємося, що зрушення у цьому напрямку буде єдиним приємним подарунком від сьогочасної влади. По-друге, треба нарешті визначитися, чого ми саме хочемо: щоб представники, яких ми обрали вирішували нашу долю чи владна рука постійно контролювала та слідкувала за політичною ситуацією. Отже, парламентська чи президентська держава? Звичайно, це має показати всеукраїнський референдум.
Зважаючи на реальні обставини, можна з впевненістю сказати, що до змін ми рухаємося досить повільно. На радість, є деякі політики, які всупереч цькуванню та докорам, намагаються просунути національну ідею, показати що в політичних шахах є безліч ходів та прийомів. Звичайно, зміни вже близько. На краще чи на гірше, розсудить час. А ми маємо починати з себе: слідкувати за політичним життям України, аналізувати, обговорювати, знаходити цікаві рішення та ідеї. Може одна з наших ідей і приведе до таких довгоочікуваних «змін».