Элул

Роза Левит
 

Это было осенью, в пору когда у нас в Белоруссии идёт сбор картофеля.

В районном центре, где мы жили, почти каждая семья имела рядом с городом надел земли, его  называли сотки, где выращивали этот жизненно важный плод, картофель.

 B те далёкие годы у нашей семьи были свои сотки, где рос картофель.

Рано утром, красивым сентябрьским днём, я еду в телеги  с моей няней Зосей и пару других женщин которые подрабатывали сбором картошки.

Лошадь медленно едет под гору, мы переезжаем Борунский мост,проезжаем дрожжевой завод и подъезжаем к урощице Сухая.

Осенняя природа красива.

Ранняя осень имеет особый колорит располагающий к раздумью о жизни,особое спокойствие.


Мы едим молча, только конюх Андрей подбадривая коня говорит с ним на особом,понятным ему, языке.

- Ну, Прру.....


Цоканье копыт и голос Андрея создают песню, песню дороги.

- Мы едим едим едим в далёкие края - запела я.

Все засмеялись.

- Да, далёкие края!

Но моя песенка отрешала женщин от их дум и они затянули свою  песню.

Протяжную, как сама дорога, довольно печальную,наверное как их жизнь.

Ну вот мы и приехали.

Картофель растёт рядами, бороздами.

Андрей распрягает лошадь, снимает  с телеги плуг.

Телега стоит под раскидистым деревом, рядом мешки для картофеля.

Я вижу как плуг врезается в землю и она раскрывает клубни картофеля.

 Андрей ведёт свой плуг ровно, уверенно, не повреждая острым металлом картофель.

За ним  на каждой борозде по две женщины, в начале и в конце поля,в середине они встречаются.

 Картофель с корзины высыпается на подстилку, чтобы он мог подсохнуть под солнцем а затем помещается в мешки.

 Дело идёт к полудню.

 Неожиданно над полем повисла тучка.

 -Неужели пойдёт дождь -озабоченно смотрит а в небо моя няня Зося.

 -А ну беги к телеге, а то промокнешь.
 И видя, что мне не хочется покидать поле ,добавляет,
 -А ты попроси тучку чтобы нас обошла,гляди она тебя и послушается -

 Я взбираюсь на телегу, машу руками на тучу и ору во всё горло.

Дождик, дождик,

Не дожди!

Дождик, Дождик,

Подожди.

Вот уже накрапывает дождь и пару  капель стучат по брезенту,которым накрыли выкопанный картофель.

 А всё усердно машу руками,разгоняя  дождевую тучу


Дождик, дождик, перестань!

Мы поедим в Дагестан

Дай картошечку убрать

Довести до  дому


Остановилась туча , прислушалась к просьбам прибауткам и медленно стала уходить с поля, в лес,оставляя за собой радугу и полосы света снисходящие с неба и озаряющие картофельное поле.

Картина эта завораживала своей красотой и с благодарностью, что  просьба была  услышана, удивлённая   девочка, заворожено глядела в облака, ища там, высоко в небе ,того кто послал лёгкий ветерок и разогнал тучки.

Продолжение следует.

Перавод з рускай мовы Пятра Шаколы.
 
Элул.*

Гэта было восенню, калі ў нас, у Беларусі, ідзе ўборка бульбы.
У раённым цэнтры, дзе мы жылі, амаль кожная сям’я мела побач з горадам кавалачак зямлі, так званыя соткі, дзе вырошчвалі гэтую жыццёва неабходную рэч – бульбу.
У тыя далёкія гады і наша сям’я таксама мела свае бульбяныя соткі.
Раніцою прыгожага вераснёўскага дня я еду на возе з маёй нянькай Зосяй і некалькімі іншымі жанчынамі, якія падзараблялі бульбакапаннем.
 Конская запрэжка павольна рухаецца пад гару, мы пераязджаем Барунскі мост, мінаем дражжавы завод і набліжаемся да ўрочышча Сухая.
Восеньская прырода прыгожая.
Ранняя восень мае асобы каларыт, схіляючы да роздуму пра жыццё, вызываючы асаблівае заспакаенне.

Мы едзем моўчкі, толькі вознік Андрэй, падбадзёрваючы каня, размаўляе з ім на асобнай, зразумелай яму мове:

-Ну,прру…

Цокат капытоў і голас Андрэя ствараюць песню, песню дарогі.

-Мы едем, едем, едем в далёкие края** – запела я.

Усе засмяяліся:

-Так, далёкія краі!

Але мая песенька адцягвала жанчын ад іх дум і яны зацягнулі сваю песню, працяжную, як сама дарога, даволі сумную, напэўна , як і іхняе жыццё.

Ну вось мы і прыехалі.
Бульба расте радамі,барознамі.
Андрэй распрагае каня, знімае з возу плуг.
Калёсы стаяць пад раскідзістым дрэвам, побач мяхі для бульбы.
Я назіраю, як плуг уразаецца ў зямлю, і яна раскрывае клубні.
Андрэй напраўляе свoй плуг роўна, упэўнена, не пашкоджваючы вострым нарогам бульбу.За ім, на кожнай баразне, па дзве жанчыны-капальні: у пачатку і ў канцы поля, пасярэдзіне яны сустракаюцца.

Сабраныя клубні з кашоў высыпаюцца на посцілку, каб яны маглі падсохнуць пад сонцам, а пасля затарваюцца ў мяхі.
Справа ідзе да поўдня.

Нечакана над полем павісла хмарка.

-Няўжо пойдзе дождж? –заклапочана глядзіць у неба няня Зося.
-А ну, бяжы да колаў, а то змокнеш!
І разумеючы, што мне не хочацца пакідаць поле, дабаўляе:
-А ты папрасі хмарку, каб нас абышла, бачыш – яна цябе і паслухаецца.
Я ўзбіраюся на воз, махаю рукамі на хмару і крычу ва ўсё горла:

-Дожджык, дожджык, не дажджы!
Дожджык, дожджык, не ідзі!

Вось ужо накрапвае дождж і кроплі стукаюць па брызенту, якім накрылі выкапаную бульбу.
А я ўсё старанна махаю рукамі, разганяючы даэжджавую хмару:

-Дожджык, дожджык, перастань!
Мы паедзем у Дагестан.
Дай жа бульбачку убраць,
Давезці дадому!

Спынілася хмара, прыслухалася да просьбаў-прыгаворкаў і павольна пачала сыходзіць з поля ў лес, пакідаючы за сабой вясёлку і палосы свету, сыходзячыя з неба і азараючыя ўсё навокал.

Карціна гэта заварожвала сваёй прыгажосцю.

 І з удзячнасцю, што яе просьба была пачута, здзіўленая дзяўчынка зачаравана глядзела ў аблокі, шукаючы там, высока ў небе, таго, хто паслаў лёгкі ветрык і разагнаў хмаркі.

*Элул – дванаццаты    месяц яўрэйскага календара.
Доўжыцца 29 дзён і прыпадае на другую палову жніўня і першую палавіну верасня грыгарыанскага календара.
**- песенька на рускай мове.

Працяг будзе.